Datum registrace: 15. 06. 2010
ivamal
Online program STOBlife
Balíček Na vlně změny
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 142728.33 km |
Kolo: | 67235.50 km |
Cvičení: | 5945 h 48 min |
Přátelé
Stob skupiny
Lektoři
Jak si přidat lektora
Získané body
ivamal
Jak psát blog?19. března 2015 proběhla tisková konference Fóra zdravé výživy na téma vejce
20. 03. 2015
Blíží se velikonoce a tak předáváme informace z tiskovky, kterou pořádalo Fórum zdravé výživy, další informace na www.fzv.cz
Chystáme právě velikonoční číslo časopisu Pochutnej si se Stobem, kde se dozvíte další zajímavosti o vajíčko. 50. číslo si můžete přečíst
zde http://www.stob.cz/files/1ec1bea391538ebc14b0fc96b9ddc924.pdf
Mírná konzumace vajec, což je 1 ks denně, neohrožuje naše zdraví cévními mozkovými příhodami. Výjimku tvoří pacienti s poruchou látkové výměny tuků s výrazně vysokými hladinami cholesterolu v krvi (nad 8 – 10 mmol/l)a zřejmě i pacienti s cukrovkou.
To potvrzují výsledky aktuálních vědeckých studií, upřesňující dosavadní publikované závěry.
Vejcejsou tvořena ze 74 % vodou, 13 % bílkovinami, 12 % tuky, 0,9 % sacharidy,
0,8 % minerálními látky a dále vitaminy a cholesterolem. „Vejce jsou jako součást jídelníčku ceněna zejména díky obsahuplnohodnotných bílkovin (tedy bílkovin s optimálním zastoupenímjednotlivých aminokyselin) a tuků tvořených velkým procentem nenasycenýmimastnými kyselinami a fosfolipidy, za zmínku stojí i obsah vitaminů a dobřevyužitelného železa,“ uvádí prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., členka Fóra zdravé výživy.
Díky svému složení a odborným studiím byla image vajec vylepšena a ukazuje se,
že ve většině případů mají na zvýšené hladině cholesterolu v krvi, a tím ina zvýšeném riziku nemocí srdce a cév minimální vliv. Naopak se i nadále potvrzuje zásadní vliv složení tuků v jídelníčku. Vejce se tak ukazují pro většinu z nás jako vhodná v dávce jedno denně včetně žloutku. „Před více než 25 lety bylo zjištěno holandskými vědci, že vysoká spotřeba vajec ovlivní hladinu cholesteroluv krvi pouze u přibližně každého čtvrtého jedince,“ doplňuje MUDr. JanPiťha, CSc., předseda Fóra zdravé výživy. Jejich rozumná konzumace tak naprostév ětšině z nás nepřináší zdravotní rizika.
Vejce,i když si je můžeme dopřávat denně, je důležité vhodně upravit. „Preferované úpravy vajec by měly vycházetz individuálních potřeb každého z nás. Úpravou vajec totiž můžemevýrazně ovlivnit jejich stravitelnost,“ vysvětluje Bc. Tamara Starnovská adodává: „nejlépe stravitelná jsou vejcenaměkko, nejhůře ta, která jsou upravená na tuku.“ Velmi důležitý vliv májejich konzumace také v případě vegetariánů či osob s problémovýmchrupem. Neméně důležité je používat vejce čerstvá a dobře skladovaná (do 18 °C).
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
ivamal
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?