- Autor: petulab
- Doba přípravy (min.): 45
- Uživatelský recept
- Porce: 4.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Celer - bulva | 80 |
Mrkev | 160 |
Petržel - kořen | 80 |
Máslo | 25 |
Voda | 750 |
Mléko polotučné trvanlivé 1,5 % tuku průměr | 250 |
Tavený sýr nízkotučný do 30 % - průměr | 50 |
Dochucovadla:
sůl, 6ks bobkový list, 10 ks nové koření
Energetická hodnota celkem: 2242 kJ
Bílkoviny (g): 22,
Tuky (g): 29,
Sacharidy (g): 43,
SAFA (g): 16,
Cukry (g): 30,
Vláknina (g): 9,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 561 kJ
Bílkoviny (g): 5.5, Tuky (g): 7.3, Sacharidy (g): 10.8, SAFA (g): 4, Cukry (g): 7.5, Vláknina (g): 2.3, Sůl (g): 0.3
Postup přípravy
Na 2 lžících másla začneme restovat nahrubo nastrouhanou zeleninu, včetně koření. Nebojte se množství. Restujeme, až dozlatova. Pak základ zalijeme vařící vodou, ale jen tolik, abychom mohli zeleninu dále povařit - aby byla potopená. Přidáme lžičku soli a vaříme ještě asi 10 - 15 minut. Mezitím simůžeme připravit světlou máslovou jíšku, z 3 polévkových lžic mouky. Vychladlou jíšku zavaříme v hrnci se zeleninou. Vše dolijeme mlékem, případně část mléka nahradíme smetanou. Polévku odstavíme, přidáme tavený sýr, promícháme a necháme jej rozpustit. Nakonec polévku podle chuti osolíme a opepříme. Je vhodné koření vylovit. Jemnou polévku z kořenové zeleniny ihned podáváme
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.