TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 11. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

TerezaBenickova

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 48
Celkem: 1470
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132242.20 km
Kolo: 65966.90 km
Cvičení: 5477 h 32 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

TerezaBenickova

Jak psát blog?

Výzva č. 27: Jídlo není hřích

02. 07. 2018

Zdravím vás u nové Výzvy. Možná vás trochu zarazil její název. Kdo nás, STOB, trochu zná, totiž ví, že jedním ze základních principů, na kterém staví naše metodika terapie obezity je, že jídlo by mělo být i pro hubnoucího radost a ne starost. Slovo hřešení v nás však příliš radosti nevyvolává. Právě naopak. Představíme si pod ním pravděpodobně nějaké skryté ujídání velkých porcí sladkostí nebo jiných dobrot, na které následně nasedají i podobně velké výčitky svědomí a špatný pocit.

Co kdybychom ale hřešení přestali nazývat hřešením? Pak bychom přece ani jednorázové vybočení z režimu nemuseli vnímat jako selhání, ale jako normální součást života.

A přesně to je poselstvím naší týdenní Výzvy. Naučit se nehřešit, protože jídlo přeci žádný hřích není.

Jídlo k životu patří a nelze bez něj přežít více než několik týdnů, o tom není pochyb. Avšak i přesto, že se s jídlem setkáváme denodenně už od narození, řadě z nás se k němu zatím nepodařilo vypěstovat zdravý a hezký vztah.

V zajetí černobílého myšlení

Nutno však říci, že prostředí, ve kterém žijeme, nám v tom vytváření zdravého vztahu k jídlu příliš nepomáhá. Ani se nemusíme nořit příliš hluboko do světa různých dietních doporučení a alternativních výživových směrů, abychom narazili na černobílé vidění jídla a stravování obecně. Na pohled je to velmi jednoduché. Doporučení (ať je to jakékoliv a od kohokoliv) říká: „Tyto potraviny jsou zdravé a úžasné, proto je můžete jíst. A tyto potraviny na druhé straně jsou nezdravé, kalorické a nebezpečné a ty jíst rozhodně nemůžete.“ V poslední době je navíc trendy nazývat první skupinu potravin superpotravinami a tu druhou jedy.

Jenomže praxe je pak všechno možné, jen ne takto jednoduchá a černobílá. V praxi se totiž setkáváme s oběma „druhy“ potravin a nelze se tomu vyhnout.

Svět není černobílý, stejně jako potraviny nejsou jen zdravé a nezdravé.

Černobílé smýšlení (nejenom) o jídle a stravování je ale velmi časté a stejně tak nebezpečné. Pod vlivem černobílého myšlení se totiž snadno stanete na cestě za vytouženou postavou takzvaným „chronickým dietářem“, v jehož životě se stále dokola střídají dvě období: období hubnutí a dodržování přísného režimu a období absolutní nekontroly, které nastává zpravidla poté, co hubnoucí ze svého striktního režimu (dříve nebo později) vybočí.

Sami si jistě dokážete představit, že být takový chronický dietář a jídlo si tak buďto vyčítat nebo odpírat, není moc radostné. A černobílé myšlení a dělení potravin na dovolené a zakázané rozhodně není ten správný a zdravý přístup k jídlu.

Černobílé myšlení v praxi

Pojďme si ale všechny tyto myšlenky uvést na konkrétnějším případu.

Jak už bylo řečeno, černobílé smýšlení o jídle a různých druzích potravin je u lidí, kteří hubnou, velmi časté. Když se hubnoucí, u kterého takové myšlení převládá, dostane do situace, kdy se se svou oblíbenou a dlouhou dobu odpíranou potravinou setká a jejímu vábení „podlehne“, pravděpodobně u něj nastane a převládne myšlenka „Když už, tak už!“ Řekněme, že teď v létě by tou odpíranou dobrotou mohla být třeba zmrzlina, které si tak tento náš hubnoucí objedná rovnou trojitou porci s tím, že ji celou (navzdory signálům těla) spořádá, protože ví, že ji v rámci svého režimu zase dlouhou dobu neochutná. A po tomto vnímaném selhání pak často pokračuje i na další zakázané pochutiny. Má totiž pocit, že už stejně nemá cenu se snažit, jelikož s touto obří porcí zmrzliny přišla veškerá jeho předchozí snaha vniveč.

Když však máte opravdu zdravý a sebejistý přístup k jídlu, pak se do takovéto spirály negativního myšlení, výčitek svědomí a přejídání se „zakázanými potravinami“ nedostanete. Víte totiž, že i když zrovna hubnete, nebo si váhu snažíte udržet, zmrzlinu, kterou máte rádi, si můžete s klidným svědomím dopřát.

Člověk, který má zdravý vztah k jídlu totiž ví, že jedna zmrzlina neznamená konec světa. Ví také, že i když je to obyčejně jedna z těch kaloričtějších potravin, když s ní bude počítat ve svém celodenním energetickém příjmu a třeba si jí výjimečně dá místo své obvyklé odpolední svačiny, nemusí to pro něj znamenat ani kalorii navíc. Ví, že si ji může dopřát a nemusí z ní mít špatný pocit třeba i proto, že jde večer ještě běhat, nebo se chystá na dlouhou procházku a kalorie ze zmrzliny tak celkem snadno spálí. Dokáže si také předem zhodnotit, že protože zrovna nemá velký hlad a chce vlastně zmrzlinu spíše jen ochutnat, může se o ní rovnou s někým rozdělit. Takový člověk si zmrzlinu užije bez výčitek svědomí a s radostí a dál pak bude pokračovat ve svých zdravějších zajetých kolejích.

Proto naše rada zní - nedívejte se na jídlo jenom jako na dobré, nebo špatné, dietní, nebo nedietní, dovolené, nebo nedovolené. Počítejte s tím, že chybování je v lidském životě nevyhnutelné a přirozené.

Pojďte do toho s námi

Uznávám, že vybudovat si zdravý vztah k jídlu, není záležitostí na týden a pro mnohé může být těžkou výzvou. Pokud se vám ale tento týden alespoň podaří zjistit, že černobílé myšlení je i váš problém, bude to obrovský krok kupředu, i když to bude ten úplně první.

A já vám slibuji, že pokud tento první krok kupředu uděláte a rozhodnete se svůj zdravější a radostnější vztah k jídlu budovat, bude to radostná cesta, která se vám vyplatí.

Půjdete do toho s námi? :-)

Podělte se s námi v komentářích o to, jaký je váš vztah k jídlu? Rozdělujete potraviny na dovolené a zakázané, nebo si s radostí užíváte všech chutí?

Hodnocení (41 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

14. 07. 2019 21:57
Udělali jste mi radost. Vidím, že to není jen mé specifikum, ale zřejmě naprosto běžná reakce. Hurá, jsem normální...
12. 07. 2019 20:44
to co mi opravdu chutná a je to "nezdravé" si občas dopřeju, a některé věci, které jsem dříve jedla, už ani nemusím...
10. 07. 2019 09:02
Jím všechno, ale úpravou jídelníčku je moje chuť na sladké daleko menší. Vědomě jím méně potravin s vyšší kalorickou hodnotou.
09. 07. 2019 22:06
Potraviny nerozděluju a hřeším jen tolik aby se, pokud možno, semaforky zelenaly :-)
09. 07. 2019 19:45
Musela jsem omezit některé potraviny ze zdravotních důvodů, ale i tak se snažím nic si nezakazovat a vyrovnávat to třeba pohybem.
09. 07. 2019 10:11
Snažím se jíst doporučené potraviny, ale bohužel si dopřávám ty nezdravé (sušenky, čokoládu) častěji než bych měla a proto nehubnu
09. 07. 2019 10:03
Za další rok snažení se jíst vyváženě, jsem zase dala 2 kg dolů. Tedky to zkouším bez sebekoučinku, ale nevím , nevím, jak uhlídám bílkoviny a hlavně vlákninu !!!!!! Ale stále platí to, že si nic nezakazuji a můj největší hřích ( sladké ) si stále povoluji 1 x k odpolední kávičce......a naučila jsem se k tomu jíst kousek 30% sýra v celku, vím zní to divně, ale namám jen prázdné sacharidy a taky nemám dál žádné chutě.
08. 07. 2019 23:45
Už jsem měla v prstech na klávesnici komentář, když jsem se podívala na ten svůj loňský, a zjistila jsem, že bychse jen opakovala. No, jedna změna tu přece jen je. Krkovičkky si teď kupuju 10 až 15 deka. Dneska ale jí mám 18, protože vím, že k nákupu se zase delší dobu nedostanu, chtěla jsem 15 a prodavačka se zeptala, jestli to tak může nechat.
S "hřešením" já problémy opravdu nemám a nevyčítám si ho. Když mámchuť, tak si trošku dám - na druhou stranu dokážu odmítnout nabídku, když zrovna chuť nemám.
Ale za článek velké díky - až mě zase Sifaka bude v žertu popichovat, jakse slučuje třeba šlehačka na vídeňské kávě se zdravou stobáckou výživou, suverénně ji odpálkuji argumentem, že Tereza Beníčková by mi to schválila! :-)
08. 07. 2019 19:15
Děkuji za pěkný článek a jsem ráda,že nepatřím mezi ty,kteří by si něco zakazovali.
08. 07. 2019 19:12
Jíst všechno se nedá...tedy, jíst, co mi chutná - dát na svoje chutě, tak to bude zase pizza, buchty, hambáč, hory tatarky, sýra ...kdepak..! Člověk na sebe musí být tvrdý, jak jednou povolím, zas do toho vletím... :-(
08. 07. 2019 16:43
Musím rozdělovat, jinak bych jedla jen to co mi chutná-viz dnešek v diskuzi "Co uvařit" a to bych se brzy nevešla do dveří. Jen se snažím, aby toho správného a doporučovaného pro zdraví bylo víc než toho druhého.
08. 07. 2019 14:24
Vyhýbám se smaženým jídlům, ale některá jídla, byť vysoce kalorická si prostě občas dopřeji - k dovolené třeba patří zmrzlina a čas od času s kamarády zajdeme na skvělý burger do vyhlášené hospody Němý Medvěd - tam aspoň hranolky vyměním za salát.
08. 07. 2019 11:17
já si žádné jídlo nezakazuji, ale vyloženě smažené a tučné moc nejím, jen velmi vyjímečně, ale neodepřu si 2x do roka buřtík a v létě zmrzku a pivko, když to není každý dne tak se nic neděje.
08. 07. 2019 09:35
Jídla si nezakazuji, ani když patří do kategorie "nezdravých". Dávám si je jen občas a patřičně si je pak vychutnám - takový opečený buřtík s přáteli je parádní vybočení ze stereotypu a nic se přece nestane. Vím moc dobře, že většinou jím zdravě. K tomuto postoji jsem se ale dopracovávala docela dlouho. Byla jsem na sebe mnohem přísnější, když jsem hubla, teď, když si váhu udržuji, tak se mi tento postoj k jídlu dodržuje mnohem snáz.
08. 07. 2019 09:35
Jídla si nezakazuji, ani když patří do kategorie "nezdravých". Dávám si je jen občas a patřičně si je pak vychutnám - takový opečený buřtík s přáteli je parádní vybočení ze stereotypu a nic se přece nestane. Vím moc dobře, že většinou jím zdravě. K tomuto postoji jsem se ale dopracovávala docela dlouho. Byla jsem na sebe mnohem přísnější, když jsem hubla, teď, když si váhu udržuji, tak se mi tento postoj k jídlu dodržuje mnohem snáz.
08. 07. 2019 09:12
Souhlasí se vším. Většinou si v pátek po poledni dopřeji tzv. "prasečí půlden" a jím s menší kontrolou a nepovažuji to za noc špatného. Když si dopřeji něco kaloričtějšího, snažím se to vyvážit v následujícím čase. Samozřejmě vím, že občasný hřích se odpouští, ale hřešit od rána do večera ne. :-)
08. 07. 2019 07:47
Občas si dopřeju arašídové křupky, prostě mi chutnají a já neodolám.
08. 07. 2019 06:47
Souhlasím, odpírat si nic nemusíme, jen jde správně jídlo zařadit do jídelníčku a celodenních aktivit.....
08. 07. 2019 06:25
S Terezou naprosto souhlasím a je to i moje "hubnoucí" krédo. Zejména v létě, kdy vypadnu z denního rytmu si musím všechno včetně jídla upravit podle toho kde zrovna jsem a co dělám. A pak už volím z možností tu nejzdravější variantu. Včera jsem byla na obědě v restauraci. Dala jsem si grilovaná kuřecí prsa, římský salát a jogurtovou zálivku místo kachny, vepřového, omáčky ... dosaď libovolnou kalorickou potravinu a jde to
08. 07. 2019 05:27
Podle mě by se nic zakazovat nemělo. Jen jist prostě s rozumem.
08. 07. 2019 04:55
Snažím se jíst vše, ale s mírou, mám přehled o tom, co je zdravé a nezdravé.
26. 07. 2018 22:18
Snažím se nehřešit ale teď jsem v nemocnici a v tom vedru hresim zmrzlinou
11. 07. 2018 20:54
Snažím se jíst zdravě a když si dám občas něco nezdravého, přidám pohyb nebo uberu při dalším jídle.
09. 07. 2018 08:11
Díky Stobu mám jasno. Vím co můžu a co musím hlídat. Mám ráda uzeniny, tučné sýry, ale už jsem si zvykla kupovat kvalitní šunku a sýr 30%. Hermelín a nivu mám jen občas.
09. 07. 2018 06:59
Zmrzlinu ( jeden kopeček ) si občas bez výčitek dopřeju. Brambůrky nekoupím nikdy. Ne kvůli jejich diskriminaci, prostě mne to neláká :-).
05. 07. 2018 16:31
V mém případě mám zakázané dvě potraviny.Makový závin se 60% náplně :-) a Strážnické brambůrky.Kdybych je neměla zakázané-jedla bych je každý den a to uznejte už nejde jen o figuru ale i o zdraví!:-))
05. 07. 2018 00:00
Potraviny nerozděluji, ale snažím se uhlídat ty vícekalorické.
04. 07. 2018 16:47
mám cukrovku, takže některé potraviny si prostě nedopřávám, třeba zákusky a čokolády a nechybí mi to
04. 07. 2018 00:15
Díky za tuto výzvu a opravdu moc hezký článek. Postupně jsem si - i díky STOBu - vybudovala s jídlem pohodový vzájemný vztah, funguje to :-)
04. 07. 2018 00:15
Díky za tuto výzvu a opravdu moc hezký článek. Postupně jsem si - i díky STOBu - vybudovala s jídlem pohodový vzájemný vztah, funguje to :-)
03. 07. 2018 13:24
Já nemám "zakázané" potraviny. Rozhodně si nezakazuju to, co mi chutná :-) Spíš mám potraviny "povinné", bez kterých bych se obešla (zelenina). A tak jediné, s čím bych měla problémy a u čeho vím, že bych se eudržela - uzený ocásek a podobné uzené maso. Když ho koupím v celku, zmizí v mém žaludku, ani nevím jak. Takže tady se řídím zásadou - co nekoupím, to nemůžu sníst. Velký kus uzeného tedy kupuju opravdu výjimečně. Pořizuji si pro běžnou potřebu 15-20 deka anglické krkovičky a ta mi vydrží asi na týden.
Na druhou stranu, když si koupí muž uzenou krkovičku vcelku, má ji ve svém fochu v ledničce - a nechodím mu na ni, není moje :-) Takže udežet se dokážu :-) Oravda, výjimečně se dovolím, že si mohu kousek vzít, když mi dojde ta moje :-)
03. 07. 2018 12:07
Musím na sobě ještě moc pracovat, zatím potraviny na dovolené a zakázané stále rozděluji.
02. 07. 2018 22:32
Potraviny nerozděluji, ale bojuji s tím ,,když už, tak už". Někdy prohraji, ale většinou vyhrávám
02. 07. 2018 21:46
Snažím se vychutnávat i to co mám ráda a není to zrovna "zdravé"...občas je to v pohodě, ale občas se to černobílé vidění objeví...díky za podnětný článek
02. 07. 2018 21:44
Trvalo mi nějaký čas přestat vidět černobíle, ale teď už se snažím po konzumaci něčeho méně vhodného spálit přebytečné kalorií pohybem, případně omezit další jídlo během dne.
02. 07. 2018 18:03
Nerozděluji potraviny, snažím se jíst malé porce, mám výhodu, že mám ráda zeleninu, té sním hodně.
02. 07. 2018 16:19
Je to už dlouho co nerozděluji potraviny na "dobré" a "zdravé" :-))
Jím prostě všechno (i když teď musím udělat nějaké změny ze zdravotních důvodů) a snažím se aby se mi semaforky zelenaly a já byla spokojená celkově. Naučila jsem se,že jedna vlaštovička jaro nedělá a jeden pamlsek jakéhokoliv druhu mě nezabije ani nezlikviduje mou snahu shodit ještě nějaké to kilčo, ovšem musím se hezky ukáznit a nepokračovat v mlsání. A že mlsám čím dál méně dokazuje, že při srovnání všech živin není ani mlsat zapotřebí. Mám už stravovací režim zakořeněný natolik, že když z něj nějakým způsobem "vypadnu" chybí mi.
02. 07. 2018 13:06
Mockrát všem děkuji za krásné a inspirativní komentáře! Je skvělé znovu a znovu vidět metodiku STOBu praktikovanou a hlavně fungující naživo :-) A držím všem palce na další cestě :-)
02. 07. 2018 11:05
Jím vše co mi chutná a potraviny na zdravé a nezdravé nerozděluji ... jen u těch více kalorických potravin, jako je třeba čokoláda, se snažím hlídat množství ...
02. 07. 2018 10:52
Děkuji moc za hezký článek a sama jsem si za posledních 14 dní v době dovolené potvrdila,že pokud nemyslím neustále na svoji váhu a jím podle chuti a vyváženě,tak s váhou není problém.
02. 07. 2018 09:47
Já byla vždy v kategorii nadváha, nic jsem si nikdy nezakazovala, pohybu jsem měla dosti a nechápala jsem , proč ta váha nejde dolů !!!!!Díky Stobu jsem přišla na to jak špatně jím !!! Již přes rok se stála a stále učím jíst vyváženě a moje tělo se konečně rozhoupalo a pamulu, ale hodně pomalu reaguje na změnu stravy, tím, že odbourává tuky v těle. Chce to ještě vydržet a přenést se přes riziková období ( dovolené ) a vždy s usměvem a odhodláním se vrátit na značky !!!!! Rozhodně si ale nikdy nic nebudu zakazovat....
02. 07. 2018 08:58
Myslím, že jsem si k jídlu našla ten správný vztah. Někdy opratě povolím, pak zas utáhnu, nedělám si velké naděje, že zhubnu za krátké období větší množství kg - na ty co si to myslí se trochu koukám mezi prsty, protože vím, že pak ještě víc přiberou, a jsem vlastně docela spokojené, že si svou obezitu držím na přijatelné úrovni a nezvyšuji ji. A zároveň nedoufám, že až jednou budu mít jen nadváhu (a doufám, že toho dosáhnu) mě lidé začnou více "brát". Budu mít prostě jen já a moje tělo lepší pocit.
02. 07. 2018 06:45
Myslím, že v tomto mám ta ty roky jasno. Vím, že některá jídla nemůžu( ze zdravotních důvodů), ale jinak jídlo nemám rozškatulkované a přistupuji k jakékoliv potravině pozitivně, nic si neodpírám, přizpůsobuji si jídelníček dabé situaci a přidám třeba pohyb navíc, podle potřeby. Tady mě to naučilo, že ta změna v jídelníčku musí být trvalá a slovo dieta sem nepatří. Je to nový zdravý životní styl, kde je jídlo, pohyb a ostatní v rovnováze. Díky tomu se cítím dobře :-).
02. 07. 2018 05:39
Myslím že v tomhle mám docela jasno, jinak bych tu nebyla. Když si promítnu svůj jídelníček, jím opravdu zdravěji než dřív, kontroluju si příjem pomocí sebekoučinku . Z mého jídelníčku prakticky zmizely uzeniny, ne úplně ale je výjimečně, místo chipsů mlsám zeleninové saláty, místo ovocného jogurtu jím bílý a k němu ovoce, pravidelnou součástí jídelníčku jsou luštěniny a mnoho jiného
Ostatně. Při našich toulkách se STOBačkami končíme třeba i v cukrárně na kávě a malém dortíku nebo na zmrzce. Bez pravidelného denního pohybu jsem nervozní.-ráno začínám skoro hodinovou procházkou a před ní nebo hned jak přijdu je na pořadu dne snídaně....Pro můj organizmus samé dobré zprávy. Aspoň si to myslím....
02. 07. 2018 05:37
Dík za novou výzvu. Tak tohle byl můj problém vždy. Jedla sem zdravě, pak si jen něco málo vzala.... No a M é myšlenky se dostali přesně tam. Že jsem vše zkazila, že je to pryč.. A já jedla více než před tím. Ale až STOB mě už naučil že slovo dieta neexistuje a životní styl je to správné slovo.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři