TOPlist
Sledujte nás:

Oblíbené cukroví STOBích lektorek

Zpět

Zdravější cukroví? Má to vůbec smysl? Laici se přou, odborníci také… Důvod je jasný – ani celozrnná mouka není prosta kalorií… „Sugarfree” cukroví oslazené medem je stejně kalorické jako obyčejné cukroví slazené cukrem. A úžasné zdravé kuličky z ořechů a datlí jsou přímo kalorickou bombou, takže je často matoucí je nazývat zdravým cukrovím… Pro toho, kdo chce zhubnout, je to zkrátka další riziková dobrota! Jak z toho ven? 


Řešení je jednoduché: tohle všechno si uvědomit. Protože „zdravé” cukroví vám může přinést i spoustu výhod. Celozrnná mouka vám poskytne navíc zdravou vlákninu, ořechy kvalitní tuky, sušené ovoce je často zásobárnou minerálních látek a vitaminů. Musíme jen mít na paměti, že ani zdravé cukroví není nekalorické, a při hubnutí s ním zacházet úplně stejně, jako s tím běžným. 

Spoustu skvělých tipů najdete v článku Lenky Vymlátilové Jak na zdravé cukroví, po kterém se nepřibírá?

Se zdravým cukrovím je to někdy těžké. Můžeme se snažit, jak chceme, aby naše rodina dostala to nejzdravější, ale pak se objeví teta s krabicí klasického cukroví „máslo, cukr a bílá mouka”, a naše celozrnné tiše pláče opuštěné v koutku. Pokud má vaše rodina tuto preferenci, rozhodně vám to ale nebrání udělat si tři zdravé druhy – třeba se sníženým obsahem cukru – jen pro sebe. Víte co, aspoň vám je nikdo nebude ujídat! A vy si budete moci svobodně volit odlehčenou variantu. 


Zeptali jsme se několika lektorek STOBu, jaké cukroví chystají na Vánoce ony, a výsledkem je následující receptář:

 Recepty od Venduly Kosňovské

LÍSKOOŘÍŠKOVÉ SKOŘICOVÉ ROHLÍČKY

225 g celozrnné mouky (ideálně ječné, případně pšeničné nebo špaldové),

125 g másla,

70 g mletých lískových ořechů,

40 g erythritolu nebo xylitolu,

40 g medu nebo čekankového sirupu,

1 vejce,

1 čajová lžička skořice.

Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme v lednici alespoň 1 hodinu odpočinout. Poté plníme formičky na rohlíčky (či jiné tvary) a pečeme dozlatova.

CELOZRNNÉ LINECKÉ „CUKROVÍ"

210 g celozrnné mouky (ideálně ječné, případně pšeničné nebo žitné),

125 g másla,

70 g erythritolu nebo xylitolu,

2 polévkové lžíce mléka (podle potřeby),

1 žloutek,

1/2 sáčku vanilkového cukru (+ případně vanilkové aroma).

Ze všech ingrediencí vytvoříme hladké těsto a necháme půl hodiny odpočinout v lednici. Poté těsto vyválíme, vykrájíme tvary a upečeme. Cukroví můžete slepit lineckým džemem, ale jsou to další kalorie - sami zvažte, jestli není lepší si ho nechat jako křupavou sušenku. Aspoň jich bude dvojnásobek! Můžete je přizdobit troškou rozpuštěné čokolády. 

Tip Venduly Kosňovské: Tyto recepty mám už pár let ozkoušené a jsou kupodivu celkem oblíbené i u mé vybíravé rodiny, jelikož jsou pěkně cítit chutě ingrediencí (oříšky, máslo, skořice). Nesmí ovšem dojít k přímé konfrontaci s klasickým, z mého pohledu přeslazeným, cukrovím. Sama výsledek neprezentuju jako cukroví, ale jako bezcukroví nebo jednoduše „dobroty na vánoční stůl". :-)


Recept od Lenky Vymlátilové

KOKOSOVO-ČOKOLÁDOVÉ SUŠENKY

300 g celozrnné hladké špaldové mouky 

160 g kokosového oleje, část můžete nahradit Herou

100 g cukru 

180 g strouhaného kokosu 

100 g rozpuštěné čokolády

Všechno smícháme a těsto uložíme na den do chladničky. Druhý den vytváříme kuličky, zploštíme je a pečeme přibližně deset minut na 180 °C. 

Tip Lenky Vymlátilové: Tyto sušenky peču v mnoha variacích. Nebojte se trochu obměňovat suroviny. Když je pak těsto moc řídké, přidám trochu mouky, když se drobí přidám trochu tuku – ale vždycky se to povede a jsou boží!


 Recepty od Zdeňky Trummové

SNĚHÁNKY

20 g mandlových plátků 

20 g libovolného druhu mletých ořechů 

30 g strouhaného/mletého kokosu 

1 lžíce čekankového sirupu  

Sníh z 1 bílku

Z bílku si ušleháme sníh a opatrně vmícháme vidličkou ostatní ingredience. Poté hmotu lžičkou přendáváme na plech vyložený papírem na pečení. Hodit se vám bude ještě druhá lžička, kterou sundáváme těsto z té první na papír. Pečeme v předehřáté troubě 40 minut na 120 stupňů. Použila jsem program horkovzduch. Pokud ho nemáte, možná bude potřeba o něco delší pečení.

TVAROHOVÉ KULIČKY

200 g tvrdého tvarohu (ne ve vaničce) 

1 vejce 

1 rovná lžíce čekankového sirupu/medu (lze vynechat) 

50 g kokosu 

100 g na malé kousky krájených meruněk/rozinky

Něco na obalení – čokoláda, kokos, kakao, drcené lyofilizované ovoce

Všechny ingredience smícháme dohromady a rukama propracujeme. Ze vzniklého těsta tvoříme kuličky, ty poté pečeme 20 minut na pečicím papíře při 180 stupních. Pozor, dáte-li krájené rozinky, bude těsto samo o sobě sladší než s meruňkami, zde bych doporučila už dále nesladit. K rozinkám se také hodí přidat kapička citrónového aroma nebo citronové kůry. Hotové kuličky ještě teplé obalujeme v kakau, drceném lyofilizovaném ovoci nebo je necháme jen tak. Kuličky lze také máčet v 75% čokoládě. Kuličky skladujeme v lednici.


Recepty od Renaty Dufkové

KOKOSOVÉ LOWCARB SUŠENKY

200 g kokosu rozmixovaného na moučku

150 g kokosu strouhaného

100 g drcených arašídů (slaných:-))

1 vejce

250 g másla

3 lžíce erythritolu

špetka soli

15 g psyllia

Cca 70 ml vody

Máslo ušleháme s erythritolem, poté přidáme vejce, všechny sypké suroviny a vodu. Dobře zamícháme a necháme 10 minut odpočinout. Vytvoříme kuličky, které na plechu rozmáčkneme vidličkou na cca 1 cm výšku. Pečeme dorůžova a necháme na plechu vychladnout.

Sušenky jsou lowcarb - tedy nízkosachariodové. Obsahují ale mnoho energie a mnoho tuku. Myslete na to při jejich konzumaci a užívejte si je střídmě.

OŘECHOVÁ KOLEČKA z pohankové mouky

300 g pohankové mouky
200 g mletých vlašských ořechů
100 g xylitolu

2 vajíčka

150 g másla
sůl, skořice, zázvor

Náplň: vlašské ořechy, xylitol, máslo, citronová šťáva, rum a žloutek 

Zdobení: hořká čokoláda a ořech

Suroviny na těsto smícháme a hotové těsto necháme chvíli odpočinout v chladnu. Potom těsto rozválíme a vykrajujeme kolečka, upečeme je dorůžova a necháme vychladnout. 

Plnit můžeme klidně až před Vánoci: smícháme si všechny suroviny na náplň, slepujeme kolečka k sobě a ozdobíme rozpuštěnou čokoládou a půlkou ořechu. 


 Recepty od Hanky Pávkové Málkové

Recepty od Hanky najdete mezi STOBími recepty přímo na STOBklubu. Stačí kliknout a zjistíte vše potřebné včetně spočítaných nutričních hodnot.

ŘEPOVÉ BROWNIES KULIČKY

NETRADIČNÍ VOSÍ HNÍZDA S BANÁNEM A MANGEM

ČOKOLÁDOVÉ SUŠENKY Z BÍLKŮ

MRKVOVÉ OŘECHOVÉ KULIČKY

"BOUNTY" KULIČKY Z TVAROHU

Tip Hanky Málkové: I když ráda experimentuji a připravuji pro vás na STOBklub tipy na „zdravější“ cukroví, na Vánoce vždy peču i klasiku – z másla, bílé mouky a bílého cukru. Můj fígl je v tom, že cukroví dělám o polovinu menší.

Chtěli byste ještě nějaké další recepty na moderní, zdravější cukroví? Najdete je třeba na blogu autorky tohoto článku - pod názvem Cukroví pro modernisty. 

Máte své osvědčené tipy na zdravější cukroví? A co vaše rodina, pochutná si ráda i na moderních verzích, nebo trvá na babičkovské klasice? 



Hubli jste už tisíckrát? Zkuste to tentokrát s pomocí odborníka a celé skupiny.

Hubněte psychoLOGICKY s podporou odborníka STOBu 

Naše komplexní metodika zahrnuje péči v oblasti stravy, pohybu i psychiky. Svěřte se do rukou STOBích odborníků a přihlaste se do kurzu zdravého hubnutí nebo individuální péče a buďte při hubnutí a změně životního stylu úspěšní.  


>> Kurzy zdravého hubnutí - naživo i online <<


 

 

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři