TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

ivamal

Získané body

Tento měsíc: 107
Celkem: 5882
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133146.84 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Kdy zvítězíme v "boji" s obezitou?

05. 08. 2020

Autorem příspěvku je MUDr. Kubát.

 

V minulém příspěvku jsem se snažil přesvědčit lidi, aby se přestali nenávidět a prát. A přišla řada krásných příspěvků, ve kterých se i další lidé přidávají k tomuto názoru. Ale co když se mýlíme? Co když se člověk chce prát a má z toho radost?

 

Dějiny bojů

Víte, já si myslím, že jakýkoli boj - třeba i ten s obezitou - je pěkný nesmysl. V boji se hlava nehlava vrhneme kupředu, hlava nehlava… a následky jsou poněkud jiné, než jaký byl náš úmysl. To, co děláme, bychom si měli dobře rozmyslet. Bojem málokdy získáme něco dobrého. A vůbec, myslím, že násilí je prostě špatné, a nic dobrého nepřinese. Natož násilí proti vlastnímu tělu.

Někdy míváme ale pocit, že když budeme bojovat, tak vše půjde rychleji. Tak rychleji určitě. Ale kam? Napadá mě přirovnání – Občanům Berlína jejich vůdcové v roce 1933 slibovali velké stavební úpravy. Je jisté, že výsledky stavebních úprav, které nastaly v roce 1945, předčily i ty nejdivočejší představy všech obyvatel tohoto slavného a velkého města.

Berlín 1945. V popředí vpravo dopravní prostředek z tehdejší nedávné doby, v poněkud dezolátním stavu. V popředí vlevo je poválečný dopravní prostředek a dva nešťastní obyvatelé města, kteří doplatili na falešné sliby o světovládě.

 

Tak takhle asi vypadá tělo člověka, který „bojoval s obezitou“. Třeba pomocí divokých diet.

Nejjednodušší je dlouhodobá hladovka. Člověk nějakou chvíli nejí nic a ztratí svaly. A když pak zase začne jíst, nají se příliš, a pořídí si spíše tuk. A pak se už nemůže hýbat vůbec, protože jeho slabé svaly to těžké tělo neutáhnou. Hladovka asi není nejlepší nápad.

 

Nebo ketodieta: člověk jí nevyváženou stravu. Nepřijímá cukry, a v těle si začne vytvářet ketolátky, které mají charakter docela silné kyseliny. Vymyje si vápník z kostí, a na stará kolena pak zapláče, protože má „řídké kosti“, osteoporózu.

 

Proč ale člověk tak rád „bojuje“?

No, protože jen v boji se rodí hrdinové! Kdy jindy se můžeme vytahovat na sousedku, že „jsme lepší“ než ona - než když můžeme říci, že jsme „zhubnuli třináct kilo za měsíc!“ Po čem toužíme? Nu – po obdivu. Třináct kilo? Ta bude koukat! Ta bude čučet! Ta bude závidět!

 

„Jedině v boji se z chlapců stávají muži (a mrtví) Jedině v boji se z kousku země stává vlast“ (Karel Čapek – Bílá nemoc), jedině „v boji s obezitou“ se z kuchyně stává … teď mě zrovna nic nenapadá, ale prostě, když budeme „bojovat s jídlem“, tak i z kuchyně se stane ta nejuctívanější a nejdůležitější místnost v celém domě. A guru, který přináší do domova nové informace o „zázračné metodě“ je náhle všemi přijímán a obdivován.

 

---- 

To byla slova pana doktora Kubáta – máte i vy objevy ze současného světa hubnutí? A já jako protipól právě píši knihu Váhy  – laskavý rozhovor nejen o hubnutí a nikde tam nepadne slůvko boj. A v dalším blogu bude ukázka z knihy, která bude představena na Dni zdraví (zapište si již nyní do kalendáře 7. listopadu – netradičně na netradičním místě).

------

Hodnocení (9 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

04. 08. 2020 13:50
Snažím se o souhru množství pokud možno zdravého jídla a pokud možno patřičného pohybu a při tom se snažím být v pohodě, ne vždy se daří vše skloubit, ale i snaha se cení. A STOB mi v tom velmi pomáhá díky. :-)
04. 08. 2020 10:17
Myslím, že je to stejná otázka, jako Kdy zvítězíme nad lidskou hloupostí ? Nikdy, pokud nebudeme používat rozum.
04. 08. 2020 08:08
Já se snažím používat hlavu na svém krku. Opakuji si Vaše moudré rady, že není nebezpečných potravin, důležité je jejich množství. Po své cestě jdu hodně pomalu. I s chybami a občasnými drobnými úlety. Snažím se zařadit do svého života přiměřený pohyb i odlehčenější verze lákadel. I udržet svou hmotnost může být malá výhra. Radovat se z maličkostí a nevidět svět černobíle. Děkuji Vámi týmu spolubojovnic za podporu na cestě za zdravím :-).

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři