TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 11. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

Hanka Malkova

Sebekoučink

Zahájení: 03.02.2020
Ukončení: 27.04.2020
Cíl: Žít zdravě

50% Držím!
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 29.04.2020

Získané body

Tento měsíc: 113
Celkem: 3566
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 99900.59 km
Kolo: 53174.63 km
Cvičení: 4430 h 59 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Hanka Malkova

Jak psát blog?

Výzva č. 44: Mějte v lednici ty správné potraviny

29. 10. 2018

V tomto blogu se nebudu věnovat skladbě potravin ve vaší lednici z hlediska nutričního, to má většina z vás určitě už pod palcem. Moc dobře víte, že by v lednici neměly chybět například kvalitní mléčné výrobky a také dostatek ovoce a zeleniny. Ne každý ale ví, které druhy ovoce a zeleniny do lednice patří a které nikoli a jak některé potraviny skladovat, aby vám vydržely co nejdéle. Proto se v tomto blogu zaměřím právě na to, které potraviny je vhodné dávat do lednice, kterým naopak nízká teplota nesvědčí a kterým sice chlad neuškodí, ale dáváme je do lednice zcela zbytečně. O tom, že mouka je v lednici zbytečná, a že syrové maso neskladujeme při pokojové teplotě, jistě nikdo nepochybuje, a proto tyto potraviny na seznamu logicky nehledejte, věnovat se budu spíše potravinám, u kterých to tak jednoznačné není.

Ovoce a zelenina

Každé ovoce i zelenina vyžaduje jinou teplotu, u některých druhů lednice zajistí delší trvanlivost, ale některému ovoci  chlad vyloženě uškodí. V ovoci, které je citlivé na chlad, dochází za nízkých teplot k různým procesům, které způsobí změny na vzhledu, chuti i konzistenci.

Co do lednice nepatří?

Exotické ovoce, například banány, avokádo, mango nebo citrusové plody nejsou přeci jen ve své domovině na nízké teploty příliš zvyklé, a proto je uchovávejte při pokojové teplotě.

Jiné je to u rozkrojených citrusů, ty dejte na talířek řezem dolů a umístěte do lednice, co nejdříve je spotřebujte. Pokud je nestíháte spotřebovat, můžete z nich také vymačkat šťávu, nalít ji do tvořítka na led a zamrazit.

Rajčata ztrácejí v lednici svou chuť a vůni a mají tendence moučnatět, proto je do lednice nedávejte. V lednici nemusíte skladovat ani okurky či papriky, pokud je včas spotřebujete.

Lednice rovněž nesvědčí bramborám, česneku a cibuli, těm najděte suché a tmavé místo.

Co do lednice patří?

Chladnější skladovací teploty vyžadují jahody, maliny, ostružiny, borůvky, rybíz, třešně, višně, hroznové víno nebo švestky. Pokud nemáte sklep nebo jinou chladnější místnost, tak v lednici uchovávejte i zralá jablka, hrušky, broskve a meruňky.

Chlad vyžaduje i listová a košťálová zelenina, ředkvičky a různé druhy klíčků. Mrkev a jiná kořenová zelenina mají rády chlad a vyšší vlhkost a v lednici je jim proto také dobře.

Do lednice patří i čerstvé bylinky, pro delší uchování je můžete zamrazit do ledových kostek.

Ovoce a zelenina mají své místo v lednici úplně dole ve speciálních zásuvkách, před uložením do lednice je vždy vyndejte ze sáčku či neprodyšných krabiček a fólií. Omývejte je až těsně před konzumací a ne před uložením do ledničky, rychleji by se vám potom zkazily. 

Houby

Čerstvé houby do lednice určitě patří, skladujte je v prodyšné nádobě maximálně ve dvou vrstvách. Před uložením do lednice je nemyjte, jinak by se mohly zapařit.

Vejce

Pro vejce je optimální teplota skladování 5 – 8 °C, při vyšších teplotách se rychleji kazí a musíte je opravdu rychle spotřebovat, proto je vhodné je raději skladovat v lednici, skladovat by se měla špičkou dolů.

Sýry

Sýry do lednice taktéž patří, což vás asi nepřekvapí. Neskladujte je ale v plastových obalech, ale raději ve speciálních krabičkách, pod poklopem nebo ve voskovaném papíru, tak vám tak snadno nezplesniví. Sýry v nálevu (např. mozzarella) skladujte ve svém původním nálevu.

Co je v lednici zbytečné?

Do lednice je určitě zbytečné dávat uzavřené plechovky, UHT mléko, zavařeniny nebo med. Jsou to trvanlivé potraviny, kterým pokojová teplota nevadí a zbytečně by vám v lednici zabíraly místo. Pokud ale máte konzervu, UHT mléko nebo zavařeninu otevřenou, skladujte je (co nejlépe uzavřené) v lednici a co nejdříve zkonzumujte.

Jak skladovat potraviny v mrazáku?

Mějte potraviny v pořádku i v mrazničce. Jejich řádným zabalením a odstraněním přebytečného vzduchu zabráníte vysušení potravin. Balíčky si popište a označte i datem, po nějaké době vypadají přeci jen všechny dost podobně a ani mraznička nezajistí nekonečně dlouhou trvanlivost. Zmrazené syrové maso lze skladovat po dobu minimálně 2 až 4 měsíců, ovoce a zelenina vám v mrazáku vydrží 8 až 12 měsíců.

Jak správně zamrazit a rozmrazit potraviny?

Pravidlo zní, zamrazujte co nejrychleji a rozmrazujte naopak pomalu.

Ideální rozmrazování je přes noc v lednici. Rozhodně není dobré rozmrazovat horkou vodou či nechávat potraviny na topení, u sporáku apod. Těmito způsoby se snižuje nejen senzorická hodnota rozmrazované potraviny, ale roste i riziko vzniku mikrobiální kontaminace. Pokud již něco jednou rozmrazíte, je nevhodné potravinu opět zamrazovat!

Mějte tedy pořádek v lednici i v mrazáku, a to nejen kvůli bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin, ale také z důvodů senzorických. Na čerstvých a správně skladovaných potravinách si určitě i více pochutnáte!

Hodnocení (41 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

09. 11. 2019 12:21
díky za připomenutí, hlavně o tom ovoci a zelenině, ikdyž obecně to asi znám, je dobré si to připomenout
08. 11. 2019 08:38
V lednici mám ráda pořádek a aspoň 1 x měsičně ji vymyji octovou vodou.Na ty rajčata jsem zapomenula, že do lednice nepatří, díky za připomenutí.
04. 11. 2019 20:17
Pěkný blog! Je dobré si vše připomínat. Naštěstí mám sklep a tak mám vše jak má být :-)
04. 11. 2019 20:11
Děkuji za přínosné informace, vše dělám celkem dobře, ale jsem lajdák na cedulky v mrazáku, pořád si říkám , to si budu pamatovat, ale pak se mi vykouří co to bylo.
04. 11. 2019 18:43
Díky za informace.
04. 11. 2019 15:50
vejce špičkou dolů, děkuji, to jsem nevěděla
04. 11. 2019 15:04
Tak tohle opakování mi určitě prospělo, i když se snažím v lednici i v mrazáku udržovat pořádek. Děkuji za připomenutí.
04. 11. 2019 14:52
Opakovvání je matka moudrosti,při skladování potravin v lednici vyiužíji Vaše rady.
04. 11. 2019 14:06
Mám výhodu spíže i sklepa, takže s ovocem a zeleninou problém nemám. Zavařeniny pokud otevřu příliš velkou sklenici zastříknu rumem na povrchu a znovu zasteriluji, protože do nich nepoužívám konzervanty a snižuji dávku cukru a přece jen nechat je zkazit by bylo škoda.
04. 11. 2019 11:31
Většina ráda je mi známá , ale třeba okurky, papriku a česnek jsem doposud do lednice dávala. Stejně jako již načaté marmelády .
04. 11. 2019 10:29
Kvůli absenci spíže v malém bytě jsem nucena do lednice dávat i brambory, nemám ani kuchyň, takže bohužel rajčata do zeleninové přihrádky dávám také (na malou kuchyňskou linku se dát nedají) . Přece jen zátiší s rajčaty v obýváku není nic úžasného. Jinak ale všechno v ledničce i mrazáku OK.
04. 11. 2019 10:21
O víkendu jsem obě lednice doma i na statku vyklidila, co se mrazáků týká, udělala jsem pořádek v "administrativě" a po přečtení dnešního článku ještě přerovnám vejce špičkou dolů.
04. 11. 2019 07:54
Ovoce a zeleninu do lednice nedávám, mám spíž a sklep. Výjimka jsou snad jen jahody a maliny, ale to je málokdy, obyčejně jdou k přímé spotřebě. Maso někdy rozmrazuji v mikrovlnce, když ho zapomenu dřív vyndat.
04. 11. 2019 07:50
já rajčata do lednice též dávám to se asi neodnaučím, ale jinak dělám vše ostatní správně,
04. 11. 2019 06:11
V malém panelákovém bytě je skladování potravin mimo lednici problém a tak se je snažím nekupovat do zásoby
04. 11. 2019 05:55
Krásný článek, vím že tam rajčata a citrony nepatří, přesto je tam stále dávám. :-)) jo opakování je matka moudrosti
04. 11. 2019 04:17
Děkuji za pěkný článek,kromě rajčat mám v lednici,co tam patří.
16. 08. 2019 12:12
VIda, avokádo tedy půjde z lednice :) Ještě mne zajímá: moje sestra běžně zamražuje houby - je to v pořádku?
04. 11. 2018 18:39
Pátrala jsem po tom, taky jsem dávala rajčata do lednice a dcera mi to vytýkala, Dočetla jsem se, že chlad rajčatům vadí, vypadají z lednice dobře, ale narušují se buněčné membrány a ztrácejí vůni a chuť a moučnatí. Skladuju je už mimo lednici. Ideálně trhám až pro přímou spotřebu :-).
04. 11. 2018 16:41
Já rajčata a okurky dávám do lednice, mám je ráda studené. A rajčata jsou u mě vysokoobrátkové zboží - v lednici se dlouho nezdrží.
04. 11. 2018 04:07
Díky za článek... Jsem též překvapená, co vše do lednice nepatří. Je ale fakt, že rajčata mi z lednice moc nejedou. No a hned půjdu vyndat citróny. Ty tam máme pořád...
02. 11. 2018 09:12
Díky za připomenutí, zkontroluji v mrazáku syrové maso, myslím, že tam mám některé déle než 6 měsíců. Maso rozmrazuji ráno před přípravou ponořením do studené vody ( v sáčku ).
31. 10. 2018 05:51
Zjistila jsem, že některé potraviny skladuji špatně, děkuji za poučný článek.
30. 10. 2018 20:23
V lednici bordel přímo nesnáším.dekuji za přehledné info.
30. 10. 2018 19:38
Vypadá to, že máme doma vše v pořádku, díky za článek :-)
29. 10. 2018 21:23
hezky zpracované, děkuji
29. 10. 2018 19:18
Děkuji za poučný článek
29. 10. 2018 14:01
Snažím se mít v lednici pořádek jak to jen jde,ale vzhledem k dalším rodinným příslušníkům "v zákrytu" obsah lednice nestojí, ale druhově tam je vše co tam patří :-))
29. 10. 2018 13:40
Díky za info, přesvědčila jsem se, co ještě změnit.
29. 10. 2018 11:06
Jediné, co dělám jinak než je uvedeno jsou citrony a limetky - v pokojové teplotě rychle vyschnou a sklep ani chladnou spíž nemáme, tak je nechávám v lednici i nenakrojené. Jinak ostatní je v pořádku :-)
29. 10. 2018 10:49
O rajčatech to vím, ale já dávám do lednice i pečivo. Mám pocit, že je to ta nejbezpečnější skrýš před různými nezvanými návštěvníky, moly, mravenci atp. Na dovolených a pobytech mimo domov se s nimi setkávám dost běžně a ani doma před nimi nejsem dokonale zabezpečená, občas je někde objevím, i když proti nim bojuji, co to jde. Sypké potraviny přendavám do šroubovacích nádob , koření do skleniček atd. Z dob, kdy jsem bydlela v dvanáctipatrovém paneláku, který byl ( včetně celého sídliště ) prolezlý mravenci faraony mi tenhle obranný mechanismus zůstal :-).
29. 10. 2018 10:33
Děkuji za přínosné informace,nevěděla jsem,že chlad vadí rajčatům.
29. 10. 2018 08:43
Většinu ovoce a zeleniny dávám do sklepa nebo spíže. Drobné ovoce se snažím, co se hned nesní, co nejrychleji zpracovat. Proto z ovoce a zeleniny se u nás v lednici moc nenajde, možná tak v létě meloun:-)
29. 10. 2018 08:28
Díky za článek, u nás je v lednici vše, jak má být :-)
29. 10. 2018 08:17
tak vše dělám správně jen hrozny mám ve špajzu a rajčata v ledničce
29. 10. 2018 05:50
V mé domácnosti udělala velký kus práce na poli osvěty v tomto směru dcera. Nebyly to až tak zásadní kroky, spíš drobné vychytávky. Váš článek mne ale ujistil, že teď už je u nás všechno dobře - tedy alespoň v lednici :-).
29. 10. 2018 05:15
Snažím se řídit uvedenými radami.
29. 10. 2018 04:52
Díky za článek, u mě je vše v pořáfku.
29. 10. 2018 04:43
Dík za článek, někde mám co zlepšovat
29. 10. 2018 04:35
Když jsem si před něco málo lety zařizovala malý byt pro sebe a své psy, zvolila jsem lednici s malým mrazákem - potraviny preferuju čerstvé a lednička je v pořádku. Profesionální deformace funguje i doma

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Nestlé

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři