TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 11. 05. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

Petrusa86

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 3400
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 10.55 km
Kolo: 23.50 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133138.30 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5524 h 20 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Petrusa86

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Najít sílu a chuť...

15. 01. 2020

Pokaždé, když se mezi vás vrátím, čtu si, co jsem zpětně psala. Poslední rok se mi tak trochu slil v jedno a asi nejenom mně strašně rychle utekl. Rychle utekl... tak proč jsem tak netrpělivá? 

Když jsem psala svůj poslední blog, byl leden 2019. Tedy před rokem. Byla jsem po úrazu, nemoci a Vánocích odhodlaná zase "naskočit do sedla". To se povedlo. Jenže jsem dlouho nevydržela. Byla jsem zvyklá na úbytky váhy týdně, nyní se nedělo nic... a já se asi po měsíci nechala zlákat keto stravou. Nejprve produkty, velmi brzy mi ale došlo, že tohle není ta správná cesta a všeho jsem se zbavila. Začala jsem se zajímat o Low carb stravování, půsty, přerušované půsty... Hodně jsem četla, stala se členem několika skupin na fb... A pak jsem to zkusila taky. 

Šlo to, vážně ano, sacharidy jsem si nastavila na 50g denně, prošla tzv. "sacharidovou chřipkou", zdánlivě se dobře adaptovala. Vzhledem k mé oblibě v půstování a hlavně půstech přerušovanýc, je LC strava ideální. Obrovská motivace pro mě byla svatba, na kterou jsme měli jít v červenci a hned nato odjet k moři (pro mě poprvé). Z 81,5 kg jsem se dostala na váhu kolem 68-69 kg. Tedy ještě míň než jsem měla před prvním těhotenstvím (11 let zpět). Cítila jsem se úžasně. Ale... V LC jsem nebyla nikdy úplně striktní, bohužel stačilo malé uklouznutí v podobě více cukrů a už jsem se vezla a adaptovala znovu. A znovu... a znovu. 

Na dovolenou jsem si vezla "svoje" jídlo, držela své IF... Většinu času. Poslední dny jsem už jedla tak nějak s rodinou (sami jsme si vařili), domů se vrátila o 4 kg těžší (přišla jsem si spíš hodně nateklá - nohy, ruce...). Takže snaha zhubnout tak nějak pokračovala, jelikož jsem opravdu věřila, že tento typ stravování je pro mě dobrý, že mi vyhovuje. V mnoha směrech ano. Jenže já ho nedokázala dlouhodobě udržet - pořád jsem byla jako na houpačce. Asi i proto, že nejsem úplně masový typ a jíst pořád dokola vajíčka, zeleninu, vajíčka... zpočátku jsem si pečlivě vařila, chystala jídlo do práce. Pak jsem se ale už omezila jen na vejce na x způsobů a k tomu sýr, zeleninu... Jedno hlavní jídlo + neprůstřelná káva většinu času. 

Ani jsem se nenaděla, a byly Vánoce a před nimi jsem se od léta odhodlala stoupnout na váhu. Téměř 77 kg (měřím 161 cm)... hmmm, v létě to bylo max 69..., pak tedy 73... Na Silvestra 80 kg. 

Poslední měsíce mě téma jídlo začalo více než ovládat a trápit. Až nyní, když jsem už druhý týden doma s dětmi na OČR, jsem se svěřila manželovi a řekla mu o svých démonech. Protože i když jsem zkusila snad už všechno (měřit glukózu, ketony, nejíst, jíst pak dle zásad LC, nevážit se, víc se hýbat...), z hlavy jsem to už nedostala a buď jsem asi jedla málo anebo naopak moc. A začala jsem se hodně trápit. Že jsem měla o 10 kg míň a že jsem selhala. Přestala jsem také lhát sama sobě a přiznala jsem si, že si jen myslím, že jím LC, protože ve většině případů ten cukr potom prostě přeženu. Což je pro slinivku to nejhorší. Mám vůli nejíst třeba 4 dny, ale to sladké mě pak dohání. 

Abych to shrnula... ještě v noci 1. 1. 2020 jsem sedla k PC a zaplatila si cyklus na 3 měsíce... pak toho litovala, že ale přece nechci jíst tolik sacharidů... jenže tento program jich tak málo nepovoluje :) Asi ví, proč... Takže jsem se vrátila a zkouším jít zase touto cestou. Nevím, co mě čeká, jak moje tělo zareaguje, ale říkám si, že bude asi lepší zestabilnit hladinu cukru v krvi než ty věčné výkyvy, a taky že už kdysi mi to fungovalo (duben 2018 váha skoro 94 kg, v létě o 17 méně). Přecijen jsem mu za poslední rok dala asi dost zabrat a nevím, zda mi to jen tak "odpustí". Tak nějak věřím, že když zaměstnám hlavu přípravou jídelníčku a budu si zase jídla chystat, oprostím se od neustálého přemýšlení, proč nehubnu a co tohle a tohle jídlo se mnou udělá a že po něm 100% přiberu a tak dokola... 

Nechala jsem si také udělat krevní testy snad na vše... vitamíny, hormony, cholesterol... i jako laik ve výsledcích vidím, že LDL mám zvýšený. Na objasnění a vysvětlení čekám, ale je tam jeden hormon, u kterého mám dva !! od lékaře, takže to asi nebude úplně dobré. Nevím. Snad už v úterý budu mít vysvětlení. 

Mám tři krásné, zdravé děti, úžasnou práci, která mě baví, bezva manžela... jen já mám pokřivený obraz... hlavně sama na sebe. 

Držte mi, prosím, palce... a děkuji všem, co to dočetli až sem. Mám pocit, že už to nezvládám, že to nemám komu říct, že pořád jen selhávám... taková jsem dřív nebyla. A tady se můžu vypsat, svěřit se. Hned je mi o něco líp :) 

Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

17. 01. 2020 21:18
Tak především držím palce, ať se daří.
Asi se to hubnutí nenasatartuje hned, nenech se odradit, když se změna režimu podle semaforků v sebekoučinku začne na váze projevovat až za měsíc.
Já si myslím, že člověk musí především myslet dso budoucna - dietu nelze držet věčně, takže je nutné najít něco, s čím člověk bude moci žít do konce života, tedy mnoho let. Tedy pestrou a vyváženou stravu i s prostorem pro občasné "dopřání si" něčeho z hlediska hubnutí ne tak korektního. Důležité je to občasné a a v míře přiměřené, aby z toho člověk měl potěšení, a ne stres, že zase neuspěl. Holky pode mnou myslím řekly všechno...
16. 01. 2020 23:14
Děvčata toho pravdivého napsali tolik že nemám co říct, tak jen popřeji hodně sebekázně, lásky a pohody, věřím že to bude vše v pořádku. Ve dvou se to lépe táhne, chtělo by to k sobě kamarádku.
16. 01. 2020 16:18
Jak sama píšeš:"Mám tři krásné, zdravé děti, úžasnou práci, která mě baví, bezva manžela" a já k tomu dodávám a musím se naučit mít ráda sama sebe. A to se určitě naučíš, protože pocit, že to nezvládáš je z celkové stravovací nevyrovnanosti. Drž se Sebekoučinku a určitě to půjde. Buď s námi a půjde to líp. Držím palečky ať se daří. :-)
16. 01. 2020 15:12
Vítej zpátky :-) Držím palce, ať se Ti podaří najít tu správnou cestu!
16. 01. 2020 14:40
Držím pěsti :-) určitě to zvládneš!
16. 01. 2020 12:28
Moc vsem dekuji za podporu, útěchu, rady... :) Se sebekoucinkem mam ty nejlepší zkušenosti, takže i nyní mu budu věřit. Jen byt trpělivá. A zvyknout si, že budu zase jíst vše - těstoviny, brambory... samozřejmě v rozumné míře a dle programu.
Jste tady prima parta, jsem rada, ze jsem zpet :)
16. 01. 2020 10:28
tento blog mě hodně oslovil, ale hlavně předposlední odstavec. to je to nejlepší, co člověk může mít, když se jedná o zdravé děti, úžasnou práci a bezva manžela. Už jenom to, že se dostal do obrazu!!!! a určitě bude skvělý parťák na sice dlouhé, ale jistě úspěšné cestě ke změně.
Je nás tu spousta, která stále znovu a znovu začíná. Ale jak píší děvčata, neboj, s námi to dáš. Nevyčítej si selhávání a řiď se sebekoučinkem. Experimenty už nechej za sebou a hlavně se drž, abys byla zdravá a spokojená. držím palce.
16. 01. 2020 09:48
Tedy je obdivuhodné, co tvé tělo všechno vydrželo, měla by jsi ho za to hodně pochválit a odměnit a to tím, že budeš dodržovat sebekoučink. Totál máš rozházený metabolismus a o to dýl počítej , že bude trvat, než naběhne !!!!!Byla jsem na něm 2 roky, než jsem vše dostala do hlavy . Se sacharidama bojiji pořád, léta jsem žila jen na sladkých jídlech. Až tady jsem se naučila, co je to správný jídelnínek, životospráva !!! Po mnoha letech jsem vloni konečně měla krevní rozbory naprosto v pořádku... a to jsem brala jako, že tělo se mi odměnilo za tom jak pěkně se o něj tedky starám !!!!! A Bacha : jídlem se musíš projíst ke štíhlosti !!!!!Žádné hladovky !!!Já osobně jsem jich taky pár vyzkoušela, než jsem pochopila, že tudy cesta nevede !!!!
Tady je skvělá parta, dej se s námi do klubu, nahlaš si svoji váhu do naší společné tabulky, vyjdi s námi na cestu kolem naší valsti, udělej se svoji tabulku, kde si budeš hlídat to co chceš a neboj, s námi to dáš !!!!!! Musíš jen chtít !!!!!
16. 01. 2020 07:43
držím palce ! :-)
16. 01. 2020 07:24
Drž se, na sebekoučink nedám dopustit, takže ti taky určitě pomůže i když po těch experimentech to asi půjde pomalu, než se přestane tělo obávat co zas bude za dietu a pak už půjdou kila dolů raz dva.
16. 01. 2020 07:06
Moc ti držím palce! Ajanka napsala vše a nevzdatse má pravdu, je to v hlavě. Přeji ať se daří :-)
16. 01. 2020 00:17
Ajanka má pravdu, držím palce i když po loňském tápání tvá cesta bude těžší ....
15. 01. 2020 22:13
Moc držím palce. Také jsem se 2.1.2020 pokorně vrátila k sebekoucinku. Ať se ti daří.
15. 01. 2020 22:09
Ajanka ti to hezky napsala. Držím ti palce ať najdeš dobrou střední cestu ke zdravému stravování bez velkých extrémů a ničení sama sebe:-)
15. 01. 2020 20:44
Myslím, že na tělíčko a tedy vlastně na sebe by jsi měla být hodnější ! Dej mu hlavně čas, aby se srovnalo. Opravdu jsi mu v loňském roce dala hodně zabrat.
Myslím že cesta po které jsi šla, nebyla správná, zpomalila sis metabolismus, roztočila jsi jo-jo efekt.
Myslím, že nyní jsi na správné cestě :-). Pomalými krůčky v před. Mít se ráda je moc důležité a myslím že hned po semaforcích je druhou v pořadí úkolů, které by sis měla zařadit . Do diáře, nebo do tabulky si za každý den, kdy se na sebe usměješ do zrcadla a najdeš si na sobě jednu věc která se ti líbí,nebo kteá se ti povedla si nakreslíš krásné srdíčko. Mě tohle ohromě pomohlo :-). Tak ti přeji, aby se ti semaforky krásně zelenaly, želvička nabrala správný směr a aby jsi měla spoustu srdíček :-)!
15. 01. 2020 19:51
Je to v hlavě, je důležité si srovnat myšlenky a vědět, po které cestě chci jít. Moc Ti držím palce, abys našla tu správnou :-).

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři