- Autor: sduranova
- Doba přípravy (min.): 45
- Uživatelský recept
- Porce: 4.00
Tradiční afgánské jídlo, může být hlavní nebo jako příloha k masu, nebo studene jako svačinka. Důležité je použít rýži Basmati. Má jinou chuť a nižší glykemický index. V Afganistánu se vaří jen z této rýže a u nás je v tu lepší či horší kvalitě dostupná. Ta správná je lehce nahnědlá ne úplně bílá.
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Hrozinky | 50 |
Mrkev | 300 |
Cibule šalotka | 50 |
Rýže Basmati syrová | 210 |
Oleje (všechny druhy) | 15 |
Dochucovadla:
Mleté koření: skořice, kardamon, hřebíček
Energetická hodnota celkem: 4740 kJ
Bílkoviny (g): 24,
Tuky (g): 15,
Sacharidy (g): 224,
SAFA (g): 2,
Cukry (g): 47,
Vláknina (g): 21,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 1185 kJ
Bílkoviny (g): 6, Tuky (g): 3.8, Sacharidy (g): 56, SAFA (g): 0.5, Cukry (g): 11.8, Vláknina (g): 5.3, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Lžíci sezamového (olivového extra virgin) rozpálíme v hrnci s tlustším dnem, přidáme na jemno krájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme na nudličky nakrájenou mrkev a restujeme do změknutí, pak přidáme rozinky a orestujeme. Přidáme mletý kardamon, skořici a hřebíček dle chuti, zamícháme a přidáme propláchnutou rýži Basmati, zalijeme vodou a necháme uvařit do měkka pod pokličkou
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.