TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 08. 2015

Jak si nahrát profilovou fotku?

kiriss

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 3
Celkem: 343
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132242.20 km
Kolo: 65966.90 km
Cvičení: 5477 h 32 min

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Výzva č. 15: Dodržuji pitný režim

14. 04. 2019

To, že jsou tekutiny mocným lékem, jsem si potvrdila od dob, co dělám zdravotníka na skautských táborech. Děti posílám s plecháčkem k pramenu s vodou vždy, když za mnou přijdou s tím, že je bolí hlava nebo že je pobolívá při čůrání. Celková dehydratace organismu je život ohrožující stav, o to více u malých dětí. Proto velmi důkladně hlídáme, aby k pramenu chodili pravidelně během celého dne. A stejně tak bychom měli pitný režim hlídat nejen u dětí, ale také u sebe.    

Dokonce i při bolesti zad je dobré hlídat pitný režim, protože důvodem můžou být „vyschlé“ meziobratlové ploténky, kvůli kterým je pak páteř méně ohebná. A nejen meziobratlové ploténky potřebují pro své fungování tekutiny. Celé naše tělo je složeno z vody.

Optimální množství vody v těle závisí na pohlaví, aktuálním zdravotním stavu, výšce, hmotnosti a také hodně na věku. Novorozenec má v tělíčku až 80 % vody. S přibývajícími léty jakoby „sesycháme“, takže tělo 60letého člověka obsahuje okolo 50 % vody.

Voda se nachází především v tělních tekutinách, například krev je z 83 % voda. Mnoho vody – konkrétně 75 % -  je ale překvapivě i ve svalech, mozku nebo našem srdci. Kůže obsahuje okolo 65 % vody a dokonce i pevná tkáň kostí obsahuje 22 % vody.

Vidíme tedy, že dodržování pitného režimu je opravdu velmi důležité pro celé naše tělo. Optimální množství tekutin, které by zdravý jedinec měl přijmout za den, se pohybuje v rozmezí 30 – 40 ml/kg tělesné hmotnosti. Tedy 80 kg člověk by měl přijmout alespoň 2,4 l tekutin.

Pokud však trpíme nějakým onemocněním, při kterém je nutné příjem tekutin omezovat, určitě se držíme rad ošetřujícího lékaře.

Úroveň hydratace je ale individuální a záleží na mnoha faktorech, jež jsem uvedla již výše. Nedostatečnou hydrataci poznáte např. podle:

  • příliš tmavé barvy moči, která je cítit po močovině
  • suché rty, sucho v ústech, husté sliny a s tím může souviset i nepříjemný zápach z úst
  • bolesti hlavy
  • únava a podrážděnost
  • snížená schopnost koncentrace aj.
  • dlouhodobý nedostatek tekutin přispívá ke vzniku onemocnění ledvin a ke vzniku močových kamenů nebo k předčasnému stárnutí pokožky (Dámy, která byste chtěla mít dobrovolně předčasně vrásky?)

Víme, že někteří pijí opravdu velmi málo a není žádnou výjimkou, že se setkáváme s klienty, jež s těží vypijí půl litru tekutin denně.

Nabízím Vám proto tipy, jak tekutiny do svého každodenního režimu zařadit:

  • Dejte si konvičku s čajem nebo džbánek s vodou na stůl, ať ho máte stále na očích
  • Do práce či do školy si vezměte 1,5litrovou láhev s vhodným nápojem, abyste měli přehled o množství vypitých tekutin.
  • Nastavte si upomínky do mobilu nebo si stáhněte nějakou aplikaci, která vám bude pravidelné pití připomínat.
  • Udělejte si čárku (např. do diáře, na papír nebo si vytvořte tabulku) za každou vypitou skleničku nebo hrnek, snažte se mít každý den alespoň 6 čárek.
  • Vytvořte si vlastní „pitné“ rituály, které budete každý den dodržovat, např.:

o  jakmile přijdu ráno do práce, uvařím si čaj/natočím si do sklenice vodu/otevřu lahev s vodou,

o   dám si sklenici vody ihned po probuzení,

o   ke každé kávě si dám skleničku vody,

o   při odchodu z domu si automaticky beru i lahev s vodou.

  • Pořiďte si hezký hrníček nebo lahev, ze kterého se vám bude pít s radostí.
  • Pokud vám nechutná čistá voda, vylepšete si ji citronem, bylinkami, čerstvým ovocem nebo osvěžující okurkou.

Protiargumentem k pitnému režimu bývá časté chození na WC.

Ano! Zpočátku můžete opravdu toaletu vyhledávat častěji. Tělo je neuvěřitelný stroj, který se dokáže přizpůsobit i nevýhodným podmínkám, kam řadím i nedostatečný příjem tekutin.

Zpočátku tak chvíli trvá, než si tělo zvykne a přeladí se na novou, pro něj výhodnější situaci, kdy má tekutin více, než bylo zvykem. Určitě ale těch pár dní až týdnů za to častější močení stojí, z dlouhodobého hlediska si velmi prospějete a vyhnete se zbytečným zdravotním problémům.

Pokud pijete málo, začněte postupně. Z půl litru vypít hned 2 litry denně je samozřejmě nesmysl a zbytečná zátěž pro Vaše ledviny. Postupně přidávejte 1 hrníček denně. I v pitném režimu tedy platí zlaté pravidlo postupných malých změn :-)

Na zdraví!

Hodnocení (64 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

18. 04. 2019 10:41
S pitným režimem naštěstí nemám problém, ani když nejsem doma. Mám v batohu nebo v kabelce vždy pití nebo si někde koupím.
17. 04. 2019 21:08
S tím bojuji celý život - v práci mám teď PETflašku u stolu a popíjím po skleničkách. Dneska už neřeším, jestli tam klient sedí nebo ne...kdybych brala na lidi ohled, tak si v pracovní době ani neškrtnu. Mnozí by nejraděj, kdybych měla kapačku, sondu a plínky, abych se od počítače těch 8hodin nezvedla...
17. 04. 2019 18:22
Piju pravidelně piju dost :-)
17. 04. 2019 15:24
Pitný režim si hlídám, mám na stole zavařovací půl litrovou sklenici s převařenou vodou s citronem.
16. 04. 2019 13:48
Názory na to, kolik vody se má vypít a co vše je zdrojem vody se dost často liší. Např. mléko se někdy nepovažije za tekutinu a káva dle některých pramenů dokonce odvodňuje. Myslím, že tekutiny (hlavně voda) patří ke každému jídlu, ale neustálé malé popíjení z PETky během dne (pokud člověk nevykonává fyzicky namáhavou činnost) je spíše móda a přijde mi občas až směšné (např. studentky na přednáškách, případně dokonce návštěvníci v divadle během představení...
16. 04. 2019 08:44
Piju dost, je to jedno z mála, co mi jde skvěle :-)
15. 04. 2019 21:41
U mne je tohle boj na celý život. Zachraňuje mne rituální stereotyp během pracovního dne, čaj ke svačině, čaj k obědu, přestávková sklenice s vodou. Jakmile je víkend či jinak výjimečný den, jsem v háji :-(
15. 04. 2019 20:17
Piju dost, považuji to za samozřejmost
15. 04. 2019 18:34
Na pitný režim jsem občas zapomínala. Jsem už dáma v letech a tady je už menší upozornění organismu v podobě žízně. V nové práci jsme si zvykly připravit si litr neslazeného čaje a pomáhá mi Fitness náramek, který mne upozorní na napití každé dvě hodiny
15. 04. 2019 13:14
S pitím problém nemám, ale naučila jsem se to až v průběhu let.
15. 04. 2019 10:42
piju hodně, moje kamarádka říká, že jsem jak kačena, bez vody nemůžu být
15. 04. 2019 10:39
Děkuji za pěkný článek.Občas se mi stane,že přes den vypiji méně než litr,ale je to výjimečně.
15. 04. 2019 10:29
Můj rituál je - sklenice vody hned po probuzení. Bez té bych se necítila ve své kůži a těžko by se mi rozjížděl nový den. Automaticky piju také při sportu (cvičení v tělocvičně nebo posilovně) a po návratu z procházky. V létě si vodu beru i na procházku, hodinu a více v horku bych bez vody nevydržela. A jsou i další situace, kdy automaticky sáhnu po sklenici vody nebo šálku ovocného čaje.
15. 04. 2019 09:22
Jak už jsem se zmínila v komentáři k druhému článku pitný režim mám zažitý - takový vybudovaný "Pavlovův" reflex .
15. 04. 2019 09:21
Pitný režim mi problém nedělá, ráno po probuzení hrnek teplé vody s citronem, během dne 3 velké čaje a mám dávno splněno, mezitím nějaká polévka, to jsou další tekutiny, k večeru pití omezuji, nechce se mi lítat v noci na záchod, ale pít mě naučil také až stob
15. 04. 2019 08:24
Díky Stobu už na tom s pitím nejsem tak špatně, jako před 2 lety. Vyhráno ještě ale nemám, mám pořád na stole skleničku, nebo džbánek a tak mám pomyslné hlídače.Dokonce jsem se i naučila , že kamkoliv jdu, beru vodu s sebou do batohu....díky Stobe
15. 04. 2019 07:17
S pitným režimem problém nemám. Piji 2 litry denně. Neslazené čaje a vodu.
15. 04. 2019 06:16
Tak zde to mám na 1 :-). Pitný režim dodržuji a nedělá mi to žádný problém...
15. 04. 2019 05:46
Snažím se, ale vím,ze že mám ještě rezervy, takže toto téma mě hodně zajímá.
15. 04. 2019 04:28
Tak tady mám za 1.pitny režim zvládám dobře. Většinou jen obyc vodu. Občas si koupím magnesii.
24. 02. 2018 18:43
Tak to je přesně téma pro mě. Cvičení, celý den s dětmi ve školce aktivně, cesty domů v poklusu, ale pití ? Velká neznámá. Teď se snažím, ale moooc na to musím myslet, abych pila. Ale já se to naučím, věřím tomu.
23. 02. 2018 20:16
Kdybych na tom byla s cvičením tak dobře jako s pitným režimem, tak sem vysmátá.
23. 02. 2018 17:06
bystr, Hanka Malkova: Víte, na blb-, ehm, na lidi postrádající takzvaný zdravý selský rozum neschopné zamyslet se nad sělenými informacemi, člověk může narazit na internetu kdekoli, tomu se postě neubrání. Nicméně takovým jedincům nepomůže ani milion upozornění. Raději nebudu rozvádět, co si třeba myslím o lidech, kteří jsou schopni stláskat dohromady najednou pět různých zaručeně účinných přípravků proti chřipce, obsahujících paracetamol, které jim postupně doporučila kamarádka, tetička, kolegyně v práci, synova složačka a náhodná spolucestující v autobuse, a pak se diví, co to s nimi udělá.

Nicméně, co se týče zdejší komunity, jsem vcelku klidná.
1. Vzpomínám-li si dobře, tak hned při pokusu zaregistrovat se do aplikace Sebekoučink jest upozornění, že je určen zdravým dopělým jedincům.
2. O otravě vodou tvůrci STOBu rozhodně vědí - vždyť já sama jsem se o hyperhydrataci a hyponatrémii dozvěděla právě od nich, třeba z článku "Co může způsobit nadměrný příjem tekutin", ale zmínky o nebezpečí nadměrného příjmu vody byly i v jiných článcích loňského projektu Prožij rok zdravě.
3. To nejdůležitější - zatím jsem se tu nesetkala s nikým, kdo by měl nevědomky sebedestruktivní představy. jinými slovy, všichn tumají aspoň špetku toho zdravého selského rozumu.
23. 02. 2018 16:29
pitný režim se snažím dodržovat....
22. 02. 2018 23:33
Myslím, že s pitným režimem nemám problém. Ty 2 litry určitě denně vypiji.
22. 02. 2018 07:18
mám to jak kdy
21. 02. 2018 20:00
Jsem typ, který když má před sebou něco k jídlu, bude uzobávat tak dlouho, dokud to nezmizí a stejně tak s pitím. Takže jsem měla zafixovanou představu, že piju docela dost. Když jsem si to ale před nedávnem začala sledovat, uvědomila jsem si, že velmi často za celý den nevypijju víc než dvě až čtyři kafe s mlékem (ale piju kafe aspoň z velkého hrnku). V poslední době si to tedy snažím hlídat, mám upomínku v mobilu atd.. - a rozdíl je znát. Dokonce i v úbytku váhy při stejném kalorickém příjmu, ale hlavně ustoupily bolesti hlavy. Taky jsem poprvé po dlouhé době ani v čase chřipkové epidemie nic nechytla, ale jestli je to náhoda nebo též to má souvislost, těžko říct.
21. 02. 2018 17:07
super článek,..pitný režím nemám problém-:)
21. 02. 2018 07:58
Krásný článek :-)
21. 02. 2018 05:43
Na pravidelný pitný režim jsem si musela zvyknout a raději si dopředu nachystám do džbánku takové množství vody nebo čaje, které bych měla denně vypít.
20. 02. 2018 21:48
Vodu piju automaticky a dostatečně :-) to mi jde.
20. 02. 2018 20:09
S pitným režimem problém nemám.
20. 02. 2018 09:41
Spousta z vás píše, že už máte pitný režim zautomatizovaný a nedělá vám vůbec žádný problém, což je skvělé :-) Určitě to ale neznamená, že budete tento týden bez "práce", využijte čas pro trénování některé z předchozích výzev, která vám dělá větší problém. Můžete začít třeba hned minulou výzvou, a to tak, že se každý večer pochválíte za to, že jste hezky dodrželi pitný režim :-) Řada z vás by se určitě mohla vrátit i k pohybové výzvě nebo třeba pravidelnému jedení... Každý si zkrátka vyberte, kde ještě máte mezery a do čeho máte zrovna chuť :-)
20. 02. 2018 09:35
bystr: Děkujeme za doplnění. Je jasné, že člověk se zdravotními problémy si to musí uzpůsobit a řídit se radami lékaře, což neplatí jen u pitného režimu, ale v podstatě u všech výzev (možná až na tu z minulého týdne o odměňování :-)). Ale jak píšete, je to nad rámec článku a není možné v projektu obsáhnout vše. Takže věříme, že snad každý, kdo nějaký problém má, tak ví, co má dělat a nebude slepě dodržovat obecná doporučení, která platí pro zdravou populaci. Ale možná pro jistotu příště přidáme informaci, že to platí pro zdravé jedince :-)
20. 02. 2018 08:01
já piju automaticky nemusím si nic připomínat, nejvíce vodu a neslazený čaj
20. 02. 2018 07:03
S touto výzvou nebudu mít problém, pitný režim mám velmi dobře zažitý, moje tělo je spokojené :-)
19. 02. 2018 22:42
S pitným režimem mám občas problém
19. 02. 2018 21:22
s pitím problémy nemám, piju nejraději vodu nebo neslazené bylinkové čaje
19. 02. 2018 20:44
S pitím také většinou nemám problém, nejraději mám kohoutkovou vodu :-)
19. 02. 2018 20:17
S pitným režimem nemám problém, kromě kohoutkové vody piju v zimě hodně čaje, v létě si do vody přidávám bylinky a citron.
19. 02. 2018 19:53
Takže platí: všeho s mírou.
19. 02. 2018 19:53
Takže platí: všeho s mírou.
19. 02. 2018 18:53
Bohužel musím zasáhnout, protože mám ke článku výhrady, uvedu aspoň tu,která se týká doporučeného množství vody za den. Jje uvedeno, že 80kg má přijmout "aspoň 2,4 l tekutin". Zdravý člověk v létě-souhlas. Staršímu /nemocnému..s nemocnými játry, ledvinami, vysokým tlakem,slabým srdíčkem...může i tato dávka ublížit! Těmto lidem se dávají mj. léky na odvodnění, aby se jim voda nehromadila na plicích,v břiše, neměl i otoky nohou atd atd., problematika je složitá a překračuje rámec příspěvku.
PS:Víte, že existuje i otrava vodou? Takže všecho s mírou a hlavně individuálně / někdo max 1 litr denně!/ s ohledem na své zdraví. Jste-li chronicky nemocní, poraďte se se svým lékařem.
/ jsem lékař -internista/
19. 02. 2018 18:52
Taky piju docela "bez problémů". Ráno půllitrový hrnec čaje, dopoledne káva, k obědu voda, mezitím Magnesia...odpoledne káva. V létě úplně bez problémů, v zimě to trochu musím hlídat.
19. 02. 2018 18:46
Tak tohle je výzva, se kterou nebudu mít problém. Pít budu jako standartně, tedy dost a budu o to víc pilovat svůj záporný vztah k pohybu :-).
19. 02. 2018 18:37
pití zvládám na 1 :-)
19. 02. 2018 18:36
Zajímavý článek. Piji denně 2 litry, někdy více. Ráno k snídani si dám 4 dcl. Přijdu do práce a vařím čaj. Odpoledne čaj. Mezi tím mám dopolední a odpolední kávu a vodu.
19. 02. 2018 18:33
Díky za náměty, s pitným režimem mám problém.
19. 02. 2018 16:42
Díky za hezký článek. Je to přesně moje téma a úkol, na kterém již pár dní pracuji. V posledních týdnech jsem neměla chuť a ani čas pít. Tedy samozřejmě, že čas by se našel, ale v práci jedu jako fretka a pít zapomínám zvláště v zimním období, kdy nemám takovou žízeň jako v létě. Pravda je, že v posledních týdnech mě trápí bolesti hlavy, bolesti zad (vůbec mě nenapadlo, že kvůli zanetbanému pitnému režimu) jsem unavená a podrážděná. Úžasné je jak je voda mocná a smutné je, že si to člověk uvědomí až když je mu ouvej. Tedy nyní mám vodu vedle monitoru, nakoupené dobré zelené čajíky a bylinky piju a piju a čůrám a čůrám:-))) Krásný den všem
19. 02. 2018 16:17
hezký článek, zajímavé zjištění, že z nedostatku mohou bolet i záda, snažím se pít okolo 3 litrů, ale teď v zimě je to někdy těžké...nevadí mi pít, ale to chození na záchod mi vadí, hlavně když člověk cestuje, no
19. 02. 2018 12:48
Piju 2,5 - 3 litry vody a neslazených vychladlých čajů, 1 či 2 černé kávy a občas na chuť jeden birell. Pokud piju málo, mám žízeň a jsem unavená, tělo se hlídá samo. Jen služebky v terénu jsou problém, nemám kam chodit čůrat.
19. 02. 2018 12:28
Čím jsem starší, tím menší mám potřebu pít pravidelně. Ale snažím se tu potřebu respektovat.
19. 02. 2018 11:55
Pití jsem se tady naučila nejlíp. Nedělá mi problémy dodržet pitný režim. V zimě víc čajuju, v létě voduju. Sladké nepiju prakticky vůbec, ale občas mám ráda v létě pivo. Ale jen zlehka. Článek mi potvrdil moje znalosti o pití a děkuji za něj.
19. 02. 2018 11:47
Hodně pomáhá Sebekoučink, ten hlídá průběně pitný režim. Stejně je ale dobře vypít více než polovinu denní normy během dopoledne, dohánět pitný režim večer vřele nedoporučuji.
19. 02. 2018 11:32
pitný režim zvládám,přes zimu hlavně čaje-:)slazené nápoje nepiju už pár let,čaj ani kávu nesladím..
19. 02. 2018 11:32
Na pravidelné doplňování tekutin jsem si musela zvykat poměrně dlouho, ale stálo to za to. 4asté bolesti hlavy , pro mne dříve nepochopitelné, skutečně s dobrým pitným reimem vymizely. Také hodně ovoce a hlavně zeleniny mi vodu v těle pravidelně doplňuje, takže mi stačí na mých 70 kg 1,5 l vody či čaje na dosažení optima.
19. 02. 2018 11:25
po probuzení si dám vždy sklenici vody, piju i v noci
19. 02. 2018 11:13
Pití zvládám vcelku dobře. V zimě místo vody raději čaje všeho druhu.
19. 02. 2018 10:03
S pitným režimem mám problém, nemám totiž pocit žízně a tak musím na to stále myslet. Proto mám před s sebou vždy pití a když ho vidím tak piju. O víkendu je to horší.
19. 02. 2018 09:57
Ano, tady mám pořád problém a stále na pití musím myslet. A v zimě je to ještě horší pocit žízně vůbec nemám. a tak se učím pít " podle skleniček ".
19. 02. 2018 09:47
Mam to podobne jako nektere damy v diskusi niz. V tydnu ok. O vikendu problem, pobiham po dome a na piti si nevzpomenu..
19. 02. 2018 09:45
Prima článek.můj pitný režim je OK, přesto jsou tu pro mě i nové informace - zejména vyschlé meziobratlové ploténky jsem si vůbec nedávala do souvislosti s tekutinami.
19. 02. 2018 09:44
S pitným režimem nemám problém. Denně vypiji 2,5litrů vody nebo čaje a k tomu 3 - 4 kávy.
19. 02. 2018 09:43
Snažím se na pitný režim nezapomínat, vždy mám po ruce něco k pití, buď čaj, vodu nebo Magnezii.
19. 02. 2018 08:36
V zimě piju jen teplé tekutiny, a tak mám několik hrnků čaje denně a k tomu 2-3 kávy. Asi toho je 1,5 litru, možná i víc.
19. 02. 2018 08:30
Mám to podobně jako Petra. Přes pracovní týden s pitným režimem nemám problém. Uvařím si konvici čaje či si nachystám konvici vody s citrónem a postupně ji vypiju. O víkendu, i když konvice stojí přede mnou s čajem, tak na to nějak zapomínám. :-( Takže můj cíl - zlepšit se přes víkend. :-)
19. 02. 2018 07:13
Super,po minulé výzvě která byla pro mě vážně oříšek, je tahle úplně SUPER. Piju pravidelně už několik let a stydím se přiznat, že je dodržení pitnýho režimu lepší než strava.Takže za mě dík a píší splněno
19. 02. 2018 07:03
Já mám pitný režim vpořádku, naučila jsem se pít. Občas nestíhám, ale jakmile si to uvědomím, tak na to ihned zareaguji a tekutiny doplním :-).
19. 02. 2018 06:55
Největší problém s dodržováním pitného režimu mám přes víkend, kdy nemám tu skleničku pořád před sebou, ne že bych zapomínala pít, ale nepiju tak pravidelně, jako třeba v práci, kdy mám vedle sebe neustále konvičku s vodou.
19. 02. 2018 06:25
Pitný režim dodržuju bez problemu.
19. 02. 2018 05:23
Jsem na tom jako pejska, lahvička s vodou na očích se mi osvědčila a okurková "limonáda" s kapkou citrónu je pro mne nápoj bohů a při delších cestách za volantem autíčka kupodivu funguje líp než káva
19. 02. 2018 01:43
Občas se mi stane,že piju méně, naštěstí to není pravidlem.
19. 02. 2018 00:32
No jo, tady se mi rýsuje úkol stálý.......:-¨)
19. 02. 2018 00:22
Naštěstí pitný režim mám natolik zažitý, že nemusím nic měnit. :-))

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři