TOPlist
Sledujte nás:

Za blahodárný vliv pohybové aktivity na lidské zdraví jsou zodpovědné myokiny

Zpět

Blahodárný vliv pohybové aktivity na naše zdraví je bohatě zdokumentován a potvrzený mnohými studiemi. 

Pohyb pozitivně působí v prevenci srdečně cévních a nádorových onemocnění, snižuje hladinu cholesterolu, diabetikům zvyšuje citlivost tkání na inzulin, pomáhá při prevenci i léčbě osteoporózy, zvyšuje imunitní odolnost organismu a máme i jasné důkazy o roli pohybu při léčbě depresí a dalších psychiatrických onemocnění. 

Podtrženo sečteno, pohyb je lékem na více než 25 nemocí. 


Teprve výzkumy v posledních letech nám pravděpodobně odpověděly na otázku, čím to je, že pohyb má tak blahodárný vliv na naše zdraví

Výzkumy ukázaly, že svalové buňky neslouží jen ke svalové práci, ale produkují i řadu aktivních látek, které působí jak na samotný sval, tak i na vzdálené orgány, např. na naše srdce, mozek, kosti, játra, slinivku břišní nebo tukovou tkáň. Tyto látky se nazývají MYOKINY a do současné doby jich bylo popsáno více než tři sta padesát. 

Když se hýbeme, uvolňujeme do krevního oběhu myokiny, které působí jako účinné léky, které si sami pohybem dávkujeme a bez vedlejších účinků! 

Kromě zdravotních benefitů je také prokázáno, že pravidelnou pohybovou aktivitou se stáváme disciplinovanější i v dalších životních oblastech – například více přemýšlíme o složení našeho jídelníčku, více o sebe pečujeme a získáváme pozitivnější vztah k svému tělu. 

Pohyb je nedílnou součástí zdravého životního stylu a také pomocníkem při snaze udržet si optimální hmotnost.  


Jak jste na tom s pohybem vy? 

Dnešní doba je až příliš pohodlná a bezpečná a my nejsme nuceni se přirozeně hýbat. Je pro nás opravdu těžké vzdát se oblíbeného gaučingu a věnovat se třeba walkingu nebo joggingu.  

Na druhé straně jsou jedinci, pro které je pohyb stejným hygienickým návykem jako třeba čištění zubů a nedovedou si představit svůj den bez pozdravu slunce, procházky, proběhnutí anebo fitka.   


Jak se dostat do té druhé skupiny? Nejprve se zamyslete a představte si, jaký pohyb by vás bavil a těšil. 

Je to příjemná chůze přírodou, v lese, je to pocit euforie při jízdě na kole nebo na běžkách? Může to být pohodový výlet s rodinou okořeněný hledáním kešek nebo vás bude více bavit pohybová lekce vedená instruktorem či hodina v bazéně s kamarádkou? Pokud je to pro vás těžké, zkuste si vzpomenout na léta, kdy jste byli pohybově nejaktivnější a co jste v tuto dobu rádi dělali. 


Jakmile najdete ideální pohyb ve své hlavě, pusťte se do sestavení plánu a do akce.

Při plánování ale počítejte i s problémy, které mohou narušit vaše plány a připravte se na ně předem (přesčasy, nemoc dětí, špatné počasí apod.). 

Připomínáme známý fakt, že čím menší změny uděláte, tím budou trvalejší. 

Znáte například tvrzení, že máme denně ujít 10 000 kroků? Pokud jste ale byli doposud zvyklí nachodit 4 000 kroků, může pro vás 10 000 kroků být příliš vysoká meta. Počet kroků proto zvedejte postupně a nikoliv skokově. Na příští týden nebo dva si naplánujte 5 000 kroků, za další týden 6 000 kroků atd.  


A jak zní oficiální pohybová doporučení? 

Pohybová doporučení WHO z roku 2020 říkají

  • hýbejme se alespoň 150 minut týdně
  • plus alespoň dvakrát týdně zařaďme silový trénink
  • pokud se chcete hýbat víc, můžete, pokud ale cítíte, že míra vaší pohybové aktivity není vysoká, toto doporučení by mělo být dobrým odrazovým můstkem.

Různé druhy cvičení můžete vyzkoušet i v rámci kurzů zdravého hubnutí!

V kurzu hubnutí získáte podporu skupiny i odborníka. Umíme celé hubnutí zpříjemnit a motivovat vás od začátku do konce. Prozradíme vám také, jak opět nepřibrat. Už žádné diety, vsaďte na odbornost našich lektorů a léty prověřenou metodiku.

>> Vyberte si z nabídky kurzů zdravého hubnutí se cvičením <<


V Praze můžete navštěvovat i samotné cvičení. Cvičení je vhodné pro začátečníky všech váhových i věkových kategorií i pro pokročilé. V nabídce najdete také online cvičení

>> Vyberte si z nabídky cvičení naživo i online <<


 

Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři