Datum registrace: 15. 06. 2010
ivamal
Online program STOBlife
Balíček Na vlně změny
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 142793.67 km |
Kolo: | 67235.50 km |
Cvičení: | 5947 h 58 min |
Přátelé
Stob skupiny
Lektoři
Jak si přidat lektora
Získané body
ivamal
Jak psát blog?Jak se vyznat ve značení potravin
01. 10. 2013
Oblastvýživy je tak zapeklitá, že ani odborníci se občas neshodnou. A tak jsme simohli minulý týden vyslechnout ve Studiu 6, jak nám může při výběru potravin dobřepomoci značka Zdravá potravina (http://www.zdravapotravina.cz/) a vzápětí na tovečer v Událostech na ČT1 (http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/213411000100923/obsah/281560-znacka-zdrava-potravina/)to bylo spíše o tom, že nás tato značka může mást. Myšlenka mít jednu značku,která by opravdu objektivně pomohla lidem vybírat potraviny, které jsounutričně výhodnější, je jistě dobrá. Při hodnocení potraviny víme, že je nutnévzít v úvahu celkový jídelníček a navíc ve vztahu k danému jedinci (jinédoporučení bude pro mladého sportovce a jiné pro zralou ne příliš pohyblivouženu). Lépe než mluvit o zdravé potravině by bylo na místě mluvit o nutričněvýhodné potravině.
Značení potravin - zapojte selský rozum
Uživatelé STOBklubuvědí, že při sestavování jídelníčku jsou rozhodující nutriční hodnotykonzumované potraviny. Hubnutí je dobrodružnou hrou, kdy hledáme v rámci jednépotravinové kategorie výhodnější varianty.
Logo Zdravá potravina bere v úvahu mnoho faktorů, jako obsah "éček"či původ potraviny a pod. Nutriční složení však bere pouze jako jedno z mnohakritérií, a proto selogo Zdravé potraviny může udělit i tlačence, paštice, prejtu apod. Bohužel nastránkách není uvedeno nutriční složení, a tak se můžeme obávat, že plusvzhledem k éčkům nepřebije minus vzhledem k živočišným tukům a nasycenýmmastným kyselinám. Ani pro udělení jiných značek jako například Regionálnípotravina či Česká kvalita není rozhodující nutriční složení.
Postoj STOBuje stabilní - vyvážená strava může snížit riziko různýchonemocnění, ale také pomáhá udržet rozumnou váhu. Vyváženého jídelníčku všakdocílíte jen s výživově hodnotnými potravinami. A co je třeba hlídat?
- V případě sacharidů se zaměřte na údaj z toho „cukry“. Jedná se o jednoduché sacharidy, kterých v běžné stravě přijímáme až příliš. Pokud máte u dané potraviny více možností na výběr, určitě vezměte tu, jež má nižší podíl právě těchto cukrů.
- V případě tuků pak sledujte nasycené a trans mastné kyseliny. Mělo by jich být co nejméně.
- Stejně tak sodíku. Toho v Česku přijímáme více jak dvojnásobek oproti doporučenému množství.
- Vlákniny by naopak mělo být co nejvíce. Za zdroj vlákniny se považuje potravina, která má alespoň 3 g vlákniny na 100 g výrobku.
Nemáte-li časstudovat tabulku nutričního složení, pomůže vám jednoduché logo Vím, co jím, které hlídá tyto podstatné parametry. Pomoci námmůže ještě značení GDA.
A chcete se vyznatv éčkách? Přijďte na seminář 17. 10. od 18 hodin s prof. Dostálovou
S mnohými z vás se se uvidíme již tuto sobotu na výživovém semináři s Tamarou Starnovskou.
A poslední nabídka -již 19. října se koná Den zdraví (více na www.stob.cz), kde bude široká nabídkapotravin, jejichž složení je nutričně výhodné.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
ivamal
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?