TOPlist


Obilná kaše - kupovaná vs. domácí

 

Ing. Lenka Vymlátilová

Příprava domácí ovesné kaše vám ráno zabere zhruba 5 minut. Přesto se stále mnoho lidí uchyluje k instantním obilným kaším z důvodu úspory času. Dvě minuty navíc při přípravě domácí kaše se ale vyplatí. Její příprava má řadu dalších výhod, než jsou jen nižší finanční náklady na porci. Například svůj jídelníček ochudíte až o 18 g přidaného cukru.

Obsah cukru v běžně dostupných instantních výrobcích naleznete zde.

 

 

instantní ovesná kaše
s jablky a rozinkami

domácí ovesná kaše
s jablky a ořechy

hmotnost

65 g + 150 ml voda

350 g

složení

ovesné vločky 56 %, cukr, glukózový sirup, rozinky 5 % (rozinky, slunečnicový olej), sušené mléko plnotučné, bramborový škrob, sušená jablka 3,4 %, skořice 0,3 %, sůl jedlá. Info ze stránek výrobce.

ovesné vločky 40 g, mléko polotučné 250 ml, jablko 50 g, ořechy 5 g, skořice

složení - jinými slovy

porce 65 g: vločky 36,4 g, cukr a glukózový sirup je dvojím názvem stále cukr - cca 13 g, rozinky 3,25 g - tedy asi 3 sušené rozinkysušená jablka 2,21 g (což odpovídá cca 15 - 20 g čerstvého jablka!), skořice 0,2 g, sůl. Na sušené mléko a bramborový škrob zbývá asi 10 g.

ovesné vločky cca 5 lžic, hrst ořechů, polovina jablka, skořice 1/3 lžičky, mléko polotučné 250 ml

 příprava

Sáček se směsí vysypeme do misky a zalijeme 150 ml horké vody. Před konzumací necháme odstát cca 3-5 minut.

Ovesné vločky nasypeme do hrnce, přilijeme polotučné mléko a na mírném plameni vaříme, dokud kaše nezhoustne. Ozdobíme pokrájeným jablkem, skořicí a ořechy. I s přípravou výroba kaše zabere cca 5 minut.  

energie/porce

1029 kJ 

 1320 kJ

bílkoviny

 6 g

 14 g

sacharidy

46 g 

 43 g

z toho cukry

18 g, dle složení odhad cca 13 g přidaného cukru, tj. asi 3,5 kostky cukru!!

16 g (především z jablka a mléka), obsah celkového cukru je sice podobný, ale 0 g přidaného cukru!

tuky

3 g 

9 g 

vláknina

4 g 

7 g 

doba přípravy

3 - 5 minut (+ čekání na horkou vodu)

5 minut

výhody

▪     jednodušší příprava

▪     méně špinavého nádobí

▪     ideální jako “nouzovka” na dovolenou, cesty, do kanceláře apod.

▪     kvalitnější nutriční složení: vyšší obsah bílkovin, vhodných tuků, vlákniny, žádný přidaný cukr

▪     dostatečná energetická hodnota snídaně

▪     větší porce a díky nutričnímu složení lépe zasytí

▪     lepší chuť

▪     pestrost - lze střídat různé druhy ovoce čerstvého i sušeného, různé druhy ořechů a semínek, vanilku, skořici, kokos, mák apod., lze střídat i základní obilovinu (různé druhy vloček, jáhly, pohanka, rýžové vločky, apod.)

nevýhody

▪     nedostatečná energetická hodnota

▪     nevýhodné nutriční složení - nižší obsah bílkovin, tuků, vlákniny a naopak vyšší obsah přidaného cukru

▪     horší, často nepřirozená, chuť

▪     o trochu delší příprava

▪     jeden špinavý hrnec navíc

▪     mimo domov nemusí být příprava příliš komfortní


 A jakou kaši si dáte zítra ráno vy?

Hodnocení (69 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

28. 04. 2017 20:04

paniLiba

Do uvařené domácí kaše přidám hrst bobulovitého ovoce z mrazáku + trošku javorového sirupu

28. 04. 2017 19:52

dylen

taky miluji kaše k snídani,nejčastěji dělám do mlíka vločky povařit a pak na misce posypat skořicí-mńam

28. 04. 2017 19:26

zdenalan

Když jsem byla malá tak nám maminka zalila vločky kompotem a nechala do druhého dne, vůbec nevařila a strašně nám to chutnalo.

28. 04. 2017 19:21

zdenalan

Raději mám domácí a nejraději navrch hrušku na medu, trochu skořice.

05. 02. 2017 13:51

mikinelka

Radši domácí, kupovaná je moc sladká.

04. 02. 2017 15:36

lekin

Rozhodně zkusim domácí, ale musím na to být doma, takže spíš o víkendu. Ale slaná snídaně si myslím bude vhodnější.

03. 02. 2017 11:23

cailin.grian

Rozhodně mám radši domácí, i si je připravuji do práce a tam jen ohřeju, vždy si dělám několik porcí, abych ušetřila nádobí atd. Kupované mi přijdou hodně sladké. Mám ráda sladké snídaně, ale pořád přemýšlím, jestli je to nejvhodnější snídaně.

01. 02. 2017 19:17

Ala787

Pro mě domácí, pro taťku kupovaná, protože mi více chutnají, ty doma nejsou tak sladké. :-( Ale dělám to ještě jinak: večer zaleju vločky půl na půl vodou a mlékem a nechám přes noc v uzavřené termosce, ráno dochutím jogurtem, ovocem a ořechy a ... dobrou chuť! .-)

31. 01. 2017 18:48

Dadag

Zásadně domácí

30. 01. 2017 20:24

sladka paja

Kaše zásadně doma, kupované jsou sladké a předražné

30. 01. 2017 20:06

marikabak

Děkuji za návod a recept k domácí kaši :-) Vyzkouším ji brzy !! :-)

30. 01. 2017 18:28

JARI59

Kaše dělám doma, ale budu se snažit hlídat tu nutriční hodnotu

30. 01. 2017 18:13

Slonik71

Ovesné kaše jsem si kupovala s logem vím co jím ale teď už si kaši dělám doma s jablky a skořicí nebo ananas plus orisk

29. 01. 2017 22:24

Hanuja

Já vločkovou na vodě, banány, ořechy a skořicí. Tu miluji.

29. 01. 2017 21:06

Vinobrani

Díky za článek.Snídám ovesnou kaši každé ráno: 50g vloček,150ml mléka.Na oslazení dříve med. Nyní hrozinky. Ted už vím,že mohu doplnit i jablka či ořechy. Mňam.

29. 01. 2017 16:13

IRENA73

Zatím jsem zkusila jen pohankovou kaši, přidala jsem si tam ovoce a nebyla špatná. Určitě bych ráda vyzkoušela i jiné.

29. 01. 2017 11:49

msprenge

Instatní obilné kaše nekupuji.

28. 01. 2017 19:47

Hkonecna

Taky si objednávám Nomina kaše, mám ráda hlavně tu špaldovou a pohankovou. Jen nevím, jak je zapisovat do sebekoučingu.

28. 01. 2017 12:09

masten

Kupovaná kaše mi přijde ochucená - chemická i když tam nepíšou, že by nějaká ochucovadla obsahovala. Že by tu chuť dělal obsažený cukr?

28. 01. 2017 09:57

aanna

Já používám cereální kaše Nomina, jsou bez přidaného cukru a ještě je doplním lžící jablečné vlákniny...

28. 01. 2017 08:55

alkoholicka

super článek...kaše tedy nejím ale vločky,jáhly apod. mám zase moc ráda, tak nějakou ke svačině vyzkouším. Suším si ovoce, ořechy mám taky ze zahrádky..tak žádná chemie..

27. 01. 2017 19:30

ina49

Kupované kaše nejím, dělám si je sama doma,třeba i jáhlovou.

27. 01. 2017 16:59

CarteroGS1

Domácí musli mě ani tak nedonutilo jíst složení (nikdy jsem kupované nejedl až na výjimky v hotelech atd.), ale chtěl jsem začít jíst více ovesných vloček a pro domácí výroby mě donutila cena. V obchodě nakoupím osm surovin, doma to v jedné míste běh pár vteřin všechno dohromady promíchám, rozdělím do tub a je hotovo. trvá to vše cca pět minut a ušetřím oproti koupovaným musli 70 % maloobchodní ceny.

27. 01. 2017 12:26

Kamca007

SUPER!!!
Díky za tip. Nějak mě nenapadlo večer vše připravit a ráno v práci hodit na minutku do mikrovlnky.

27. 01. 2017 12:21

Lenda26

Kaši můžu v jakékoliv podobě, od té doby co jsem ve zdravém režimu, je to moje nejoblíbenější snídaně, ještě že jsem mrazila všechno letní ovoce.. a navíc jsem vyhodila javorový sirup.

27. 01. 2017 07:00

zuzbum

tak kaše vůbec nejsou moje parketa - nemám je ráda v jakékoliv podobě :-(

26. 01. 2017 22:03

koral

Já určitě svou dělanou z vloček nebo z jáhlí. Jen jednou mi kamarádka doporučila třízrnou kaši ,a to koupenou ještě ve zdravé výživě, ale bohužel jsem ji vyhodila. Nedalo se to jíst, chuť je nesrovnatelná.

26. 01. 2017 19:09

ajanka

A nebo dělávám jáhelnou kaši. Jáhly se spaří vařící vodou alespoň 3x, pak dám vařit do osolené vroucí vody, povařím do poloměka, scedím a pak dovařím v mléce. Nechám vychladit, šupnu do lednice a ráno jen zehřeji v mikrovlnce..., přidám ovoce, pokud jsem ho nedávala sušené po uvaření....

26. 01. 2017 19:06

ajanka

Nejrychlejší je domácí z vloček z Lidlu, už jsou trochu nadrcné, porci večer zaliji vodou, tak aby bylo vše ponořené, , přidám chia semínka nebo sušené ovoce nebo i bez , pak si přidávám čerstvé ovoce po ohřátí , dám na noc do lednice, ráno vstanu, přiředím trochou mléka, dám do mikrovlnky a za 2 minuty můžu snídat.

26. 01. 2017 14:41

karolinafourova

tkoskubova: podívejte se u kaše na složení a uvidíte, například v DMku a Rossmannu jsem na cesty kupovala Semix -80 % a v ní žádný cukr vpodstatě opravdu nebyl.

26. 01. 2017 14:09

Medvedice3

Odpověď na řečnickou otázku v závěru: žádnou. Srovnání je skvělé!

26. 01. 2017 13:56

bebecha

nevýhodu "o trochu delší příprava a jeden špinavý hrnec navíc se dá snadno zrušit - používám vločky "jemné s klíčky" - jen je nasypu do misky, zaliju mlékem a dám na 1 minutu do mirkovlnky a kaše je hotová :)

26. 01. 2017 12:57

Csudla

Já si vždy doma do krabičky dám jemné ovesné vločky, chia semínka, trochu sojového nebo jiného mlíka, skořici a v práci si to jen zaliju horkou vodou a dám si k tomu ovoce. Taky dobrota :-)

26. 01. 2017 12:29

tkoskubova

Včera večer jsem si prohlédla všechny instantní kaše,které mám doma,a vybrala jednu."Chia kaše borůvky a syrovátka",mimo jiné je připravena z celozrných vloček a Omega 3 nenasycených mastných kyselin".Mají ji v Lidlu.Obdobnou jsem kupovala ve "Zdravé výživě",tak co s tím?Je to tedy pouze komerční záležitost a měli bychom si vše připravovat doma?

26. 01. 2017 10:13

hajekrad

Nejím kaše, ale možná to zkusím.

26. 01. 2017 09:48

1a234

Hezké srovnání.Kaše si nedělám ale možná to podle tohot návodu zkusím.

26. 01. 2017 09:15

daudinka

Dá se udělat i instantní domácí ovesná kaše. Připravuji ji cca jednou týdně (záleží, jak často ji jíte), ráno se dá pár lžic do misky, zalijí se horkým mlékem, nechá se chvilku odstát a kaše je na světě =)

26. 01. 2017 08:54

slapajda

já si dělám nevařenou ovesnou kaši, vždy večer před si ji připravím do lednice a ráno jen vyndám (někdy přihřeji v mikrovlnce) :-)

26. 01. 2017 08:45

dolevina

ovesnou kaši si dávám instantní, přidám si do ni nastrouhané jablko nebo nějaké jiné ovoce, je to vydatná a rychlá snídaně

26. 01. 2017 08:24

bohuminska

A dobrá kaše je i na slano!! Zkuste. :-)

26. 01. 2017 07:32

kominicek

Ovesnou kaši mám ráda, ale v poslední době si zamíchám do bílého jogurtu ovesné vločky, ořechy a ovoce.

26. 01. 2017 06:25

Niraska

Zajímavé porovníní. Je to dávno, co jsem si dělávala domácí kaše, zase někdy zkusím :-)

25. 01. 2017 21:52

Masa55

mám je ráda , ty instatní, jen pro snížení gly.indexu tam přidám 1 lžíci ovesných vloček a teprve pak ji zaliju horkou vodou a miluji tu čokoládovou !!!!!

25. 01. 2017 21:24

tkoskubova

Mám velkou zásobu sáčků s ovesnou ovocnou kaší
,nejvíce mi chutná malinová a také borůvková,jak vidím,není to ta nejlepší varianta pro zdravé stravování.Taky je to způsobeno mou pohodlností,jen vysypu polovinu sáčku,přidám horkou vodou a snídaně je v mžiku hotová.Snažím se to vydržet,co jsme 9.1. začali s tímto projektem,ale dá to pěknou práci.

25. 01. 2017 20:00

ivusa45

Velmi zajímavé srovnání. Kaši si nedávám,vločky mám raději v jogurtu, ale nikdy neříkej nikdy:-)

25. 01. 2017 19:46

Evusja

Kaše mám ráda, naučila jsem se je jíst v Rusku, vařila jsem je a pořád vařím v mikrovlnce a ze všech druhů vloček. Přidávám mandle a malé ovoce, nejčastěji maliny, ostružiny,černý rybíz (mám zamraženo). No a přiznám se, že v práci mám pro případ krize a nestíhání i kaše instantní.

25. 01. 2017 18:36

babicka Eva

Kaši nedělám, ale toto je inspirace si kaši zkusit udělat doma,

25. 01. 2017 18:00

Veve12

Já mám kaše ráda a dělám si je doma. Pohanková, jáhlová, vločková, rýžová, z quinoi....Každá je jiná a všechny výborné :-)))

25. 01. 2017 16:00

Konhana

Já kaši nejím, takže žádnou. Vločky si zamíchám do jogurtu ( samozřejmě bílého ) a přidám ovoce

25. 01. 2017 15:50

Mamum

Ovesnou kaši si (překvapivě) oblíbily všechny děti. Vaříme a jíme ji pravidelně. Přidáváme chia semínka, ovesné otruby, protein, pomleté oříšky, či semínka. Přiměřeně :D

25. 01. 2017 15:19

filipova

já žádnou, nemám jí ráda

25. 01. 2017 15:09

HankaCh

Tady jsou dobré nápady na kaše sebou
http://carujeme.cz/12-zdravych-ovesnych-kasi-ktere-nemusite-varit/

25. 01. 2017 14:59

HankaCh

Skvělé srovnání, jen bych ještě přidala, když se domácí kaše dělá v mikrovlnce (uznávám, že někdo se jejímu použití vyhýbá) tak ušetřím i ten hrnec i ten čas - dělám ji rovnou v misce a na "mimo domov" je taky vychytávka - připravit si vločky s mlékem večer rovnou do skleničky s ovocem a uložit do ledničky, ráno je kaše hotová. Takže já žádné nevýhody domácí kaše neznám ;-) zato k té kupované bych ještě přidala, že je toho objemově málo ...

25. 01. 2017 14:44

paniLiba

Já si vařím ovesnou kaši ve vodě a když přidám jablko, skořici, banán, práškové kakao, mražené jahody..... tak je to taky dobré. Někdy hřeším kousičkem másla.

25. 01. 2017 13:11

sifaka

Díky za podrobné srovnání....co já se najedla Emco kaší"za 2 minuty hotová", v domnění co dělám pro svoje zdraví :-(...Ještě blázen sbírala věrnostní body abych se prožrala až k cukrovce.
Momentálně je můj snídaňový favorit, snad ani ne kaše ale pohankové vločky.Ty jen nasypu do vodou zředěného horkého mléka a než si udělám v koupelně obličej, můžu snídat.Když tam vyklopím ještě 1/2 vaničky tvarohu a jablko nebo kiwi, je to ňam a vydrží dlouho bez hladu.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma