TOPlist


Luštěninová mouka - univerzální surovina, která překvapí

 

Ing. Hana Málková, Ing. Karolína Fourová

 

Luštěninová mouka? Smíchám ji s vodou a udělám z ní kaši? Nebo k čemu je taková mouka dobrá?

Možná to mnohé z vás překvapí, ale luštěniny se dají použít nejen na výrobu kaše. Vaření a sladké či slané pečení z luštěnin a luštěninových mouk se těší čím dál větší oblibě mezi zahraničními i tuzemskými kulinárními nadšenci a všemi, kteří se snaží z jídla vytěžit maximum - skvělou chuť i výhodné nutriční složení. Přídavkem luštěnin totiž zvýšíte u pečiva, příloh a jiných pokrmů obsah bílkovin (navíc s významným zastoupením aminokyseliny lysin, které je například v obilovinách nedostatek), vlákniny a dalších prospěšných látek.

Luštěniny a luštěninové mouky lze využít na mnoho způsobů nejen při vaření, ale překvapí vás všestranným využitím také při pečení. Luštěninové mouky jsou univerzální surovinou, ať už se jedná o pečení chleba nebo jiného slaného pečiva, ale jejich benefity oceníte také při sladkém pečení, můžete tak dát klasickým pokrmům v podobě bábovky, koláče, muffinů a dalších dobrot zase trochu jiný rozměr. A navíc je nutričně obohatíte.

Pečení s luštěninovou moukou

Běžné pečivo z bílé mouky je především zdrojem energie a nepřináší nám mnoho příznivých látek, nevýhodou je také vysoký glykemický index. Také konzumace jemného (sladkého) pečiva přináší organismu většinou pouze prázdné kalorie v podobě tuku, cukru a škrobu. Pokud si hlídáte hmotnost, sladké pečivo, které organismu neposkytuje prakticky žádné prospěšné živiny, není příliš vhodné, a koláče nebo dnes tolik oblíbené muffiny se stávají pro řadu z nás zapovězenou kapitolou.

Úpravou receptury je ale možné výživovou hodnotu sladkého pečiva zvýšit a naopak snížit glykemický index a energetickou hodnotu, takže se může stát vhodnou svačinkou i snídaní a budete si na něm moct bez výčitek pochutnat, a to i tehdy, pokud se třeba zrovna snažíte zhubnout. Jednou z variant, jak zlepšit složení pečiva, je právě využití luštěnin. Luštěniny obohatí pečivo o bílkoviny, vlákninu a další prospěšné látky. K přípravě sladkých pokrmů se využívá nejčastěji mouka cizrnová, ale jak se sami přesvědčíte během dalších týdnů našeho měsíce luštěnin, můžete ji bez problémů nahradit moukou hrachovou, čočkovou nebo fazolovou. Vyzkoušejte například kakaové sušenky, těšit se můžete také na vynikající kakaové muffiny s višněmi podle videoreceptu, který již brzy naleznete na našich stránkách, a které se připravují právě z čočkové mouky Extrudo. Máte se tedy ještě na co těsit a nemusíte mít strach, čočku z nich rozhodně neucítíte!

Přílohy s přídavkem luštěnin

Luštěniny je možné také využít ke zvýšení nutriční hodnoty příloh. Podobně jako je tomu u pečiva, klasické přílohy, jako jsou knedlíky, těstoviny, ale i bílá rýže, jsou také ve většině případů pouhým zdrojem kalorií bez nějakého většího nutričního benefitu. Jednou z možností, jak běžné přílohy trochu obohatit, je zvýšení obsahu bílkovin a vlákniny, což mohou zajistit právě luštěniny, které navíc pomohou snížit glykemický index a často i celkovou energetickou hodnotu pokrmu. Luštěninovou moukou můžete bez problémů nahradit část klasické bílé mouky při přípravě bramborových či houskových knedlíků, palačinek a dalších příloh. Recept na palačinky z čočkové mouky Extrudo, které budou chutnat na sladký i slaný způsob, naleznete zde.

A pokud máte odvahu a chuť na něco zcela netradičního, pusťte se do vaření z luštěnin po hlavě. Můžete vyzkoušet například vlastní domácí těstoviny z cizrnové mouky. Z luštěnin je ale možné připravit také různé druhy placiček, které mohou být alternativou k bramborovým plackám nebo bramboráku.

 

Luxusní palačinky z čočkové mouky, plněné pečenou paprikou a sýrem feta.

Jste spíše na maso?

S využitím luštěnin a luštěninových mouk Extrudo snadno vytvoříte alternativy ke karbanátkům, sekané a dalším pokrmům, kterými pohostíte i vegetariány, ale zkrátka nepřijdou ani zarputilí masožrouti. Maso nemusíte vynechávat úplně, ale zkuste nahradit luštěninami jen jeho část a vyzkoušejte například masové koule s čočkovou moukou Extrudo.

Nebo můžete experimentovat a vytvořit netradiční, ale výborné luštěninové burgery, kterými si můžete zpestřit venkovní grilování. Recept na čočkový burger najdete zde.

Čočkovou mouku mohou ocenit i zapřísáhlí masožrouti.

Husté a zárovneň zdravé omáčky

A to ještě stále není vše! Jak už napovídal název článku, luštěninová mouka je opravdu univerzální surovinou. Luštěninové mouky skvěle poslouží také k zahušťování polévek a omáček, kde je využijete místo klasické jíšky či pšeničné mouky a výsledné nutriční složení pokrmu bude mnohem zdravější.

Luštěninové mouky jsou stále oblíbenější surovinou pro své úžasné nutriční vlastnosti, ale také pro možnost všestranného využití při vaření nebo pečení. Pokud jste se o jejich benefitech zatím neměli možnost přesvědčit, ať už proto, že jste nevěděli, jak takový výrobek využít nebo proto, že jste ho neznali, po přečtení tohoto článku vyražte do některé z prodejen zdravé výživy, supermarketu, do e-shopu značky Extrudo nebo přímo do našeho e-shopu a začněte s tím pravým kouzlením s luštěninami už dnes. 

Hodnocení (85 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

02. 05. 2017 15:33

IvetaM

Zatím jsem používala jen Hrašku na zahuštění nebo na obalování zeleniny apod. a musím říct, že chutnala celé rodině. Určitě vyzkouším i jiné druhy luštěninové mouky.

28. 02. 2017 10:41

Medvedice3

Karolinafourova: Děkuji za odpověď. Pro mě velmi přínosná informace.

26. 02. 2017 18:58

jindriska99

Podívám se v našem městě, zda ji mají někde v nabídce.

25. 02. 2017 11:04

GONZ11

Dnes ráno jsem dělala livance z cizrnive mouky, byly moc dobre :) 1hrnek cizrnive mouky, 1 vajíčko, 1 banán, 1hr vody nebo kokosového mléka, 2 lžíce tapiokove mouky, 1 lžíce kypřícího prášku, skorice - v mixéru rozmixovat a usmažit :)

21. 02. 2017 21:40

poradna

zajímalo by mě, jestli jsou i jiné značky než extrudo

21. 02. 2017 18:14

sladka paja

Hned si pro ní jdu

21. 02. 2017 08:18

Z čočkové mouky nativní smažím jíšku do čočkové polévky. Chuťový rozdíl v polévce není, jen jíška voní trochu jinak.

20. 02. 2017 22:28

Slonik71

Dnes nesměla chybět v nákupním košíku

20. 02. 2017 21:32

LuckaN78

tak o luštěninové mouce jsem slyšela, ale ještě nezkoušela...asi to budu muset napravit...přínosný článek

20. 02. 2017 20:23

Terouz

Syn má bezlepkovou dietu,tak už jsem se s luštěninovými moukami setkala,ale přivítám nové recepty.

20. 02. 2017 17:46

Masa55

V místě bydliště nic takového nekoupím, musím navštívit ve Varech obchod se zdravou výživou.

20. 02. 2017 09:06

rasaja

Na trhu si občas kupuji cukroví z cizrnové mouky.Je velmi dobré.

19. 02. 2017 23:01

hgrem

Luštěninovou mouku zkusím. Zatím jsem používala pouze hrašku, ale ja jsem četla již v příspěvcích, mám stejné zkušenosti, že nehustí i když jsem ji používala dle návodu.

19. 02. 2017 16:26

poradna

používám hrašku, ale nehustí tak jako mouka, tak nevím, kde je chyba. používám množství dle návodu.._

19. 02. 2017 14:08

IRENA73

Luštěninové mouky neznám, ale určitě vyzkouším

19. 02. 2017 10:18

alkoholicka

tak mouky využiji, už se těším

19. 02. 2017 01:20

enemy.immortal

I pro mě jsou luštěninové mouky novinkou, kterou co nejdřív ráda vyzkouším:-)

17. 02. 2017 20:51

tucnak

Zajímavé. Mouku jsem ještě nepoužívala, zajdu zakoupit a vyzkouším. Mám problém se zahušťováním omáček, tak zkusím zahustit výše z uvedených mouk.

17. 02. 2017 16:43

Yogii

Tohle je pro mne opravdu novinka. Určitě si nějakou mouku koupím a vyzkouším. Jsem moc zvědavá na chuť výrobků z těchto druhů mouky a nejvíc mne překvapilo, že z nich lze připravovat i sladké pokrmy.

17. 02. 2017 16:16

dylen

Jsem na ty mouky zvědavá,jestli nebudou ve sladkém pečení cítit! A ještě,jaká bude cena uvidíme,vyzkoušíme!

17. 02. 2017 11:58

Lenda26

Včera jsem koupila červeou čočkovou mouku a vyzkouším nějaký recept v příštím týdnu na oběd.

16. 02. 2017 21:03

vetty

Musím přiznat ,že luštěninová mouka je i pro mne novinka. Určitě vyzkouším

16. 02. 2017 19:42

DanaR

hrašku používám již delší dobu i na sladko, ale o čočkové mouce slyším poprvé, jistě ji zařadím do jídelníčku.

16. 02. 2017 11:07

Vercini

Mám vyzkoušenou hrašku a včera jsem si k večeři udělala cizrnové palačinky s brokolicovým mozečkem. Rozdíl nebyl téměř poznat. Dětem jsem je dala s trochou marmelády a vůbec nic nepoznaly ;-)

16. 02. 2017 10:30

JARI59

Mouky jsem nezkoušela nikdy,zahušťování bramborem, případným rozmixováním části jídla jako luštěniny, zelenina apod. s tím nemám problém celkem, klasickou mouku už já osobně na tohle nepotřebuji.

16. 02. 2017 06:50

EvuleA

Hrašku používám, čočkovou mouku jsem ještě nevyzkoušela.

15. 02. 2017 20:17

poradna

hrašku znám...čočkovou mouku ještě ne.

15. 02. 2017 19:08

Hana278

pro mě je luštěninová mouka, kromě sojové, novinkou, určitě vyzkouším

15. 02. 2017 18:16

draku

Hrášku a cizrnovou mouku používám již dlouho , tímto článkem jsem získala další inspiraci .Děkuji.

15. 02. 2017 10:54

RuzaD

to je bezva clanek, nevedela jsem o cockove mouce, urcite něco vyzkousim

15. 02. 2017 10:23

aanna

luštěninové mouky neznám, ale určitě vyzkouším. Zatím jsem zkusila jen zaušťovat hraškou...

14. 02. 2017 23:29

koral

O čočkové mouce jsem taky moc nevěděla,vyzkouším

14. 02. 2017 20:35

coumba

Dnes jsem zakoupila cizrnovou mouku, jsem sama na sebe zvědavá, co z ní udělám.

14. 02. 2017 20:32

karolinafourova

korit: nativní je přírodní, není nijak dále upravovaná, jako např. některá pšeničná mouka se bělí apod. :-)

14. 02. 2017 20:31

karolinafourova

Zatvik: zde je ještě článek o cizrnových těstovinách dokonce i s videem, je to ale v angličtině :) http://foodandstyle.com/fresh-pasta-dough-with-chickpea-flour/

14. 02. 2017 20:01

ina49

Vyzkouším cizrnovou i čočkovou mouku

14. 02. 2017 17:18

Zatvik

Super! Nadchla jsem se pro cizrnové těstoviny, vyzkouším je ještě tenhle týden :)

14. 02. 2017 14:15

korit

co znamená to označení nativní?

14. 02. 2017 10:14

evinka49

Je pro mne absolutní novinka,že existují luštěninové mouky,docela jsem kulila oči,není se co divit,když jsem zarytý "neluštinožrout" :-DDD

14. 02. 2017 08:27

chobotek17

Znám hrašku, tak se podívám po dalších

13. 02. 2017 21:50

Dvolena

Hmm, tak to asi také prubnu :-)

13. 02. 2017 21:46

Hanuja

Určitě zajdu do zdravé výživy, kam chodím, a tyhle mouky postupně vyzkouším. Luštěniny mám ráda.

13. 02. 2017 21:30

ifucikova

Až půjdu do města, určitě se po nějaké mouce podívám. Díky za zajímavé informace.

13. 02. 2017 21:12

coumba

Musím se po nějaké té mouce podívat, hned, jak pojedu do města.

13. 02. 2017 20:07

sifaka

Diky za nové informace.Koukám na to jako puk a mám dojem, že do konce měsíce tu vypukne úplné luštěninové šílenství:-))

13. 02. 2017 19:51

Niraska

Znala jsem jen hrašku, pro mě spousta nových informací, vyzkouším :-)

13. 02. 2017 18:57

Csudla

Já byla nedávno překvapená, že jsem narazila na čočkové těstoviny. Čekají na mne ve spíži, tak se těším až je ochutnám.

13. 02. 2017 18:29

martashi

Hrašku na zahušťování občas používám, ráda vyzkouším nový druh luštěninové mouky.

13. 02. 2017 17:57

dolevina

O luštěninové mouce taky čtu prvně, snad se nechá koupit.

13. 02. 2017 17:05

tetak

Určitě si nějakou mouku koupím i když cena je trošku vyšší.

13. 02. 2017 16:55

ajanka

Určitě brzy vyzkouším, jen ji musím koupit.....

13. 02. 2017 16:54

tkoskubova

To je překvapení,vůbec jsem neměla ponětí o tom,že existují luštěninové mouky.Nejsem velký příznivec vaření a pečení,ale toto vypadá velmi lákavě.Děkuji moc.

13. 02. 2017 15:54

PIMPULE

Luštěninovou mouku určitě vyzkouším

13. 02. 2017 15:31

Liduska

Už jsem si dala nákup luštěninové mouky do týdenního úkolu :-)

13. 02. 2017 14:14

bessi

Musím koupit a vyzkoušet :-)

13. 02. 2017 10:53

karolinafourova

Evusja: Takove male vitezstvi, ze :))

13. 02. 2017 10:52

karolinafourova

Medvedice3: ano, luštěninové mouky jsou skvělou volbou pro bezlepkáře. :-)

13. 02. 2017 10:31

Kumpi

Mouky jsem ve zdravé výživě už okukovala, jen jsem neměla odvahu je koupit. Příště už se nebudu bát, je tu spousta lákavých receptů. :-)

13. 02. 2017 10:03

Medvedice3

Jsou luštěninové mouky vhodné pro bezlepkáře?

13. 02. 2017 09:52

Evusja

Luštěninové mouky jsem sice ve správné výživě zahlédla, ale nevěděla jsem, co s nimi podniknout. Tak teď už je určitě koupím. Poté, co jsem zvládla moučník z cizrny a manžel si jej nese DOBROVOLNĚ do práce, je mouka úplná "brnkačka". :o)

13. 02. 2017 09:48

shipka45

cicerovú múku bežne používam...šošovicovú a hrachovú som zatiaľ ešte nevyskúšala- skúsim si ich pozháňať :) Inak ešte používam hrášku a minulý týždeň som zohnala po dlhom čase sójovú múku, skúsim nimi nahrádzať časť múky pri pečení a na zahusťovanie polievok a omáčok :)

13. 02. 2017 09:48

daudinka

Pro mě novinka, děkuji za informaci :) musím vyzkoušet

13. 02. 2017 09:28

bohuminska

To bude dlouhé nakupování. Jednou za čas chodím po obchodě a koukám na zboží, které normálně nekupuji, tak dnes si to zopakuji.

13. 02. 2017 09:16

lemure

Tak to tedy vyzkouším! Netušila jsem, děkuji za tipy!

13. 02. 2017 08:58

pejska

Normálně zírám nad těmi možnostmi. Já také dosud občas používala na zahuštění polévek nebo omáček Hrašku . Tak to se po značce Extrudo porozhlédnu.

13. 02. 2017 08:47

Lenda26

Mysím, že se zastavím, ve zdravé výživě....

13. 02. 2017 08:29

madridacka

Informací není nikdy dost

13. 02. 2017 08:20

Masa55

pro mne naprosto nová informace, normálně zírám na co a jak se dají luštěniny využít.......

13. 02. 2017 08:12

masten

Jdu nakoupit a budu přidávat do pokrmů, vyzkouším.

13. 02. 2017 08:04

Fila Byla

Úplně nové informace a ještě navíc lákavé. Těším se, až vyzkouším :-)

13. 02. 2017 07:49

coumba

Občas používám na zahuštění pokrmů, třeba polévek nebo omáček, hrašku. Nenapadlo mě že jsou luštěninové mouky také na pečení.

13. 02. 2017 07:47

babicka Eva

Vůbec jsem nevěděla, že existují luštěninové mouky.

13. 02. 2017 07:44

rupok54

Taky je to pro mě nové. Je třeba se poučit. :-)

13. 02. 2017 07:26

filipova

o tom slyším poprvé, musím se podívat, kde se u nás dá luštěninová mouka koupit, zajímavé

13. 02. 2017 07:21

hajekrad

Zajímavé nápady na vyzkoušení.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma