TOPlist
Sledujte nás:

Luštěninová mouka - univerzální surovina, která překvapí

Zpět
 

Ing. Hana Málková, Ing. Karolína Fourová

 

Luštěninová mouka? Smíchám ji s vodou a udělám z ní kaši? Nebo k čemu je taková mouka dobrá?

Možná to mnohé z vás překvapí, ale luštěniny se dají použít nejen na výrobu kaše. Vaření a sladké či slané pečení z luštěnin a luštěninových mouk se těší čím dál větší oblibě mezi zahraničními i tuzemskými kulinárními nadšenci a všemi, kteří se snaží z jídla vytěžit maximum - skvělou chuť i výhodné nutriční složení. Přídavkem luštěnin totiž zvýšíte u pečiva, příloh a jiných pokrmů obsah bílkovin (navíc s významným zastoupením aminokyseliny lysin, které je například v obilovinách nedostatek), vlákniny a dalších prospěšných látek.

Luštěniny a luštěninové mouky lze využít na mnoho způsobů nejen při vaření, ale překvapí vás všestranným využitím také při pečení. Luštěninové mouky jsou univerzální surovinou, ať už se jedná o pečení chleba nebo jiného slaného pečiva, ale jejich benefity oceníte také při sladkém pečení, můžete tak dát klasickým pokrmům v podobě bábovky, koláče, muffinů a dalších dobrot zase trochu jiný rozměr. A navíc je nutričně obohatíte.

Pečení s luštěninovou moukou

Běžné pečivo z bílé mouky je především zdrojem energie a nepřináší nám mnoho příznivých látek, nevýhodou je také vysoký glykemický index. Také konzumace jemného (sladkého) pečiva přináší organismu většinou pouze prázdné kalorie v podobě tuku, cukru a škrobu. Pokud si hlídáte hmotnost, sladké pečivo, které organismu neposkytuje prakticky žádné prospěšné živiny, není příliš vhodné, a koláče nebo dnes tolik oblíbené muffiny se stávají pro řadu z nás zapovězenou kapitolou.

Úpravou receptury je ale možné výživovou hodnotu sladkého pečiva zvýšit a naopak snížit glykemický index a energetickou hodnotu, takže se může stát vhodnou svačinkou i snídaní a budete si na něm moct bez výčitek pochutnat, a to i tehdy, pokud se třeba zrovna snažíte zhubnout. Jednou z variant, jak zlepšit složení pečiva, je právě využití luštěnin. Luštěniny obohatí pečivo o bílkoviny, vlákninu a další prospěšné látky. K přípravě sladkých pokrmů se využívá nejčastěji mouka cizrnová, lze ale použít i hrachovou, čočkovou nebo fazolovou. Vyzkoušejte například kakaové sušenky nebo si připravte čokoládové muffiny s višněmi podle našeho videoreceptu. A nemusíte mít strach, čočku z nich rozhodně neucítíte!

Přílohy s přídavkem luštěnin

Luštěniny je možné také využít ke zvýšení nutriční hodnoty příloh. Podobně jako je tomu u pečiva, klasické přílohy, jako jsou knedlíky, těstoviny, ale i bílá rýže, jsou také ve většině případů pouhým zdrojem kalorií bez nějakého většího nutričního benefitu. Jednou z možností, jak běžné přílohy trochu obohatit, je zvýšení obsahu bílkovin a vlákniny, což mohou zajistit právě luštěniny, které navíc pomohou snížit glykemický index a často i celkovou energetickou hodnotu pokrmu. Luštěninovou moukou můžete bez problémů nahradit část klasické bílé mouky při přípravě bramborových či houskových knedlíků, palačinek a dalších příloh. Recept na palačinky z čočkové mouky, které budou chutnat na sladký i slaný způsob, naleznete zde.

A pokud máte odvahu a chuť na něco zcela netradičního, pusťte se do vaření z luštěnin po hlavě. Můžete vyzkoušet například vlastní domácí těstoviny z cizrnové mouky. Z luštěnin je ale možné připravit také různé druhy placiček, které mohou být alternativou k bramborovým plackám nebo bramboráku.

 

Luxusní palačinky z čočkové mouky, plněné pečenou paprikou a sýrem feta.

Jste spíše na maso?

S využitím luštěnin a luštěninových mouk snadno vytvoříte alternativy ke karbanátkům, sekané a dalším pokrmům, kterými pohostíte i vegetariány, ale zkrátka nepřijdou ani zarputilí masožrouti. Maso nemusíte vynechávat úplně, ale zkuste nahradit luštěninami jen jeho část a vyzkoušejte například masové koule s čočkovou moukou.

Nebo můžete experimentovat a vytvořit netradiční, ale výborné luštěninové burgery, kterými si můžete zpestřit venkovní grilování. Recept na čočkový burger najdete zde.

Čočkovou mouku mohou ocenit i zapřísáhlí masožrouti.

Husté a zárovneň zdravé omáčky

A to ještě stále není vše! Jak už napovídal název článku, luštěninová mouka je opravdu univerzální surovinou. Luštěninové mouky skvěle poslouží také k zahušťování polévek a omáček, kde je využijete místo klasické jíšky či pšeničné mouky a výsledné nutriční složení pokrmu bude mnohem zdravější.

Luštěninové mouky jsou stále oblíbenější surovinou pro své úžasné nutriční vlastnosti, ale také pro možnost všestranného využití při vaření nebo pečení. Pokud jste se o jejich benefitech zatím neměli možnost přesvědčit, ať už proto, že jste nevěděli, jak takový výrobek využít nebo proto, že jste ho neznali, po přečtení tohoto článku vyražte do některé z prodejen zdravé výživy, supermarketu nebo e-shopu a začněte s tím pravým kouzlením s luštěninami už dnes. 

Hodnocení (85 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

02. 05. 2017 15:33
Zatím jsem používala jen Hrašku na zahuštění nebo na obalování zeleniny apod. a musím říct, že chutnala celé rodině. Určitě vyzkouším i jiné druhy luštěninové mouky.
28. 02. 2017 10:41
Karolinafourova: Děkuji za odpověď. Pro mě velmi přínosná informace.
26. 02. 2017 18:58
Podívám se v našem městě, zda ji mají někde v nabídce.
25. 02. 2017 11:04
Dnes ráno jsem dělala livance z cizrnive mouky, byly moc dobre :) 1hrnek cizrnive mouky, 1 vajíčko, 1 banán, 1hr vody nebo kokosového mléka, 2 lžíce tapiokove mouky, 1 lžíce kypřícího prášku, skorice - v mixéru rozmixovat a usmažit :)
21. 02. 2017 21:40
zajímalo by mě, jestli jsou i jiné značky než extrudo
21. 02. 2017 18:14
Hned si pro ní jdu
21. 02. 2017 08:18
Z čočkové mouky nativní smažím jíšku do čočkové polévky. Chuťový rozdíl v polévce není, jen jíška voní trochu jinak.
20. 02. 2017 22:28
Dnes nesměla chybět v nákupním košíku
20. 02. 2017 21:32
tak o luštěninové mouce jsem slyšela, ale ještě nezkoušela...asi to budu muset napravit...přínosný článek
20. 02. 2017 20:23
Syn má bezlepkovou dietu,tak už jsem se s luštěninovými moukami setkala,ale přivítám nové recepty.
20. 02. 2017 17:46
V místě bydliště nic takového nekoupím, musím navštívit ve Varech obchod se zdravou výživou.
20. 02. 2017 09:06
Na trhu si občas kupuji cukroví z cizrnové mouky.Je velmi dobré.
19. 02. 2017 23:01
Luštěninovou mouku zkusím. Zatím jsem používala pouze hrašku, ale ja jsem četla již v příspěvcích, mám stejné zkušenosti, že nehustí i když jsem ji používala dle návodu.
19. 02. 2017 16:26
používám hrašku, ale nehustí tak jako mouka, tak nevím, kde je chyba. používám množství dle návodu.._
19. 02. 2017 14:08
Luštěninové mouky neznám, ale určitě vyzkouším
19. 02. 2017 10:18
tak mouky využiji, už se těším
19. 02. 2017 01:20
I pro mě jsou luštěninové mouky novinkou, kterou co nejdřív ráda vyzkouším:-)
17. 02. 2017 20:51
Zajímavé. Mouku jsem ještě nepoužívala, zajdu zakoupit a vyzkouším. Mám problém se zahušťováním omáček, tak zkusím zahustit výše z uvedených mouk.
17. 02. 2017 16:43
Tohle je pro mne opravdu novinka. Určitě si nějakou mouku koupím a vyzkouším. Jsem moc zvědavá na chuť výrobků z těchto druhů mouky a nejvíc mne překvapilo, že z nich lze připravovat i sladké pokrmy.
17. 02. 2017 16:16
Jsem na ty mouky zvědavá,jestli nebudou ve sladkém pečení cítit! A ještě,jaká bude cena uvidíme,vyzkoušíme!
17. 02. 2017 11:58
Včera jsem koupila červeou čočkovou mouku a vyzkouším nějaký recept v příštím týdnu na oběd.
16. 02. 2017 21:03
Musím přiznat ,že luštěninová mouka je i pro mne novinka. Určitě vyzkouším
16. 02. 2017 19:42
hrašku používám již delší dobu i na sladko, ale o čočkové mouce slyším poprvé, jistě ji zařadím do jídelníčku.
16. 02. 2017 11:07
Mám vyzkoušenou hrašku a včera jsem si k večeři udělala cizrnové palačinky s brokolicovým mozečkem. Rozdíl nebyl téměř poznat. Dětem jsem je dala s trochou marmelády a vůbec nic nepoznaly ;-)
16. 02. 2017 10:30
Mouky jsem nezkoušela nikdy,zahušťování bramborem, případným rozmixováním části jídla jako luštěniny, zelenina apod. s tím nemám problém celkem, klasickou mouku už já osobně na tohle nepotřebuji.
16. 02. 2017 06:50
Hrašku používám, čočkovou mouku jsem ještě nevyzkoušela.
15. 02. 2017 20:17
hrašku znám...čočkovou mouku ještě ne.
15. 02. 2017 19:08
pro mě je luštěninová mouka, kromě sojové, novinkou, určitě vyzkouším
15. 02. 2017 18:16
Hrášku a cizrnovou mouku používám již dlouho , tímto článkem jsem získala další inspiraci .Děkuji.
15. 02. 2017 10:54
to je bezva clanek, nevedela jsem o cockove mouce, urcite něco vyzkousim
15. 02. 2017 10:23
luštěninové mouky neznám, ale určitě vyzkouším. Zatím jsem zkusila jen zaušťovat hraškou...
14. 02. 2017 23:29
O čočkové mouce jsem taky moc nevěděla,vyzkouším
14. 02. 2017 20:35
Dnes jsem zakoupila cizrnovou mouku, jsem sama na sebe zvědavá, co z ní udělám.
14. 02. 2017 20:32
korit: nativní je přírodní, není nijak dále upravovaná, jako např. některá pšeničná mouka se bělí apod. :-)
14. 02. 2017 20:31
Zatvik: zde je ještě článek o cizrnových těstovinách dokonce i s videem, je to ale v angličtině :) http://foodandstyle.com/fresh-pasta-dough-with-chickpea-flour/
14. 02. 2017 20:01
Vyzkouším cizrnovou i čočkovou mouku
14. 02. 2017 17:18
Super! Nadchla jsem se pro cizrnové těstoviny, vyzkouším je ještě tenhle týden :)
14. 02. 2017 14:15
co znamená to označení nativní?
14. 02. 2017 10:14
Je pro mne absolutní novinka,že existují luštěninové mouky,docela jsem kulila oči,není se co divit,když jsem zarytý "neluštinožrout" :-DDD
14. 02. 2017 08:27
Znám hrašku, tak se podívám po dalších
13. 02. 2017 21:50
Hmm, tak to asi také prubnu :-)
13. 02. 2017 21:46
Určitě zajdu do zdravé výživy, kam chodím, a tyhle mouky postupně vyzkouším. Luštěniny mám ráda.
13. 02. 2017 21:30
Až půjdu do města, určitě se po nějaké mouce podívám. Díky za zajímavé informace.
13. 02. 2017 21:12
Musím se po nějaké té mouce podívat, hned, jak pojedu do města.
13. 02. 2017 20:07
Diky za nové informace.Koukám na to jako puk a mám dojem, že do konce měsíce tu vypukne úplné luštěninové šílenství:-))
13. 02. 2017 19:51
Znala jsem jen hrašku, pro mě spousta nových informací, vyzkouším :-)
13. 02. 2017 18:57
Já byla nedávno překvapená, že jsem narazila na čočkové těstoviny. Čekají na mne ve spíži, tak se těším až je ochutnám.
13. 02. 2017 18:29
Hrašku na zahušťování občas používám, ráda vyzkouším nový druh luštěninové mouky.
13. 02. 2017 17:57
O luštěninové mouce taky čtu prvně, snad se nechá koupit.
13. 02. 2017 17:05
Určitě si nějakou mouku koupím i když cena je trošku vyšší.
13. 02. 2017 16:55
Určitě brzy vyzkouším, jen ji musím koupit.....
13. 02. 2017 16:54
To je překvapení,vůbec jsem neměla ponětí o tom,že existují luštěninové mouky.Nejsem velký příznivec vaření a pečení,ale toto vypadá velmi lákavě.Děkuji moc.
13. 02. 2017 15:54
Luštěninovou mouku určitě vyzkouším
13. 02. 2017 15:31
Už jsem si dala nákup luštěninové mouky do týdenního úkolu :-)
13. 02. 2017 14:14
Musím koupit a vyzkoušet :-)
13. 02. 2017 10:53
Evusja: Takove male vitezstvi, ze :))
13. 02. 2017 10:52
Medvedice3: ano, luštěninové mouky jsou skvělou volbou pro bezlepkáře. :-)
13. 02. 2017 10:31
Mouky jsem ve zdravé výživě už okukovala, jen jsem neměla odvahu je koupit. Příště už se nebudu bát, je tu spousta lákavých receptů. :-)
13. 02. 2017 10:03
Jsou luštěninové mouky vhodné pro bezlepkáře?
13. 02. 2017 09:52
Luštěninové mouky jsem sice ve správné výživě zahlédla, ale nevěděla jsem, co s nimi podniknout. Tak teď už je určitě koupím. Poté, co jsem zvládla moučník z cizrny a manžel si jej nese DOBROVOLNĚ do práce, je mouka úplná "brnkačka". :o)
13. 02. 2017 09:48
cicerovú múku bežne používam...šošovicovú a hrachovú som zatiaľ ešte nevyskúšala- skúsim si ich pozháňať :) Inak ešte používam hrášku a minulý týždeň som zohnala po dlhom čase sójovú múku, skúsim nimi nahrádzať časť múky pri pečení a na zahusťovanie polievok a omáčok :)
13. 02. 2017 09:48
Pro mě novinka, děkuji za informaci :) musím vyzkoušet
13. 02. 2017 09:28
To bude dlouhé nakupování. Jednou za čas chodím po obchodě a koukám na zboží, které normálně nekupuji, tak dnes si to zopakuji.
13. 02. 2017 09:16
Tak to tedy vyzkouším! Netušila jsem, děkuji za tipy!
13. 02. 2017 08:58
Normálně zírám nad těmi možnostmi. Já také dosud občas používala na zahuštění polévek nebo omáček Hrašku . Tak to se po značce Extrudo porozhlédnu.
13. 02. 2017 08:47
Mysím, že se zastavím, ve zdravé výživě....
13. 02. 2017 08:29
Informací není nikdy dost
13. 02. 2017 08:20
pro mne naprosto nová informace, normálně zírám na co a jak se dají luštěniny využít.......
13. 02. 2017 08:12
Jdu nakoupit a budu přidávat do pokrmů, vyzkouším.
13. 02. 2017 08:04
Úplně nové informace a ještě navíc lákavé. Těším se, až vyzkouším :-)
13. 02. 2017 07:49
Občas používám na zahuštění pokrmů, třeba polévek nebo omáček, hrašku. Nenapadlo mě že jsou luštěninové mouky také na pečení.
13. 02. 2017 07:47
Vůbec jsem nevěděla, že existují luštěninové mouky.
13. 02. 2017 07:44
Taky je to pro mě nové. Je třeba se poučit. :-)
13. 02. 2017 07:26
o tom slyším poprvé, musím se podívat, kde se u nás dá luštěninová mouka koupit, zajímavé
13. 02. 2017 07:21
Zajímavé nápady na vyzkoušení.

Naši partneři