TOPlist
Sledujte nás:

Všechny recepty STOB najdete také v programu Sebekoučink!

Kulajda zdravě

Zpět
  • Autor: Hanka Malkova
  • Doba přípravy (min.): 40
  • STOB recept
  • Porce: 4.00

Tradiční kulajda obsahuje poměrně velké množství smetany a díky tomu je i hodně tučná. Pokud smetanu nahradíme mlékem, ušetříme plno tuku a energie. Polévku zahustíme tak, že část polévky po uvaření rozmixujeme. Díky tomu není třeba přidávat žádnou mouku ani polévku jinak zahušťovat.

Ingredience

Dochucovadla:

kmín, bobkový list, nové koření

Energetická hodnota celkem: 3197 kJ

Bílkoviny (g): 29, Tuky (g): 31, Sacharidy (g): 87 SAFA (g): 14 Cukry (g): 16 Vláknina (g): 14 Sůl (g): 6

Energetická hodnota na 1 porci: 799 kJ

Bílkoviny (g): 7.3, Tuky (g): 7.8, Sacharidy (g): 21.8 SAFA (g): 3.5 Cukry (g): 4 Vláknina (g): 3.5 Sůl (g): 1.5

Postup přípravy

Houby očistíme a nakrájíme. Šalotku také očistíme a nakrájíme nadrobno. Na řepkovém oleji orestujeme šalotku a po chvíli přidáme i houby, ochutíme solí a kmínem a chvilku restujeme. Přidáme bobkový list, nové koření a podlijeme vývarem a mlékem. Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a přidáme do polévky, vaříme do změknutí. Z polévky vyndáme bobkový list, nové koření a cca 1/2 brambor a hub. Zbytek polévky rozmixujeme dohladka. Do rozmixované polévky vrátíme brambory a houby a dochutíme dle chuti octem a solí. Na závěr do polévky přidáme čerstvý kopr a zastřené nebo vařené vejce. Zastřené vejce připravíme tak, že v hrnci přivedeme k varu vodu ochucenou kapkou octa a poté trochu ztlumíme teplotu. Vodu v hrnci zamícháme, aby se vytvořil vír, doprostřed vlijeme vajíčko (bílek by měl díky víru obalit žloutek) a vaříme cca 3-4 minuty.

Fotografie

Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři