TOPlist
Sledujte nás:

Proč jíme málo ryb a co s tím?

Zpět
 

Ing. Hana Málková

 

O tom, jak si v České republice stojíme ve spotřebě ryb, jste se mohli dočíst v tomto článku.

Stručně a jednoduše řečeno - jsme na tom dost špatně. Dle výživových doporučení bychom měli sníst 400 g ryb týdně, což průměrný Čech neplní ani ze třetiny.

A proč tomu tak je? Důvodů je několik, ne všechny jsou však opodstatněné a věříme, že po přečtení tohoto článku třeba vezmete ryby na milost, pokud jste je doposud pravidelně do jídelníčku nezařazovali.

Složitá příprava

Češi si často na rybách nepochutnávají, protože je prostě neumí správně připravit. Ryba neznamená jen kapr na Vánoce nebo rybí filé, i když i tyto varianty se dají připravit kvalitně a chutně. Inspirujte se mnoha recepty, které můžete najít na různých internetových stránkách, kuchařkách, nebo si jen nechte poradit od někoho zkušenějšího ve vašem okolí. Základ je vždy kvalitní surovina, připravit chutný pokrm už potom není nic složitého.

Vysoká cena ryb

Častým argumentem je vyšší cena. Je pravda, že čerstvé ryby mohou být dražší, ale vždy záleží na druhu a lze sehnat i poměrně levné kvalitní druhy ryb. Cena za kilogram  sladkovodní ryby je někdy i nižší než za hovězí či vepřové maso. Mezi levnější druhy sladkovodních ryb patří například kapr, amur, tolstolobik nebo pstruh. Kvalitní a levné ryby seženete přímo v rybářství a sádkách. Někdy lze tyto ryby koupit i na eshopech.

Ale i v některých supermarketech lze koupit kvalitní produkty za rozumnou cenu, skvělé jsou také ryby v Makru. A nemusí se jednat nutně o rybu čerstvou, i mražené ryby, konzervy a rybí výrobky mohou být kvalitní a přitom cenově dostupné. Z mořských ryb je levnější makrela, sleď, mořská štika nebo sardinky. Ryby kupujte celé, které vyjdou levněji než vyfiletované.

Ryby obsahují těžké kovy a další toxické látky

Ano, některé ryby, zejména ty, které jsou ulovené u ústí velkých řek, kam se dostávají městské splašky, nebo říční ryby některých oblastí jihovýchodní Asie, mohou obsahovat toxické složky (například rtuť). Na našem trhu je však nezávadnost ryb kontrolována Státní veterinární správou. A pokud se budeme řídit pravidlem jíst ryby 2x týdně a střídat více druhů, tak se jejich konzumace nemusíme vůbec obávat.

Sladkovodní ryby nejsou tak dobré jako mořské

Mořské ryby přináší sice více benefitů zejména v podobě omega-3 nenasycených mastných kyselin a jódu, ale neznamená to, že by sladkovodní ryby nebyly kvalitní. I ty nám přináší spoustu prospěšných živin a je vhodné je do jídelníčku zařadit společně s rybami mořskými. Výhodou je, že je i u nás můžete sehnat opravdu čerstvé.

Ryby v ČR nejsou kvalitní

Určitě je pravda, že se na českém trhu objevují i méně kvalitní produkty. Pokud však správně vyberete, tak lze sehnat i kvalitní ryby, a to nejen sladkovodní, ale i mořské. Více o správném nákupu ryb si řekneme v samostatném článku.  

Ryby obsahují kosti

Obsah kostí bývá pro někoho nepříjemností, která ho dokáže od konzumace ryb snadno odradit. Je vhodné vybírat takové druhy ryb, které lze velmi snadno vykostit - např. pstruh či většina mořských ryb.

Některé druhy, jako například kapr nebo cejn, mají velké množství malých kostiček, které lze odstranit obtížněji.

Ryby mi nechutnají

Ryby mají specifickou chuť. Snažte se konzumovat ryby vždy co nejčerstvější a pokud vám rybí chuť vadí, vybírejte méně aromatické druhy. Rybí "pach" se dá částečně zneutralizovat citronovou šťávou a výhodné je používat při přípravě i různé bylinky a koření. Velmi dobře bývá přijímán například tuňák, losos, candát nebo pstruh. Naopak tradiční kapr patří mezi aromatičtější druhy.   

Jediným pádným argumentem, proč ryby vyloučit z jídelníčku, je zdravotní hledisko. Pokud jste na ryby alergičtí, tak se bez nich bohužel budete muset obejít. O to více ale dbejte na kvalitu vašeho jídelníčku, aby i bez ryb obsahoval vše potřebné.

Hodnocení (53 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 10. 2017 20:55
ráda bych vykročila alespoň v něčem.
08. 10. 2017 17:05
Čerstvou rybu mám jen občas. Kdysi jsem ryby skoro nejedla, až teď v dospělosti jim přicházím na chuť.
07. 10. 2017 21:06
nejím moc čerstvé ryby,spíš konzervy
07. 10. 2017 16:39
dulca: Já taky :-)
07. 10. 2017 12:01
07. 10. 2017 10:30
ryby milují dneska mám pstruha
07. 10. 2017 00:42
Jo, je tam i o mraženém pangasovi: https://www.stream.cz/adost/771706-pangasius-zmrazeny
07. 10. 2017 00:19
... 100% souhlas s Makrem, doporučuji podívat se na https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10004410-ryby-2-cerstve-morske-ryby
...(i další díly)...
06. 10. 2017 17:40
mám ráda ryby, mořeské plody, ale nejím tak často, jak bych chtěla kvůli finanícm
06. 10. 2017 17:40
mám ráda ryby, mořeské plody, ale nejím tak často, jak bych chtěla kvůli finanícm
06. 10. 2017 08:28
chtělo by to domů rybáře, pak by množství bylo splněné snadno, víc mi totiž chutnají sladkovodní, protože jsou naše :-)
05. 10. 2017 23:31
Když jsem viděla různé dokumenty o zpracování rybího masa, hodně mě to odradilo...
05. 10. 2017 22:45
martashi: Díky za tip. Kupované koření na ryby nepoužívám, obvykle je v něm nějaký pepř, který vysloveně nemám ráda, ale prostě si udělám vlatní směs bylinek :-) Rozhodně to vyzkouším na nějkou tu méně učnou rybu.
05. 10. 2017 20:52
Obcas si rybu koupim ale neni to moc casto
05. 10. 2017 17:39
Ryby nemusím, snad tady najdu recepty, které zařadím do jídelníčku častěji.
05. 10. 2017 14:22
Ryby miluji.
05. 10. 2017 05:12
Jim pstruhy
04. 10. 2017 23:32
Malá rada pro všechny kteří říkají, že neumějí rybu připravit - použijte trochu koření na ryby a trochu rozpuštěného másla nebo oleje a smíchejte , potřete rybu a nechte ji v lednici odležet asi tak půl hodiny i déle. Pak osolte pokud v koření nebyla sůl a vložte na rozehřátou pánev nebo na pekáček do rozehřáté trouby. Pak už jen ohlídat a nevysušit. Během pečení otočit. Co se týče vykostění lze najít návod i na netu.
04. 10. 2017 22:00
Ryby mám ráda, ale ještě musím v jejich konzumaci přidat.
04. 10. 2017 21:31
Pro mě jsou ryby lehce dostupné. Teď se trošku stydím, že jsem v konzumaci pod průměrem.
04. 10. 2017 20:07
Tak jo, až pojedu nakoupit, tak si vyberu nějakou rybu. Doufám,že bude z čeho.
04. 10. 2017 19:53
dnes jsem koupila uzenou makrelu, půlku jsem snědla, půlka bude zítra, a také jsem koupila filé a v lednici jsou konzervy tuňáku
04. 10. 2017 18:44
Ryby mám ráda. Nejčastěji kupuji ryby mražené, filé a konzervy, protože čerstvé ryby se u nás shánějí dost těžko.
04. 10. 2017 16:36
Macatice : to jsou ale dobré kombinace pro ryby, někdy stačí málo a proč překrývat jejich přirozenou chuť. Kromě uzeného jsou to ingredience, které k nim taky používám. Často stačí bylinky a trochu sole nebo česnek. Občas i s houbami.
04. 10. 2017 15:49
Bezinka4: Vítej do klubu! Jsi první člověk, kterého tu potkávám, co kromě mě vzdychá nad tím, že ve všem jsou bílkoviny. :-)

Což o to, já taky neumím ryby nijak extra připravovat - obvykle je to na pánvi s něčím - míchaná zelenina, nebo rajčata, cibule a bazalka, nebo uzené a hermelín či eidam, nebo česnek nebo hořčičná omáčka. Nebo cibule a oregano.
Taky se dají dělat ryby na kmínu, ale ten já nerada.
04. 10. 2017 13:26
Ryby mám ráda, 1-2 týdne a někdy navíc tuňák z konzervy nebo rybí pomazánka.
04. 10. 2017 13:21
Ryby mám ráda, jen ve výskytu v mém jídelníčku, bych se měla polepšit :-)!
04. 10. 2017 13:18
Nějak rybu prostě neumím připravit, v restauraci je vždy lepší. Jinak mám ráda i rybky "z plechovky", jen na ně - nevím proč - zapomínám.
04. 10. 2017 13:05
ryby jím tak jedenkrát za týden, ale mám ráda i konzervované, třeba sardinky
04. 10. 2017 13:03
vzhledem k jejich nákupu a úpravě řeším častěji konzervou
04. 10. 2017 12:59
Ať vyberu sebelepší recept - nikdy není ryba jako v restauraci, takže to jistí konzervy
04. 10. 2017 12:14
Je pravda,že v jezení ryb mám rezervy.
04. 10. 2017 10:53
Platí, že nemáme jíst ryby původem z Baltického moře ? Nebo je to jen další fáma ?
04. 10. 2017 10:46
Cestu k rybám si nacházím až s vyšším věkem, vybírám ale ryby bez malých kostiček a s minimálním rybím aromatem.
04. 10. 2017 10:45
Ryby musim přidat do jidelnicku
04. 10. 2017 10:15
Ryby mám ráda ale moc často je nekupuji ohledně financi
04. 10. 2017 09:26
Já taky nejím ryby, jak bych měla, ale čas od času si dám candáta s grilovanou zeleninou, drahý, ale úúúúžasný, doporučuji všem
04. 10. 2017 09:20
Každý rok se těším na vánoce na kapříka. Během roku si dávám pstruha. Peču ho celého a maso se od kostí krásně odlupuje, takže mi kosti nevadí. :-)
04. 10. 2017 09:19
Teď u moře jsem si ryb užívala. Je pravda, že u nás je výběr užší, čerstvých není tolik, ale jak bylo řečeno, dají se sehnat třeba v Makru, v Globusu taky něco mají, a pak taky v sádkách. Nějaký salát nebo kousek uzené ryby je dost často.
04. 10. 2017 08:53
Přiznám se, že vykostění ryby je pro mě zatím hotové peklo a díky tomu si rybu často rozmyslím.
04. 10. 2017 08:15
Vadí mi hlavně kosti
04. 10. 2017 08:01
mě vadí vysoká cena, u nás se nedají sehnat čerstvé a hlavně mi vadí kosti, ale mám dnes v plánu alespon kouknout po uzené makrele, rybím salátu v jogurtu a filé
04. 10. 2017 07:58
Ryby mi moc nechutnají , mají kosti a neumím je upravit.
04. 10. 2017 07:32
Tak je škoda, že nebydlíme někde v blízkosti moře, ale když si uvědomíme, že tím prospějeme našemu srdci, tak mi těch peněz líto nebude
04. 10. 2017 07:27
Čerstvé ryby u nás na maloměstě bohužel nekoupim a na velký nákup jezdíme tak jednou za tři měsíce, ale používám mražené a je to taky mnamka! Jen to vždycky přeženu s porcí a pak mám překročene bílkoviny. Ale to já mám skoro pořád:-) Někdy mám pocit, že je snad obsahuje i voda.
04. 10. 2017 07:20
Ryby mám rád, jím je pravidelně, ale jejich cena je fakt vysoká.

Naši partneři