TOPlist
Sledujte nás:

Vážíte se správně? Jaké chyby při vážení vidíme v praxi nejčastěji?

Zpět

Když chcete zhubnout, nabrat svalovou hmotu nebo si novou postavu udržet, váha může být dobrý sluha. Pozor ale, ať se z ní nestane zlý pán, který bude tyranizovat vaši psychiku pokaždé, když se hmotnost nepohne přes všechnu vaši poctivou snahu ani o jediný gram.


Jak si správně nastavíte vážící rituál? 

Možná vám to bude znít směšně, ale při vážení musíte postupovat metodicky správně, abyste eliminovali chyby a dobrali se objektivních výsledků.

  • Važte se na jednom místě.  Setkáváme se s tím, že klienti cestují s váhou po bytě a hledají, na kterém místě váží nejméně. 
  • Váhu mějte umístěnou na tvrdé, rovné podložce. Nesmí stát třeba na koberci nebo měkkém linoleu, výsledky jsou nepřesné. 
  • Zkontrolujte, zda je na váze vždy nula a čas od času nezapomínejte zkontrolovat baterie.
  • Na váze stůjte rovně! Některé váhy jsou velmi citlivé a reagují na přenášení váhy. Můžete si snadno ověřit, že například v předklonu budete vážit jinak, než pokud budete stát rovně. Takže stůjte rovně a váhu rozložte na celá chodidla. V praxi vídáme zvednuté palce nebo více prstů, jako byste měli strach z vážení nebo se chtěli nadlehčit.
  • Važte se pravidelně ve stejný čas. Optimální je ráno, nalačno, po vyprázdnění, ve spodním prádle nebo nahatí, jak je vám to milejší. Často podléháte emocím a vážíte se například ráno i večer, abyste zjistili, kolik jste za den zhubli. Nebo ihned po nějaké akci, abyste zjistili, jak moc jste dietní režim pokazili. 
  • Není nutné vážit se denně! Stačí jednou nebo dvakrát týdně, jakmile máte váhu delší dobu stabilizovanou, klidně mějte intervaly ještě delší. Tělesná hmotnost přirozeně kolísá, proto každodenní vážení není objektivní a může vás zbytečně stresovat. Optimální frekvenci vám ale neřekneme my ani jiný odborník. Musíte si ji nastavit sami tak, aby to pro vás bylo motivační a psychicky přijatelné zároveň. Časté vážení někoho stresuje, jiného uklidňuje. Příliš dlouhé pauzy některé nemotivují k dodržování správných návyků.


Je váha jediným kritériem úspěchu?

Většinou víte, že váha není jediným kritériem úspěchu, přesto při stagnaci hledáte chyby sami v sobě a jste demotivovaní.

kurzech zdravého hubnutí se s klienty vídáme a vážíme je jednou týdně a vždy vidíme stres a výčitky svědomí, když se váha po týdnu poctivého snažení neposune ani o desetinu kilogramu nebo dokonce stoupne nahoru. 

Pokud ale víte, že dodržujete nový režim a je lepší než ten, kterému se odnaučujete, VĚŘTE SOBĚ I SVÉMU TĚLU. Důvodem není vaše selhání a děláte to správně. Buďte trpěliví a pokračujte v nově nastaveném režimu.

Opakujeme, že váha přirozeně kolísá a stagnuje. V rámci dne, týdne, měsíce. Někomu jen v řádech pár set gramů, u někoho to mohou být klidně i dva tři kilogramy. U žen je pravidelně vyšší kvůli zadržování vody v průběhu menstruace a ovulace. Na hmotnost má vliv i příjem alkoholu, soli, aktuální i dlouhodobý zdravotní stav, pohybová aktivita, počasí nebo léky. A tu ohranou, ale pravdivou písničku o úbytku tukové tkáně a současném příbytku svalové při zapojení pohybové aktivity nejspíše znáte. 

Pamatujte, skutečně objektivní výsledky jsou ty dlouhodobé, a nikoliv jednorázové výkyvy na váze ze dne na den! Vždy hodnoťte své pokroky od startu. 


Pozornost zaměřte i jinam než na číslo na váze  

  • Sledujte míry a velikost oblečení. Obzvláště obvod pasu lépe než body mass index (BMI) koreluje se zdravotním stavem. Ubývají vám centimetry v pase, utahujete opasky, oblečení vás přestalo škrtit a táhnout nebo na vás dokonce plandá? Děláte to správně! 
  • Sledujte pocity spokojenosti po jídle. Netrápí vás hlad, přeplněnost, ani výčitky svědomí po jídle? Děláte to správně! 
  • Jak je na tom vaše trávení? Přestala vás pálit žáha, máte pravidelnou stolici, odezněli jiné zažívací potíže? Děláte to správně!
  • Vzpomeňte si na začátek. Cítili jste se fyzicky i psychicky vyčerpaní? Bylo vaše pracovní tempo pomalé, chuť jít do gymu nulová a energii jste doplňovali kávou a cukrem? Máte dnes energii i elán do práce i pohybu? Děláte to správně!
  • Lépe usínáte i spíte, nebudíte se kvůli velké večeři a dezertu po ní? Děláte to správně! 
  • Začínáte věřit tomu, že to, co děláte je změna životního stylu, a ne další krátkodobá dieta? Děláte to správně a pokračujte! I když se číslo na váze zrovna neposunulo a nebudeme vám nic nalhávat, s největší pravděpodobností se vám to ještě několikrát stane.  


Využijte možnosti analýzy složení těla u odborníků

Někteří odborníci STOBu využívají ve svých poradnách bioimpedanční přístroje, například InBody, Bodystat, Jawon nebo Accuniq. Přístroje poskytují rychle a přesně výsledky o složení vašeho těla.

Díky analýze tělesného složení, mimo svoji tělesnou hmotnost, zjistíte

  • procento tuku v těle,
  • množství vody,
  • hmotnost těla bez tuku,
  • množství kosterní svaloviny,
  • množství minerálů,
  • množství rizikového viscerálního tuku,
  • hodnotu bazálního metabolismu, údaje z přístroje jsou přesnější než z výpočtu,
  • že měření pod dozorem odborníka je motivační, sdílený úspěch je dvojnásobný a případný splín ze stagnace nebo nárůstu váhy je s vysvětlením a podporou odborníka minimálně poloviční. Ať už je výkyv na váze fyziologický anebo v důsledku relapsu.

Zveme vás na analýzu tělesného složení s odbornou interpretací ZDARMA  


4. 3. 2022 je Světový den obezity a naši odborníci otvírají své poradny a nabízejí bezplatně analýzy složení těla. 


Respektujte prosím, že o akci je každoročně velký zájem a je nutné se předem objednat. 


>>Seznam zapojených odborníků najdete zde<<


Objednávejte se přímo u našich odborníků, jejichž kontakty jsou uvedeny v seznamu.


Připravili jsme nejen analýzy složení těla, ale i přednášky, cvičení a debatu odborníků s názvem „Necpi se a cvič!“ Řešení, nebo škodlivá nálepka?

>>Kompletní program najdete zde<<


Organizátory akcí ke Světovému dni obezity je společnost STOB (Stop Obezitě), spolek Hravě žij zdravě a Evropská koalice ECPO.

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

21. 02. 2022 20:20
Jo, což teorie, ...
Ale řídit se tím v praxi ( a nelézt denně na váhu ) je docela oříšek.
Ale lepším se :-) a to je důležité.

Naši partneři