TOPlist
Sledujte nás:

S jakými výživovými trendy se setkáme v roce 2022 (část 1.)

Zpět

Ing. Lenka Vymlátilová

Z 55 % na 66 % 

Průzkum agentury STEM z konce roku 2020 bohužel ukázal na prudký nárůst nadváhy a obezity. V roce 2013 mělo nadváhu a obezitu 55 % Čechů, před rokem a pár měsíci to bylo už 66 % populace! 

Samozřejmě s námi zamával kovid

Na jednu stranu jsme i ve STOBu viděli rostoucí zájem o hubnutí a zlepšení zdraví. Kovid odstartoval a akceleroval u mnohých rozhodnutí „začít konečně se sebou něco dělat“.

Máme však i druhou stranu mince. S radikálním omezením pohybové aktivity a sociálních kontaktů bohužel narůstá množství psychických problémů a duševních onemocnění (viz studie Národního ústavu duševního zdraví), která u některých lidí může vést k vyšší konzumaci jídla ale i alkoholu. Což již nyní víme jistě, je to, že napříč kontinenty dochází k přibírání na váze u dětí i dospělých. 

Logicky proto očekáváme, že ani v roce 2022 neutichne boom redukčních diet a poroste vliv pochybných influencerů a pseudoodborníků, kteří do výživy vnesou jen další nesmysly! 

Naštěstí se řada lidí pídí po relevantních informacích a naštěstí existují odborníci, kteří odborné informace umějí předávat poutavou formou a lidskou řečí. 

Skvělou práci odvádějí například kluci z Institutu moderní výživy, holky z Nehladu nebo MUDr. Václava Kunová.

A jsme tady také my, odborníci ze STOBu. V našich článcích najdete relevantní a vědecky podložené informace z oboru výživy, zdraví a psychologie, které propojujeme s třicetiletou praxí z práce s klienty. 


Vědecky podložené diety, se kterými se v roce 2022 nejspíše setkáte 

  • Prioritou doporučovaných diet není samotné zhubnutí, ale nepoškození vašeho zdravotního stavu během procesu hubnutí! 
  • Pokud již nějaké zdravotní komplikace máte, pak je prioritou zlepšení vašeho zdraví, ne číslo na váze. 
  • Diety musí být pro většinu populace dlouhodobě udržitelné.

Pozn. Slovo „dieta“ používané níže nechápejte jako redukční dietu. Dieta je termín označující styl stravování, ale u nás je až příliš zakořeněný a spojovaný pouze s redukcí tělesné hmotnosti. 

1. Středomořská dieta 

Tato dieta je považována za zlatý standard v preventivní medicíně a již několik let po sobě patří mezi ty nejdoporučovanější. Výzkumy spojují tuto dietu se zdravím srdce, mozku, nízkým rizikem vzniku diabetu, některými druhy rakoviny, s čímž ruku v ruce stoupá i délka a kvalita života (rozuměj života bez vážných nemocí a ztráty soběstačnosti).

Pokud se přidá energetický deficit a pohybová aktivita, je považována za účinnou nejen pro hubnutí, ale i pro zlepšení kardiovaskulárních rizikových faktorů, metabolického syndromu, diabetu a prediabetu

Jak funguje? 

Dieta je bohatá na čerstvé ovoce, zeleninu, luštěniny, ořechy, celozrnné výrobky, ryby a korýše. Zdůrazňuje konzumaci olivového oleje, v menší míře doporučuje vejce a mléčné výrobky. Omezuje naopak konzumaci červeného masa, uzenin a sladkostí.  Dezerty preferuje ve formě ovoce.

Středomořská dieta umožňuje malou konzumaci červeného vína (1 dcl denně), avšak nutno dodat, že nově se odborníci shodují, že nejlepší pro naše zdraví je abstinence. Může se tedy stát, že nová verze Středomořské diety bude již bez červeného vína. 

Příklad středomořského jídelníčku najdete u naší STOBí kolegyně Martiny Jandové najdete zde.


2. DASH dieta

Tato dieta je vědeckou obcí hodnocena jako nejlepší pro zdravé srdce.  Ostatně o tomto faktu vypovídá samotný název diety Dietary Approaches to Stop Hypertension. 

Dieta je zaměřena na výběr potravin s nízkým příjmem sodíku a studie ukazují, že účinně snižuje krevní tlak a „špatný“ LDL cholesterol. 

Jak to funguje? 

DASH dieta omezuje příjem soli ve stravě, doporučuje bohatou konzumaci ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, také maso, drůbež a ryby, nízkotučné mléčné výrobky. Omezuje konzumaci nasycených tuků, sladkostí a cukru. 

Tato dieta může být těžší pro ty, kdo se často stravují mimo domov, protože jak víme, restaurace solí opravdu nešetří. Někteří odborníci dietě vyčítají nedostatečný důraz na zařazení ryb a mořských plodů.

Pokud cítíte, že potřebujete omezit sůl, používejte místo ní bylinky a koření, díky kterým se dostanou do vašeho jídelníčku zdravé fytonutrienty, a jídelníček o to více ozdravíte. 


3. Flexitariánská dieta 

Pojďme k jádru pudla trochu oklikou, přes stravu vegetariánskou a veganskou. 

Pozorujeme raketový vzestup rostlinné stravy a zatím se zdá, že trend zpomalovat nebude. Firmy na poptávku reagují vývojem a nabídkou nových potravin (trhákem roku 2021 byly veganské burgery) a v regálech vidíme, jak čím dál více místa zabírají právě veganské produkty. 

Také přibývá počet lidí, jejichž motivace pro vyřazení masa z jídelníčku je zhubnout na rostlinné stravě. 

Pozor ale na praxi! Vidíme, že…

  • Spousta klientů se cítí v životě bez masa příliš omezována.  
  • Spousta moderních veganských potravin patří do ranku vysoce zpracovaných potravin bohatých na tuky, sacharidy a cukr! Veganská strava může být nakonec stejně nezdravá jako strava všežravce s nadmírou zpracovaných potravin. 
  • V rostlinných jídelníčcích vidíme nedostatek bílkovin! Klienti nejsou dostatečně nasyceni a v důsledku toho konzumují zbytečně moc tuků a cukrů.  

Pozor! Existují příklady veganských potravin, které však nelze považovat za zdraví prospěšné. Veganská strava může, ale také vůbec nemusí být zdravá. Velmi záleži na tom, jaké potraviny do jídelníčku zařadíte.

 

Přestože výzkumy dokládají pozitivní vliv rostlinné stravy (při správném složení) na naše zdraví, myslíme si, že není nutné udělat z nás všech „býložravce“. 

V tomto ohledu je lepší dieta flexitariánská nebo také semivegetariánská.

I u této diety výzkumy dokládají zlepšení metabolického zdraví, v případě nastavení energetického deficitu logicky i hubnutí, může snad pomoci i při léčbě zánětlivých onemocnění střev. Zároveň nemusíte eliminovat maso, a proto je tato dieta pro většinu populace i dlouhodobě udržitelná. 

Jak funguje? 

Dieta klade důraz převážně na vegetariánský talíř s občasnou konzumací masa a ryb. 

Pozor i zde na výběr potravin. Raději než veganské ultra zpracované alternativy v podobě škrobových „sýrů“, přeslazených rostlinných nápojů a „nejogurtů“ zařazujte dostatek luštěnin, tofu, tempeh, zeleninu a celozrnné obiloviny, které vám pomohou ke zdraví i k dobrému nasycení. 


A na další výživové trendy pro rok 2022 se můžete těšit v navazujícím článku již příští týden!

Hodnocení (9 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

20. 01. 2022 08:21
Děkuji za velmi zajímavý blog. V současné době se na nás hrnou reklamy na všelijaké diety, ale já díky Vám ( Stobu ) jsem už v obraze o tom, co to je zdravé stravování a rozhodně se do něčoho takového nepustím. Těším se na další blog i dietách .Vůbec není na škodu vědět o tom, co se na nás chystá a díky tomu " budeme připravení ". Děkuji, že se o nás stále staráte !!!!!
19. 01. 2022 19:41
Také já jsem si ráda tento blog přečetla a děkuji.
19. 01. 2022 18:44
Díky za pěkný blog. Je to zajímavé téma, těším se na pokračování.
19. 01. 2022 12:58
Díky za rozumný a přehledný vstup do problematiky.

Naši partneři