- Autor: Jaroslav Runštuk, Receptury teplých pokrmů
 - Veřejné stravování
 - Porce: 1.00
 
Ingredience
| Potravina | Množství (g/ml) | 
|---|---|
| Sůl | 2 | 
| Petržel - nať | 1 | 
| Mléko polotučné průměr | 50 | 
| Voda | 150 | 
| Mouka pšeničná hladká | 10 | 
| Květák | 100 | 
| Olej běžný (průměr) | 8 | 
Dochucovadla:
sůl, květ mletý, polévkové koření
Energetická hodnota celkem: 627 kJ
                                                        Bílkoviny (g): 4, 
                                                        Tuky (g): 9, 
                                                        Sacharidy (g): 13,
                                                        SAFA (g): 2,
                                                        Cukry (g): 5,
                                                        Vláknina (g): 3,
                                                        Sůl (g): 2
                                                        
                                                        
Postup přípravy
Pečlivě opláchnutý květák rozebereme na menší růžičky, zalijeme vodou,osolíme a uvaříme (nikoli zcela doměkka, růžičky musejí zůstat celistvé). Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme mletý květ, za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou a vývarem z květáku. Uvedeme do varu a zvolna vaříme za občasného prošlehávání nejméně 20 minut. Ke konci varu přidáme mléko, polévku krátce povaříme, procedíme hustým cedníkem, dochutíme polévkovým kořením, důkladně povaříme a vložíme do ní uvařený květák. Propláchnutou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při expedici.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.






