- Autor: ffloa
- Doba přípravy (min.): 60
- Uživatelský recept
- Porce: 5.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Pažitka | 10 |
Voda, minerální voda, pramenitá voda bez příchutě | 1800 |
Jihočeské máslo 82% | 10 |
Olej běžný (průměr) | 10 |
Mouka pšeničná celozrnná | 20 |
Žampiony mražené | 100 |
Brambory pozdní | 600 |
Petržel - kořen | 100 |
Celer bulva | 100 |
Mrkev | 150 |
Cibule | 100 |
Dochucovadla:
sůl, kmín, majoránka, KURKUMA, houbový bujon (či jiný, např. zeleninový), koření polévkové Alnatura, pažitka/petrželka, do česnekové varianty česnek
Energetická hodnota celkem: 3815 kJ
Bílkoviny (g): 26,
Tuky (g): 22,
Sacharidy (g): 149,
SAFA (g): 5,
Cukry (g): 21,
Vláknina (g): 27,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 763 kJ
Bílkoviny (g): 5.2, Tuky (g): 4.4, Sacharidy (g): 29.8, SAFA (g): 1, Cukry (g): 4.2, Vláknina (g): 5.4, Sůl (g): 0.2
Postup přípravy
Na oleji s máslem zpěním cibulku, přidám mražené/čerstvé(v receptu váha žampiónů ještě zmražených!), podusím, přidám na hrubo nastrouhanou mrkev, celer, petržel, zaliju vodou, cca 2l-ve finále po vypaření cca 1800ml, přidám brambory na kostičky, houbový bujon(nebo zeleninový, či koření do polévky Alnatura), sůl, kmín, hodně majoránky. Vařím do poloměkka brambor, zahustím moukou rozmíchanou ve vodě, dochutím. Na závěr ozdobím pažitkou či petrželkou. U nás oblíbená polévka :-) Dělám i variantu s česnekem, kdy k výše uvedému přidám česnek dle chuti, na závěr zjemním máslem, které vložím do hotové polévky - hlavně dětem - až na talíř. Porce cca 600g (dle vypařené vody).
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.