Ing. Karolína Fourová, Ing. Hana Málková
Možná jste zaznamenali, že většina kaváren dnes již běžně nabízí cappuccino nebo latté i ve variantě se sójovým nápojem. Náhrada mléka sójovými nápoji v dnešní době již není výsadou osob, kteří klasické mléko konzumovat nemohou, ale stala se téměř ekvivalentem zdravého životního stylu a stravování. Je to ale opravdu ta správná cesta? Pojďme se na rozdíly mezi sójovým nápojem a kravským mlékem podívat důkladněji.
Sójové nápoje (dříve nesprávně nazývané sójová mléka) a sójové alternativy mléčných výrobků jsou v první řadě produktem, který je určen osobám trpícím nesnášenlivostí laktózy (mléčného cukru) nebo alergií na kasein (mléčnou bílkovinu). Pro tyto osoby, které nemohou konzumovat klasické mléko, mohou být možnou náhražkou.
Pokud však nepatříte ani do jedné z výše jmenovaných skupin, buďte za to rádi a raději sójové nápoje berte jako zpestření jídelníčku a využívejte benefitů klasických mléčných výrobků.
Horší kvalita a dostupnost živin z rostlinných zdrojů
Mléčné výrobky mají mnoho benefitů, které není možné nahradit čistě rostlinnými produkty.
V první řadě se jedná o kvalitu bílkovin, zatímco v mléčných bílkovinách jsou zastoupeny všechny potřebné aminokyseliny v téměř optimálním množství, bílkoviny rostlinné patří mezi neplnohodnotné a některé esenciální aminokyseliny jim schází.
Další významnou nevýhodou rostlinných nápojů je nižší zastoupení či úplná absence některých vitaminů a minerálních látek a jejich horší využitelnost. Sójovým nápojům přirozeně schází vitamin B12 a vitamin D, které jsou v mléce hojně zastoupeny.
Pokud byste se chtěli o mléce dočíst více informací, doporučujeme článek
Kontroverzní mléko aneb Mýty o mléce, který vyšel v časopise
Pochutnej si se STOBem.
Sója, stejně jako další luštěniny, navíc obsahuje řadu antinutričních látek, které, jak již z názvu vyplývá, snižují výživovou hodnotu potravin, ve kterých jsou obsaženy. Antinutriční látky jsou příčinou nižší biologické využitelnosti živin a řada z nich je stálá i přes tepelné zahřívání. Jednou z těchto látek jsou fytáty, které snižují vstřebatelnost vápníku, horší je také využitelnost zinku, hořčíku nebo železa. Příliš tedy nepomůže ani fakt, že jsou sójové nápoje a alternativy mléčných výrobků vápníkem a dalšími minerálními látkami obohacovány.
Sója obsahuje i řadu dalších antinutričních látek, podrobněji se o antinutričních látkách v luštěninách
dočtete zde. Některé antinutriční látky se rozkládají kvašením, je tedy vhodnější upřednostnit ke konzumaci fermentované sójové výrobky, nebo sójové jogurty s obsahem živých kultur.
Široké spektrum benefitů kravského mléka
Pomineme-li vyšší kvalitu a využitelnost živočišných bílkovin než bílkovin z rostlinných zdrojů, zastoupení a lepší využitelnost některých vitaminů a minerálních látek, benefity čerstvého mléka jsou pro zdravé jedince mnohem rozsáhlejší. Mléko, ošetřené pouze šetrnou pasterací, si zachovává jedinečné složení antibakteriálních látek (laktoperoxidázy a laktoferinu), protilátek bílkovinné povahy podporujících imunitu (imunoglobuliny).
Zakysané mléčné výrobky obsahují navíc mikroorganismy mléčných a probiotických kultur, které mají příznivý vliv na střevní mikroflóru a podporují přirozenou funkci trávicího systému.
Benefity rostlinných nápojů
Nicméně rostlinné nápoje mají i určité výhody, jednou z nich je nepřítomnost cholesterolu a lepší složení tuku s výhodnějším zastoupením mastných kyselin. Některé výrobky však kromě tuku přirozeně se vyskytujícího v sóje, obsahují i jiný druh rostlinného tuku, u kterého může být naopak složení mastných kyselin horší nežli u živočišných produktů.
Výhodou rostlinných nápojů je také mírně vyšší obsah vlákniny, nejedná se však o nějak závratné množství, které by s celodenním příjmem vlákniny výrazně zahýbalo.
Rostlinné sójové nápoje mohou být také vhodnou součástí pestrého jídelníčku žen po menopauze v důsledku obsahu fytoestrogenů (isoflavonů), které jsou v nich obsaženy. Fytoestrogeny mají některé pozitivní účinky, mimo jiné u menopauzálních žen pomáhají zmírnit nežádoucí příznaky související s menopauzou. Naopak v případě žen v reprodukčním věku, mužů a dětí mohou fytoestrogeny mít negativní zdravotní efekt a je tak třeba být na jejich množství ve stravě opatrný. Zejména u dětí není rozhodně vhodné to se sójovými nápoji a dalšími výrobky ze sóji přehánět.
|
Živina
|
Kravské mléko
|
Sójové nápoje
|
|
Bílkoviny
|
- plnohodnotné
|
- neplnohodnotné
|
|
Tuky
|
- vysoký obsah nasycených mastných kyselin (SAFA)
- nízký obsah nenasycených mastných kyselin (PUFA)
- obsahuje cholesterol
|
- nízký obsah nasycených mastných kyselin (SAFA)
- vysoký obsah nenasycených mastných kyselin (PUFA)
- neobsahuje cholesterol
|
|
Sacharidy
|
- laktosa
|
- cukry
- oligosacharidy
- vláknina
|
|
Vitaminy, minerální látky a jiné živiny
|
- vitaminy A, D, vitaminy skupiny B
- vápník, draslík, hořčík, fosfor, jód, selen, zinek
- antibakteriální komplex, protilátky
|
- obohaceno vitaminy A, D, E, vitaminy skupiny B
- obohaceno vápníkem, hořčíkem, zinkem, železem
- fytoestrogeny
- antinutriční látky
|
Samostatnou kategorii tvoří některé méně kvalitní sušené sójové nápoje, které jsou tvořeny převážně kukuřičným škrobem, rostlinným tukem nevhodného složení a se sójou nemají mnoho společného. Obsahují velmi malé množství bílkovin a mohou obsahovat dokonce částečně ztužené tuky bohaté na škodlivé transmastné kyseliny.
Na trhu se můžete setkat také se sójovými dezerty, které je vzhledem k vysokému obsahu cukru třeba vnímat opravdu jako dezert a měly by být do jídelníčku zařazovány jen výjimečně.
Hodnoty v tabulce jsou uvedeny na 100 g výrobku:
|
|
Energie (kJ)
|
Bílkoviny (g)
|
Tuky (g)
|
z toho nasycené mastné kyseliny (g)
|
Sacharidy (g)
|
z toho cukry (g)
|
Vláknina (g)
|
|
Mléko a mléčné nápoje
|
|
Mléko plnotučné (3,5 % tuku)
|
270
|
3,2
|
3,5
|
2,4
|
4,6
|
4,6
|
0
|
|
Mléko polotučné (1,5 % tuku)
|
190
|
3,2
|
1,5
|
1
|
4,6
|
4,6
|
0
|
|
Mléko odstředěné (0,5 % tuku)
|
140
|
3,2
|
0,5
|
0,3
|
4,6
|
4,6
|
0
|
|
Mléko kefírové/acidofilní 1,5 % tuku
|
170
|
3
|
1,5
|
1,0
|
2,6
|
2,6
|
0
|
|
Sójové nápoje
|
|
Sójový nápoj Original (Alpro Soya)
|
160
|
3
|
1,8
|
0,3
|
2,5
|
2,5
|
0,5
|
|
Sójový nápoj ochucený (Alpro Soya)
|
250
|
3
|
1,7
|
0,3
|
7,5
|
7,4
|
0,6
|
|
Sójový nápoj light (Alpro Soya)
|
120
|
2,1
|
1,2
|
0,2
|
2
|
2
|
1,2
|
|
Sojový nápoj Bio Natural (Provamel)
|
150
|
3,7
|
2,2
|
0,4
|
0,1
|
0,1
|
0,6
|
|
Sójový nápoj Bio čokoláda, banán (Provamel)
|
340
|
3,8
|
2,3
|
0,6
|
10,8
|
9,4
|
1,0
|
|
Sójový nápoj Zajíc (hotový nápoj)
|
210
|
0,3
|
2,7
|
0,9
|
6,3
|
5
|
0,2
|
|
Alpro dezert vanilkový
|
360
|
3,2
|
1,9
|
0,4
|
13,6
|
10,7
|
0,5
|
Sójové nápoje se mohou zařadit do jídelníčku pro zpestření, nelze je však považovat za plnohodnotnou náhradu kravského mléka. Při jejich nákupu dejte přednost klasickým nápojům před těmi instantními, pokud už je budete kupovat, tak se rozhodně vyplatí věnovat pozornost složení. Pokud netrpíte zdravotními obtížemi spojenými s konzumací kravského mléka, je určitě nutričně vhodnější dát přednost kravskému mléku a zakysaným mléčným výrobkům, jako jsou zákysy, kefíry, acidofilní a jogurtová mléka.