TOPlist
Sledujte nás:

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ - MOTIVACE PRO TRVALÉ HUBNUTÍ?

Zpět

Soukají do sebe přesně rozepsané potraviny, které jim často nechutnají a smutně pošilhávají po potravinách, které jsou třeba zdravé, ale nejsou zahrnuty do diety, kterou si zvolily……

„Magická data“ signál pro hubnutí?

Pro mnoho lidí se signálem k začátku hubnutí stávají různá „magická“ data – Nový rok, první den v měsíci, či jiné příležitosti, jako například sraz s bývalými spolužáky, blížící se dovolená u moře, ples a podobně. Otázkou ovšem je, zda je taková motivace tou pravou? Rozhodnutí, na popud kterých začnete hubnout jen proto, že kalendář ukazuje první den v měsíci nebo máte jít za několik týdnů na ples a bojíte se, že se nevejdete do šatů, často nekončí úspěchem. A pokud se zadaří zhubnout, často se shozená kila vrací nazpět. Než se rozhodneme shazovat přebytečné kilogramy, měli bychom nejprve zvážit, proč vlastně chceme hubnout, zda je právě nyní ta správná doba a zda jsme opravdu rozhodnuti k trvalé změně stravovacích a pohybových návyků.

Novoroční předsevzetí - ano či ne?

Nástup nového roku je z pohledu „magičnosti“ signálem pro změnu velmi silným. Dáte-li si nějaké předsevzetí, začnete na sobě většinou vyžadovat, abyste byli perfektní a nenecháte si vůbec prostor pro lidské chybování a postupné zlepšování. První den po Silvestru máte příjemný pocit z nového předsevzetí, že se např. netknete sladkého. Nedělá vám potíže se ho vzdát, protože jste stejně po vánocích přeslazení. Koncem týdne začnete přemýšlet, proč zrovna vy si nemůžete dopřát sladké, když jiní mohou, další týden začnete být nevrlí, proč jste si dali tak hloupý cíl. Potom si při oslavě v práci, když Vás všichni pobízejí, že jeden bonbon nevadí, vezmete. Mají pravdu v tom, že jeden bonbon skutečně nevadí. Když však přijdete domů - v sebelítosti, že jste porušili dietu - dojíte všechno sladké, co ještě zbylo od vánoc a řeknete si, že začnete hubnout od pondělí. Žádali jste po sobě stoprocentní úspěch, a to je nereálné.

Mám pádný důvod změnit svůj životní styl?

Existuje řada důvodů, kvůli kterým stojí za to změnit životní styl nebo hubnout. Ten, který by měl být tím nejdůležitějším, je důvod zdravotní. Pokud člověk zdravotní potíže nemá, může být důvodem i to, aby v budoucnu nenastaly. Je určitě daleko snazší se zdravotním potížím pramenícím z nevhodného životního stylu, respektive nadváhy a obezity, vyhnout, než je odstraňovat.

Většina lidí obézních nebo s nadváhou má ke změně životního stylu důvody společenské (cítí se izolovaní, osamělí), citové ( problémy s navázáním partnerských vztahů), estetické (stydí se vyjít na plovárnu v plavkách, trápí je, že si nemohou koupit módní oblečení). Důvodem také ale může být vnější tlak (v zaměstnání, narážky okolí) či subjektivní nespokojenost se svým tělem.

Zisky a ztráty - aneb je právě nyní vhodná doba pro hubnutí?

Rozhodneme-li se hubnout, měli bychom se určitě zamyslet nad tím, zda jsme právě nyní v životní situaci, která je tomu nakloněna. Nelze očekávat, že změnu životního stylu a hubnutí, jde realizovat mávnutím kouzelného proutku. Je proto důležité zvážit, zda zisky, které tato změna přinese, budou převažovat nad tím, co budete muset ve svém životě „obětovat“. Nacházíte-li se v období, kdy řešíte nějakou závažnou životní situaci, zvažte své rozhodnutí hubnout tím pečlivěji.

Pokud jste usoudili, že chcete trvale zhubnout a vaše rozhodnutí je podpořeno pádným důvodem, projděte si ještě následující tvrzení a označte v obou sloupcích ta, s kterými souhlasíte:

ZISKY

-nebudu se zadýchávat do chodů

- nebudu se zadýchávat při rychlejší chůzi

- zmenší se mi bolest zad a kloubů

- doběhnu lehce tramvaj nebo autobus

- budu fyzicky zdatnější

- budu moci provozovat nové aktivity, spory atp

- budu mít více tělesné i duševní energie

- budu si déle užívat života

- budu se cítit mladší, atraktivnější

- budu se moci lépe oblékat

- nebudu se stydět v plavkách

- zvýší se mi sebevědomí

- budu lépe navazovat společenské kontakty

- zlepší se mi kvalita života

- budu mít pocit velkého vítězství sám nad sebou, až si splním, co si už léta přeji

- manžel/ka nebude mít neustále řeči, že jsem tlustá/ý

ZTRÁTY

- budu muset změnit svůj životní styl

- budu muset překonat pohodlnost

- budu se cítit omezovaný/á

- budu muset změnit jídelníček

- budu muset omezit tučná sladká jídla

- budu muset omezit pití při společenských akcích

- budu muset myslet na to, co mám jíst

- bude pro mě složitější připravovat méněkaloričtější jídlo pro sebe a jiné pro rodinu

- budu muset sportovat

- budu nervózní, protože jsem z nových věcí vždy nervózní

- budu se muset přestat vymlouvat na to, že jsem tlustá/ý, když se i do něčeho nebude chtít

Jaká je vaše bilance zisků a ztrát? Pokud převažují zisky nad ztrátami, pak je vše na nejlepší cestě rozhodnutí pro změnu realizovat. Je-li tomu však naopak, své rozhodnutí ještě zvažte. Odložení hubnutí na vhodnější dobu, kdy budete lépe motivováni, není projevem slabosti, ale prevencí neúspěchu! Každý neúspěšný pokus snižuje vaši motivaci k pokusu dalšímu!

Neznamená to však, že byste se měli po zjištění, že možná ještě nenastal ten správný čas pro hubnutí, zcela oddálit od zásad zdravého životního stylu.

Posilujte motivaci, dávejte si do nového roku reálné cíle!

Nový rok může být opravdu začátkem, kdy se pokusíte udělat některý z malých dílčích kroků pro zlepšení svého zdraví či zvýšení kondice. Lze například zařadit pravidelné procházky, omezit množství jídla konzumovaného ve večerních hodinách, zvýšení příjmu zeleniny a tak dále.

Neměli bychom tedy chtít měnit vše najednou, ale dát změně čas a provádět ji po malých dílčích krůčcích. Učí-li se dítě psát či číst, nejprve musí znát jednotlivá písmena, která později skládá do slov a vět. Každý dílčí krok, který při změně životního stylu uděláte je pomyslným písmenkem. Ke slovu pak můžeme přirovnat změnu určité části životního stylu, např. zařazení pravidelné pohybové aktivity, dodržování jídelního režimu atp. A dáte-li slovo ke slovu, je tu věta, která v našem pojetí symbolizuje celkovou změnu životního stylu!

Udržujte si svou motivaci vědomím, že nikdo není dokonalý! Nevyčítejte si malá selhání, která zkrátka život přináší. Nesmí vás však strhnout k selhání celkovému a návratu ke starému životnímu stylu.

Najděte si „spřízněnou duši“

Rozhodnete-li se k hubnutí, měli byste se také zamyslet nad tím, kteří lidé ovlivňují naše snažení o změnu životního stylu. Musíme se totiž naučit žít jak s těmi, kteří nás podporují, a tím zcela jistě i motivují, tak také s těmi, kteří se snaží naše úsilí srážet.

Zcela jistě chvíli potrvá, než se zautomatizují nové návyky, a proto je potřeba nově budované chování odměňovat, a tím pozitivně posilovat do té doby, než se zautomatizuje.

Je vynikající, když si hubnoucí najde někoho, kdo mu bude při změně životního stylu, resp. redukci váhy oporou, kdo může dodat sílu v rizikových situacích. Nelze očekávat, že život je jenom procházkou růžovou zahradou, zátěžové situace a stresy k životu patří a měli bychom se proto na jejich zvládání připravit dříve, než nastanou. S podporou někoho blízkého to bude jistě snazší.

Podporu a pomoc můžete hledat u někdo z rodinných příslušníků, přátel nebo kolegů.

Naučte se říkat o podporu

Ve vašem okolí jistě existuje mnoho lidí, kteří rádi pomohou a podpoří snahu o změnu životního stylu, ale často nevědí jak, pokud si o to sami neřeknete. Měli byste tedy před tím, než někoho požádáte, sami vědět, co by vám nejvíce pomohlo. Nežádejte obecně, aby vám dotyčný pomohl, ale žádejte o konkrétní změnu či pomoc. Určitě také popřemýšlejte, v čem byste mohli být oporou na oplátku vy jim. Nečekejte však, že druhý převezme odpovědnost za vás

...a pamatujte - kila nesouvisí s hodnotou osobnosti!

Nedívejte se na sebe jako na tlustého nebo hubeného, na jídlo jenom jako na dobré nebo špatné, dietní nebo nedietní, dovolené nebo nedovolené. Neříkejte si „už nikdy více...“, neboť tyto myšlenky nedávají prostor pro chyby. Neříkejte si „budu se mít rád/a, až zhubnu“, neboť z toho plyne, že se nemáte rádi, když máte pár kil navíc. Hodnota vaší osoby nespočívá ve vaší váze, jste více než své tělo - jste osobnost. Kdykoliv se přistihnete, že myslíte nebo děláte něco, co nepodporuje váš nový způsob života, snažte se myšlenky přeorientovat, najít jinou cestu, abyste došli k svému cíli. Důležité je, abyste se i při hubnutí mohli radovat z jídla a ze života vůbec, jen tak mohou být vaše váhové úbytky trvalé.

TIP!

Kdo si na změnu životního stylu netroufá sám, doporučujeme mu návštěvu kurzů snižování nadváhy. Zde za pomoci odborných lektorů a spoluhubnoucích budete pracovat nejen na změně stravovacích a pohybových návyků, ale i na změně nevhodných emocí a myšlenek, které nevhodné návyky udržují. Čtvrtletní kurzy snižování nadváhy v rámci společnosti STOB probíhají ve 100 městech České republiky (informace na www.stob.cz). Zde si můžete objednat i rozumné pomůcky ke snižování váhy.

Hodnocení (33 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

12. 05. 2013 23:34
novoročním předsevzetím obecně neholduji
09. 05. 2013 23:55
9.5.2013
Se vsim,co je v tomto clanku napsane souhlasim.Moje motivace k hubnuti je muj zdravotni stav.
02. 05. 2013 09:27
Motivace mi vydrží tak měsíc.
01. 05. 2013 19:17
Pěkně napsané, motivující.Sama mám radost z ubývajících kil. U mě to byl už nejvyšší čas se sebou něco dělat.
01. 05. 2013 02:16
motivují mne hodně výsledky ostatních,beru si z mnohých příklad,a také chci dokázat,co jsem si předsevzala.
30. 04. 2013 22:22
Moc pěkně napsané a motivační.
30. 04. 2013 19:35
Já chytila motivaci tady u Stobu a to letos 23.2. A diky bohu byl nejvyssí cas.
30. 04. 2013 19:33
Myslím, že zdravotní zisky jsou ta největší motivace. Ty plavky pak taky, určitě!!!
27. 04. 2013 16:48
Zisky hubnutí jasně převyšují ztráty :-)
28. 03. 2013 06:25
Motivaci na Stobu jsem chytila 4.2. a nemělo to co dělat s Novým rokem :-)
22. 03. 2013 21:50
Předsevzetí si nedávám, protože je vždy poté poruším a pak jsem zklamaná.
14. 03. 2013 14:35
Předsevzetí k Novému roku si nedávám
09. 03. 2013 21:01
myslím, že zima, kdy většinu dne tma se nesnoubí s novými začátky a cíli, jaro je příhodnější na zhodnocení stavu a zamyšlení se nad tím, kam chceme směrovat.. S jarním sluníčkem se změna mnohem lépe r
08. 03. 2013 10:36
Já letošní půlnoc strávila s křečemi na WC!! Totálně jsem se přejedla, takže předsevzetí ze mne padala sama;-)
07. 03. 2013 20:22
Tak ja patrim k tem, co od noveho roku chteji zhubnout:-) i pres mensi ci vetsi "hrichy" jsem zatim s vysledkem spokojena a myslim, ze me to nakoplo i trochu myslet..
03. 03. 2013 07:27
Myslím si, že pokud chtete začít, tak hned - odvolávat se na jakékoliv datum je podle mne jen výmluva :-)
26. 02. 2013 16:48
Já se nedomnívám, že je novoroční předsevzetí dobrou motivací. Na základě svojí zkušenosti musím říci, že k tomu aby člověk pohnul váhou dolů musí mít dobrou motiovaci ale také podmínky. Hubnout se nedá emocionálně ale jenom a jenom hlavou. A sama říkám, že hubnutí chce klid, soustředění a přemýšlení o tom, kdy, co a proč jím a myslím si, že o tom to je. Je ale možné, že u někoho to prostě funguje jinak
26. 02. 2013 16:45
Napište komentář...
22. 01. 2011 14:16
I když si novoroční předsevzetí neplánuji, článek mě pobavil. Nejvíce mě pobavilo negativum "- budu nervózní, protože jsem z nových věcí vždy nervózní" to jsem celá já - ale spíš co se nových sportovních aktivit týká. Jsem zvyklá na ty svoje a když jsem zvědavá a chci vyzkoušet něco nového, trvá dlouho, bež překonám nervozitu. Jsem ráda, že tyhle stránky existují a že jsou moderní, velice mi pomáhají.
06. 01. 2011 21:34
Novoroční předsevzetí - zhubnu, se mi podařilo dodržet většinou jen chvíli nebo sice úspěšně, ale pouze krátkodobě. Tak si raději už žádné předsevzetí nedávám, ale toužím po tom, naučit se správně stravovat, tak doufám, že se mi to podaří. :-)
06. 01. 2011 19:34
Moc pěkný článek...můžu říct, že vás doporučuji, kudy chodím (tedy převážně v lékárně, kde si teď dámy, které chtějí zhubnout, podávají dveře). Jen občas některá nechce pochopit, proč jí chci ušetřit peníze za nějaké pilulky a nutím ji měnit životní styl :-) I když samozřejmě vlákninu a nízké dávky chromu doporučím ráda.
05. 01. 2011 12:19
Tento článek by si měl přečíst každý, nejlépe opakovaně, kdo se rozhoduje zhubnout a váhu si dlouhodobě udržet. Podporu najde v této komunitě. Když se chce a je silná motivace, tak to jde.

Naši partneři