- Autor: Baall
- Doba přípravy (min.): 40
- Uživatelský recept
- Porce: 6.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Telecí plec | 300 |
Voda, minerální vody bez příchutě | 1500 |
Mrkev | 30 |
Petržel - kořen | 30 |
Celer bulva | 40 |
Květák | 100 |
Hrášek sterilovaný průměr | 50 |
Mouka pšeničná hladká | 60 |
Máslo čerstvé | 60 |
Smetana na vaření 12% | 250 |
Droždí | 80 |
Olej běžný (řepkový, slunečnicový) | 15 |
Vejce celá průměr | 55 |
Česnek | 20 |
Strouhanka | 50 |
Dochucovadla:
sůl, pepř, petrželka, nebo pažitka, muškátový květ
Energetická hodnota celkem: 8081 kJ
Bílkoviny (g): 100,
Tuky (g): 111,
Sacharidy (g): 128,
SAFA (g): 61,
Cukry (g): 33,
Vláknina (g): 16,
Sůl (g): 2
Energetická hodnota na 1 porci: 1347 kJ
Bílkoviny (g): 16.7, Tuky (g): 18.5, Sacharidy (g): 21.3, SAFA (g): 10.2, Cukry (g): 5.5, Vláknina (g): 2.7, Sůl (g): 0.3
Postup přípravy
V osolené vodě s na drobné kostičky nakrájenou kořenovou zeleninou (mrkev, petržel, celer) uvaříme telecí, králičí, nebo kuřecí maso. Zvlášť uvaříme nepříliš doměkka květák rozebraný na malé růžičky. Čerstvou petrželku nasekáme nadrobno. Ze dvou třetin másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme prochladlým vývarem z masa a necháme alespoň 20 min. vařit; , přecedíme. Potom přidáme smetanu, převaříme, vložíme nakrájené maso, květák a sterilovaný hrášek bez nálevu (v případě čerstvého hrášku, povaříme jej s květákem). Na talíři ozdobíme petrželkou a přidáme knedlíčky. Na pánvičce rozehřejeme olej, přidáme rozdrobené droždí, rozpustíme ho a mícháme dokud nezrůžoví a nezačne se drobit. Potom ho necháme vychladnout, osolíme, opepříme, přidáme vejce, rozmačkaný česnek a strouhankou zahustíme do takové hustoty aby jsme mohli tvarovat malé knedlíčky. Povaříme je ve vývaru asi 6 minut. Množství strouhanky je orientační, řídíme se podle hustoty těsta.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.