TOPlist
Sledujte nás:

Pečení z luštěnin

Zpět
 

Ing. Hana Málková, Ing. Karolína Fourová

Skutečnost, že mají luštěniny v kuchyni široké pole působnosti, už víte. Snažíme se vám přinášet tipy, jak luštěniny využít třeba i trochu méně tradičně. Neznamená to, že bychom měli upustit od tradičních receptů našich babiček, ale ne každému tyto recepty vyhovují, tak proč si jídelníček občas trochu nezpestřit - třeba využitím luštěnin při pečení.   

První variantou, jak luštěniny při pečení využít, je sáhnout po luštěninové mouce, kdy jí nahradíte část klasické mouky v běžných receptech. Oblíbenou surovinou sladkého a slaného pečení jsou také rozmixované konzervované, vařené nebo dokonce i naklíčené luštěniny. V případě, že využijete tuto formu luštěnin, je potřeba si pohrát také s ostatními ingrediencemi, abyste získali těsto požadované hustoty. Zpočátku doporučujeme řídit se dle některého z osvědčených receptů. Vyzkoušejte například vynikající brownies z mexických černých fazolí. Nebudete tomu totiž věřit, ale tuhle dobrotu vytvoříte během 20 minut a nepoznali byste, že základní surovinou je opravdu luštěnina! Podobně můžete experimentovat také s cizrnou, jejíž chuť je poměrně neutrální a nebude v pokrmech znát, zatímco jejich výživovou hodnotu vám významně zvýší. Cizrna může být základem lahodných koláčů, nebo skvělých sušenek, na něž naleznete recept zde.

Sušenky z cizrny jsou nejen zdravé, ale také výborně chutnají.

V otázce pečení z luštěninových mouk, je jejich použití o něco jednodušší a můžete více popustit uzdu své fantazii. V jejich případě nahradíte část běžně používané mouky ve svých oblíbených moučnících nebo pečivu moukou luštěninovou. Je vhodnější nahradit pouze část mouky z důvodu zachování textury pečených výrobků. Pro začátek můžete vyzkoušet poměr 1:1. Pokud byste ji nahradili zcela, pečivo by nebylo, vzhledem k tomu, že luštěninová mouka neobsahuje lepek, tak nadýchané jako obvykle a pravděpodobně byste to poznali i na chuti. Začít můžete s moukou cizrnovou, chuťově je neutrální a například u těchto kakaových lívanečků, kde není potřeba nadýchanost jako v případě pečiva, může hrdě stát sama o sobě. Rázem pak můžete pohostit bezlepkovou sladkou snídaní nebo moučníkem také celiaky. Více o možnostech využití luštěninových mouk se můžete dozvědět v tomto článku.

Lívanci z cizrnové mouky můžete pohostit i celiaky.

Řadu skvělých sladkých i slaných pokrmů můžete připravit také z tofu, tedy produktu, na jehož výrobu se využívají sójové boby. Tofu natural má neutrální chuť a pevnou konzistenci, která přímo vybízí k jeho využití při tvorbě nepečených dortů, alternativ zmrzlin nebo různých krémů, ale lze ho rozmixovat také do těsta na muffiny nebo z něj připravit zdravý dezert, jako je například tento skvělý koláč s jablky a ovesnými vločkami. Nebojte se tofu využít ani na pečení slaných koláčů nebo slaných muffinů. Jeho použitím zvýšíte v pokrmu podíl bílkovin a zároveň budou mít vaše pekařské výtvory úžasně vláčnou texturu.

Tofu je nutričně hodnotná surovina s neutrální chutí a skvělými technologickými vlastnostmi.

Pokud je vaším cílem nejen zvýšit výživovou hodnotu pokrmu, ale zároveň snížit celkový obsah kilojoulů, doporučujeme se zamyslet také nad ostatními surovinami v receptu. Luštěninová mouka sama o sobě sladký a tučný recept nezachrání, proto se snažte snížit například množství přidaného tuku vhodnou náhradou, která vaše snažení v kuchyni nezhatí a zachová pečeným výrobkům vláčnost - část oleje nahraďte kefírem, kysaným podmáslím či acidofilním mlékem a nemusíte se obávat, že by bylo pečivo suché. Výborným trikem je také využití jablečného pyré nebo rozmačkaného banánu, čímž můžete snížit i potřebné množství přidaných cukrů. Přidaný cukr lze hravě nahradit také sušeným ovocem, to sice přirozeně obsahuje stále cukru poměrně velké množství, ale kromě něj i řadu pozitivních látek, které v klasickém cukru rozhodně nenajdete.

Vláčnost moučníku a sladkou chuť zajistíte také přidáním jakéhokoliv mraženého či čerstvého ovoce. A vzhledem k nízké energetické hodnotě ovoce tím snížíte i celkovou energetickou hodnotu vašeho moučníku.

Zde se můžete sami přesvědčit, co drobné úpravy v receptuře udělají s nutričními hodnotami čokoládového muffinu. Recept na výborné muffiny z čočkové mouky s višněmi a kakaem naleznete zde.

Hodnoty v tabulce jsou uvedeny na 100 g výrobku.

 

Kakaový muffin s čočkovou moukou

Klasický muffin

Energetická hodnota (kJ)

1040

1750

Bílkoviny (g)

8

6

Tuky (g)

12

24

- z toho nasycené (g)

2

6

Sacharidy (g)

28

43

- z toho cukry (g)

14

17

Vláknina

3,4

2,0


Nebojte se ani oprášit konzervu s luštěninami, která vám leží na dně spíže a překvapit příští neděli rodinu originálním a moderním moučníkem. Už nám věříte, že z konzervy fazolí lze připravit i něco jiného než chilli con carne? :-)

Hodnocení (63 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

07. 09. 2017 11:09
Já už luštěninovou mouku taky vyzkoušela, koupila jsem si před časem cizrnovou.
28. 04. 2017 10:26
již jsem zkoušela muffiny z vařených fazolí adzuki a byly moc dobrý
05. 03. 2017 18:25
Zdravím, nemáte někdo náhodou zkušenost s vlastní přípravou luštěninové mouky, stačí jen pomlít nebo je před tím potřeba luštěniny nějak "upravit"? Už víc jak patnáct let si melu mouku ze žita a špaldy na chleba, tak třeba by můj mlýnek zvládl i luštěniny....
03. 03. 2017 21:43
Již jsem si poprvé v životě koupila hrachovou mouku. Tak jsem zvědavá, jaký moučník z ní vykouzlit. Budu zkoušet.
02. 03. 2017 10:45
No, pečení z luštěninové mouky asi vynechám.
01. 03. 2017 15:11
Zkoušela jsem kakaové muffiny a jsou vynikající. Byla jsem mile překvapena, že po upečení v nich vůbec není cítit luštěninová mouka a jedl je i manžel, přestože luštěniny nemá příliš rád. Višně v nich jsou už jen "višnička na dortu".
28. 02. 2017 22:00
Já se chystám na ty čočkové mafiny s třešněmi
28. 02. 2017 18:15
Určitě brzy něco napeču z luštěnin, už zvažuji pár receptů.... Asi využiji cizrnu, jelikož je chuťově neutrální , takže by rodina nemusela nic poznat, tedy pokud mě nepřistihnou při přípravě ....
28. 02. 2017 18:03
No budu o tom uvažovat, ale asi se k pečení z luštěninové mouky nepřinutím. Vždyť to stejně nemůžu a nemám na to ani chuť.
28. 02. 2017 17:46
Určitě udělám koláč s jablky a ovesnými vločkami!Zítra koupím tofu.
28. 02. 2017 17:36
Díky za zajímavé informace.Věřím tomu že sladkosti z luštěnin můžou být fajn.Co není fajn je"slupnout 1/2 plechu"...Teda hlavně pro tlouštíky, kteří nemají záklopku :-)Ovšem pokud je budou prodávat v nějaké zdravé výživě jako kusovky-je možné, že vyzkouším a nebudu se tvářit udiveně :-)
28. 02. 2017 17:25
Díky za informace, zajímavé.
28. 02. 2017 17:20
Zatvik: tak to je super :)
28. 02. 2017 15:56
To nejlepší, co jsem za celý měsíc luštěnin objevila, byly cizrnové těstoviny. Udělala jsem mrňavé taštičky plněné ´paštikou´ z vařeného kuřecího masa a chutná to luxusně. Peču sice ráda, ale jelikož na sladké nejsem, vymyslím si spíš nějaké slané mlsky :)
28. 02. 2017 15:56
Já práve v létě miluji k snídani jogurtovo-ovocné smoothie a k tomu nějaké zdravé pečení, jako je celozrnný ovocný chléb nebo právě muffiny z čočkové mouky. Musím přiznat, že příteli třeba čočková mouka chuťově vadí, ale mně ne, každý musí vyzkoušet sám :-) například cizrnové sušenky jsou příjemným začátkem, kde luštěniny vadit nebudou :-) na druhé straně, fazolové brownies slupnul půl plechu a ani nevěděl, že v tom nějaké fazole jsou :-)
28. 02. 2017 15:32
nepeču ani moc normálně, takže asi nebude péct ani z luštěninové mouky, ale jsou to zajímavé informace
28. 02. 2017 14:45
Netušila jsem,že by se luštěniny daly také využít k pečení.Námětů je mnoho,tak si jistě přijdou na své ti,kteří mají vaření či pečení v oblibě.Přiznám se,že mezi ně nepatřím,ale mohu doporučit tyto recepty svým známým.
28. 02. 2017 14:26
LuckaN78
zkoušela jsem červenou čočku na mlýnku na mák a semínka a šlo to krásně, běžně na něm melu i jiné zrní (pšenici, oves ...) a zatím drží, ale není to klasický mlýnek na mouku, na tom to jde prý dobře.
28. 02. 2017 14:01
Bezva způsoby jak zvýšit příjem bílkovin, aspoň trochu
28. 02. 2017 13:55
LuckaN78: měla by, ale nevím, jestli vám to neuspí food processor.. ?
28. 02. 2017 13:33
Na počátku měsíce luštěnin jsem si říkala - co nám asi budou celé čtyři týdny psát o luštěninách ? Teď jsem opravdu překvapená, co všechno a jak zajímavé věci jsem se dozvěděla. Díky !
28. 02. 2017 13:26
zajímalo by mě, jestli se dá luštěninová mouka třeba i vyrobit namletím klasických luštěnin...
28. 02. 2017 10:43
V každém článku o luštěninách zjišťuji, kolik jsem toho nevěděla. Dnes jsem část mouky v bramborových knedlících nahradila cizrnovou.
28. 02. 2017 10:36
Tak hurá do toho. Co všechno se na stará kolena nenaučím. Díky za náměty.
28. 02. 2017 09:48
O víkendu vyzkouším
28. 02. 2017 09:46
Děkuji za info.
28. 02. 2017 08:26
Vypadá to dobře, vyzkouším
28. 02. 2017 08:25
Ano, kto sa nevie vzdať kolačikov, je to nutrične lepšia voľba. Menej sacharidov v kombinácii s nižšími tukmi. Príležitostne, prečo nie :-)
28. 02. 2017 08:16
Recept jsem si už našla, tak už jen to zrealizovat. :-)
28. 02. 2017 07:58
Už mám nakoupeno, jen se do toho pustit -)
28. 02. 2017 07:54
Cizrnová mouka už na mě doma čeká, mám to jako úkol týdne.

Naši partneři