- Autor: Marcelah
- Doba přípravy (min.): 20
- Uživatelský recept
- Porce: 6.00

Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Voda, minerální vody bez příchutě | 1100 |
Smetana na vaření 10% | 50 |
Petržel - nať | 20 |
Vločky jáhlové | 20 |
Mrkev | 350 |
Máslo čerstvé | 20 |
Cibule | 100 |
Dochucovadla:
bílý mletý pepř, kurkuma, sůl
Energetická hodnota celkem: 2033 kJ
Bílkoviny (g): 9,
Tuky (g): 22,
Sacharidy (g): 63,
SAFA (g): 15,
Cukry (g): 30,
Vláknina (g): 14,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 339 kJ
Bílkoviny (g): 1.5, Tuky (g): 3.7, Sacharidy (g): 10.5, SAFA (g): 2.5, Cukry (g): 5, Vláknina (g): 2.3, Sůl (g): 0
Postup přípravy
V hrnci rozpustíme máslo a necháme na něm při středním příkonu tepla zesklovatět na kostičky nakrájenou oloupanou větší cibuli. Přidáme nastrouhané nebo na kolečka nakrájené tři větší mrkve a dusíme společně alespoň 10 minut. Prý se provitamin A uvolňuje až po delším pobytu v teple a tuku :o) Pak vmícháme lžičku kurkumy (kterou doporučuje prof.Strunecká), špetku bílého mletého pepře, jáhlové vločky a osmahneme. Přilijeme něco přes litr horké vody a promícháme. Osolíme (asi 1 vrchovatá lžička soli) a dvacet minut povaříme. Polévku rozmixujeme tyčkovým mixérem a vylepšíme trochou sladké smetany. Zdobíme čerstvou nadrobno nasekanou zelenou petrželkou a jemně pikantní krémovou polévku ihned podáváme.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.