TOPlist
Sledujte nás:

Zeleninové tipy pro uspěchané

Zpět

Ing. Hana Málková

Patříte k těm, co si dají zeleninu, jen pokud je vám naservírována v restauraci, návštěvě či rodinnými příslušníky přímo pod nos, a nad přípravou zeleninových jídel nejste ochotni trávit více času? 

V článku Jak ušetřit čas při přípravě zeleniny, jsme si ukázali, jak lze využít sterilovanou a mraženou zeleninu. Zde přinášíme pár dalších tipů, jak snadno, rychle a efektivně zeleninu do jídelníčku zařadit a přitom nad její přípravou netrávit mnoho času. 

Kupte si hotový salát

Jedna z mála výjimek, kdy lze i polotovary doporučit jako vhodnou součást jídelníčku. Samozřejmě, že je lepší připravit si salát doma, ale určitě lepší hotový salát nežli žádný salát :-) Proto si pro začátek kupte v obchodě hotový zeleninový salát či předpřipravenou krájenou zeleninu, do které přidáte třeba zálivku z balzamikového octa, bylinky, nebo jen pár kapek olivového oleje. A hned máte hotovou super svačinku. Když přidáte ještě nějaký zdroj bílkovin (např. tuňáka, cottage či jiný sýr), k tomu kousek celozrnného pečiva, tak je hlavní jídlo během chvilky na světě. 

Chodíte na obědy do jídelny, kde je v nabídce i zeleninový bufet? Většinou si můžete vybrat z několika druhů salátů, využijte toho, že už tu práci s přípravou udělal někdo za vás a kupte si zeleninový salát také s sebou na svačinku či večeři. 

Až vám saláty zachutnají, tak třeba časem zjistíte, že ani nakrájet si vlastní zeleninu nedá tolik práce a zabere to maximálně 10 minut. Je to vždy o stanovení priorit, a pokud budete opravdu chtít, tak věřte, že si ten čas najdete :-) 

Pokud jste milovníky červené řepy, tak kromě klasické sterilované řepy je velmi praktické také využití předvařené červené řepy. Přece jenom uvařit řepu nějaký ten čas zabere, takže pokud nejste doma zavčasu, aby se vám řepa stihla uvařit, sáhněte v obchodě po řepě předvařené, kterou jen nakrájíte do salátu a obejdete se bez vaření, loupání a následného čekání, než vám řepa vychladne. 

Buďte vždy připraveni

Vezměte si do práce, do školy či na výlet krabičku se zeleninou. Praktická jsou třeba cherry rajčátka nebo ředkvičky, které se nemusí krájet. Ale ani otrhat pár listů salátu, nebo překrojit okurku či papriku není časově nijak náročné. Uvidíte, že těch pár minut navíc, které ráno strávíte v kuchyni, během dne uvítáte. A pokud zrovna nestihnete připravit krabičku, kupte si cestou do práce vaničku se cherry rajčátky, které stačí jen omýt a můžete zobat.

 

Vytvořte si trvanlivé zásoby

Vybavte si doma mrazák i spíž a naplňte je trvanlivými zeleninovými zásobami, po kterých můžete sáhnout opravdu kdykoli, pokud zrovna nemáte k dispozici čerstvou zeleninu nebo nemáte čas na její přípravu. A i kdybyste ji měli, tak se někdy vyplatí si jídelníček zpestřit, nežli jíst stále dokola jen stejný salát z rajčat, papriky a okurky. A navíc kvalitní mražená i sterilovaná zelenina může leckdy kvalitou a obsahem prospěšných látek dokonce předčit zeleninu čerstvou.

Využijte sterilovanou, mraženou, kysanou nebo i sušenou zeleninu.  

Sušená zelenina ušetří čas zejména při přípravě omáček a polévek. K dostání je třeba sušená na kostičky nakrájená mrkev, celer či petržel, nebo rovnou jejich směsi. Ušetříte čas mytím, očišťováním a krájením a máte zeleninu k dispozici, kdykoli ji potřebujete. Příprava omáček a polévek bude rázem o něco rychlejší.   

Využití sterilované a mražené zeleniny jsme se věnovali v článku Jak ušetřit čas při přípravě zeleniny.

Sterilovanou zeleninu můžete mít v zásobě i v práci, třeba se vám bude hodit, až si jednou zapomenete svačinu. Určitě to bude lepší varianta než čokoládová tyčinka z automatu nebo koláček z nejbližší pekárny. A pokud třeba někdy nestihnete oběd, tak si přibalte ještě jednu plechovku s tuňákem, přikousněte knäckebrot a máte plnohodnotný "nouzový" oběd.

Skvělé jsou například zeleninové směsi hrášku a mrkve nebo i jiné druhy. Méně vhodnou volbou je samotná kukuřice, která je poměrně bohatá na cukry a má vyšší glykemický index. 

Sterilovaná zelenina přijde vhod také na cestách nebo při kempování, jen si s sebou nezapomeňte přibalit lžičku :-)

Mixujte

Pokud vlastníte mixér, můžete zeleninu využít na mnoho způsobů i v rozmixované podobě. Může to být ovocno-zeleninové smoothie - rozmixujte cokoli ze zeleniny a ovoce, co zrovna doma najdete :-), přidejte ideálně i nějaký zdroj bílkovin - např. jogurt, mléko nebo kefír, a máte vmžiku hotovou snídani či svačinu. Skvělé jsou i zeleninové polévky a krémy, které jsou také hotové raz dva. A vyzkoušet můžete i zeleninové pomazánky. 

Vyzkoušejte třeba hráškový krém nebo hráškové pesto.

Pečte

Pokud už trávíte nějaký ten čas v kuchyni nad přípravou jiného jídla a používáte zrovna troubu (např. pečete maso), využijte rozpálené trouby a přidejte i zeleninu. Stačí přidat v kuse, tak jak je bez jakýchkoli úprav. Může to být třeba zmiňovaná červená řepa, nebo i lilek, paprika či mrkev. Vynikající je také dýně, kterou je třeba alespoň překrojit na menší kusy. Je to zcela bez práce a upečenou zeleninu můžete dále libovolně použít, ať už jen tak s nějakým dipem, nebo třeba do salátu či na přípravu dalších dobrot. 

Výhodou je, že se s pečenou zeleninou lépe manipuluje - snadněji se krájí, strouhá a loupe. A chuťově přináší zase trochu jiné zážitky než zelenina syrová.

Vyzkoušet můžete pomazánku z pečené mrkve nebo salát s pečenou dýní.

Vařte (nebo spíš "pařte" :-)) v parním hrnci

Máte-li chuť na teplou variantu zeleniny, parní hrnec je vhodným pomocníkem. Vaření na páře je velmi šetrné a pomáhá zachovat co nejvíce vitamínů. Ideální jsou parní hrnce s několika patry, do jednoho dáte např. rýži, do druhého maso nebo vejce, do třetího zeleninu a jídlo na celý den je hotovo.

Tak pryč s výmluvami, že nemáte čas jíst zeleninu a směle do toho!

Hodnocení (73 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 07. 2017 12:12
no nejčastěji jsem ji dělala na pánvi, ale ráda bych o víkendu zkusila i péct a udělat si ty chipsy, aby člověk měl co uzobávat
21. 07. 2017 08:32
Super, jdu péct kváskový chléb, vyzkouším přidat i pečení zeleniny.
20. 07. 2017 21:32
Pomazánku z pečené mrkve vyzkouším.
20. 07. 2017 12:44
Většinu z článku dělám. V létě používám zeleninu čerstvou a v zimě mraženou a sterilovanou. Chutná mi nakrájená mrkev, kedlubna, paprika a okurka a lehce posypaná domácí vegetou. A to je vlastně taky zelenina - sušená.
19. 07. 2017 20:04
Díky za inspiraci, pečenou. zeleninu dělám moc ráda :-) i ostatní druhy zde zmiňovaných úprav :-)
19. 07. 2017 19:33
Zajímavý článek. Připomněl mi dietářský tip - jíte zeleninové saláty? Ano a ráda, nejraději mám Vlašský salát. :-)
19. 07. 2017 08:15
Děkuji za pěkný článek, rozhodně vyzkouším pečenou zeleninu, zatím jsem jen občas grilovala nebo připravovala v páře či dusila :-)
19. 07. 2017 08:09
parní hrnec nemám, ale peču si zeleninu na pečícím papíru v horkovzdušné troubě
18. 07. 2017 21:54
Pečenou zeleninu miluju... přidat trošku kvalitního oleje a nějaké bylinky nebo koření... mňam
18. 07. 2017 21:03
Dnes jsme zkoušeli grilovanou cuketu a byla moc dobrá.
18. 07. 2017 20:58
při pohledu na obázky se mi sbíhají sliny
18. 07. 2017 19:10
Parní hrnec vřele doporučuji.
18. 07. 2017 17:13
Někdy to vyžaduje času víc, ale stojí to za to...
18. 07. 2017 16:06
v létě čerstvou zeleninu, v zimě doháním krémovými zel.polévkami, se zeleninou problém nemám
18. 07. 2017 15:36
Děkuji za článek pečenou zeleninou jsem zkoušela a zařadim pravidelně do jídelníčku
18. 07. 2017 14:28
Většinu fint na přípravu zeleniny už používám, ale i pro mě je článek poučení, navíc opakování je matka moudrosti.
18. 07. 2017 14:25
Cherry rajčátka to jistí
18. 07. 2017 14:25
Cherry rajčátka to jistí
18. 07. 2017 12:03
využívám "fintu" s cherry rajčátky - už jsem se naučila si hlídat, abych zeleninu jedla pravidelně, ale občas se mi opravdu nechce se s ní připravovat, a pak kousek sýra a vanička cherry rajčátek je opravdu ideální řešení
18. 07. 2017 11:17
Do práce chodím zásadně vždy se zeleninovou krabičkou, ale chci začít se zeleninovými saláty podle Vašich návodů.
18. 07. 2017 10:43
Potěšilo mne, že spoustu věcí tak dělám, poslední dobou si občas vezmu s sebou do práce krabičku s nakrájenou okurkou, paprikou, ředkvičkami, mrkví, nebo i rajčaty, dobře se to kombinuje třeba s hummusem. Pečená zelenina je taky moc dobrá, dcera tak dělá směs s dýní a je to výborné. Se sušenou kupovanou moc dobré zkušenosti nemám, přijde mi stále tvrdá.
18. 07. 2017 09:46
zeleninu mám ráda syrovou, na páře a grilovanou, péct jsem ještě nezkoušela, díky za tip.
18. 07. 2017 08:21
Tak to Zuzyku moc gratuluju. Zeleninu jím každý den, ale zatím si krabičky dopředu nepřipravuju. :-)
18. 07. 2017 07:31
Vzhledem k tomu,že ráno vstávám v 3.30 ,tak si snidani chystam večer, stejně tak oběd . Rano jen vyndám krabičky z lednice . Takže nemam problém snist cca 600 g zeleniny za den. Díky tomu se mi od května povedlo zhubnout o 8 kg. :-)

Naši partneři