TOPlist
Sledujte nás:

Jídelníček

Zpět
Autor: Keksina
Počet členů: 708
Založeno: 05. 01. 2012

Omlouvám se, jestli tohle téme už tu někde je, nikde jsem ho nenašla.. Není tady někde možnost sestavit si jídelníček podle toho, co mi k hubnutí vypočítal sebekoučink? Nějak plavu v poměru tuky-sacharidy-bílkoviny a dělat si jídelníček stylem pokus-omyl mi přijde dost zdlouhavé.

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

29. 11. 2016 22:52

Ahoj děvčata,také já i když jsem tu už druhý týden,stále neumím vytvořit jídelníček a stále mi vše svítí jinak než zeleně. Také já neumím jíst nic bez příloh a bez pečiva. Je to těžké.Tak jestli má někdo nějakou dobrou radu ,co jíst aby vše svítilo zeleně,tak prosím o radu.Díky

07. 11. 2016 06:23

To Vall690 - milá zlatá, tvůj dotaz zavání stránkou ANAPRO a pokud budeš takhle nesmyslně cvičit ve svém věku, tak za prvé nepřibereš a za druhé si zhuntuješ svoje dosud nevyvinuté tělo. Tohle chce odborníka, tak vezmi mamku a navštivte spolu dietololgickou poradnu.

05. 11. 2016 13:17

Ahoj
pro BEROOSHKA
Mám stejný problém jako ty... denní jídelníček sestavuji metodou pokus omyl a někdy zabírá to dost času. Zkoušela jsem zadat na seznamu a něco málo se objevilo, ale vždy ukázka na jeden den.
pro odpíchnutí to postačí ,ale na věky to není.

18. 10. 2016 23:46

Ahoj,
Jsem po 3tím porodu(10měsícu,kojím) a váha ukazuje 117kg(měřím 165cm).Je to hrozné,ale jsem ráda že ty dětičky máme.Poradíte mi prosím někdo nějaké recepty?co cvičit?díky moc všem.

18. 08. 2016 10:20

Ahoj, jsem tu nová a mám dotaz - úplně nevím kam s ním, ale tady to asi bude nejlepší. Objevila jsem sebekoučink, zatím zapisuju první den, ale spíš bych potřebovala navést, kde by se daly získat nějaké vzorové jídelníčky, jak se správně stravovat, kolik a čeho jíst pro redukci váhy. Pokud do sebekoučinku budu zapisovat to co jím teď tak samozřejmě uvidím co je špatně, ale já spíš potřebuju poradit, co jíst, aby to bylo dobře. Moc děkuji za rady!

09. 08. 2016 21:38

Pořebuju přibrat (173cm,13 let a mám 42.8 kg ) chdoím co dva týdny k doktorce na vážení a pořebuju něco málo přibrat nebo alespon zůstat na váze. Kolik bych měla sníst kalorií ? A kolik sacharidů,tuku atd.. (cvičím 25min. jullianu 30day 1 level+ 10min břicho+110 dřepů+2min plank) Chci přibrat ,ale mám strach že všechno přiberu do břicha chci přibrat celkově a zdravě (nejím bílé pečivo ani sladkosti ani tučná jídla) . :( ?

11. 06. 2016 20:18

Včera jsem se snažila do sebe natlačit i přes plnost a nechut jídlo, abych se přiblížila těm 5 000, no a dnes jsem byla tak plná, že jsem snědla kousíček masa a půl rajčete, snad ještě v noci se mi něco podaří. V září jdu na OB kliniku tak tam si se mnou snad poradí, i když je to už 2 pokus, byla jsem tam před pár lety a nic nevymyslely.

11. 06. 2016 00:55

Pro kralovapet: Ahoj, souhlasim s Evusja, mam taky pocit, ze jis malo kalorii i jen na to ze lezis. Mozna by bylo dobre zajit k nutricnimi terapeutovi a nebo na testy a zjistit jaky je tvuj bazalni metabolismus a podle toho svuj prijem upravit. :) I na dychani a lezeni potrebuje nase telo nejake kalorie. Jinak preji hodne stesti a zdaru.

10. 06. 2016 20:44

Pro kralovapet - ahoj Petro - jejda, ty ale málo jíš...i když jen ležíš, potřebuje tvé tělo určitě víc kJ, než mu dáváš. Ale nejsem nutriční terapeut, takže vzhledem k Tvému zdravotnímu stavu si netroufám Tě do stravování mluvit. Chtělo by to opravdu vystudovaného nutričního terapeuta a ještě lépe Dr. medicíny...určitě ti držím palce, ať se tvá situace vvíjí tím správným směrem!!!

10. 06. 2016 13:07

Děkuji za odpověď, nesmím lepek, mléko, ořechy, med a ještě něco málo, třebe nesnesu chia semínka. Nevím jak sebekoučink ovlivňují léky kterých mám opravdu hodně, až mě zasytí. Píši si tedy sebekoučink a Easy koučink
zároveň, jelikož jen ležím nevařím a nevážím. Prostě mi dají doma co je, mám své léta oblíběná jdíla co pozřu, není mi po nich zle a hned nejdou ven. Takže třeba snídám 1 puflovaný rýžový chléb - sice se píše, že není vhodný,
ale co mám dělat. Mám neuroglykopénii, takže jak mi je zle potřebuji kostičku hořké nebo trochu coly s cukrem.
Včera jsem jedla jak jsem zvyklá a měla jsem 3083 kJ, splnila jsem sacharidy, měla málo bílkovin a překročila
tuky. Zkusím navýšit ty bílkoviny, ale včera nebylo maso ani luštěniny. Není mi jasné zda hodnota 5700 kJ je pro
všechny ženy, jestli bych neměla mít méně jelikož nemám pohyb, max. občas sedim, což je min. výdaj což jsem
viděla, mám chronickou únavu, unavuje mne i mluvení a s dýcháním mi pomáhá kyslík. Sojové výrobky jsem jedla jako vegetrián 20 let to už vážně nemusim. Stejné problémy má mnoho lidí s nemocí, nikdo si s tím neumí poradit, ale lékaři chtějí zhubnout ovšem neumí říct jak.

09. 06. 2016 11:43

Pro kralovapet: nastavení bílkoviny, tuky, sacharidy máš přesně podle sebekoučinku, výhodou právě je, že si jídelníček sestavíš z jídel, které chceš nebo můžeš. Když popracuješ s tabulkami, můžeš nahradit drahé hovězí maso tvarohem, živočišné bílkoviny rostlinnými, atd. atd. Zkus si zadat dopředu do tabulky potraviny, které můžeš jíst i koupit, a pohrát si s množstvím, abys měla splněna procenta B - T - S. Nevýhodou hotových jídelníčků je právě to, že ti předepisují potraviny, které nemůžeš nebo třeba maso, které je opravdu drahé (svíčková, vepřová panenka). Je tu několik hubňulek, které nejí to či ono - já taky nemusím sojové maso - nebo dodržují nějakou zdravotní dietu.
Koukni se do fotogalerií, je tam spousta nafocených jídel často i s recepty a koukni do JÍdlo a vaření - když zadáš základní potravinu - třeba červená řepa - objeví se mnoho receptů.

09. 06. 2016 08:59

To kralovapet - těžko se radí, když nevíme, co jíst nesmíte ;) . Dobrým a relativně levným zdrojem bílkovin je tvaroh, hodně bílkovin mají kuřecí prsa, eidam, vařená sója. Jako příloha se jeví jako nejlepší brambory, bramborová kaše, horší je rýže, knedlíky jsou asi nejhorší volba. Ze zeleniny vychází nejlépe zelí a mrkev, dá se z nich udělat salát (ze syrových) a tím si zvětšit objem jídla a splnit i množství zeleniny, které je doporučeno. Jídelníček nikde nenajdete, každý si jídla skládá sám podle své chuti a finančních možností.

08. 06. 2016 23:11

Začínám hubnout, jsem tu nová, sebekoučink pro mě není vhodný jelikož nesmím pár potravin a jsem i fyzicky nemocná. Moc se nevyznám v těchto diskuzích, ráda bych si udělala sama jídelníček, ale nenašla jsem nikde nějaký úkázkový, mám prý jíst 25% bílkovin, 30% tuků a 45% sacharidů. Jsem invalidní důchodce potřebuji pouze tipy na levné jídla a velice lehce připravitelné. 20 let byla vyznavač zdravé stravy, od doby co jsem nemocná a bez příjmu kvalita stravy šla rapidně dolů a nejhorší je, že nemůžu mít žádný pohyb kvůli zdravotnímu stavu. budu ráda za aždou radu.

28. 05. 2016 22:00

Evi jojo no já jako žitný chlebik jim treba s pomazankou syrem atd, ale zrovna k tomuto víš jako no, to mi nejde dokupy. Tak jsem si říkala jak to dělaj ostatní. Děkuji za reakci. Asi si ho dám zitra těším se, nejak ty ryby šidím, jako dvakrat tydně je fakt nejim.Kolikrat ani jednou tydne

28. 05. 2016 19:28

No zavináče jedině s "klasickým" chlebem... nemusí být žitný, nejez, co ti nechutná! Sebekoučink je na sacharidy hodný (rozumný), běžný konzumní chleba má asi 1000 kJ/100 g, tak není co řešit. 100 g chleba je docela maxikrajíc, běžný krajíc má okolo 50 - 60 g.

28. 05. 2016 15:59

Mám dotaz zlatíčka jak si koupite zavináč tak s čím si ho davate?? Mi k tomu moc zitny chleba nesedí. Poradíte mi?

04. 05. 2016 17:24

Trdloprdlo: Držím palce, hubnoucích je tu dost. Já skončila, ale nikde není psáno, že se nevrátím na korekci znovu nabytého. Jinak je dobře, že to manžel bere s humorem :-) A pokud jde o dovolenou, určitě to jde také - jen se musíš rozhodnout pro discillínu, takový švédský stůl k snídani, to chce opravdu sebekotrolu, ale určitě lze vybrat zvravé věci - jogurty, tvarohy, vločky spod. Od snídaně si můžeš vzít svačiny - ovoce. Pokud lze alespoň trochu vybírat obědy a večeře, i tam lze něco vybrat nebo alespň vybrat vhodné přílohy a pak jich nejíst hromadu, ale na talíři něco nechat. U jídelníčků bývá gramáž alespoň hlavních potravin. Jen je problém v těch schovaných kilojoulech - nepoznáš vždy zahuštěnou mouku, kolik dali tuku apod. K tomu dáš pohyb a i když třeba nezhubneš, alespoň nemusíš nabrat a po dovolené můžeš pokračovat.

Jinak ty svačiny s ovocem jsou důležité i proto, abys měla něco sladkého a nehonila tě příliš mlsná. Takto máš alespoň trochu potřebu sladkého kompenzovanou. Jogurty, tvarohy a vůbec bíloviny jsou dobré nejen na svalovinu a v případě mléčných výrobků i na tvorbu kostí, ale i proto, že se spalují obtížněji než sacharidy, které jsou naopak velmi "lehké" palivo. Organismus tudíž potřebuje více energie na spálení bílkovin. Jen je dobré to dlouhodobě nepřehnat, je to náročné na ledviny. Jště jednou držím palce, ať se s váhou dostaneš, kam chceš.

04. 05. 2016 16:10

Gabriela64 Děkujeme no doufám že to taky zažiju zatím tu trpělivost mám ale taky se děsím jak pojedu na dovolenou jak budu tam řešit jídlo. Nechci tahat jídlo sebou ale jak to to udělat.Manžel si ze mne dělá srandu že mi koupí cestovní váhu.

04. 05. 2016 16:06

No tak drzím změnu relativně krátce ale už nějak nemmám chuť na ovoce, mám z OB kliniky seznam co muzu jist na snidani obed atd... no no a je tam treba u svaciny pokazde ovoce+ jogurt nebo zakysany napoj, tvaroh. Nebo jen ovoce. No jo ale co dělatjak neni chuť? čím to mohu nahradit? I tak mi to dava docela zabrat to vse snist.

04. 05. 2016 16:06

Je pravda, že ve vyrábění vlastních receptů jste tu úplné mistryně. Kam se hrabu. Já to nakonec dělala trochu jinak. Neměla jsem čas ani trpělivost na vytváření vlastních jídelníčků. Fakt chodím domů někdy v 19 a později, kolikrát pracuji i v sobotu nebo neděli. NIcméně, narazila jsem na stejné problémy jako ostatní pisatelky a neměla sílu to řešit, i když bych to jistě nakonec zvládla za cenu času, kterého nemám nazbyt. Udělala jsem to jinak. Vsadila jsem na jednoduchá jídla a ta jsem zapisovala podle použitých surovin, případně kopírovala ze dne na den, protože jsem si zpravidla uvařila tak na 2-3 dny dopředu. Pokud bylo něco složitějšího a většinou to bylo někde po cestách, zpravidla jsem si zadala recepturu z veřejného stravování a dost jsem se divila, kde se berou ty kilojouly. Pokud to bylo výjimečně nějaké jídlo doma, opět jsem šla do hotových receptů, vybrala co nejpodobnější a z nich vyškrtala, co v mém jídle nebylo, třeba mouku. Koneckonců, tady nejde o to mít zaznamenaný úplně přesně každý kJ, to by člověk nežil, ale aby měl +- řekněme 100 kJ představu, co do sebe opravdu dostal, a kde má rezervy. Řekla bych, že mi to docela fungovalo, sebekoučink mě hlídal a dohlížel na mou disciplínu, což je to nejpodstatnější.

A koupila jsem si kalhoty - velikost 34 a vypadají náramně! V jiném obchodě mám velikost 38, takže průměr bude někde okolo 36, takže jídelníčky zatím nepíšu, ale snažím se žít podle toho, co mi v uplynulém 3/4 roce vyhovovalo. Doufám, že to vydrží. Ohromně si to všechno užívám a všem dámám i pánům přeji, aby tuhle euforii zažili také. JDE TO!!!!

04. 05. 2016 15:33

Evo, musela by sis celý zapsaný Vlastní recept po upečení nebo uvaření zvážit a rozpočítat na 100g. Potom bys těch 100g zapsala do Vlastních potravin a používala Vlastní potraviny jako ostatní položky z databáze. Návod pro pokročilé je v mém blogu:
http://www.stobklub.cz/blog-zapis/nada/22800/

03. 05. 2016 10:46

Mně taky stále dělá potíže,kolik ta 1 porce vlastně je na váhu,kouč mi to sice ve vlastnívh receptech vypočítá,ale stejně to pořád nějak nechápu.prostě natvrdlo obecné

02. 05. 2016 16:15

Nadi děkuji za reakci určitě to zkusím, kdyby něco ozvu se tady hezký den. Tady to vypada že nikdo už nehubne ....

02. 05. 2016 10:11

Bramboračku nebo vývar si zapíšeš do vlastních receptů (Záložka Jídlo a vaření). Podle toho, kolik porcí chceš uvařit, zadáš počet porcí, zvážíš všechny ingredience, přidáš příslušné množství vody a zapíšeš. V jídlokoučinku si potom zvolíš jídelní dávku, v databázi vyhledáš kategorii Vlastní recepty a klikneš na příslušnou položku. Program propočítá všechny zadané suroviny na 1 porci a zobrazí ji. Jednotlivé položky v ingrediencích ještě můžeš upravovat (smazat, nahradit jinou surovinou, změnit množství).

01. 05. 2016 18:34

Ahojky všem tady
Jsem ráda že jsem našla tyto stránky a doufám že tu stále někdo reaguje na dotazy.
Ve čtvrtek jsem byla u nutriční poradkyně a tak mi dala nějaké podklady kde mám tabulku co jíst a co ne, Jelikož nás tam bylo více u té poradkyně, tak se nemohla všem věnovat prostě měla vymezený čas, znate to.
Ale už jdu k věci , co mi vrtá stále hlavou chapu kdyz si vezmu zeleninu chleba zitny atd ze se to musí vše zvážit. Ale jak to udělat pokud chci uvařit bramboračku nebo zrovna jeste dneska chci na zítra uvařit kuřecí vývar s nudlemi atd tak jak to udelat aby ch vypočítala tu porci. Nevím jak se lépe vyjádřit snad mne pochopíte. Moc děkuji za pomoc zdravím Lenka

29. 04. 2016 22:16

Myslím,že té 1/4 nebo 1/2 se nevyhneš:-)) Já osobně měla zpracovaný jídelníček u odborníků v hodnotě 7000kJ a tam se běžně vyskytovalo např.50 g cottage na snídani.Balení je po 150 g.Koukala jsem sice na to divně, 50g je cca 1 a 1/2 lžíce.A co s tím zbytkem?Taky jsem se ptala....Zítra,pozítří,kombinace s něčím jiným...
Pak jsem zkoušela krabičkovou stravu a opravdu-1/2 hrušky,1/2 jablka,3/4 banánu...ano,to jsem tam mívala.

28. 04. 2016 09:05

Ahoj, chtěla bych trošku oživit tuhle diskuzi a nechat si od vás poradit.... Byla bych ráda, kdyby jste sem nasypaly nástřel své stravy. Jde mi o typy, inspiraci apod. Už mně moje skladba "nebaví", tak bych ráda změnu...
Paní Naďa vložila sice odborně zpracované jídelníky, ale, mají jedno velké ALE... 1/4 tvarohu, 1/2 hrušky... A co s tím zbytkem? Díky, nemám zájem.
Já obvykle snídám Cottage s kouskem domácího žitného pečiva, svačiny bývají různá zelenina s bílým jogurtem, obědy mívám menší porce v jídelně, a večeřím nejčastěji tuňáka s půlkou domácího pečiva, občas vařenou tresku s kuskusem, pohankou.
Děkuji.

15. 01. 2015 22:55

Děkuji za pochvalu knížek a kdybyste někeré chtěli vlastnit, tak si je můžete zakoupit na www.stob.cz/pomůcky

14. 01. 2015 21:13

Ahoj Kalinatka, jsem na tom podobně, málo jím, při dodržování sebekoučinku jím mnohem víc než obvykle, ale v jiném složení a hubnu.Můj problém jsou přílohy, snažím se je jíst v polovičním množství a doháním je zeleninou. Pomohlo mi prostudování knížek od STOBu, půjčila jsem si je v knihovně. Jsou skvělé a všechno je tam jednoduše vysvětlené. Přeji hodně kilíček dolů.

07. 01. 2015 19:04

jidelnicek

03. 12. 2014 14:18

ahoj všem,jsem tady uplně nova :-) a moc Vas všechny obdivuji!!začínám hubnout dostala jsem univer.jidelníček pro ty ,co se mají málo pohybu..bude to fungovat??přijde mi že ted jím daleko víc jídla než když jsem jedla před tím..akorad méně příloh,místo příloh je zelenina..holky vubec nevím co mužu a co ne..mam "dovoleno"snad všechno,akorad v jinem poměru...kromě tedy smaženeho a učneho..to nesmím samozdřejmě..

30. 11. 2014 17:28

Dobrý den, prosím o radu.. ráda bych si upekla domácí celozrnné pečivo, ale nevím jaký recept je vhodný. může obsahovat část bílé mouky, nebo nikoli? předem moc děkuji. Jsem tu nová, ta se omlouvám, pokud se to tu už někde řešilo..

20. 11. 2014 08:04

veronikabec15: Nahraď bílé pšeničné pečivo celozrnným nebo chlebem žitno-pšeničným. Máš-li sytou snídani a oběd, dej si k dopolední svačině jen ovoce, mělo by to stačit. Ke studené večeři přidej syrovou zeleninu a nezapomínej na ryby. Mohou to být sardinky ve vlastní šťávě, zavináče, makrela. Rychlá zeleninová nebo rybí pomazánka s vaničkou netučného tvarohu tě vyjde levněji a přísady můžeš střídat.

14. 11. 2014 10:53

Na svačinu dopoledne se mi osvědčila 1 ks větší mrkve,nebo větší jablko,nebo 250 ml podmáslí,..většinou ale nemám hlad protoýe se pořádně nasnídám a tak mi to stačí a na oběd si už dám něco vydatnějšího...chce to pořád zkoušet...

14. 11. 2014 10:49

čtu tady jak dát do jídelníčku vývary ..já to dělám tak že si udělám vlastní recept, zapíšu vše co tam dám,maso vodu,zeleninu...vše v syrovém stavu ..... po uvaření vydělím objem uvařeného počtem porcí a mám KJ na jednu porci...myslím že by to tak mělo být...zatím se mi hubnutí daří,mám za měsíc dole 6 kilo, a cítím se o moc líp...

13. 11. 2014 22:55

Ahoj mohli by jste mi doporučit co si dat k dopolední svačině a večeři ? ..svacinu vždy kupují v obchodě po cestě do školy a večeři zase pri ceste zpět..většinou skončím u housky a ementalu a nebo rohlík a pomazánka :-(

27. 03. 2014 13:16

Bonies - třeba tu je vývar http://www.celysvet.cz/recepty-potraviny-vyvar-hovezi-kalorie-slozeni-nutricni-hodnoty , ale je bez tuku. Na ten pozor, je lépe nechat vývar vychladnout a tuk sebrat, je ho více než nezanedbatelné množství.

27. 03. 2014 09:15

Pro bonies:
Na www.kaloricke tabulky jsem našla toto:
http://www.kaloricketabulky.cz/kureci-vyvar-cisty/ ... toto je kuřecí vývar čistý, hovězí tam není, ale pro porovnání, jakou to má jinou kalorickou hodnotu, si můžeš zadat hovězí vývar s masem a nudlemi http://www.kaloricketabulky.cz/polevka-hovezi-vyvar-s-masem-a-nudlemi/ a pak kuřecí vývar s masem a nudlemi - http://www.kaloricketabulky.cz/kureci-vyvar-s-masem-a-nudlemi/ a o to zhruba zvýšit nebo snížit hodnotu toho čistého vývaru.

27. 03. 2014 09:05

bonies
já jsem se ptala trochu podobně, jenom "naopak" - když uvařím maso (a sním ho), jak ho zadám, v potravinách je jenom syrové a to mi přijde dost rozdíl, syrové a naproti tomu vařené, pečené, dušené, smažené.........

26. 03. 2014 08:56

Chápu, že se dají vyhledat jednotlivé potraviny, ale nikdo mi není schopen vysvětlit, jak zadat vývarovou polévku do tabulek. Uvařím maso a vyndám ho. Do polévky ho nedám, Jakou kalorickou hodnotu má ten vývar? Je v tom voda, nějaký tuk a předpokládám I bílkovina z toho masa. Fakt netuším, jak to mám určit. Můžete mi to někdo vysvětlit? Děkuji. Bonies

25. 03. 2014 21:51

Bonies - vyhledávám si hodnoty na stránkách kaloricketabulky.cz a používám je.

25. 03. 2014 08:04

Mám dotaz ohledně polévek. Jakým způsobem zadat vývarovou polévku? prostě čistý masový vývar se zeleninou a nudlemi. Nikde jsem to nenašla. Nemohu to přece zadat jako vodu, ale ani jako maso. Díky za odpověď.

24. 03. 2014 21:00

BedaMeda- děkuji za povzbuzení, stravovala jsem se hrozným způsobem, pracuji doma, tak jsem vždycky narychlo vymetla lednici nebo jsem nejedla vůbec. Nakupovalo se dle chutí mého manžela. Stále se změnou jídelníčku bojuji, ale semaforky mi to ulehčují a zeleninu mám ráda, tak ji jím, co to jde.

24. 03. 2014 12:07

Dadul - aha, tak to já až takovou úpravu jídelníčku nepotřebovala...
o Jillian taky uvažuju, ale zkusila jsem první nejlehčí lekci a nevydržela ani půlku času a např. při zvedání rukou jsem je nezvedla ani bez činek, jen samotnou váhu těch rukou!!! tak nejdřív trochu posiluju (ale to už asi je do jiného tématu)
jinak - gratuluju, jen tak dál !!!

24. 03. 2014 08:39

Dobré ráno všem, ráda bych se zeptala, jestli si interval mezi jídly měříte od doby, kdy jste začali jíst, nebo od doby kdy skončíte. Příklad: První sousto snídaně v 8:00 a poslední cca. 8:30. Mám jíst svačinu už v deset, nebo až v půl jedenácté?

23. 03. 2014 23:35

BedaMeda, hlídám tuky, už nejím párečky, jitrničky, paštičky,6 křupavých rohlíčků denně, brambůrky a tak podobně, večer nedojídám půldenní hladovku, přidala jsem cvičení s Jillian a je to v pohodě. Seznámila jsem se s lilkem, pohankou a zjistila jsem, že to vůbec není špatné jídlo.Mám dole 3 kg za 3 týdny, jde to líp, než jsem čekala.

20. 03. 2014 09:24

Dadul,
za PÁR DNÍ jdou dolů KILA ????
to musí být nějaký bomba jídelníček - podělíte se s námi?

19. 03. 2014 23:10

Nado, moc děkuji za pomoc. Prohlížeč mám IE, zkusila jsem to přes Google Chrome a funguje to. Jsem moc ráda, budu si vážit a počítat vlastní kuchařské výtvory. Je to pár dní, co jsem začala a nestačím se divit mé špatné skladbě potravin - díky skvělým semaforkům. Měním jídelníček a kila jdou dolů. :))

19. 03. 2014 16:25

Dadul,
podívej se na diskusní téma Hubneme po šedesátce. Tam jsme to teď hodně diskutovali. V jakém prohlížeči pracuješ? Zkus to v Mozille a dej prosím zprávu.

19. 03. 2014 13:43

nado, děkuji za odpověď :-)

19. 03. 2014 13:42

Dobrý den, sebekoučink skvěle funguje, ale nejdou mi přidávat vlastní potraviny ani recepty, i když se snažím klikat na okénko přidat, nic se neděje. Můžete mi,prosím, poradit.

16. 03. 2014 21:41

BedaMeda:
Omáčka obvykle vznikne buď při dušení masa, potom zapíšeš na porci např. lžičku (4g) oleje, 50 g cibule, možná nějakou zeleninu a nakonec lžičku mouky na zahuštění (nebo zahustíš zeleninou), nebo jíškové omáčky typu rajská, koprová, kdy základem je na porci např. 10 g másla a 10 g mouky na jíšku, vývar třeba z kostky Knoru, rajský protlak nebo mléko a kopr. Koření nemusíš zapisovat. 100 g syrového masa je přibližně 65 g vařeného. Když tedy zvážíš vařené maso, vynásob ho přibližně 1,5 a zapiš jako syrové.

16. 03. 2014 18:56

no jo, Quick mi odpověděla - "celým jídlem" jsem myslela třeba maso+omáčka+příloha... omlouvám se za nejasné vyjádření
no ale jak třeba spočítám tu omáčku?? když teda pominu to maso a jeho váhu zasyrova vs. udělaného

16. 03. 2014 14:14

Bedo, spoustu jídel najdeš na kaloricketabulky.cz, najdeš tam i to smažené kuře ;), musíš si to pak zadat do vlastních potravin. Jinak vše se váží za syrova, nevím, co myslíš pod pojmem "celé jídlo" - i to se skládá z jednotlivých komponent. Když si dělám sendvič - zvážím chleba, zapíšu, vytáruji, namažu, zvážím, zapíšu, vytáruji, přidám šunku....a tak furt dokola, než mám na tom chlebu vše, co chci. děsná otrava, ale jinak to nejde.

16. 03. 2014 13:08

Buď znáš váhu své porce zasyrova a potom už nevážíš, nebo si vypozoruješ jaký je váhový úbytek vařeného masa a dopočítáš si to. Já volím syrovou variantu. Ale když vařím třeba kus hovězího, tak je váha téměř poloviční proti syrovému stavu. Co myslíš celá jídla? Většinou u všeho vím z čeho vařím, takže rozpočítávám na porci.

16. 03. 2014 13:02

Dobrý den
Vůbec nerozumím jedné věci; např. maso - v seznamu potravin je akorát syrové, ale je přece velký rozdíl, jestli třeba kuře uvařím, nebo ho obalím do trojobalu a usmažím v oleji. Jak se do Snídaně atd. vkládají "normální" CELÁ JÍDLA???
Možná jsem úplně tupá, ale nijak jsem to nevymyslela. Přílohy ano, ty tam jsou.

13. 03. 2014 11:04

xdrak: Ahoj, moc děkuji za Tvou odpověď. Zkouším, ale moc se mi nedaří, na druhou stranu, když jsem zkusmo zadala jídelníček před momentálním pokusem o zhubnutí, vyšlo mi cca 17.000 KJ denně, což se docela divím, že ještě vypadám tak jak vypadám, když energeticky jím 4* více než bych měla (je pravda, že ne každý den).
já ani do teď nikdy nejedla před lidmi, je mi to trapné, opravdu jsem přesvědčená, že si každý říká - je tlustá a ještě se láduje (mám 168cm/72kg), ale jíst 5* denně o samotě opravdu není reálné. bude to asi hooodně těžké, ale zkusím to :-)
ještě přemýšlím, že bych zkusila jíst normální jídla, ale pouze v poloviční porci, jak tu někdo uváděl, možná by to nebylo pak tak náročné plánovat jídelníčky :-)
ale je fakt, že jediné, co se mi zatím s hubnutím osvědčilo bylo jíst do 14ti hodin úplně cokoli, pak už nic, vydržela jsem 2 roky s váhou o 15kg nižší, ale pak už to s prací 15 hodin denně nešlo, navíc vím, že je to velice nezdravé.
děkuji za podporu a držím pěsti, ať se Ti úprava životosprávy podaří

12. 03. 2014 21:15

Trixy, proboha jak máme vědět, jaký máte mít příjem? To vám na základě vstupních informací spočítá program. O tom, jak jíst v noci už tu někde diskuse je.

12. 03. 2014 14:19

ammey: Ahoj, každý máme ty svoje hříchy, já zase závislost na pečivu.
1. odpověď je asi zkoušet, zoušet, zkoušet....např. můžeš začít s tím, že si na ten 1 chleba zkusíš položit 2 plátky sýra, pak 3, 4.... nebo zkusíš sníst alespoň něco samotné. Nebo můžeš zkusit např. udělat si salát, třeba okurkový a zalít ho bílým jogurtem - hned máš nějakou tu zeleninu a bílkovinu a sníst ho k "hlavnímu" jídlu. Nebo si udělat tvaroh na sladko - tvaroh, kakao, med, ovoce a sníst ho po "hlavním" jídle jako zákusek. Způsob musíš najít jaký ti bude vyhovovat a bude pro tebe akceptovatelný.
2. tento problém dobře znám. Upřímně, nejdřív pro mě byl problém vyndat si v práci v open space kontejnerek s jídlem - sedíme hodně u sebe a nejen že každý ví co jíš, ale ještě na tebe čučí, případně tě u oběda otravuje s nějakým přiblblým problémem. Nejdřív mi dělalo problém, že ty má jídla byla nezdravá a styděla jsem se za ně. Pak mi dělalo problém že jsem začala jíst jinak a nechtěla jsem slyšet komentáře lidí okolo. ALE to všechno pusť z hlavy!! Okolí si zvykne že jíš jinak, když tě někdo bude prudit tak si řekni, že to co jíš je tvoje věc a ať se podívá na sebe a nakonec si zvykneš i ty sama. Teď už si tu běžně vytahuju jídlo a kolegyně prudím s tím jak je tvaroh s jahodama báječná věc:-D

12. 03. 2014 14:02

ahoj,
začala jsem zapisovat do jídlokoučingu a nestačím se divit.
bohužel mám 2 zásadní problémy, zkoušela jsem pročíst diskuze, ale nikde jsem na nic podobného nenarazila.
1/ nejsem schopná sníst skoro nic samotné, tzn. vše s přílohou, např. trojúhelníček sýru mám na 3 krajíce chleba, 1 plátek sýra = 1 ks pečiva apod., to samé mám i s tvarohem...na semaforcích nemám skoro žádné bílkoviny a moooc sacharidů, dá se to nějak odnaučit?
2/ jedná se spíše o psychický problém - nedokážu jíst před lidmi, vše co sním, jím jakoby potajmu. chci se vyhnout pohledům ala "hele jak se cpe" :-(
prosím vás o jakoukoli radu, či uvítám spřízněné duše

10. 03. 2014 11:16

Ahoj potřebovala bych poradit jak upravit jídelníček co kdy je vhodne jíst. :(

04. 03. 2014 16:34

dobrý den Nado já mám problém s tím že nemůžu ty semaforky vytáhnout vejšprosím poradíte mi děkuji

03. 02. 2014 08:57

Asi se vloudila chybička při popisu semaforku. Dívej se myší na kolečko S v databázi potravin, tam najdeš odpověď, jestli je potravina vhodná z hlediska glykemického indexu (G, GI). Z hlediska glykemického indexu jsou nejvhodnější potraviny se zeleným kolečkem S.

01. 02. 2014 22:29

Ahoj,chtěla bych se zeptat......překračuju sacharidy a na semaforku mám doporučení.... Je vhodné konzumovat potraviny označené kolečkem s písmenem G u každé potraviny při jejím výběru do záznamu jídelníčku. At dělám co dělám tak u potravin vidím jen H nebo T nebo S v různých barvách. Tak kde mám t G vidět. Díky

26. 01. 2014 22:04

barbarael:
Na udržovací cyklus máš malý příjem. Zkontroluj si záložku Nastavení a zvyš si příjem.

26. 01. 2014 19:58

Potřebovala bych poradit, v poslední době se trápím se skladbou jídelníčku. Aneb přijímám celkem málo KJ (dnes konkrétně 6200 cca) ale bílkoviny a sacharidy už mám na 100% a nerada bych to překračovala. Ovšem sportuji a během sportu spálím průměrně 1000 KJ, takže bych potřebovala alespoň těch 1000 KJ doplnit. Mohl by mi někdo poradit co s tím? Děkuju.

17. 01. 2014 17:36

Tolinka:
Jsem sice taky nová, ale čtu to: Snídaně+Svačina+Oběd.

17. 01. 2014 09:46

Ahoj hledám jestli je tady někdo z Ústí nad Labem -ve dvou by se lépe shazovaly kila :)

17. 01. 2014 09:29

Prosím vás jsem tady nová a potřebovala bych poradit co to znamená v těch bodech :Dodržuji jídelní režim (Sn+Sv+O) Děkuji moc

17. 01. 2014 01:10

alvapboudica:
Obecně tekutiny se zadávají v ml, ostatní potraviny v g. Všechny tvé příklady jsou správné na rozdíl od komentáře Quick.

15. 01. 2014 20:35

voda, mléko - ml,
olej, polévka, mléčné výrobky, rozmixované ovoce - g

15. 01. 2014 19:13

Kde v přehledu potravin najdu, zda mám poživatinu zadat v g nebo ml. Konkrétně: olej (zadávám ml), med (zadávám g), polévka (zadávám ml). Pokud je to někde vysvětlené, prosím odkaz. Jsem zde nová, nemám ještě vše pročtené. Děkuji za radu.

15. 01. 2014 18:07

kahuna: přesně takhle to dělám já. kalorické tabulky se dají stáhnout i do mobilu.

15. 01. 2014 18:03

lenkavildomcova:
Zadej si mě do přátel a jako lektora, podívám se na to.

15. 01. 2014 17:05

jenže mi nejde zadat ta vlastní potravina :-( to okýnko se mi vůbec nepodsvítí...

15. 01. 2014 16:55

Pokud hledáte potravinu, která není zde na Stobu, najeďte si na stránky www.kaloricketabulky.cz. Když zde něco není, najdu potravinu tam a zadam do vlastních potravin zde na Stobu.

15. 01. 2014 07:13

Nadi, mě se to okno nezobrazí....podařilo se mi jednou přidat vlastní recept, ale teď už zase ani to nejde. Kliknu na přidat vlastní a neděje se nic!

15. 01. 2014 01:22

lenkavildomcova:
Přímo v Jídlokoučinku po volbě jídelní dávky je v seznamu kategorií řádek "Vlastní potraviny" a v něm volba "Přidat vlastní potravinu". Po odkliknutí se zobrazí okno a vyplní se vlastní potravina.

12. 01. 2014 20:06

Bažant byl přidán do databáze. Záleží však na části zvířete, které konzumujete, a zda maso konzumujete s kůží nebo bez kůže. Pro redukční dietu jsou nejvhodnější prsa bez kůže. Z kapacitních důvodů jsou v databázi pouze průměrné hodnoty. Bažant má podobné nutriční hodnoty jako drůbež (kuře, krůta), které jsou rozepsány v databázi podrobněji dle jednotlivých částí.

12. 01. 2014 15:01

Tak ještě jednou - najet na vlastní recepty - přidat recept - sjet až dolů, tam je přidat vlastní potravinu. Něco tam přidat, pak už to funguje i v hlavní nabídce sebekoučinku.

12. 01. 2014 13:37

Quick- recept jsem přidala, ale potravina mi prostě přidat nejde... asi na to jdu blbě....

12. 01. 2014 12:28

Lenkavildomcova, přidávání funguje. Ale mám pocit, že mi to ze začátku nešlo - pak jsem si do vaření, vlastní recepty dala nějaký recept(může být i nesmysl) a pak už to šlo.

12. 01. 2014 10:17

A ještě otázka- přidávání vlastních potravin asi nefunguje, že ???? Jinak jsem z tohoto programu absolutně nadšená - baví mě sestavovat si jídelníčky tak, abych měla všechny semaforky zelené /jen SAFA mi občas skočí do žlutého/ a pravda je, že to množství jídla je dostačující, ba naopak mi v práci kolegyně,která odebírá krabičky říkala... nemáš toho nějak moc....když jsme srovnávaly porce, moje byly teda nesrovnatelně větší.... Nemám chutě a jsem šťastná, že se váha hýbe dolů. Zapisuji 10 dnů a mám 2 kila dole. Vím, že jsou to ty první, které jdou rychleji, ale i tak je to super. Potřebuji dát dolů 30kg, a to je běh na dlouhou trať. Cvičení stíhám zatím jen o víkendech - dlouhá procházka a 30-40min na rotopedu. Přes týden nestíhám - domů chodím okolo 18, pak uvařit sobě a zvlášť chlapům no a je 21.00 a padám únavou.... Možná se to s jarním sluníčkem upraví....

12. 01. 2014 09:59

Dobrý den, prosím o přidání potraviny a to Mozzarella light od fy Linessa z Lidlu - 689 KJ, 20,5 bílkoviny, 1,5 sacharidy a 8,5 tuky /našla jsem pouze mozzarellu Italat a tam je výrazně více tuků/ děkuji....

11. 01. 2014 20:38

veroniikas:
Podobný pták je koroptev a je v databázi.

10. 01. 2014 22:31

Dobrý den, vůbec nevím, kam bych se s tímto dotazem měla obrátit, tak to zkusím tady. Při utváření receptů mi chybí některé položky - dnes třeba bažant... Jak si ho můžu doplnit do potravin, popřípadě jak zvolit obdobné maso? neznám nutriční hodnoty...

06. 11. 2013 20:28

Jitko, měla byste to mít ve vlastních receptech

06. 11. 2013 20:15

Quick: akorát to teď nemůžu najít i když jsem si to uložila.... nevím co dělám špatně

06. 11. 2013 20:08

Quick - no to je dobrý nápad - děkuji :-)

06. 11. 2013 18:46

Pro JitkuSkleničku - co tak to zadat jako vlastní recept - 89g hladká mouka pšeničná, 11g voda neochucená?

06. 11. 2013 16:44

musíš si ke každé položce-snídaně,svačina,atd napsat,co budeš jíst a pít(lepší je plánovat dopředu) a sebekoučink ti to vždy když zadáš uložit připočítá.počítá ti bílkoviny,tuky,,SAFU i sacharidy a zároveň reálný a doporučený příjem.Na tobě pak je,když vidíš,že máš některé hodnoty vysoké nebo nízké si je upravit podle toho doporučeného,Tím se zároveň učíš sestavovat správný jídelníček s dobrým poměrem živin.Určitě budeš potřebovat ale váhu a trpělivost :)

06. 11. 2013 16:00

ahoj poradi mi tu prosim nekdo jak ten jidelnicek sestavit?? vypocitalo mi to 30% tuku 25%bilkovin a 45% sacharidu.. a vubec nevim jak si to vypocitat dekuji..

06. 11. 2013 14:40

Zkuste se podívat na kaloricketabulky.cz, tam je v databázi obrovské množství potravin, pak stačí zadat si tady vlastní potravinu :)

06. 11. 2013 13:37

ahoj:) asijské nudle bohužel neporadím,nikdy jsem je nekupovala :( Štíhlé nudle jsou bílkovinné těstoviny od firmy Šmakoun.Neobsahují cholesterol,lepek ani tuk a mají na těstoviny krásné nutriční složení.Koukněte buď na stránky Šmakouna na netu nebo v prodejnách zdravé výživy,určitě má také Kaufland a Tesco.My je máme moc rádi,sice nejsou nejlevnější,ale do zdravějšího jídla asi člověk investuje rád :)

06. 11. 2013 13:20

Prosím o radu - koupila jsem si balíček syrových asijských nudlí, ale není tam napsáno kolik má 100g Kj - je tam složení pšeničná mouka 89%, pitná voda a jedlá sůl, toť vše.... Nemáte někdo ponětí kolik můžou mít tyto nudle na 100g Kj? A také se chci zeptat co jsou štíhlé nudle, které jsou napsané v hotových přílohách?, případně kde je kupujete? Předem vám děkuji za odpovědi. Jitka.

03. 11. 2013 15:09

anninnka: Ty 4 cm přes boky jsou důležitější než kila. Je možné, že tím, jak se víc hýbete, vlastně získáváte svalovou hmotu, která je těžší než tuk. Důležité je, že to jde dolů. Jinak se hubne z velké nadváhy a jinak, když má člověk jen "pár" kilo navíc. Držím palce do dalšího snažení.

01. 11. 2013 13:20

Nopoka:
těžký jídla nejím.. jídelníček mám vzorovej.... příjem nastavený na 6000 (do přesahu max na 6400) při bazálu 6100 Kj, který mi teď změřili... a stejně to jde dolů hooodně pomalu...
.

31. 10. 2013 13:04

anninnka: Já mám 6000 Kj při 174/77 a cílem zhubnout na 70 a cvičením 3x týdně. Jedu třetí cyklus, první hubnoucí, druhý udržovací a teď znovu hubnoucí a u hubnoucích si nastavuji nižší cíl než opravdu chci. Hubnu na centimetry a ne na kila, protože se mi vlastně kila skoro nehýbou. Hubnu tak dva centimetry v pase za měsíc a přijde mi to akorát. Jím na těch 6000 jako prokopnutá, snídám ovesnou kaši s čerstvým ovocem a džus ředěný vodou, dopolední svačinu vynechávám, protože ji nestíhám, k obědu pokud možno maso, zelenina, rýže (z jídelny), k svačině kornspitz, šunka, zelenina a k večeři vydatné zeleninové polévky s masem, sojovým masem nebo luštěninami a salát. Ano, chybí tam mléčné výrobky, ale ty kvůli alergii nejím. Zkuste se více hýbat nebo jíst více zeleniny na úkor těžkých jídel, mně to tak funguje.

27. 10. 2013 10:05

ach jo....
po devíti týdnech mám dole stále pouze 2 kg, 4 cm přes boky.... to je sice fajn, ale dál se nic neděje... nehubnu... sice ani nepřibírám, ale nehubnu a když tak je to fakt o sto, max 200 gramů... centimetry za poslední měsíc taky nic... co dělám špatně??? výpočty říkají, že abych hubla, neměla bych přesáhnout 7 tisíc KJ... mám to nastavené na 6 tis... bazál mám 5400... měla jsem pocit, že to nastavení je takhle ideál... ale asi není, když se nic neděje... můžete mi prosím poradit? říct třeba kdo máme jak nastavený příjem vs váha a výška??? děkuju

24. 10. 2013 10:19

super inspirace :)

24. 10. 2013 08:21

gittenovar: díky :-) už jsem v obraze :-)

24. 10. 2013 08:13

aháááá.. tak já na to mrknu ještě :-)

24. 10. 2013 08:12

ty jo, tak to nechápu, že já nemám ani bod ještě... když semafory jsou zelený a co jsem to ted tak počítala, tak zase tak moc to procentuelní rozložení v dni neporošuju...

24. 10. 2013 08:11

Anninka: už si nepamatuju jak přesně to má rozdělené stob, ale bude to maličko jinak (třeba snídaně 20%). Najdeš to někde v těch lekcích tuším.... Každopádně body pak dostáváš jenom za snídani (těch 20% příjmu) a za kombinaci snídaně+svačina+oběd (mělo bý být 55-65%). Zbytek nezáleží na tom, jak si zapíšeš (do kterého jídla), protože na to se v bodování nebere ohled. Pak dostáváš body za dodržení B/T/S, SAFA.... Každopádně si to musíš uložit sama - pod tabulkou v kaučinku máš "cíle a body", na to klikni a dej uložit body. Jde to udělat i zpětně, takže o ně nepřijdeš. Průběžně přes den tam můžeš nakukovat, abys viděla, kolik čeho máš (pokud se Ti z toho třeba čte líp jak ze semaforků) a ukládáš až nakonec (protože pak i když něco změníš, tak už to neuložíš znova a body zůstanou stejné) :)

24. 10. 2013 08:06

JitkaSklenicka: Mně se taky málokdy podaří dostat za snídani tři body, ale z toho si nic nedělej, ber to spíš jako orientační údaj, abys nejedla jenom 5% nebo naopak 40%.... Mám za to, že to sebekaučink nebere ze spočítaného údaje, ale z toho, kolik skutečně ten den sníš, takže pokud celkový denní příjem přešvihneš (nebo naopak sníš méně), tak musíš brát těch 20% z toho skutečně snězeného, což se dopředu (alespoň mně) dost špatně odhaduje, protože si chystám sice jídelníček den předem, ale docela často upravuju druhý den, když mě ještě popadne chuť na něco jiného :)

24. 10. 2013 07:48

tady jsem něco vygooglila:
počet dávek během dne = minimálně 5 - 6, asi každé 2,5 - 3 hodiny
celkový denní příjem (100 %) - rozložení během dne
snídaně = 25 % - složené sacharidy (cereálie, tmavé, celozrnné pečivo, suchary, ovoce)
dopolední svačina = 5 - 10 % - složené sacharidy (celozrnné pečivo, suchary, műsli, ovoce)
oběd = 30 % - složené sacharidy, bílkoviny (těstoviny, rýže, brambory, tmavé, celozrnné pečivo, drůbež, ryby, libové maso)
odpolední svačina = 5 - 10 % - složené sacharidy + bílkoviny (jogurt, pudink …)
večeře = 20 - 25 % - bílkoviny + zelenina (drůbež, ryby, luštěniny …)
2. večeře = 5 - 10 % - bílkoviny (mléko, tvaroh, jogurt, koktejl …)

24. 10. 2013 07:42

Dobrý den...
tak jsem po 4 týdnech na sebekoučinku zjistila, že se zadávají body i za správně sestavený jídelníček...
semofaroky dodržuju vždy na zelenou, ale za jídelníček nemám za celou dobu ani bod...
nejspíš jsem vůbec nepochopila princip rozdělení příjmu energie během dne...
můžete mi prosím někdo vysvětlit, když mám příjem nastavený na 6000 Kj jak bych měla to množství energie rozdělený v jednotlivých jídlech????
moc moc Vám díky

24. 10. 2013 06:43

Prosím o radu ohledně snídaně, pořád nějak nedokážu dát dohromady správnou a vyváženou snídani. Těch 20% z celkového přijmu. Málo kdy se mi podaří za snídani získat 3 body. Nevím co dělám špatně i když mívám 1100 - 1200Kj na snídani ( můj příjem je 5500Kj) tak prostě mi to body nedá a navíc mi to píše, že nesnídám.... tak tomu nerozumím. Můžete mi prosím s tím někdo poradit?

21. 10. 2013 20:08

martin-hh: já jedno teplé jídlo denně mít musím, jinak mě bolí žaludek, a taky mi teplé jídlo chutná. Jelikož stress s hubnutím nejde moc dohromady, nebudu se přemáhat.
Pokud vám to takhle vyhovuje, prima, ale asi to není pro každého.

20. 10. 2013 10:47

ahoj, prosím poradíte mi, kde bych našla kalorické hodnoty sivena? Hledala jsem i jinde na netu, ale nedaří se. Dá se použít pstruh?

06. 10. 2013 12:21

Martine, dík za radu, ale já raději teplá jídla , takže do sebe budu asi cpát pořád ty jednoduché cukry .

06. 10. 2013 12:21

marya díky za radu , to mám pro příště . Dík .

06. 10. 2013 07:53

Tepelná úprava mění sacharidy na jednoduché cukry, zvyšuje kalorickou hodnotu a glykemický index.

05. 10. 2013 19:28

daisy59-smažený květák najdeš:recepty-veřejné stravování-zeleninová a bezmasá jídla.

05. 10. 2013 18:45

Za syrova by ,mě to pěkně prohnalo :D

05. 10. 2013 13:37

Není lepší vzdát se tepelně upravené denaturované stravy? Květák, brokolice, cuketa ..... to vše je nejlepší za syrova.

05. 10. 2013 11:50

Mám to samé, udělala jsem smažený květák, ale jak optimálně vypočítat hodnotu jídla ?

02. 10. 2013 20:27

Ahoj, jsem tady od včerejška a chci se zeptat,podle čeho si mám zapsat do jídelničku hodnoty upraveného jídla,kuř.prsa osmažená na ol.oleji nebo vařená,nebo brokolice vařená v páře, smažená cuketa apod. Nějak se mi nepovedlo na to přijít.Moc děkuji za pomoc a rady

24. 09. 2013 20:41

ahoj, jsem tu nová a mám problém s mlsáním jen u televize. Nejde o sladký , ale o slaný pochutiny. Mohl by jste mi někdo něco doporučit, kromě zeleniny a ovoce, které jím od rána do večera, co by uspokojilo mé touhy a nebylo mi po tom zle? děkuji ;)

23. 09. 2013 13:28

hanavanova : A co si koupit proteinovou tyčinku? V DM drogerii jsou za 17 kč a jsou moc dobré. To je taková má záchrana při práci. Jinak občas odpolední svačiny řeším jogurtem nebo 20 ti piškoty a malou kávou s mlékem, ev rozinky, fíky...sice nic moc, ale do mého jídelníčku mi to zapadá.

19. 09. 2013 13:36

děkuji :)

19. 09. 2013 09:39

Přesné Jídelníčky nepeředpisujeme, protože cílmj je, abyste se se naučili si sestavit sami jídelníček, který vám chutná a je nutričně výhodnější a k tomu je zde mnoho možností - v sekci jídlo a vaření je databáze potravin, ideální je program Sebekoučink, který spočítá vše za vás, dále v sekci pomůcky na www.stob.cz je mnoho knih, brožurek, které vám usnadní sestavení si správného jídelníčku - recepty mají nejen obdobnou energetickou hodnotu, ale i stejný poměr živin, takže si snadno sestavíte jídelníček jako puzzle. Kdo chce hubnout pod odborným vedením - tak těm jsou určeny kurzy snižování nadváhy, které zahajují v těcho dnech po celé republice - kdyby někdo chtěl hned - tak se přijdte dnes podívat do základní školy Plamínkové u metra C pankrác v 17 hodin, kde zahajuji kurz. Co se týče bílkovin, tak když si tuknete na semaforek červený minus u bílkovin, tak vám naskočí seznam potravin bohatých na bílkoviny. Můžete též využít slevového balíčku ryb - viz důelžitý blog, šmakoun apod.. Tuky zvýšíte nejlépe ořechy.

18. 09. 2013 21:00

a muze mi jwste nekdo poradit kde mam zjisti co muzu a co nemuzu jist,nejak tady v tom plavu..

18. 09. 2013 20:53

ahoj jsem tu nova a porad sem tu nikde nenasla nejaky tabulky kolik ceho by se melo jist,muze mi nekdo poradit??diky

18. 09. 2013 12:30

Ahoj :)
můžete mi prosím poradit co dělat,když mám v jídelníčku málo bílkovin a tuků?Bílkoviny se snažím doplnit tvarůžky,apod,ale s těmi tuky tápu....aby mi pak nenaskakovaly i sacharidy,ty mám víceméně vyvážené.Děkuji :)

18. 08. 2013 01:02


Pomáhá nejíst večer, ale pokud vám to dělá problémy a chodíte pozdě spát tak to taky nefunguje,zeleninka večer je velmi dobrá věc ale pokud vás to nezasití nezhubnete doženete to na druhý den..

18. 08. 2013 00:50

Já si myslím že všichni víme co nám chutná a co nám škodí , tělo to dá vždycky najevo , jezte pomalu vychutnávejte, co vám nechutná nejezte nepomůže

15. 08. 2013 10:25

Ahoj,kde najdu vzorový jídelníček,díky za odpověď.

22. 06. 2013 14:03

ahojky, jsem tu nová. Celkem dobře se orientuju v tabulkách, kolik jsem snědla a co to obnáší. Jde ale naopak nějak zjistit, když chci něco sníst, KOLIK toho mám odměřit ? To by bylo fajn a lehčí. Dík. :-)

10. 06. 2013 14:25

Naďo, děkuji za link na článek o rezistentních škrobech, o tom jsem neměla ani tušení.

10. 06. 2013 13:25

hanavanova
co takhle přenosná lednička do auta :)

10. 06. 2013 13:23

u nás se o to pereme :) , tvarůžky si kupuji na dietu, mám je v lednici pořád, kupovat se mi 5* nechce, jde to celkem do peněz a tak se vždycky rozdělíme :)

05. 06. 2013 20:59

Olomoucké tvarůžky milujeme já i manžel :-), jsou úžasné pro svůj obsah bílkovin a nízký obsah tuku :-)

05. 06. 2013 11:31

Dnes jsem si dala pochoutku, kterou jsem už dlouho neměla a včera zjistila, že jí klidně můžu baštit :)
Takže dnešní snídaně - 70g chleba (ten celozrnný žitný), 50g sýru cottage (bez příchuti), 50g olomouckých tvarůžků (MŇÁÁÁM) a k tomu rajče 40g. Jsem nabouchaná k prasknutí :)) Semaforek SAFA mi ukazuje zelenou 7% (vím, že hodnotit se má až po všech jídlech, ale jsem spokojena) :)) Dala jsem do sebe cca 1200kJ a 30% bílkovin, 34% sacharidů, 4% tuku. Tak snad to takto půjde dál :)) Už se těším n zítřejší měření a vážení :)) Co jsem se na rychlo zvážila a změřila - něco ubylo :)) Jupíííí :))))

Jo a baští tu někdo taky ty Olomoucký tvařůžky? U nás doma je jím totiž jen já a mladší syn, ostatním to smrdí :))) Aspoň nám to nikdo nesní :)))

04. 06. 2013 20:53

Díky za inspirativní jídelníčky. Určitě je vyzkouším.

04. 06. 2013 12:06

Takže si tam můžu zanést ten - Chléb celozrnný žitný (Penam), jak je tam 790kJ, 7-1-37 ?
Je to vlastně těch 90% žitné mouky a pšeničný to není a Fit taky ne.

Já nevěděla hlavně, jestli mám uložit chléb žitný (Penam) nebo chléb celozrnný žitný (Penam), když tam není uveden výrobce. Ale teda asi to bude tak nejblíž, aspoň tomu názvu :)

04. 06. 2013 11:56

Ono je to celkem jedno. Z hlediska joulů, i poměru B-T-S mají pšeničný i žitný celozrnný plus minus stejné parametry.

04. 06. 2013 11:51

Ahojky všem, chtěla jsem se zeptat, jaký chléb mám zadat na sebekoučinku. Manžel mi dnes koupil v Kauflandu : celozrnný bochník 1/2 kráj., bal., 350g a není na něm uveden ani výrobce (tedy předpokládám, že to peče přímo Kaufland - je tam ta jejich bílá samolepka, jakou dávají třeba na salámy, když chcete nějaký ten krájený...). A není tam ani jedna hodnota (kJ, sacharidy, tuky.....), prostě nic. Je na něm jen (ve zkratce) : Krájený balený celozrnný chléb 350g, složení: celozrnný žitný šrot, přírodní kvásek (voda, celozrnný žitný šrot, žitná mouuka), voda, slunečnicová semínka, pšeničná mouka, sirup z cukrové řepy, sůl, kvasnice. Směs mouuky: 90% žita, 10% pšenice.

Jaký chléb to tedy jím? Je to žitný, když je tam 90% žitné mouky psáno, nebo celozrnný, když je to uvedeno v názvu? Vůbe se v těch chlebech nevyznám, ale levný určitě nebyl - 19,90kč / 350g.

Prosím o vaše rady a názory.
Moc děkuji. Martina

02. 06. 2013 18:18

Zdravím, potřebovala bych poradit. Každý rok jezdíme na hory a celý den prochodíme. Zajímalo by mě, jak byl měl vypadat jídelníček na tůry.

03. 05. 2013 19:08

nada:
O tom jsem přemýšlela, ale je problém s uchováním v chladu, ubytování mám v hotelu, v okolí není možnost nákupu čerstvých potravin. Musím mít s sebou vlastní potraviny, pokud chci dodržet svůj rytmus jídelníčku, který se mi díky Sebekoučinku daří již měsíc dodržovat. Navíc se nejedná o jedno školení ale mám jich několik za sebou.

02. 05. 2013 20:29

hanavanova:
Mohla by sis vzít s sebou např. plátkové sýry do 30% a zkombinovat je k svačině s ovocem nebo zeleninou.

02. 05. 2013 19:38

Potřebovala bych poradit. Mám v poslední době hodně pracovních cest, na kterých potřebuji vyřešit svačiny. Když je řeším pouze ovocem nebo zeleninou, chybí mi v jídelníčku bílkoviny. U hlavních jídel jsem závislá na jídle objednaném zaměstnavatelem, takže také nemohu přidat bílkoviny. Co s tím?

27. 03. 2013 11:03

Nado děkuji za vaše zkušenosti.Někdy to tak nezvládám ,když jíme dýl snídani.

27. 03. 2013 07:35

Já taky plavu v bílkovinách a sacharidech.Bílkovin mám pořád málo,za to sacharidů stále moc.Teď jsem si teda dala na chvilku od sebekoučinku pauzu,protože mám před sebou těžké období,a vím na sto procent,že to nedám.Taky nechci sama sobě hát,takže to radši na pár dní vzdám a pak se do toho zase obuju.... ten jídelníček by byl fajn,kdyby se hned objevil kolik čeho můžeme .....

26. 03. 2013 21:00

Nado, díky moc za jídelníčky!!!

26. 03. 2013 18:56

karkulina:
Taky snídám až kolem 9. a dopolední svačinu vynechávám. Jsem zvyklá jíst polévky, tak si dám nejdřív polévku a asi za hodinu hlavní jídlo. Někdy si dám po večeři jako jiné jídlo půlku grepu.

26. 03. 2013 17:07

Nado díky za inspiraci, novým členům je to velká pomoc a inspirace.

26. 03. 2013 10:52

Ahoj všichni moc držím pěsti a potřebovala bych poradit. Jsem na mateřské a tak vstáváme trošku později a časově mi nevychází svačina dopolední. snídám tak mezi 8 a 9 a prcek vyžaduje oběd kolem půl dvanácté. A ta sváča mi tam prostě nevychází. Určitě nejsem jediná, jak to děláte? Přiznám se, že nejsem schopná se donutit vstát dřív.

24. 03. 2013 06:54

Dávala jsem si jen ovoce,myslím na dopol. svačinu a koukám,že může být i jogurt s ovocem a jiné vychytávky díky ještě jednou :-)

21. 03. 2013 16:58

Nado díky za inspiraci :-)

25. 04. 2012 10:02

Jídelníček 24. dubna

Snídaně
Instatní vločková kaše Lottie&Beck natural (28 g vločky, 100 ml mléka) se 30 g sušených švestek Seeberger (Spar) a 10 g mandlí
300 ml vody, 300 ml neslazeného ovocného čaje, instatní káva Nescafé Gold (5 g, 250 ml vody, 30 g mléka)

Svačina 
Salátová okurka 140 g se 40 g sýra Cottage Meggle a 20 g krůtí prsní šunky
Voda 300 ml

Oběd
Hovězí roštěná s rajskou omáčkou (72 g masa, 4 g řepkového oleje, 12 g cibule, 1 g zeleninového sypkého bujonu Alnatura, 80 g rajčatového protlaku Valfruta, 2 g třtinového cukru, 2 g másla, skořice, nové koření, tymián, bobkový list)
Čerstvé těstoviny Tagliatelle Preciosi Sapori 50 g
Caro original 8 g se 300 ml vody
Krůtí prsní šunka 20 g

Svačina
Grapefruit 150 g s 50 g jogurtu Olma klasik a 10 g špaldových lupínků Alnatura
Voda 300 ml

Večeře
Salát z dušené brokolice 122 g, jablek 55 g, česnek 2 g, rajčat cherry 50 g, řeckého sýra Sofra z Lídlu a jogurtu Olma klasik 33 g, křehký chléb Rivercote (2 plátky=18 g) namazané 40 g Lučiny Linie
Bylinkový čaj 500 ml

Celkem 5051 kJ, 65,3 g/22% B, 40,3 g/30% T, 136,5 g/48% S

25. 04. 2012 09:50

Ještě jednou a bez chyb :-)

Snídaně
Instatní vločková kaše Lottie&Beck natural (28 g vločky, 100 ml mléka) se 118 g čerstvých jahod
300 ml vody, 300 ml neslazeného ovocného čaje, instatní káva Nescafé Gold (5 g, 250 ml vody, 30 g mléka)

Svačina 
Křehký chléb Rivercote z Lídlu (1 plátek=9 g), olomoucké tvarůžky 60 g, rajčata cherry 50 g, voda 300 ml

Oběd
Vepřové kotletky bez kosti, pečené v alobalu (30 g masa naplněného 11 g ediamu 30%, 6 g slaniny delikates Dulano, 9 g šunky delikates Dulano, zapečeno v alobalu se 2 g másla)
Pečené brambory Vedges Harvest Lidl 105 g
Míchaný salát_ salát ledový 65 g, paprika bílá 12 g, paprika červená 22 g, rukola 9 g, zelená cibulka 9 g, pórek 12 g, na zálivku 18 g jogurtu Olma klasik a 4 g kečupu
Voda 300 ml

Svačina
Mango 125g, kiwi 80 g, hrozny 50 g
Voda 300 ml

Večeře
Salát z dušené brokolice 122 g, jablek 55 g, česnek 2 g, rajčat cherry 50 g, řeckého sýra Sofra z Lídlu a jogurtu Olma klasik 33 g, křehký chléb Rivercote (1 plátek=9 g) namazaný 40 g Lučiny Linie
Bylinkový čaj 500 ml
Červené víno 150 ml

Celkem 5332 kJ, 67 g/21% B, 39,2 g/28% T, 155,4 g/51% S

20. 04. 2012 22:08

Děkuji za jídelníček určitě načerpám inspiraci :)

19. 04. 2012 05:32

ahoj jsem zpět ,jedu 2.cyklus ,jidelníčky prostuduji děkuji za inspiraci ,byla jsem v rehabilitačnim ústavu 5 týdnu a dia dietě ale nic jsem neshodila pouze 1,5kg ale to je nic ,v loni jsem tam nechala 4 kg ,je to čím dál těžší s kily bojovat

09. 04. 2012 22:45

k rezistentnímu škrobu je též uveřejněn článek a použili jsme ho i do velikonočho receptu

09. 04. 2012 19:10

JÍDELNÍČEK VYPADÁ DOBŘE.URČITĚ VYZKOUŠÍM.

14. 03. 2012 11:46

Děkuji za jídelníček ,

17. 02. 2012 08:41

Děkuji za jídelníček,budu se muset naučit znovu vařit :)

10. 02. 2012 12:16

http://www.novinky.cz/zena/zdravi/236324-rychle-hubnout-lze-i-diky-sacharidum-ukazeme-vam-jak.html

Lidské tělo je stavěné na příjem sacharidů, ani mozek bez nich nedokáže fungovat a je tedy naprostý nesmysl se těchto potravin zcela vzdávat.

Dieta závislá na rezistentním škrobu
Autoři diety závislé na rezistentním škrobu Ellen Kunesová a Franceska Largemanová- Rothová vycházely z více jak 200 vědeckých studií z celého světa, které dokazují, že rezistentní škroby dokáží potlačovat chuť k jídlu a zároveň nastartovat metabolismus.

Například jeden americký výzkum tvrdí, že pokud průměrná žena během jídla zkonzumuje rezistentní škroby, obvykle sní až o deset procent menší porci.

Další studie zase poukazuje na to, že sní-li člověk rezistentní škroby, zvyšuje se u něj aktivita trávicích enzymů, jež spalují tuky, a zároveň se snižuje aktivita enzymů, jež mají na starosti ukládání tuku.

Pokud tedy člověk zařadí do své snídaně potraviny s rezistentními škroby, pak tělo začne spalovat tuky a zároveň člověk zkonzumuje až o 25 procent méně kalorií během celého dne.

Běžně zkonzumujeme okolo 4,8 g rezistentních škrobů denně, pokud tedy zvýšíme jejich konzumaci na 15 g denně, nastartujeme tak organismus a výrazně urychlíme hubnutí.

Top potraviny s vysokým obsahem rezistentních škrobů

Banány - jsou vůbec nejbohatším zdrojem rezistentních škrobů. Zároveň obsahují i vlákninu, jež potlačuje chuť a aminokyselinu tryptofan, která zvyšuje hladinu serotoninu a tedy pomáhá zlepšit náladu.

Fazole - téměř polovina škrobu, jež fazole obsahují, je rezistentní. Navíc jsou i bohatým zdrojem vlákniny. Pro hubnutí tedy téměř dokonalé.

Brambory - také obsahují rezistentní škroby a vlákninu, a navíc jsou přírodním zdrojem inhibitoru proteinázy - přírodní chemické látky, která zvyšuje pocit sytosti.

Polenta neboli také vařená kukuřičná mouka obsahuje kromě rezistentních škrobů a vlákniny i větší množství bílkovin.

Hnědá rýže - člověk ji tráví mnohem pomaleji než bílou rýži. Podle jedné studie lidé, již jedí hnědou rýži, mají až o 24 procent nižší hladinu glykémie (hladina cukru v krvi), než ti, co upřednostňují bílou variantu.

Ječmen je bohatý na rezistentní škroby a zároveň i na rozpustnou či nerozpustnou vlákninu, která snižuje chuť k jídlu a podporuje trávení.

Obědy a večeře by měly být složené z jedné čtvrtiny příloh bohatých na rezistentní škroby, a tři čtvrtiny z libového masa a zeleniny.

08. 02. 2012 21:13

Díky za jídelníčky. Občas mě příjde, že jím podobné věci, tak aspoň bude změna :-)

08. 02. 2012 19:48

díky za jídelníček, mám 55 let a myslela jsem si, že umím vařit, ale co tady čtu, to by mě vůbec nenapadlo. Je dobré zveřejňovat takové recepty, protože za 3 měsíce co jsem jedla jen cottage a kuřecí prsa s ledovým salátem si mi to už přejedlo a lezlo mi to krkem. Pak člověk snadno zhřeší, když uvidí něco jiného. Díky a pokračujte

08. 02. 2012 18:37

Jídelníček na 7 dní sestavila a připravila Monika Divišová
1. den
Snídaně: celozrnný chléb s tvarohovou pomazánkou (2 krajíce celozrnného chleba, 100 g odtučněného tvarohu + nasekané bylinky, rajče, paprika)
Svačina: jogurt s čerstvým ovocem (100 g bílého jogurtu – 3 % tuku, 100 g čerstvého ovoce)
Oběd: salát s tuňákem
• Potřebujete: 50 g hlávkového salátu, 50 g mrkve, 100 g žluté papriky, 100 g rajčat, 100 g tuňáka ve vlastní šťávě (konzerva), 1 kávovou lžičku balzamikového octa, 1 kávovou lžičku olivového oleje, 50 g vařené celozrnné rýže.
• Papriku a rajčata očistěte a pokrájejte, mrkev nastrouhejte a hlávkový salát natrhejte na kousky. Vše smíchejte i s rýží a na talíři zakápněte octem. Vše poklaďte kousky tuňáka a zakapejte olejem, osolte, opepřete.
Svačina: plátek celozrnného chleba namazaný luštěninovou paštikou, libovolné množství zeleniny
Večeře: pohankový salát s uzeným tempehem
• Potřebujete: čtvrt cukety, čtvrt lilku, 40 g ryby – uzený tempeh, 100 g pohanky, cibule, 3 stroužky česneku, majoránku, 1 lžičku olivového oleje, čerstvou zeleninu.
• Lilek nakrájejte i se slupkou na plátky, posolte a nechte půl hodiny vypotit. Potom plátky lilku vymačkejte, opláchněte a usušte. Pohanku propláchněte a vsypte do hrnce s osolenou vodou. Přidejte lžíci oleje. Vařte tak dlouho, dokud není měkká. Poté pohanku vsypte do mísy. Česnek rozmačkejte, cibulku nakrájejte na kostičky a vše přidejte k pohance i se lžičkou majoránky. Mezitím poduste cuketu s lilkem na troše vody do změknutí (zeleninu také můžete ogrilovat v troubě). Dochuťte solí a pepřem. Změklou cuketu a lilek přidejte k pohance a zamíchejte. Podávejte teplé nebo vychlazené s tempehem ohřátým na páře. Na talíř přidejte nakrájenou čerstvou zeleninu dle chuti (tmavé listy salátu, rajčátka, papriky, okurky).
Denní energetický příjem: 6420 kJ

08. 02. 2012 18:36

2. den
Snídaně: jáhlová kaše s oříšky
• Potřebujete: 50 g jáhel nebo 3 lžíce jahelných vloček, 150 ml sójového mléka, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžičku nasekaných oříšků nebo semínek (lískové nebo vlašské, slunečnicové či dýňové), 1 lžičku medu nebo obilného sladu, 50 g ovoce (jablko, jahody, borůvky, meruňky – dle sezony).
• Jáhly důkladně properte ve studené vodě a třikrát je spařte vroucí vodou, aby nebyly nahořklé. Nebo můžete použít jahelné vločky, které se nemusí tak dlouho vařit ani spařovat. Nechte okapat a potom je vložte do vařícího sójového mléka, na velmi mírném ohni vařte asi 20 minut doměkka. Hotové na talíři posypte skořicí, pokapejte medem, sladem či jablečným koncentrátem a posypte oříšky nebo semínky. Nakonec přidejte očištěné nakrájené ovoce.
Svačina: mrkvovo-jablečný salát (150 g mrkve, 50 g jablka, citronová šťáva)
Oběd: krůtí maso se zeleninou a celozrnnými těstovinami
• Potřebujete: 60g celozrnných těstovin, 1 lžíci olivového oleje, 120 g krůtího masa, 1 papriku, půl cukety, 100 g mladého špenátu, 2 stroužky česneku, 1 lžičku sezamových semínek.
• Těstoviny uvařte, na pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, pak přidejte 120 g libových krůtích kousků a zprudka opečte 2–3 minuty. Přideje pokrájenou zeleninu včetně špenátu a česneku, orestujte, posypte sezamem, přideje těstoviny a prohřejte.
Svačina: 250 ml syrovátkového nápoje (Amálka)
Večeře: losos s vařenými bramborami a limetkovou šťávou, hlávkový salát
• Potřebujete: 200 g filetů lososa, 1 bramboru, 50 g hlávkového salátu a 50 g salátu dubáček, půl limetky, sůl, pepř, vinný ocet nebo citronovou šťávu, 1 lžička olivového oleje.
• Filety i s kůží lehce posolte a posypte čerstvě mletým pepřem. Vložte je na nepřilnavou pánev kůží dolů a zvolna je opékeje, zastříkněte šťávou z limetky. Rybu podávejte s vařeným bramborem a salátem, který zakápněte lžičkou olivového oleje a ochuťte vinným octem nebo citronovou šťávou.
Denní energetický příjem: 6178 kJ

08. 02. 2012 18:35

3. den
Snídaně: tvaroh s banánem a vločkami (100 g odtučněného bílého tvarohu, 10 g vlašských ořechů, 2 polévkové lžíce ovesných vloček, 1 banán, 50 g kiwi, 5 kuliček hroznového vína)
Svačina: 120 g jahod
Oběd: Kuskus s cizrnou a čerstvým sýrem
• Potřebujete: 1 červenou cibuli, 50 g lilku, 50 g cukety, 50 g červené papriky, 50 g rajčat, listy tmavě zabarveného salátu (lolo roso, dubáček, mladý špenát…), 50 g cizrny, 50 g přírodního sýra (olomoucké syrečky, cottage, ricotta), 1 lžičku olivového oleje, šťáva z půlky citronu, bazalku, 50 g celozrnného kuskusu (zalít horkou vodou).
• Cibuli nakrájjte na měsíčky, lilek a cukety na kolečka, červenou papriku na kousky a rajčata na měsíčky. Všechnu zeleninu z obou stran ogrilujte nebo upečte v troubě dozlatova (200–220 stupňů Celsia). V průběhu pečení zeleninu otáčejte. Cizrnu uvařte nebo použijte sterilovanou. Připravte si zálivku z oleje, citronové šťávy a nasekaných bylinek a smíchejte ji s hotovou zeleninou. Dejte vychladit a poté přidejte cizrnu a nakonec sýr. Kuskus můžete do salátu přimíchat nebo jej podávejte zvlášť.
Svačina: míchaný salát (směs salátových listů 100 g – ledový, rukola, polníček, špenát, 1 lžička olivového oleje, ocet balzamico – dle chuti, 1 lžička slunečnicových semínek)
Večeře: polévka z červené čočky a zelenina s tofu
• Na polévku potřebujete: 40g červené čočky, čtvrt litru zeleninového vývaru, cibule, mletý koriandr nebo kari.
• Cibuli nakrájejte na kostičky a v hrnci ji poduste na trošce vody, přidejte koření. Na cibuli vsypte propláchnutou čočku a zalijte ji vývarem. Přiveďte k varu, plamen stáhněte a 45 minut vařte. Čočka se varem částečně rozpadne a polévku přirozeně zahustí. Jakmile je čočka měkká, můžete podávat. Na talíři je možné ji ještě ozdobit nasekanými bylinkami.
• Na zeleninu s tofu potřebujete:1 balení mražené zeleniny dle chuti, 100 g neochuceného tofu, 1 lžíci sojové omáčky, 1 lžičku olivového oleje, 1 stroužek česneku, bylinky čerstvé nebo sušené (bazalka, oregano, petrželka…).
• Tofu nakrájejte na kostky a marinujte v kvalitní sojové omáčce. Zeleninu a na plátky nakrájený česnek krátce orestujte na olivovém oleji. Zeleninu zasypte nakrájeným nebo nastrouhaným tofu a přidejte i bylinky.
Denní energetický příjem: 5713 kJ

08. 02. 2012 18:34

4. den
Snídaně: celozrnné pečivo s čerstvým sýrem a rajčaty (50 g celozrnného pečiva, 1 balení sýru Cottage, pažitka, 2 rajčata)
Svačina: 1 jablko, 10 g mandí
Oběd: dušené filety z tresky s brambory a zeleninou
• Potřebujete: 100g filet z tresky, červená paprika, půl cukety, 5 cherry rajčátek, polníček, rukolu, 1 lžičku olivového oleje, 1 cibuli, 80 g vařených brambor, 150 g salátové okurky, kari, chilli, BIO zeleninový bujon, další lžičku olivového oleje a citronovou šťávu na salát.
• Filety orestujte na oleji a na cibulce pokrájené najemno, posypte trochou soli a dolijte mírně vodou a asi 10 minut duste. Poté přidejte pokrájenou zeleninu, kari a chilli koření a vše duste dalších 10 minut. Podávejte s vařenými brambory. Okurku nakrájejte, smíchejte s polníčkem, rukolou, olivovým olejem a ochuťte citronovou šťávou a podávejte.
Svačina: ředkvičková pomazánka s celozrnným chlebem (100 g ředkviček, 100 g odtučněného tvarohu, 1 plátek celozrnného chleba)
Večeře: Krůtí maso s rýží
• Potřebujete: 50 g indiánské rýže, 100 g krůtího masa, 100 g ananasu, 150 g čínského zelí, 5 g vlašských ořechů, 1 polévkovou lžíci strouhaného kokosu, 1 polévkovou lžíci bílého jogurtu, chilli.
• Rýži uvařte ve vodě do měkka. Krůtí maso uvařte v osolené vodě. Rýži i maso nechte vychladnout a smíchejte s nakrájeným ananasem, špetkou chilli a nakrájeným zelím. Podávejte posypané kokosem, ořechy a lžící jogurtu.
Denní energetický příjem: 5675 kJ

08. 02. 2012 18:33

5. den
Snídaně: kaše z ovesných vloček s červeným ovocem (2 lžíce ovesných vloček, 150 ml sojového nebo rýžového mléka, 100 g mraženého ovoce (borůvky, ostružiny, rybíz), 1 lžička skořice, půl banánu)
Svačina: 125 g bílého jogurtu (3 % tuku) + nakrájené jablko, můžete posypat mletou skořicí
Oběd: rýže po arabsku se zeleninovým salátem
• Potřebujete: Hrst neloupané rýže, čočku (100 g), cibuli, česnek, mletý kmín, kari koření, sůl, zeleninu dle chuti.
• Neloupanou rýži uvařte. Stejně tak jako čočku, kterou si nejdříve namočte do studené vody. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte na pánvi, po chvíli přidejte i česnek, mletý kmín a trochu kari koření. Vsypte vařenou rýži a čočku a smíchejte. Dochuťte mírně solí. Podávejte se zeleninovým salátem.
Svačina: 35 g proteinové tyčinky (602 kJ)
Večeře: brokolicová polévka
• Potřebujete: 100 g brokolice, 0,25 l vývaru z BIO kostky.
• Brokolici rozeberte na růžičky a povařte ve 250 ml vývaru. Poté ji rozmixujte, aby vznikla krémová polévka.
2. chod: salát z quinoi a avokáda
• Potřebujete: 50 g quinoi, půl avokáda, 50 g cherry rajčátek, půl okurky, 2 hrsti rukoly, jarní cibulku, pepř, sůl, 1 lžíci olivového oleje, citron, nasekanou petrželku nebo pažitku.
• Quinou uvařte podle návodu, po vychladnutí smíchejte s nakrájeným avokádem (stačí polovina), několika cherry rajčaty, nakrájenou okurkou, rukolou, jarní cibulkou, opepřete a dochuťte olivovým olejem, citronem a bylinkami.
Denní energetický příjem: 6122 kJ.

08. 02. 2012 18:32

6. den
Snídaně: míchaná vejce s parmezánem (2 vejce, 10 g parmezánu, 100 g rajčat, 50 g celozrnného chleba, pažitka)
Svačina: knäckebrot s lučinou a okurkou (1 ks knäckebrot, 50 g lučiny linie, plátky okurky)
Oběd: platýz s pórkem a brambory
• Potřebujete:150 g filetů z platýze, 1 lžíce olivový olej, 150 g pórku, 1 stroužek česneku, 200 g brambor, čerstvou zeleninu dle chuti.
• Očištěný filet osolte a opepřete a opečte na oleji na pánvi. Rybu vyjměte a na výpeku orestujte pokrájený pórek a česnek, který zastříkněte citronovou šťávou. Brambory vařte ve slupce. Podávejte s čerstvou zeleninou.
Svačina: salát z červené řepy (100 g červené řepy, 1 lžíce sojanézy, citronová šťáva)
Večeře: rajčatová polévka
• Potřebujete: půl pytlíku polévky HOPI Ontario, rajčata z konzervy, würzl, česnek, pepř.
• Polévkovou směs vsypte do hrnce a přidejte rajčata. Zalijte 250 ml vody a vařte na mírném plameni 30 minut. Dochuťte BIO bujónem, pepřem pokud je chuť. Přidejte rozmačkaný česnek.
2. chod: zeleninový salát se sýrem
• Potřebujete: 50 g kozího sýru, čtvrt hlávky ledového salátu, čtvrt hlávky salátu lolo roso, 100 g cherry rajčat, 100g salátové okurky, 50 g papriky, 1 lžičku octu balzamiko, 1 lžičku olivového oleje.
• Očištěnou okurku, papriku a salát nakrájejte na kostičky, rajčata na měsíčky. Smíchejte s olivovým olejem a balzamiko octem a posypte pokrájeným kozím sýrem.
Denní energetický příjem: 5985 kJ

08. 02. 2012 18:31

7. den
Snídaně: jáhlový tvaroh (25 g jáhel, 50 g tvarohu bez tuku, půl banánu, 75 g bílého jogurtu – 3 % tuku, 10 g ořechů, 100 g čerstvého nebo mraženého ovoce – jahody, meruňky, broskve, borůvky)
Svačina: směs sušeného ovoce (např. meruňky, švestky, brusinky, jablka) 40 g – čtěte etiketu – ovoce nesmí být sýřené ani přislazované!
Oběd: losos s pikantním bulgurem
• Potřebujete: 150 g filet lososa, 10 g slunečnicových semínek, 60 g bulguru, šťávu z půl citronu, 1 lžičku olivového oleje, chilli papričku, 100 g červené papriky, petržel, 50 g rajčata.
• Lososový filet očistěte a lehce osolte a pokapejte citronovou šťávou a olivovým olejem, posypte semínky a nasekanou petrželkou. Pečte v troubě při střední teplotě asi 20 minut. Podávejte s vařeným bulgurem smíchaným s nakrájenou zeleninou.
Svačina: Cizrnová polévka se zeleninou
• Potřebujete: 70 g sterilované cizrny sterilované, citron, lžičku olivového oleje, 50 g řapíkatého celeru, 25 g papriky, 25 g cukety, chilli, pepř, kmín, česnek.
• Cizrnu rozmixujte s trochou vody, abyste získali konzistenci krému. Vlijte do hrnce a povařte, ochuťte solí, pepřem, kmínem, šťávou z citronu a chilli a rozmačkaným česnekem. Zeleninu nakrájejte na kostky a vhoďte na posledních pár minut do polévky.
Večeře: Lilek s omáčkou a tzatziki
• Potřebujete: 200 g lilku, 50 g salátové okurky, 2 lžičky olivového oleje, 1 lžičku citronové šťávy, 150 g bílého jogurtu – 3 % tuku, 150 g rajčat, kopr, česnek.
• Lilek opláchněte a nakrájejte na kolečka, lehce posolte a nechte 20 minut vypotit přebytečnou vodu. Smíchejte olej, rozdrcený česnek, sůl, pepř a směsí potřete lilek. Pak vložte na plech do trouby. Pečte při 180 stupňů Celsia asi 15 minut. Jednou během pečení lilky otočte. Na talíři smíchejte lilky s nakrájenými rajčaty (rajčata můžete také přidat na plech). Tzatziki: jogurt smíchejte s nastrouhanou vymačkanou okurkou, kapkou olivového oleje, citronovou šťávou, drceným česnekem a čerstvě sekaným koprem.

Denní energetický příjem: 5949 kJ

08. 02. 2012 18:29

Jídelníček od expertky na hubnutí Lady Noskové

Snídaně: Sýrovo-ovocný talíř
• 1 pl (20 g) eidam 30%
• 1 pl (20 g) Sedlčanský hermelín figura
• 50 g Zottarella light, 8,5 % tuku
• ¼ (30 g) hrušky
• ½ (50 g) jablka
• 20 g hroznové víno
• 1 ks grahamový křehký chléb
VÝŽIVOVÉ HODNOTY
Bílkoviny 26,8 Tuky 7,7 Sacharidy 25,1 Energie 1145 kJ

Dopolední svačina: Švestky s bílým jogurtem
• 8 ks (160 g) švestky
• 100 g bílý jogurt, 3,5 % tuku
• máta
VÝŽIVOVÉ HODNOTY
Bílkoviny 5,0 Tuky 4,1 Sacharidy 31,6 Energie 727 kJ

Oběd: Pstruh na šalvěji s brambůrky a salátkem
• 1 (180 g) očištěný pstruh bez vnitřností
• 1 lžička olivového oleje
• mořská sůl
• 1/2 citronu
• 1 snítka šalvěje
• čerstvě mletý pepř na dochucení
Brambůrky
• 60 g brambor
• mořská sůl
Salát
• 150 g rajčat
• 150 g salátu (ledový, polníček, rukola)
• 1 lžička olivového oleje
Postup: Pstruha položte na alobal, zakápněte olivovým olejem a dejte spolu se snítkou šalvěje péct do rozehřáté trouby. Mezitím si uvařte brambory a připravte salát z uvedených surovin. Na talíř k rybě přidejte citron na pokapání.
VÝŽIVOVÉ HODNOTY
Bílkoviny 38,6 Tuky 16,1 Sacharidy 33,4 Energie 1724 kJ

Odpolední svačina: Tvaroh s medem a ořechy
• 200 g netučného tvarohu
• 10 g míchaných ořechových jader
• 20 g medu
• máta na ozdobu
VÝŽIVOVÉ HODNOTY
Bílkoviny 22,5 Tuky 6,0 Sacharidy 30,9 Energie 1101 kJ

Večeře: Čočková polévka
• 60 g čočky
• 30 g cizrny
• 25 g mrkve
• 20 g petržele
• 10 g cibule
• 10 g řapíkatého celeru
• sůl, pepř
Postup: Čočku přeberte, propláchněte a zvolna vařte v dostatečném množství vody téměř doměkka. Zvlášť na oleji lehce osmahněte jemně nakrájenou cibulku a postupně přidejte ostatní zeleninu. Na závěr vložte čočku a dochuťte.

Bílkoviny 21,6 Tuky 12,3 Sacharidy 59,1 Energie 1727 kJ

Celkový nutriční a energetický příjem:
• Bílkoviny: 114,7
• Tuky: 46,2
• Sacharidy: 180,1
• Energie: 6424 kJ

08. 02. 2012 18:28

Když někde najdu vhodný jídelníček, nakopíruji ho sem. Můžete mě následovat nebo sem zapsat prima zdravé recepty. Naďa

12. 01. 2012 13:55

ahoj bohužel styl pokus -omyl je zdlouhavý ale naučí mě v praxi na co si dát pozor a hlavně nikam nespěchám

Naši partneři