TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

ivamal

Získané body

Tento měsíc: 107
Celkem: 5882
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133143.84 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Jak se staví k vašim kilům navíc lékaři?

21. 10. 2020

21. říjen je den celoevropské kampaně "Život s obezitou" organizované sdružením EASO ECPO (The European Coalition for People living with Obesity). 

Cílem kampaně je ponížit stigmatizaci lidí s obezitou, zajistit jim respektující přístup při léčbě, který se dostává i jiným pacientům s chronickými onemocněními. Více se můžete dočíst v blogu Lenky Vymlátilové zde

Jak se staví k vašim kilům navíc lékaři?

Někteří lékaři, zejména specialisté jako diabetologové, kardiologové  neřeší  s pacientem jen zdravotní problémy typu vysoký tlak, ale i příčinu vašich kil navíc. Mají k pacientovi respekt, vedou s ním nesoudící empatický rozhovor, motivují ho ke změně, vyzdvihují jeho silné stránky, ale nechávají odpovědnost na samotném pacientovi. V čekárně a ordinaci mají příjemné prostředí od větších židlí bez opěradel po větší manžetu na měření tlaku. Osvícení lékaři doporučují lidem účast v kurzech zdravého hubnutí STOBu, kde funguje úžasná podpora. Efektivní podpora při hubnutí je založená na pochopení, přijetí a ocenění.

Jiní, často to bývají praktičtí lékaři, naopak věnují pacientům s obezitou méně času – řeší důsledky obezity, tedy přidružená onemocnění, ale ne podstatu nemoci – redukci váhy. Myslí si, že je to ztráta času, že pacienti s kily navíc s tím stejně nechtějí nic dělat. Posílají pacienty méně na specializovaná vyšetření, protože přikládají větší váhu obezitě jako příčině problémů než jiným možným faktorům. Dále často pacienty z neznalosti neúměrně straší zdravotními dopady obezity, což většinou nevede k zvýšení motivace s obezitou něco dělat.  

 

V extrémních případech může nepříjemná a zahanbující zkušenost u lékaře vést k tomu, že se člověk s obezitou začne lékařské péči vyhýbat a zkouší pak různé nevědecké přístupy.

Na druhou stranu lidé s kily navíc mají často tzv. dysfunkční myšlenková schémata ve vztahu k svému tělu a jsou přecitlivělí na reakce lékaře. A pak stačí, když je odborník zváží a při zápisu váhy třeba nadzvedne obočí, a jim už naskočí myšlenky, že nad nimi lékař zlomil hůl, že je zatracuje a nemá smysl se tedy snažit.

Jak to máte vy? Pište, pište, pište – zvláště dnes, 21. října, který byl vyhlášen dnem boje proti stigmatizaci lidí s obezitou.

A jestli máte osvíceného lékaře a jste z Prahy, má tady STOB neodolatelnou nabídku.

STOB má vypracovanou metodiku krátké intervence s atraktivními materiály, které můžeme poskytnout pražským lékařům v rámci grantu zdarma. Udělejte pokus – zeptejte se svého praktika v Praze, zda by měl zájem o atraktivní svépomocné materiály pro pacienty, které by mu ušetřily čas?  Pokud ano, rádi předáme. Napište nám kontakt na lékaře.  Více informací o celém projektu zde. 

Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 10. 2020 16:42
Na jaře jsem byla na ORL u sympatického pana doktora, který prohlásil, že jsem hubená. Přitom se držím v polovině nadváhy. Brala jsem to jako vtip, jeho sestřičku jsem před léty nasměrovala na Sebekoučink, tak jsme se na toto téma všichni pobavili.
28. 10. 2020 12:11
Dobře, připíšu tedy něco maličko já. Moje praktická doktorka mně slušným a hezkým způsobem nasměrovala sem, za což jí budu věčná do konce svých dnů, neb jsem tu našla hodně dobrých přátel, o čemž se mi nikdy ani nesnilo. Jenže paní dr. je na mateřské a já se zatím lékařům zdatně vyhýbám. Nezastírám, že mám fobii z bílých plášťů a proto se snažím zachovat si zdraví pokud možno přírodním a přirozeným způsobem. Takže tady posloužit opravdu nemůžu. Jste asi ve složité situaci, protože koroňák vystrkuje tykadla kam se podíváš, takže lidi asi budou řešit jen existenční starosti a to kila navíc většinou nejsou. Co si budeme povídat, o bílém pečivu a cole když jsou v akci se dá nějakou dobu přežít. Hlavně když zbyde na chipsy, pivo a kuřivo. Budu vám držet pěsti, vám jako Stobu ale jak vidíte v diskuzích-i já to vidím-že se snažíte přidávat nové články, nové informace, přesto dokonce i my "staré vesty" píšeme jen tak, abychom se udržely "v provozu"...bohužel....
28. 10. 2020 11:47
Tak to mě těší, ale stále postrádám reakce ostatních??
23. 10. 2020 15:43
V Praze Modřanech :-)
23. 10. 2020 11:25
A na jaké osvícené poliklinice to bylo? A co vy ostatní - jaké zkušenosti s praktiky máte? A máte nějakého odbornika, který by chtěl pracovat s našimi materiály? Dejte vědět!
22. 10. 2020 19:15
Mám novou, mladou, štíhlou pani doktorku. Když jsem u ní byla poprvé na preventivní prohlídce, po odběrech krve jsme rešily výsledky a ani jednou jsem neslyšela něco jako ,, co ta váha, musite zhubnout nebo..... Bylo poznat, že obě jsme si vědomy, že je potřeba s tím něco udělat :-) P.S. na poliklinice byly letáčky STOBu, ale nic pro mě, protoze ja jsem tu jak doma:-). Díky

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři