TOPlist
Sledujte nás:

Tvaroh v našem jídelníčku

Zpět

Tvaroh je tradičním mléčným výrobkem, který patří k jídelníčku zemí českých od nepaměti. Pokud bychom chtěli odborněji definovat, co se vlastně pod pojmem „tvaroh“ skrývá, pak se většinou uvádí, že jde o mléčný výrobek tužší konzistence, smetanové chuti a bílé barvy.

Jako „tvaroh“ se označují všechny nezralé sýry připravené z odstředěného kravského případně kozího mléka. Jedná se o sraženinu, která vzniká z mléka za působení kyseliny mléčné a někdy i malého množství syřidla.

Tvaroh je lehce stravitelný, a dodá do těla řadu cenných látek. Kromě vápníku, který se z něj díky mléčnému cukru měnícímu se v kyselinu mléčnou velmi dobře vstřebává, dodává do těla také například fosfor, železo, zinek či hořčík, z vitamínů pak A, E a vitamíny skupiny B.

Kromě obsahu minerálních látek či vitamínů tkví velké pozitivum tvarohu v tom, že do našeho těla dodává plnohodnotné bílkoviny. Plnohodnotné jsou především tím, že dodají do těla vyvážené spektrum aminokyselin. Nejvíce je v tvarohu zastoupen protein kasein. Pro lidský organismus je důležitý pozitivním působením při ochraně jaterních buněk, ovlivňuje růst člověka a v neposlední řadě podporuje mozkovou činnost.

Na pultech tuzemských obchodů lze zakoupit tvaroh měkký či tvrdý na strouhání. Výrobky se také liší tučností. Pro redukční jídelníček se jistě nejlépe hodí varianta odtučněná či polotučná. Plnotučný tvaroh obsahuje energie a tuku poněkud více, ale například v porovnání s uzeninami, je rozhodně pro jídelníček vhodnější variantou než tvrdý salám, párek či vuřt.

Je také vhodné připomenout, že díky svému složení patří tvaroh mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem a proto velmi dobře zasytí.

Z upraveného tvarohu se též vyrábějí známé olomoucké tvarůžky. Pokud jste jejich milovníky, pak jistě nepochybíte, pokud je zařadíte i do redukčního jídelníčku. Obsahují totiž pouze 1% tuku.

Tvaroh můžeme konzumovat v mnoha podobách. Je například vynikajícím základem mnoha pomazánek či odlehčených nepečených sladkostí. Výhodou je, že si své vlastnosti zachovává i při tepelné úpravě. Při zařazování tvarohu do našeho jídelníčku se inspirujte našimi recepty zde.

 

Hodnocení (34 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

01. 02. 2017 21:54
Tvaroh mam moc ráda a v mém jídelníčku se objevuje 2X až 3x tydne
20. 09. 2014 21:54
nedávno jsem objevila recept na tvarůžkové hnízdečko, nastrouhá se brambor na hrubém struhadle, dá se půlka na pánev na to tvarůžek a zasype se to zase bramborem, může se přidat sůl, majoránka, opeče se to na kapce oleje, k tomu zeleninka a je to strašně výborné, zkuste.. :)
20. 09. 2014 13:47
A jaká je možná náhrada? Požaduji obdobně nízký kalorický obsah, schopnost dlohodobě zasytit a stejnou cenu :-)
20. 09. 2014 13:00
Kasein byl už od antiky používán jako pojivo pro barvy díky jeho lepkavé konzistenci. V truhlářství se používá jako studený klíh. Kromě toho, že má poměrně nízkou biologickou hodnotu (asi 77), tak z kravského mléka je velice špatně stravitelný a tudíž zanáší organismus lepkavým balastem a přispívá k zahlenění. K jeho výhodám patří pomalé vstřebávání ze střeva a příznivá cena, díky čemuž je vyhledáván především sportovci při nárustu svaloviny. O jeho negativním dopadu na naše zdraví málokdo ví.
04. 08. 2013 16:13
Mám moc ráda tavroh a hodně ho využívám :-).
04. 08. 2013 15:11
Také mám ráda tvaroh :-)))
04. 08. 2013 14:49
Tvaroh můžu ve všech podobách, nejčastěji si dělám pomazánky ke snídani. Asi bych neuměla sestavit kvalitní jídelníček v době hubnutí bez použití právě tvarohu.
04. 08. 2013 11:51
Tvaroh je k nezaplacení! Na všechny způsoby.. mňam! :)
07. 04. 2012 00:04
V současné době je to skvělý zdroj bílkovin bez tuků - s nakrájeným jablkem nebo jiným ovocem je to skvělé jídlo a chutná i dětem
10. 10. 2011 10:47
Jako dítě jsem tvaroh nemusela, ale teď, když vím, jak je prospěšný, jsem se ho naučila jíst a musím říct, že mi v dospělosti zachutnal. Scoje jistě udělal i psychologický efekt :-). Jde nasladko i naslano a to mě baví - zkoušet nové varianty.
13. 09. 2011 12:39
Tvaroh na všechny způsoby prostě miluju. Když už mě honí mlsná - tak jedině šáteček s tvarohem!!!
24. 08. 2011 14:26
Chystám se na pomazánku z tvarohu a nastrouhané čerstvé mrkve..
10. 08. 2011 23:14
Tvarůžek na všechny způsoby,prostě mňamka :-)))
10. 08. 2011 23:09
Tvaroh mi moc v pomazánkách nejede, leda v dezertech. Ale tvarůžky, to je paráda. Před několika dny jsem vyzkoušela recept podle Stobu- bramborová hnízdečka s olomouckým tvarůžkem a bylo to fakt úúúúúžasnééé!!! Díky autorkám Ivě Málkové a Jaroslavě Štochlové za publikaci "Hubneme s rozumem tvořivě"!
30. 07. 2011 21:33
hmmm, už na mě čeká doma v ledničce. Je super, že se dá upravovat na nespočet způsobů po celý rok: nasladko, naslano, se zeleninou i s ovocem, s bylinkami... Jen jde občas špatně "do krku", to je dobré ho trochu našlehat se lžící minerálky :)

Naši partneři