TOPlist
Sledujte nás:

Rychlé svačinky nabité bílkovinami

Zpět

Bc. Dominika Poláková, Ing. Hana Pávková Málková

Nastalo další hektické ráno. Stihli jste se ráno nasnídat? Vzali jste si něco malého na svačinku? Máte před sebou dlouhý den a potřebujete hodně energie? Skvělou energetickou investicí jsou bílkoviny. Nejenom, že zasytí, ale napomáhají udržet na uzdě i vaše chutě. Proto byste na ně ve svačinách neměli zapomínat.

Proč jsou bílkoviny tak důležité?

Dostatečný příjem bílkovin je pro náš organismus nezbytný. Na rozdíl od ostatních dvou makroživin (tuků a sacharidů), bílkoviny nemají v našem těle dlouhodobou zásobu a musíme je proto důsledně doplňovat. Ideálně by měly být součástí každého jídla během dne, tedy i svačin (v případě, že je zařazujeme).

Bílkoviny jsou základní stavební látkou využívanou pro tvorbu a obnovu buněk. Jsou rovněž součástí enzymů a některých hormonů a plní v organismu i mnoho dalších funkcí.

Bílkoviny se navíc mohou pochlubit skvělou sytící schopností, což je pro každodenní hektické tempo našeho života velmi užitečná a významná funkce.

Bílkoviny snižují glykemický index pokrmu, což znamená, že nám taková svačina bohatá na bílkoviny příliš nerozhoupe hladinu cukru v krvi a nepřepadne nás opět brzy hlad a chutě na sladké, tak jak se to obyčejně stává v případech, kdy se odbudeme sušenkou, koláčkem nebo třeba jen suchým rohlíkem.

Na strávení bílkovin během metabolických reakcí vydáme nejvíce energie. Z těchto důvodů, a také především kvůli prevenci ztráty svalové hmoty se doporučuje při hubnutí příjem bílkovin zvýšit, denní příjem by měl být cca 1 – 1,5 g na kilogram ideální tělesné hmotnosti. 

Kde bílkoviny najdeme?

Nalezneme je v základních potravinách živočišného i rostlinného původu. V plnohodnotné formě jsou bohatě zastoupené v červeném a bílém mase, rybách, vejcích a mléčných výrobcích. Mezi zástupce neplnohodnotných bílkovin patří luštěniny, v menší míře i obiloviny a ořechy. Vhodnou kombinací rostlinných zdrojů bílkovin můžeme dosáhnout jejich plnohodnotného charakteru. 

Je vůbec nutné svačit? 

Nutričně vyvážená a lehce stravitelná svačina s bohatým zastoupením bílkovin je skvělým zdrojem zasycení v mezidobí hlavních jídel. Někomu stačí jíst jen hlavní jídla a nemá mezi nimi hlad, někdo ale svačit potřebuje a svačinu tedy můžeme považovat jako mezijídlo, které nám pomůže vydržet až do oběda nebo večeře.

A co si na svačinu připravit?

Inspirace na extra jednoduché slané svačiny:

  • 50 g šunky nejvyšší jakosti (= 10 g bílkovin) + ředkvičky
  • 40 g (např. 2 plátky) sýra s 20-30 % tuku v sušině (= 10 g bílkovin) + cherry rajčata
  • 150 g cottage (= 18 g bílkovin) + rajčata
  • 1 vařené vejce (= 7 g bílkovin) + paprika
  • 100 g tvarohové pomazánky – můžeme jednoduše připravit například z tvarohu a pažitky (= 12 g bílkovin) + řapíkatý celer
  • 100 g luštěninové pomazánky (= cca 7 g bílkovin) + okurka
  • Malá konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (= 18 g bílkovin) + listový salát

Pokud potřebujete vydatnější svačinu, všechny výše uvedené varianty můžete doplnit kouskem celozrnného pečiva nebo knäckebrotem. Zeleninu můžete libovolně obměňovat a střídat dle sezóny.

Inspirace na extra jednoduché sladké svačiny:

  • 150 g bílého polotučného jogurtu (= 8 g bílkovin) + borůvky
  • 140 g nízkotučného řeckého jogurtu nebo skyru (= 15 g bílkovin) + 10 g ořechů
  • 150 g nízkotučného nebo polotučného tvarohu (= 18 g bílkovin) + skořice + švestky
  • 250 ml kefíru, acidofilního mléka nebo jiného zakysaného nápoje (= 8 g bílkovin) + broskev
  • 150 g Cottage (= 18 g bílkovin) + lžička džemu

Ovoce můžete obměňovat dle sezóny, pokud zrovna nemáte čerstvé, skvělé je i mražené ovoce. Použít můžete i sušené ovoce a džemy, obsahují ale větší množství cukru, proto to s množstvím příliš nepřehánějte.

Trvanlivá svačina do zásoby i na cesty:

Občas jednoduše nevíme, kde nám hlava stojí a na přípravu svačiny zapomeneme. Abyste svačinku úplně nevypustili či neskončili před automatem se sladkostmi, vyplatí se mít při sobě nějaké trvanlivé (a na bílkoviny bohaté) zásoby.

  • Kvalitní proteinová tyčinka (45g tyčinka obsahuje 12-22 g bílkovin)

Nabídka proteinových tyčinek je široká. Liší se nejen všemi možnými příchutěmi, ale i kvalitou. Při jejich výběru je potřeba sledovat kromě obsahu bílkovin zejména množství cukru, tuku a nasycených mastných kyselin.

  • Sušené maso Indiana Jerky (25g balení = 13 g bílkovin)

Sušené maso Indiana Jerky je skvělou svačinou, kterou můžete mít vždy v zásobě. Představuje bohatý zdroj kvalitních a plnohodnotných bílkovin, které skvěle zasytí. Jejich obsah se ve 100 g sušeného masa pohybuje kolem 50 g. Má malé množství tuku a sacharidů a je tedy vhodné nejen pro fyzicky aktivní osoby, ale i jako součást jídelníčku při hubnutí. Výhodou sušeného masa je především jeho trvanlivost. Je praktické také při cestování, na túry do hor, do auta, v teplém i chladném počasí – hodí se kdykoliv a kdekoliv. 

Jedno 25g balení obsahuje průměrně jen 260 kJ (60 kcal).

 Tak dobrou chuť! :)


Mějte svůj jídelníček pod kontrolou s programem Sebekoučink

Vyzkoušejte nutriční program Sebekoučink, který vám okamžitě ukáže, jak jste na tom nejen s příjmem bílkovin, ale i ostatních makroživin a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Program vám spočítá i příjem vlákniny. Narozdíl od jiných programů je obsah jednotlivých živin uvedený skutečně u všech potravin bez výjimky. V programu najdete také ukázkové jídelníčky a více než 500 nutričně vyvážených receptů, které si můžete jednoduše do jídelníčku zapsat.

>> Vyzkoušejte Sebekoučink na 3 dny zdarma <<

Hodnocení (18 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 09. 2019 19:00
Děkuji za pěkný článek, svačím podle okolností, tyčinky si beru na výlety, mám ráda ovoce a zeleninu.
05. 09. 2019 20:16
Maso si suším doma a vyjde to asi na třetinu ceny toho kupovaného a je to chuťově lepší, protože to necestuje půl roku po světě. Proteinovou tyčinku bych si nekoupila, ani kdybych měla umřít hlady. Pokud chci sladkou tyčinku, dělám si také doma z datlí a ořechů nebo kokosu nebo sezamových a jiných semínek. Jinak svačím převážně mléčné výrobky.
05. 09. 2019 15:53
Já teda nesvačinuju, protože dost snídám.
A jsem povahou bíložravec (od slova bílkovina, neplést s býlím), takže tyjmenované věci jím táda. Akorát proteinové tyčinky nekupuju - bílkovin mám spíše nadbytek.
Sušené maso JJerky je vynikající, jednou jsem měla rybí, to bylo pošušňáníčko!
04. 09. 2019 13:29
mám ráda tvarohové nebo sýrové svačinky, na výlet občas vezmu nějakou proteinovou apod. tyčinku
02. 09. 2019 22:59
svačím podobně, letos si užívám rajčat, jím je ke všemu, nejraději ke cottage, tvarohové pomazánce, hummusu.
02. 09. 2019 14:08
Jak slané, tak sladké svačinu si chystá podobným způsobem.
02. 09. 2019 11:35
Tak zhruba svačím a občas doplním proteinový koktejl (zejména, když není dostatek bílkovin v dalších potravinách.
02. 09. 2019 11:11
V podstatě podobným způsobem svačím.
02. 09. 2019 09:08
Díky za pěkný blog. Svačiny mám podobné a na delší výlety beru sebou proteinové tyčinky jako rezervu :-)
02. 09. 2019 08:50
Něco můžu.... něco ne, ale je to podobné tomu, co teď svačím :)
02. 09. 2019 07:41
Díky za inspiraci, třeba se budou rady někdy hodit.
02. 09. 2019 04:55
Díky za inspirace co si dát k svačině. Určitě se to hodí :-).

Naši partneři