TOPlist
Sledujte nás:

Snídaně je palivo na celý den–dopřejte ho svému tělu a vybírejte pečlivě

Zpět

autor: Karolína Fourová

            Snídaní začíná den, a proto je důležité organismu dopřát dostatečnou energii, aby mohl správně fungovat. A to ne energii ledajakou, důležité je dbát i na správné zastoupení živin. Snídaně by měla obsahovat především zdroj sacharidů, ideálně komplexních, přiměřený podíl bílkovin a kvalitních tuků, ovoce a dostatečné množství tekutin.

            Pravidelné vynechávání snídaně obvykle souvisí s obecně nevhodnými návyky, jako je celkově horší skladba stravy a nižší frekvence fyzické aktivity, což může vést u dětí i dospělých k vyššímu výskytu nadváhy a obezity a vyššímu riziku kardiovaskulárních a metabolických onemocnění. Vynechaná snídaně může také ovlivnit skladbu jídelníčku po celý zbytek dne. Nedostatek energie po ránu se často kompenzuje větší konzumací v průběhu dne. Studie prokázaly, že lidé, kteří vynechávají snídaně, mají vyšší denní příjem tuků, cholesterolu a energie a nižší příjem vlákniny, vitaminů a minerálních látek, než lidé, kteří pravidelně snídají.[1]

            Ve většině případů, které hodnotily studie zaměřené na toto téma, bylo vynechávání snídaně spojeno s přibýváním na váze, a to především u dětí, mladistvých a mužů.[2] Při studii deset náhodně vybraných štíhlých žen dva týdny snídalo a následně dva týdny snídani vynechávalo. Během dní bez snídaně byl jejich denní příjem energie prokazatelně vyšší. Na konci fáze vynechávání snídaně měly ženy zapojené ve studii na lačno vyšší celkovou hladinu LDL cholesterolu, než tomu bylo po fázi, kdy pravidelně snídaly.[3]

           

Pokud patříte mezi ty, kteří dopřávají sobě i svým dětem snídani každý den, jistě máte pocit, že chutnými snídaňovými cereálními výrobky spolu s mlékem, jogurtem, ovocem a dostatečným množstvím tekutin přinášíte své rodině na stůl to nejlepší. Ovšem někdy se snídaňové křupinky nebo zapékané müsli pod lákavým obalem mohou rovnat spíše pochutině než pokrmu vhodnému pro začátek dne.

            Snídaňové produkty pro děti i dospělé jsou v mnohých případech plné přidaných cukrů, tuků, ale i soli, a tak můžete vy i vaše ratolest přijmout během snídaně více energie z jednoduchých živin, než byste očekávali, a naopak potřebné příznivé živiny do těla nedostanete. Tyto produkty často nejsou tvořeny ani celozrnnými obilovinami, schází jim tedy schopnost řádně zasytit a chybí i další výhody plynoucí z konzumace celozrnných výrobků. Častá doporučení – vyměňte slazené cereálie za ovesné vločky, jsou sice z nutričního hlediska zcela na místě, nicméně ne každému bude toto doporučení po chuti, a zejména u dětí můžeme narazit. Proto je vždy vhodné hledat nějaký kompromis – abychom si pochutnali a zároveň tělu dodali příznivé živiny. Při jakékoli změně návyků je také důležité nezapomínat na metodu postupných kroků, jen tak se nám u ní podaří dlouhodobě vytrvat.

Pro ty, kteří si rádi občas dopřejí snídani v podobě cereálních kroužků s medem CHEERIOS od Nestlé a chtějí dodat svému organismu dostatečné množství komplexních sacharidů a dalších prospěšných látek, přichází společnost Nestlé na trh s produktem CHEERIOS OATS, který spojuje oblíbené kroužky CHEERIOS s lahodnými lupínky s obsahem celozrnných ovesných vloček. CHEERIOS OATS obsahují 74 g celozrnných cereálií na 100 g výrobku, přičemž 63 g představují celozrnné ovesné vločky. Díky tomu mají vysoký podíl vlákniny, vitaminy skupiny B, mimo to jsou obohaceny o vápník a železo. Oves, v CHEERIOS OATS bohatě zastoupený, je jednou z nejvhodnějších obilovin, kterou lze snídat. Je právem považován za velmi kvalitní zdroj rostlinných bílkovin, jelikož obsahuje široké spektrum aminokyselin. Navíc konzumace ovesných produktů má díky obsahu beta glukanů příznivý vliv na snižování hladiny cholesterolu*. Více informací o funkci beta glukanů a správně nutričně vyvážené snídani se dozvíte v časopisu Pochutnej si se STOBem č. 55 nebo na stránkách Nestlé.

 

*Denní konzumace 3 g ovesných beta glukanů přispívá ke snížení hodnoty cholesterolu v krvi. Vysoký obsah cholesterolu v krvi je rizikovým faktorem při vzniku koronárních onemocnění. Existuje vice rizikových faktorů a změna jednoho z nich může a nemusí mít příznivý účinek. Proto je nutné pamatovat na důležitost zdravého životního stylu a vyvážené stravy.

 



[1] TIMLIN, Maureen T.; PEREIRA, Mark A. Breakfast frequency and quality in the etiology of adult obesity and chronic diseases. Nutrition reviews, 2007, 65.6: 268-281.

[2] HEIJDEN, Amber AWA, et al. A prospective study of breakfast consumption and weight gain among US men. Obesity, 2007, 15.10: 2463-2469

[3] FARSHCHI, Hamid R.; TAYLOR, Moira A.; MACDONALD, Ian A. Deleterious effects of omitting breakfast on insulin sensitivity and fasting lipid profiles in healthy lean women. The American journal of clinical nutrition, 2005, 81.2: 388-396.

 

Hodnocení (20 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

24. 02. 2017 20:51
Snídám každý den jáhlové vločky ve vodě uvařené s banánem.
31. 01. 2017 20:23
Ráda snídám ovesné kaše s ovocem a oříšky nebo vafle s tvarohem a ovocem nebo zeleninové smothie
29. 01. 2017 09:45
Sladké nesnídám.
29. 01. 2017 09:45
Sladké nesnídám.
25. 01. 2017 10:42
sladkou snídani bych nedala brrr....když už tohle tak spíš svačina...ráno spíš žitný chléb, šunka a zelenina, sýr....
16. 01. 2017 06:50
snídám pravidelně, ale ne sladké snídaně po nich mám strašně brzy hlad, většinou mám žitný chléb s šunkou a zeleninu
15. 01. 2017 21:43
Vyzkoušela jsem je ale nic moc.
14. 01. 2017 09:49
Ale dala jsem jen malé hodnocení článku, mám vždy pocit, že tyhle články jsou ovlivněny sponzoringem. Vím ,že to jinak nejde a jsem vděčná sponzorům za tento web, ale nemohu za tuto reakci.
14. 01. 2017 09:46
Nesnídám sladké, protože mne to neláká. Ale tyhle srdíčka jsem koupila vnučkám a moc jim chutnaly.
13. 01. 2017 15:14
Vyzkoušela jsem a chutnají.
18. 10. 2016 09:28
Málokdy vynechám snídani
27. 08. 2016 20:53
Od doby, kdy se u nás ve firemní kantýně objevily bezlepkové instantní kaše, staly se pro mě přímo návykové. Jsou v krabicích po čtyřech sáčcích v několika příchutích-s ovocem nebo amarantem, jen je zaliju horkou vodou. Díky variabilitě základů kaše (pufovaná rýže, pohanka, pufovaná kukuřice, rýžová mouka, pohanková mouka...) se mi nikdy nepřejedla. Sejné je to s pohankovými a jáhlovými křupkami, které používám místo pečiva ke slaným pokrmům.
07. 04. 2016 16:33
HelenaHej - celkem by mne zajimali nejake tve recepty na ty tvoje moucniky,moje dcera ma taky rada sladke snidane,vetsinou delam muffiny z cukety a mrkvy,podelis se o nejake recepty?
22. 03. 2016 15:59
Já se snídaní taky nemám problém, akorát jsem ze sladkých přesedlala na slané s dostatkem bílkovin a pořádnou dávky zeleniny. Rychlé cukry téměř nejím, vystačím si s ovocem a to ještě jen v dopoledních hodinách. Jen výjimečně si vezmu jablko večer a to když zjistím podle semaforku, že mám málo sacharidů. Cereálie jsem nikdy nevyhledávala. Bohužel je to zlozvyk mé 9leté dcery. Ta se bez cereálií neobejde. Pomalu ji to odbourávám a snažím se ji to nahradit aspoň těmi celozrnnými lupínky. Vím, že časem na to přejde sama. Tak je to i u mého 17letého syna. Nedělají mu problém zdravé potraviny a zdravé snídaně. Tak věřím, že má dcera k tomu taky jednou dospěje. :-)
22. 03. 2016 09:29
snídat jsem začala až při mém posledním pokusu o zhubnutí.Do té doby jsem měla jakýsi blok vypěstovaný z dětství, kdy jsem do snídaní byla nucena a když jsem nejedla následoval i fyzický trest. Dnes si už den bez snídaně nedovedu představit. Mé snídaně jsou na sladko.a tak trošku v jednom stylu. Je vždy slaboučké rozpustné kafe s mlékem (250-300 ml) slazené lžící medu. K tomu si pak peču různé moučníky, kde základ těsta je z bílků, tvarohu, jogurtu, doplněné oříšky, mákem,troška cukru, bez tuků a zdobené ovocem. Někdy mám tažený štrůdl a v případě kynutých, tak je to na způsob frgálů a náplň je pořádná dávka tvarohu nebo ovoce.Tím dostanu do sebe i rychlé cukry, protože následuje ranní venčení pejska a ten tedy má energie docela dost a venčení není jen vyjít před dům, ale svižně alespoň dvacet minut se projít. Taky byla doba, kdy jsem zkoušela jíst různé cereálie, vločky atd. s jogurtem, ale to mi moc nejelo.
22. 03. 2016 04:37
Bez snídaně si neumím představit den. :-) Několik let zpět jsem jedla denně mléko s müssli od Emca s vločkami a ovocem bez cukru. Nyní už 6 let jím pestré snídaně s dostatkem vlastního chleba, bílkovin a zeleniny. Taková snídaně mi vyhovuje víc, i když je malinko pracnější. :-) Ovšem vločky ve své kuchyni používám velmi často, ale v přirozeném stavu. Co se týče dětí, ani zde nejsem zastáncem „sladkého“ a pokud jim chci dopřát, dám jim raději ovoce. Už jsou zvyklé, že u nás není „nic“ na zoubek. Bohužel, u druhé babičky tomu je přesně naopak.

Naši partneři