- Autor: Lidka1
- Doba přípravy (min.): 2
- Porce: 6.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Olej běžný (řepkový, slunečnicový) | 33 |
Hovězí maso zadní průměr | 240 |
Rýže dlouhozrnná (v suchém stavu) | 300 |
Mrkev | 150 |
Bujón průměr (hotový) | 1800 |
Cukr bílý (řepný, třtinový) | 70 |
Rajský protlak | 330 |
Mouka pšeničná hladká | 50 |
Cibule | 140 |
Dochucovadla:
3 ks jarní cibule 3 lžíce hladká mouka 3 plechovka rajčatový protlak 6 lžíce cukr 1800 ml zeleninový vývar 6 kuličky nové koření 3 ks mrkev 12 lžíce kulatozrnná rýže 240 g mleté hovězí maso 3 ks bobkový list 3 lžíce olej
Energetická hodnota celkem: 11205 kJ
Bílkoviny (g): 91,
Tuky (g): 67,
Sacharidy (g): 439,
SAFA (g): 13,
Cukry (g): 138,
Vláknina (g): 31,
Sůl (g): 39
Energetická hodnota na 1 porci: 1868 kJ
Bílkoviny (g): 15.2, Tuky (g): 11.2, Sacharidy (g): 73.2, SAFA (g): 2.2, Cukry (g): 23, Vláknina (g): 5.2, Sůl (g): 6.5
Postup přípravy
Cibulku nakrájíme na jemno a na oleji jemně orestujeme. Přidáme mouku a ještě krátce restujeme. Přilijeme zeleninový vývar nebo ve vodě rozpuštěný Natur zeleninový bujon bez soli, rajčatový protlak, očištěnou a na jemno nastrouhanou mrkev, mleté hovězí maso, nové koření a bobkový list. Vše dobře promícháme a vaříme na mírném plameni 1 - 1,5 hodiny. Podle potřeby během vaření mícháme a podléváme vodou, aby se nám pokrm nepřipálil. Po dovaření přidáme do omáčky cukr, omáčka by po přidání cukru měla mít sladkou chuť, jestliže přetrvává chuť kyselá, je třeba cukr ještě přidat. Každý protlak má totiž kyselost malinko odlišnou. Rýži uvaříme doměkka a vmícháme do rajčatové omáčky. Hovězí rizoto s rajčaty podáváme jako hlavní chod.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.