TOPlist
Sledujte nás:

Nordic walking

Zpět

Ing. Gabriela Kvítková, Ph.D.

Jakákoliv chůze je pro náš organismus vždy velice prospěšná. Zajistí nám vyšší rozsah pohybu a zároveň přísun čerstvého vzduchu. Můžeme zvolit obyčejnou chůzi, rychlejší – turistické tempo, známá je i chůze trekingová. Velké oblibě se nyní těší chůze severská, tedy nordic walking (NW), která na rozdíl od obyčejné chůze využívá k odrážení speciální hole.

Rozlišujte mezi trekingem a nordic walkingem

Oproti trekingu, který využívá hole trekové a jejich oporovou funkci, NW využívá hole nordikové, které slouží k odrážení. Při trekingu máme hole více před tělem pro zajištění stability a opory. K tomu jsou také uzpůsobené – jsou robustnější, mají rovnou rukojeť, případně se zářezy pro jednotlivé prsty a jisticí poutko, které zabrání ztrátě holí. Používají se jako opora v těžším terénu (horském či hodně kamenitém) nebo pro méně zdatné a nejisté chodce. Na hladkém povrchu, jakým je např. asfalt, využívají zakončení typu „bambulka“. Severská chůze naopak hole používá pro zintenzivnění pohybu, nordikové hole jsou více za tělem a kromě stabilitní opory slouží především k odrážení, jsou lehčí a jinak vyvážené. Na rukojeti je „rukavička“, která nejen že zabrání tomu, abychom hole ztratili, ale ještě navíc umožňuje pouštění holí po odrazu vzadu za tělem a zajistí, že hůl se nám zase správně vrátí do dlaně. Zakončení na hladké povrchy je v podobě šikmé „botičky“, nikoliv kulaté jako u holí trekových. S takovými holemi jde NW velmi snadno, můžete je využít i při trekingu, opačně už je to horší.

Benefity nordic walking

Jedná se o více či méně náročný styl chůze, při němž zapojíme i ruce. Pracuje tak více svalů než jen při obyčejné chůzi. Jakmile totiž při chůzi držíte něco v rukou, třeba nákupní tašky nebo lahev s vodou, už se vám paže samovolně rozpohybují. A když místo tašek zvolíte k chůzi ty správné hole, a ještě je správně využijete k odrazu, trénujete už pěkně celé tělo. Při tom všem může být NW aktivita navíc velice zajímavá a prospěšná též pro zdravou mysl i zlepšení nálady. Všimli jste si, kolik lidí už s hůlkami chodí? Ale kolik z nich má opravdu správnou techniku?! Při nordic walkingu pracuje 90 % svalů v těle, procvičíte nejen nohy, ale i záda, ruce a hlubší svalové skupiny. Uvolníte ztuhlá ramena a krční partie. NW je náročnější než samotná chůze, ale zato účinnější, a přitom skoro stejně jednoduchá. Jako sportovní aktivitu lze NW srovnat s během nebo v zimě s běžkováním. Velkou výhodou je pohyb v přírodě, na čerstvém vzduchu.

Nordic walking vyhledávají jak sportovci pro zlepšení fyzické kondice, tak i nesportovci či lidé vyššího věku, kteří chtějí začít s aktivním způsobem života nebo shodit pár přebytečných kil. Každý si může najít své, od procházek po špičkový sportovní trénink. Je to zkrátka aktivita vhodná pro každého, kdo umí chodit a kdo se chce hýbat, a to nejlépe v přírodě.

Co lze nordic walkingem získat

  • Přínos zdravotní: Pro ty, kteří chtějí od holí hlavně podporu (oporu), jež dodá jistotu a chuť vyjít ven. Nordic walking je velmi vhodný pro lidi po úrazech, v rekondici, pro ty, kterým by náročnější pohyb zdravotně třeba neprospíval (lidé s těžším stupněm obezity), či ty, kdo jiný pohyb než chůzi momentálně nezvládají.
  • Přínos rekreační: S mottem „walking and talking“ je to ideální nástroj pro odreagování, uvolnění, odpoutání se od denních povinností, pohybovou relaxaci, procházky, společenský rozměr setkání.
  • Přínos kondiční: Poskytuje pravidelný trénink pro kondici a pevné tělo, případně jako doplňkový trénink pro vyrovnávání nerovnováhy (dysbalancí) zatěžování těla z jiných sportů.
  • Přínos sportovní: Při chůzi s holemi si můžete naplánovat trénink s cílem, dlouhé vycházky, kombinovaný trénink, vrcholné výkony, běh s holemi i do kopce, skoky a jiné náročné pohyby pro zvýšení výkonnosti…

Nordic walking má kromě přínosů i doporučení, kdy ho nedělat (tzv. kontraindikace), které vám sdělí kvalifikovaný instruktor. V případě, že si nejste zdravotně jisti, poraďte se s fyzioterapeutem (po stránce pohybové) či lékařem (po stránce zdravotního stavu).

Stejně jako běh, i NW se může stát návykovým!

K nordic walkingu potřebujete 3D: dobrou vůli, dobré boty a dobré hůlky. Vhodný terén lze najít skoro všude. Můžete chodit sami, ve dvojici nebo ve skupince, můžete využít metody „Walk and Talk“ oblíbené u rakouských turistů. NW můžete zvolit pro zlepšení kondice i jako další sportovně-tréninkovou aktivitu, protože náročnost chůze si určujete vy sami. S NW holemi můžete chodit i na kratší vycházky, nemusí se vždy jednat o celodenní výlety. Jiné tempo bude u hodinové vycházky, jiné u celodenního výletu. Vybavení je také velmi důležité, ať už oblečení, obutí anebo batůžek. Je lepší obléct si více tenčích vrstev, které můžete postupně odkládat, jakmile se zahřejete. Obutí by mělo být pevné, ne však kotníčkové, jak jste možná zvyklí do hor, nevhodné jsou sandály nebo boty s volnou špičkou či patou. Správný nášlap je totiž u NW také velmi důležitý. Velkou pozornost věnujte výběru správného typu holí, nastavení jejich výšky a vhodného zakončení. Nenechte se zmást nápisem Nordic walking na typicky trekových holích. Na svačinu nebo pití je určitě dobrá volba batůžek nebo ledvinka, rozhodně se nehodí taška přes rameno, kabela nebo crossbody taštička, které by vám při chůzi a odrazu jen překážely.

Ačkoliv je nordic walking jednoduchý sport pro každého bez rozdílu, doporučujeme v začátcích využít služeb instruktora. Vše vám popíše a vysvětlí, opraví případné chyby a zkontroluje vaše vybavení. Špatné návyky samouků se totiž později hůře odstraňují. Stále dost lidí zvyklých na treking nesprávně využívá trekový způsob chůze i při NW. A ještě jedna malá poznámka: tak jako u všeho – správnou techniku je třeba si osvojit. Proto nebuďte zklamaní, pokud vám to hned od začátku úplně plynule nepůjde. Dejte tomu čas – u NW rozhodně platí, že čas pracuje pro vás!

Nordic walking se STOBem

Ze všech uvedených důvodů jsme nordic walking už v před dvěma lety zařadili do programu cvičení se STOBem. Postupně se naučíte nejen správnou techniku NW (případně se odnaučíte běžné začátečnické chyby), ale ukážeme si také, jak se před chůzí rozcvičit a po ní protáhnout. Povíme si, co s sebou, co na sebe a jak se poznají správné hole na NW. Naučíte se, jak si měřit tepovou frekvenci a jak to využít ve prospěch hubnutí anebo zlepšení kondice. Vycházky jsou vždy nasměrovány do míst se zajímavou přírodou, historií, výhledy apod. Více informací naleznete zde

Hodnocení (61 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

24. 05. 2017 10:29
díky za informace, jen jsem zjistila, že mám špatné hůlky :-D asi si budu muset pořídit nové :-D
17. 05. 2017 20:35
Díky za nové obzory
14. 05. 2017 22:52
Díky za nový námět k pohybu :o)
10. 05. 2017 20:42
Zajimavé
10. 05. 2017 12:12
Pred pár rokmi som dostala od syna trekingové palice, ale keďže všetke moje prechádzky pozostávajú aj s venčením môjho chlpáča môžem využívať iba jednu...medzitým sa mi jedna už stihla rozpadnúť, takže v každom ročnom období šlapeme spolu, v jednej ruke palica, v druhe vodítko a na chrbte sem-tam batoh s nákupom :) Raz ťahá on mňa, inokedy ja jeho alebo sa obaja unavení vlečieme s vyplazeným jazykom jedného z nás...
10. 05. 2017 10:59
V terénu používám trekové hole, které jsem využila v zimě i v pražských ulicích. Hole na NW si plánuji koupit, ale nějak nestíhám. Asi zase bude muset pomoci přítel e.shop.
10. 05. 2017 08:59
na dlouhé procházky vždy beru hůlky sebou.
10. 05. 2017 08:20
Kdysi jsem se STOBem vyzkoušela PriessnitzNW a bylo to super. Žasla jsem, jak při správné technice člověk úplně letí. :-)
09. 05. 2017 19:12
Ještě jsem to nezkoušela,naše babička 76 chodí,tak,že by mě to půjčila?
09. 05. 2017 15:41
Hole používám do terénu jako oporu.
09. 05. 2017 15:30
Jsem zvyklá chodit s trekingovými holemi, tak si je nechám dál.
09. 05. 2017 14:13
Lékař mi NW kdysi doporučil, ale nezačala jsem. Přítel s holemi chodit nechce a tak nevím jestli bych chodila sama. Ale tak nějak mě to pořád láká.
09. 05. 2017 13:29
Hůlky si přejí k svátku tak uvidim
09. 05. 2017 13:14
Jednou jsem absolvovala výšlap s instruktorem, překvapilo mě, že je tato technika docela těžká na osvojení. Při vycházkách se snažím tuto techniku dodržovat, ale mnohdy se přistihnu, že si dělám "svoji techniku":D.
09. 05. 2017 08:21
NW jsem se naučila v lázních a musím říct, že pro mne je tento styl chůze, který tak trošku "nadnáší", jak se člověk odráží, i s nemocnými klouby jednodušší než např.obyčejná samotná chůze. Jen teď váhám s těmi hůlkami. Mám sice správné koncovky, ale nevěděla jsem, že i hole se nějak liší.
09. 05. 2017 07:07
snad je používám dobře, menší školení jsem též využila na výletě v Krušných horách
09. 05. 2017 07:06
je to vynález tyto hůlky. Nedám na ně dopustit. V Alpách jedinečná pomůcka. I po Čechách s nimi chodím.
09. 05. 2017 07:02
Hole má dcera, tak věřím, že vyzkouším chůzi s nimi
08. 05. 2017 20:38
Dobrý den právě jsem otevřela naši diskusi a potěšil mě článek o NW. Provuzuji tento sport tři roky a jsem instruktor tohoto sportu. Správná technika je moc důležitá.A také hůlky určené na tuto chůzi je moc důležité. Pořádám pravidelně pochdy do okolí a také soukromé lekce. Právě jsem se přihlásila do sebekoučinku,protože mám velký problém se stravováním.Pohybu mám docela dost , ale kilogramy stále zůstávají. Moc zdravím Vás všechny . Přeju pěkný večer. Vilimovská Marcela
08. 05. 2017 20:05
Ráda bych se to naučila.Snad bude příležitost.
08. 05. 2017 19:39
Chodíme s kámoškou.
08. 05. 2017 18:49
Hole mám, ale většinou je nevyužíváme, mám co dohánět
08. 05. 2017 18:23
Zatím mám jen trekingové hůlky, chci si pořídit NW.
08. 05. 2017 17:18
Boty mám, hůlky mám, ale také zlomenou ruku a navíc chybí správná technika NW. :-(
08. 05. 2017 15:12
Ráda chodím NW.
08. 05. 2017 11:23
NW provozuji už několik let. A ano, všimla jsem si, že hodně lidí má špatnou techniku. Mění se to však k lepšímu, jak chodců přibývá. Před takovými pěti lety jsem potkala ojediněle správné hole a techniku. Většina cvakala na asfaltu po rovině s trekových holemi s kovovým bodcem, s délkou někde skoro k rameni a krátkými odrazy před sebou. Problém je, že když chcete poradit (v případě známého, jinak se neodvažuji), většinu odradí cena originálních holí na NW a spokojí se s trekovkou ze supermarketu. Další věc je, že vzhledem k mnoha výškám holí pro konkrétní výšku postavy, je lze sehnat snad jen na internetu. Jsem odpůrce teleskopických holí, které netlumí tak dobře nárazy a otřesy zatěžují ramenní kloub - můj názor.
08. 05. 2017 11:20
Právě jsem se vrátila ze středního (45´) okruhu. Hole využívám už několik let, v podstatě asi tak od posledního velkého úrazu, kdy jsem se taky rozhýbávala po dlouhé době a dost složitě jako teď. A kdo se holí bojíte, tomu opravdu doporučím hodinku dvě s instruktorem na to nejzákladnější. A pro Pražáky a okolí určitě hodinku právě s Gábinou, autorkou tohoto článku :-) Nordic walkingu zdar!
08. 05. 2017 10:56
Já chodím bez holí, protože se psem to zkrátka nejde.Když jí pustím z vodítka, každou chvíli uhýbáme běžcům nebo cyklistům a já musím zastavit a podržet. Tím vypadnu z tempa a je to na nic. Takže s vodítkem, se psem a alespoň 4 km denně, jen co mi to bolavé koleno dovolí.
08. 05. 2017 10:40
NW provozuji již několik let. Je to jeden z mála sportů, které mohu provozovat. A ten skvělý pocit po zdolání několika kilometrů......
08. 05. 2017 10:17
NW se mi moc líbí.
08. 05. 2017 10:15
Absolvovala jsem krátkou instruktáž na Dni zdraví v Praze, hole na NW jsem si hned zakoupila a nyní střídám NW s běháním. Je to moc fajn.
08. 05. 2017 09:29
NW jsem propadla již před lety a nedám na něj dopustit. Na botech a na hůlkách se nesmí šetřit, ale odměnou je perfektní rozhýbání těla. Já miluji ten pocit štěstí co se rozproudí v mém těle cca po 3 km chůze.Zatáhnu břicho a šlapu a šlapu a šlapu.....
08. 05. 2017 09:19
chodím ráda, zatím bez holí

Naši partneři