TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

ivamal

Získané body

Tento měsíc: 105
Celkem: 5880
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Zastavme, prosím, násilí

08. 07. 2020

Z pera MUDr. Kubáta

V současné době jsme svědky zvláštního úkazu. Člověk moudrý, ten homo sapiens  zřejmě sešel ze správné cesty. Místo toho, že bychom byli my, lidé, šťastní, jaké úžasné vymoženosti máme, začínáme se se z nepochopitelných důvodů prát mezi sebou.

Záminky, za které se různí agresoři schovávají, jsou mi naprosto nepochopitelné: někde se lidé mlátí kvůli různé barvě pleti, jinde kvůli tomu, že uznávají jiné proroky, či jiná náboženství. Někde vadí „gender“, vadí, jestli jste žena, muž nebo dítě.

Zprávy ze světa i domova jsou natolik nevlídné, že jsem přestal poslouchat rádio a televizi. Někdy mi asi ujdou zprávy o zajímavé kulturní akci, výstavě, koncertu. Ale abych každý den poslouchal „šokující“,  „drsné“, „hrubé“ a já nevím jaké jiné nesmysly, to si opravdu raději tu televizi nezapnu. A to mám krásnou televizi se skoro metrovou úhlopříčkou ani ne 7 let starou.

Paní doktorka Málková mne požádala, zda bych nenapsal ještě několik slov o Covid19. Napadá mě zde jediné: Není tato hrozba tou nejlepší nadějí na zlepšení našeho chování?

Virus se zcela nečekaně objevil na celém světě. Rozšířil se rychlostí blesku a je dnes prakticky všude. A nejspíš zde bude i nadále. A my lidé si díky němu uvědomujeme, jak malí a bezbranní jsme. Pokud by virus měl kromě své obrovské schopností přenosu i smrtelné účinky, což naštěstí nemá, řekněme, kdyby zahubil nikoli tři procenta nakažených, ale více, třeba sto procent – pak celé lidstvo na celé planetě nebude mít během krátké doby vůbec žádné problémy. Nebude žádné lidstvo.

Virus Covid je naštěstí „relativně hodný“. Splňuje přesně kritéria, která popsal geniální spisovatel Karel Čapek: ohrožuje především bohaté a mocné, lidi vyššího věku a vyšší výživy.

Tady bych byl nesmírně rád, kdyby si někdo nevyložil výše uvedená slova ve smyslu, že mám něco proti „prostorově výraznějším“! Sám mám tvary velmi dobře živeného člověka. A můj dědeček, kterého jsem miloval, to byl už úplně typ „dobromyslného tlouštíka“.

Je možné, že si konečně uvědomíme, jaký obrovský zázrak náš lidský život je?! Jak je to nádherné, že máme co jíst, že se můžeme radovat se svých dětí či vnuků? Neměli bychom odmítnout všechny „aktivisty“ kteří štvou jedny lidi proti jiným?

 A i v oblasti zdravé výživy: Neměli bychom odmítnout různé „televizní hvězdy“, které si udělaly kariéru na konfliktech? Vám se líbilo, když v „hubnoucím pořadu“ vyloženě uráželi lidi s obezitou? Mně ne. Nemám rád, když je na mně někdo zlej. A sám to taky nikomu nedělám – tedy pokud se nemusím bránit. Ale vždy je přece lepší jednat po dobrém. Násilí ještě nikdy nic dobrého nepřineslo.

Co kdybychom prostě řekli – končíme, žádné násilí, žádné konflikty. Nebude se nám žít líp?

A to je všechno, co mohu říci o významu Covid19 pro náš život.

 

Karel Kubát

 

Co si o tom myslíte vy?

 

Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 08. 2020 23:20
Poděkování diskutujícím - toto je poděkování od pana doktora Kubáta, kterého si velmi vážím - a doufám, že se naučí se přihlásit, aby s vámi mohl diskutovat na přímo a ne přes mě - určitě se to vyplatí, protože máme pro vás připravený mini seriál
slova pana doktora:
"Chtěl bych všem poděkovat za Vaše krásné reakce. Je to příjemné, když člověk vidí, že podobné názory nemá sám, že je nás podobných víc.
Těší mně, že v této skupině lidi jen nepozorují. Nabízejí i řešení - řeší to, co je zapotřebí řešit a to, co zlepšit lze.
Některé filosofie (Osho a další) doporučují jen svět sledovat, dívat se, být jen svědek. Svědek ale přece nic nezlepší. Je dobře, že problém nejen vidíme, ale hlavně že vymýšlíme, co s ním.
Líbilo se mi doporučení, že se člověk nemá vzdávat. To je pravda – i když to nebývá lehké. A možná, i když lidí s podobnými názory je málo. Ale možná že i tak něco zlepší. Televize se v nás snaží probouzet jen emoce – často negativní – nejdřív nás chtějí naštvat, a pak nám něco prodat. Používat zdravý rozum – dobrý tip.
A snad poslední věc, kterou bych chtěl reagovat, na kterou bych se chtěl zeptat: jestli jsme nebo nejsme nesmrtelní? Myslím, že ano i ne. Můj život určitě za pár vteřin nebo let skončí. Ale mám děti – mám dvě dcery, a v nich ten můj život vlastně pokračuje. A v jejich dětech možná do nekonečna. A to už je dobrý důvod, aby stálo za to zlepšit, co se zlepšit dá.
Na konec jsem si zkopíroval doslova názor jedné paní: ve dvou větách napsala všechno, co jsem se kostrbatě snažil napsat v tom poměrně dlouhém článku.
Karel Kubát
Snažím se být hodná na všechny, kdo si to zaslouží. A ty, kteří si to nezaslouží, se snažím nepouštět do svého života
To je to řešení! KK "

11. 07. 2020 10:44
Naprosto souhlasím,mám pocit ,že negativních zpráv je v mém okolí stále víc.Působí to na mě jako jed,který člověka zžírá uvnitř.Lidé se k sobě chovají neurvale,v médiích jen samé pohromy a "perličky" kdo s kým se rozvádí apod.Je možné,že právě tohle diváky baví?Je hrozné si uvědomit,že pokud nemusím,tak mezi lidi radši nejdu,nechci sledovat další projevy netolerance a sobectví...Televize sleduji mnohem méně a vrátilo mě to ke knihám,takže má to své plus.
Doufám,že Covid 19,nám dal trochu "lekci"abychom své hodnoty přehodnotili...
11. 07. 2020 08:34
děkuji za milé komentáře, které hladí po duši
09. 07. 2020 20:42
Pro mne je ideální léto, které prožívám hlavně venku, nemusím koukat na televizi ve které je poslední dobou samé násilí. Mám ráda pohodu a klid. Snažím se i pomáhat hlavně potřebným a hlavně v naší zemi, protože mám dojem že naši někteří, jsou na tom opravdu špatně a nikoho to nezajímá.
09. 07. 2020 17:41
Snažím se být hodná na všechny, kdo si to zaslouží. A ty, kteří si to nezaslouží, se snažím nepouštět do svého života.
09. 07. 2020 13:42
Občas má člověk pocit, "jak kdyby blbce shazovali". Nemusí jít ani o velké globální konflikty, ale třeba jen o agresivitu řidičů, nerudnost nakupujících či sousedskou nevraživost. Přitom úsměv, vlídné slovo, trocha empatie či trpělivosti jsou kouzla, která dokáží zázraky. Nezapomínejme na lidskost, ta nás dělá lidmi.
09. 07. 2020 08:57
Naprosto s Vámi souhlasím .
08. 07. 2020 18:08
Pane Kubáte, souhlasím se vším co jste napsal. Nemám ráda násilí, konflikty, zprávy v televizi nesleduji již několik let. Je mi lépe a zbytečně se nestresuji. Covid 19 beru jako varování pro lidstvo. Je potřeba se chovat lépe k naší planetě, přírodě a lidem. Jen si myslím, že je nás takových málo.
08. 07. 2020 10:04
Bylo by to hrozně fajn, kdyby lidstvo nebo prostě lidi začali používat zdravý rozum. Koneckonců v ideálním světe už chtěla žít Božena Němcová, která ve své knize Babička vykreslila svět více idealisticky než realisticky. A nesplnilo se jí to. Ideální svět není, je jen svět, který si sami připravíme. A lidi nejsou, bohužel, schopni konat nepřetržitě dobro. Novináři jdou jen po špatných a ještě horších zprávách, protože ty se líp prodávají. Televize dělá s obměnou totéž a je jedno, zda komerční, nebo veřejnoprávní. Můžeme jen sami přispět troškou do mlýna, když nebudeme druhým nasazovat psí hlavy a poukazovat ne jejich chyby, které se chybami mnohdy jeví jen nám samotným. Dnešní doba je plná hejtů a lajků a mizí obyčejné povídání s přáteli. Nejsem vyznavačem starých dob, ale ani sociálních sítí. Nemám k nim důvěru a marně přemýšlím, proč jim tolik lidí propadá a svěří jim své životy. Já si radši zajdu s kamarádkou na vínko nebo pivko do hospůdky nebo jen tak na kafčo na pokec. Pane Kubáte, kéž byste měl pravdu a lidem konečně došlo, že nejsou vládci planety, ale její malí uživatelé. Opravdu stačí málo a je po legraci.
08. 07. 2020 00:27
Pane Kubát krásně jste to napsal. Jen člověk si na planetě myslí, že může vše a přijde jeden brouček a zničí si klidně všechny lesy, a přijde jeden vir a člověk je zase bezradný.
Chtělo by to víc úcty a pokory k přírodě i k lidem .
07. 07. 2020 21:28
Osobně si o tom myslím to, že: sice uznávám vědu a techniku ale věřím na "něco mezi nebem a zemí", myslím si, že jsme jako lidstvo měli možnost uvědomit si, že jsme každý jeden jako švec Prťavec-proti přírodě. Jenže jsme té šance nevyužili a za to budeme spravedlivě potrestáni, bohužel. To co je napsáno v blogu mně taky zlobí a trápí. Bude nás víc, Jenže nás není dost. A že jsme si odvykli něco si odpírat, omezovat se, to je taky fakt. Docela jsem ráda, že člověk není nesmrtelný.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři