- Autor: Jaroslav Runštuk, Receptury teplých pokrmů
 - Veřejné stravování
 - Porce: 1.00
 
Ingredience
| Potravina | Množství (g/ml) | 
|---|---|
| Vývar masový | 180 | 
| Sůl | 1.3 | 
| Mouka pšeničná hladká | 8 | 
| Brambory zimní | 40 | 
| Smetana na vaření 10 % tuku průměr | 20 | 
| Ocet | 10 | 
| Vejce celá průměr | 40 | 
| Kopr | 5 | 
| Olej běžný (průměr) | 8 | 
Dochucovadla:
sůl, kmín, pepř celý, kosti, kořenová zelenina
Energetická hodnota celkem: 1096 kJ
                                                        Bílkoviny (g): 9, 
                                                        Tuky (g): 18, 
                                                        Sacharidy (g): 16,
                                                        SAFA (g): 5,
                                                        Cukry (g): 3,
                                                        Vláknina (g): 1,
                                                        Sůl (g): 2
                                                        
                                                        
Postup přípravy
Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem, uvedeme do varu a za občasného prošlehávání zvolna vaříme nejméně půl hodiny. Potom přidáme opláchnuté a na menší kostičky nakrájené brambory a kmín a vaříme dál téměř doměkka. Nakonec do polévky přilijeme smetanu, přidáme jemně nakrájený kopr, podle potřeby polévku přichutíme solí a octem a krátce povaříme. Zastřené horké vejce vkládáme do polévky při expedici.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.






