- Autor: Kasna
- Doba přípravy (min.): 30
- Uživatelský recept
- Porce: 4.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Vejce celé (syrové) | 55 |
Květák | 150 |
Voda | 1000 |
Mrkev | 80 |
Cibule | 50 |
Jihočeské máslo 82% | 10 |
Dochucovadla:
sůl, pepř, muškátový oříšek, vejce, petržel / pažitka
Energetická hodnota celkem: 1009 kJ
Bílkoviny (g): 12,
Tuky (g): 14,
Sacharidy (g): 17,
SAFA (g): 6,
Cukry (g): 9,
Vláknina (g): 7,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 252 kJ
Bílkoviny (g): 3, Tuky (g): 3.5, Sacharidy (g): 4.3, SAFA (g): 1.5, Cukry (g): 2.3, Vláknina (g): 1.8, Sůl (g): 0
Postup přípravy
V hrnci rozehřejeme máslo na kterém zesklovatíme cibulku, přidáme nastrouhanou mrkev a orestujeme. Mrkev pustí zlatavou barvu, kterou polévku pěkně obarví a restováním i výborně dochutí. Zalijeme vodou a promícháme, přidáme očištěný květák rozdělený na růžičky, dochutíme solí (pepřem, kořením) a vaříme doměkka (nerozvařit). Velké kusy květáku můžeme rozmačkat na menší. Můžeme přidat rozšlehané vejce - podle chuti. Polévku případně ještě dochutíme a podáváme dozdobenou čerstvě nasekanou pažitkou nebo petrželkou. Polévku nezahušťuji - hustotu lze regulovat poměrem zeleniny / vody. Zjednodušeně: máslo - 1 čajová lžička vrchovatá cibule - 1/2 velké, nebo 1 malá mrkev - 1 střední voda - 1l květák - 1/2
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.