TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 08. 2015

Jak si nahrát profilovou fotku?

kiriss

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 3
Celkem: 343
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133040.31 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 4 min

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Výzva č. 49: Tipy na celoroční pohybové aktivity

08. 12. 2019

Jsem lektorkou kurzů zdravého hubnutí STOBu a jedním z důvodů, proč kurzy tak ráda vedu, je, že mě klientky obohacují o nové recepty a tipy na pohybové aktivity. V posledním kurzu jsem si připadala skoro až „mimo“, když si v lekci o pohybu účastnice vyměňovaly tipy na oblíbené indoorové sporty. Názvy jako H.E.A.T. program nebo cvičení NIA mi totiž nic moc neříkaly. Rozhodla jsem se, že s klientkami udržím krok a do objevování pohybových novinek se pustím s nimi, což se hodí zvláště teď s příchodem zimy, kdy se nám tolik nechce sportovat venku.

Přestavím vám 4 typy cvičení, které jsem vyzkoušela a doufám, že vám některý z nich padne do oka natolik, že si ho také sami vyzkoušíte!

H.E.A.T. program

Název H.E.A.T. program ve mně evokoval cvičení v sauně, zkratka někde, kde mi bude pořádné horko až ze mě bude stříkat pot (heat - anglicky horko, žár). Moje předtucha se splnila tak napůl - teplota byla ve cvičebně normální, ale pot ze mě tekl pořádněsmiley

H.E.A.T. je zkratka 4 anglických slov – High Energy Aerobic Training, což v překladu znamená aerobní cvičení s vysokým výdejem energie. H.E.A.T. se dá popsat jedním slovem jako „chůze“. Lekce je vlastně takovou 45minutovou procházkou na pásu, při které se projdete velmi svižným tempem po rovince, pak vyšlápnete Petřín, v lekcích pro pokročilé i Ještěd. Pás si totiž můžete nastavit do dost strmého sklonu. Není třeba se bát, že vám pás ujede – je poháněn pouze mechanicky vaší energií, takže když přestanete šlapat, pás se zastaví. Lekce je moderovaná trenérem, v čemž je výhoda oproti tomu, kdy v posilovně šlapete na pásu sami. Trenér vás svižnou procházkou vede a instruuje, jak při chůzi držet tělo, jak zapojovat ruce, jak dýchat a také vás motivuje, abyste ten Petřín nevzdali v půli smiley

Chůze je pro lidi nejpřirozenějším a nejzdravějším aerobním pohybem. Neničí klouby ani páteř a právě to je i největší výhoda H.E.A.T. programu. Nemusíte mít drahé vybavení, nemusíte cítit rytmus a mít paměť na kroky…zkrátka - stejně jako chůze, tak i HEAT je (téměř) pro každého. A lekce, které jsem se účastnila to potvrdila – bylo nás 8, muži i ženy ve věku 21-64 let!

H.E.A.T. je vhodný pro všechny, kteří chtějí zdravým způsobem spalovat a zvyšovat kondici, už méně pro ty, kteří chtějí cíleně tvarovat postavu. Pro ty je vhodnější typ cvičení s názvem Power plate.

Power plate

Na power plate jsem se těšila, i když jsem od klientek věděla, že je to makačka. Power plate je speciální plošina, která přenáší vibraci do svalů, takže už jen tím, když na ní stojíte, posilujete, protože vaše svaly musí vibrace vyrovnávat. A když na power platu nejenom stojíte, ale dřepujete a provádíte další cviky na všechny problematické partie, je ta půlhodina, co trvá lekce, docela výživná. Účinnost power platu jsem cítila především 2. a 3. den, kdy mě příjemně bolelo snad všech 600 svalů, co jich na těle mám.

Na lekci nás naštěstí bylo málo, takže měla trenérka prostor věnovat se nám individuálně. Některé cviky se mi ale zdály docela komplikované a když jsem je „nechytla“, ochotná cvičitelka mi je znovu předvedla.

Power plate je asi nejkomplexnější a nejefektivnější cvičení. Během pouhých 30 minut se člověk zahřeje, pořádně si zaposiluje a nakonec i zrelaxuje díky skvělé masáži balonky. Nutno ale podotknout, že je cvičení docela náročné pro klouby a doporučovala bych ho pouze zdravým lidem bez větších obtíží. A pokud se na něj rozhodne i tak jít, je moudré své omezení předem probrat s trenérkou, která trénink uzpůsobí.

SM systém

Cvičení podle metody SM systém rehabilitačního lékaře Richarda Smíška je známé především mezi fyzioterapeuty a jejich pacienty s bolavými zády. Podle Richarda Smíška nás záda bolí, protože se nám správně nezapojují svaly a jednotlivé obratle se při každém kroku od sebe neoddalují tak, jak by měly. Páteř naopak „sesedá“ a končí to výhřezy plotének a bolestí při každém kroku. Podle Smíška se naštěstí vše dá cvičením podle SM systému spravit nebo alespoň částečně zlepšit.

Cíl cvičení je jasný – aktivovat zpátky skupiny svalů (tzv. svalové řetězce). Jak toho dosáhnout? Pomocí stabilizace a mobilizace (odtud zkratka SM systém). To zní velmi odborně, ale v podstatě je to docela prosté. Stabilizace jednotlivých částí těla dosahujeme tím, že posílíme svaly a mobilizace tím, že je protáhneme. Zajímavé ale na metodě je to, že se posilování a protahování děje současně. Za zápěstí nebo za kotníky totiž máte po celou dobu cvičení zaháknuté gumy. Protahovací pohyby (např. úklon) tak provádíte proti odporu gum, takže svaly v protažení zároveň posilujete.

Při této metodě se nezapotíte, ale velmi příjemně protáhnete a ani si nevšimnete, že vlastně posilujete. Cviky jsou jednoduché a snadno zapamatovatelné. Základ je mít šikovnou lektorku, která vás důkladně instruuje, jak cvik provádět a případně vás i poopraví.

Stejně jako u H.E.A.T. programu i zde platí, že je metoda pro každého. Zažila jsem dokonce paní po operaci kyčelního kloubu, která cviky prováděla ze židle. Metoda je vhodná především pro všechny s bolavými zády či klouby i pro sportovce, jejichž pohybový aparát je zatížený jednostranným sportem.

Cvičení NIA

Na cvičení NIA jsem šla s představou, že to bude „něco jako aerobic“ – cvičitelka ukazuje kroky a já je po ní opakuji. Byla jsem pak hodně překvapená, když nás lektorka  - oblečená trošku jako květinové dítě (batikované elasťáky do zvonů a květovaný šátek kolem boků) -  vyzvala, abychom si sundaly boty. Ale tím moje překvapení nekončilo! Asi jsem neviděla nikoho, kdo by měl při nějaké fyzické aktivitě tak rozzářený a uvolněný obličej jako naše instruktorka. Chvíli jsem z toho byla až rozpačitá, protože mám zafixované, že na tréninku je potřeba se soustředit a hlavně makat! Ale asi po 10 minutách už jsem taky jemně třeštila oči. Je vlastně krásné radovat se jen tak! A v čem cvičení NIA spočívá? Vlnivé pohyby sice skutečně po lektorce opakujete, ale jde spíše o inspiraci, která vám je nabízena. To, jak si pohyby přizpůsobíte, už je na vás. Cílem je „cítit se dobře ve svém těle“. Muzika, na kterou se tančí, je sice rytmická jako například při zumbě, ale rozhodně ne tak rychlá a melodické smyčky se opakují dlouho, což podporuje meditativní prvek tance. Zajímavým prvkem je i občasné vydávání zvuků, například radostného vískání nebo bojovného zakřičení. smiley

NIA se tančí bosky na špičkách a po celou dobu hodinové lekce jste v pohybu, takže bez pochyb můžeme cvičení NIA zařadit do aerobního kondičního cvičení s výrazným relaxačním účinkem.

Později jsem se dočetla, že NIA vychází z tai-chi, jogy, moderního tance a Feldenkreisovy metody. Takže skutečně žádný aerobic! smiley

Cvičení NIA je přesně pro ty, kteří už nechtějí být svázáni přesně prováděnými, strojovými pohyby, ale chtějí se spojit se svým tělem a zažívat spontánní radost z pohybu.

Indoorové sporty a cvičení oceníte především v zimě, kdy není tolik příležitostí hýbat se venku. Při výběru konkrétní aktivity je potřeba vzít v úvahu tři důležité faktory. V první řadě myslete na svou kondici a případná omezení. Některými sporty si můžete ublížit. Ku příkladu pro klouby a záda jsou velmi zatěžující jednostranné sporty s výskoky a prudkými nárazy, např. squash nebo badminton. V druhé řadě se zamyslete nad záměrem, se kterým na cvičení vyrážíte. Chcete si zlepšit fyzičku? Vyrazte například na H.E.A.T. Chcete efektivně tvarovat postavu? Využijte třeba pomůcky power plate. Chcete ulevit bolavým zádům? Navštivte lekci SM systému. Chcete si užít radost z pohybu? Možná právě pro Vás bude cvičení NIA. Třetím, velmi důležitým bodem je radost z pohybu. Hledejte typ fyzické aktivity tak dlouho, dokud nenajdete „tu svou“, která Vás bude těšit. Jen u toho, co máme rádi, vydržíme dlouhodobě.

A jaké indoorové aktivity byste svým kamarádům a kamarádkám doporučili vy?

Hodnocení (30 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

13. 12. 2019 18:51
zajímavé tipy.....většinu neznám
12. 12. 2019 18:27
Zajímavé a nové info -díky! Ale nejsem společenský typ, tak mi vyhovuje doma rotoped a sólo procházky (když nemrzne), no a bazén - to je celoroční aktivita!
10. 12. 2019 12:48
Kromě té chůzi na pásu, kterou náhradním raději vycházku do přírody, jsou to tipy velmi zajímavé.
10. 12. 2019 09:57
Ani nevím jestli u nás takové cvičení je, ale raději si zůstanu u jógy, chůze, kola a rotopedu. Sm cvičí manžel, ale toho to naučili na rehabilitaci. Mě to moc nejde, tak jsem toho raději nechala. Nedokážu vše dát dohromady se správným dechem.
10. 12. 2019 09:21
Já jsem k denní chůzi přidala fibaly.
09. 12. 2019 23:41
Vzhledem k tomu, že jsem přešla ve sportovní kynologii z rekreačního pojetí do vrcholového sportu, mám o zábavu postaráno a pohybově nestrádám. Díky za inspiraci - třeba do budoucna
09. 12. 2019 12:18
v podstatě je mi příjemnější chůze a tanec, někdy chodím i na bazén, ale to jen občas
09. 12. 2019 12:10
Moc děkuji za bezvadně podané informace,kromě power plate jsou mi známy jmenované aktivity,které jsem si vyzkoušela.Souhlasím,že považuji za nutné vedení odborníka.
09. 12. 2019 10:27
Zaujalo mne H.E.A.T., o kterém jsem doposud žádné informace neměla a znovu jsem si připomněla, že bych měla někde v blízkosti vyhledat a vyzkoušet SM systém.
09. 12. 2019 10:15
SM cvičení skutečně přináší to co jsem od něj očekávala a velmi mi pomáhá, ale chce to opravdu absolvovat alespoň několik lekcí pod odborným dohledem, aby si člověk spíš neublížil.
09. 12. 2019 06:48
Chodím na gymbaly a gymsticky. Cvičení se mi moc líbí. Ještě jsem chodila na tabatu, kruhový trénink, body stiling, drumfit....
09. 12. 2019 05:57
Chodím na pilates a na bodystyling - cvičení, které kombinuje deep work, aerobik a jógu. Zní to divoce, ale zpotíme se řádně. A to se děje třikrát týdně ve vesnické sokolovně.
09. 12. 2019 05:57
Zajímavé cvičení, asi bych si vybrala SM systém, ten jsem vyzkoušela i na Dni zdraví.
08. 12. 2019 22:07
Z novinek jsem si oblíbila běhání v korytě "divoké řeky" v krytém bazénu. Pochopitelně, jen když tam není moc plno :-).
04. 12. 2018 14:29
díky za inspiraci, většinu jsem neznala a ani nevím, jstli u nás něco takového funguje...
04. 12. 2018 05:43
Mám smůlu, že taková nabídka aktivit je ve větších městech, takže z časových důvodů to nemám možnost využít. Kdysi jsem chodila na aerobic aspoň jednou týdně, ale to bych už po padesátce nezvládla. Snažím se aspoň co nejvíce chodit a zatím se mi daří váhu celkem udržovat.
03. 12. 2018 21:14
U nás se nic takového nevyskytuje, takže si budu muset i nadále vystačit s chůzí a ranním protahovacím a posilovacím cvičením.
03. 12. 2018 20:41
Mně tak připadá, že ti co zvolili jen "obyčejnou chůzi"( buď z nutnosti, nebo s radostí)v určité délce a tempu-že ti mají kupodivu největší úspěchy se snižováním, případě udržováním váhy.Takže to nebudou "jen procházky"...zkouším najít způsob jak do toho naskočit taky.V centru velkoměsta...
03. 12. 2018 20:12
Moje několikrát operovaná noha a na trvalo přidělené hole mi dost zužují výběr. Osvědčila se chůze v přiměřeném rozsahu, rotoped a plavání. Beru to tak, že ani to není málo a snažím se - tedy v rámci možností:-).
03. 12. 2018 19:32
Děkuji za pěkný článek ale protože jsem v letech nechám si to co dělám spoustu let a je to jóga, čtyři packy a hromadu práce.
03. 12. 2018 19:07
Na H.E.A.T jsem chodila, ale vůbec mě to nebavilo, asi jsem nenatrefila na dobrou lektorku. Hrozně ráda jsem chodila na power jógu, ale pak jsem to časově nestíhala a teď se mi to toho nedaří naskočit zpět. Docela "výživný" a klouby šetřící mi přišel aquagymstick, ale tam jsem byla naposledy vloni ... no jsem ve fázi, kdy se roztékám a kynu ... Nějak jsem všechen pohyb vypustila, nejdřív nebyl čas, pak se přidali různé zdravotní obtíže a hrozně těžko se člověk k aktivnímu trávení volného času vrací - a s názorem mého muže, že je to ztráta času to jde opravdu těžko, takže golfové hole leží zaprášené v garáži, taneční boty jsou až nahoře v botníku, stejně tak tenisky a NW hole ...
03. 12. 2018 15:55
Miluju poweryogu, cvičím pravidelně 6xtýdně, a pokud počasí dovolí, denně chodím na procházku, nejradši do lesa za humny ... z nabízeného bych si asi vybrala NIA, ale jednak jsem už dávno vyměnila fitko právě za procházky, jednak zatím jsem neslyšela, že by se u nás cvičilo ... a taky bych někdy ráda vyzkoušela TRX
03. 12. 2018 14:03
Chci začít chodit cvičit na fitbaly a Aqua aerobic
03. 12. 2018 12:10
Já mám cviky doporučené z rehabilitací, ty cvičím jednou i dvakrát denně, pak hodně často cvičím "židle"a "balon", největším zdrojem pohybu je chůze a vnoučata. SM by mě zajímalo, jenže u nás se cvičí jen joga a zdravá záda.
03. 12. 2018 10:22
u nás na malém městě se tyto sporty neprovozují, a já mám stejně radši vycházky, v létě kolo, v zimě rotoped
03. 12. 2018 09:38
Asi si zkusím vše, tento týden zkusím H.E.A.T cvičení a pak cvičení NIA. Pak se uvidí. Jinak pravidelně cvičím jógu , pilates a aerobic pro starší dámy. Doma rotoped a běhací (rychle chodící pás). Když to vyjde plavání. V létě kolo a v zimě běžky. A samozřejmě chůze.
03. 12. 2018 09:20
Tak já osobně bych si vybrala poslední dva tipy- SM a NIA. Jen nevím, zda se provozují i v Hradci Králové.
03. 12. 2018 09:06
Děkuji za zajímavé informace, na malém městě, kde žiju nic takového není, ale myslím si , že moje milovaná chůze mi vše co potřebuju splňuje. Na cvičení NIA se podívám na internet, jestli bych tam nenašla nějaký návod...to by se mi totiž moc líbilo...
03. 12. 2018 08:35
Na malém městě se těžko hledají místa s podobnou sportovní aktivitou, a když je najdu, tak se dozvím, že jsou přeplněné anebo pro mě v nevhodnou dobu. A tak si musím hledat pro sebe něco sama. Kdo chce, aktivitu si pro sebe vždycky najde. Pro mě to jsou pěší výšlapy na kopec 700 m/m na chalupu, kam chodím krmit kočky. Hodina nahoru a hodina dolů svižnou chůzí s holemi, navíc nádhernou přírodou na čerstvém vzduchu je to nejlepší, co můžu pro sebe najít.
03. 12. 2018 07:05
Děkuji za velmi pěkný článek,vůbec neznám cvičení power Plate,SM systém jsem cvičila pod odborným vedením a Nia vyzkoušela na Dní zdraví.
03. 12. 2018 06:40
Pravidelně chodím na kruhový trénink, tabatu obojí je intervalové cvičení :-). Potom ještě gymbaly - ale nejsou to ty relaxační na protažení a uvolnění zád, ale prostě posilování :-). Také jsem si vyzkoušela třeba i tabatu s TRX a bosu - jde to valstně s jakoukoliv cvičební pomůckou. Jinak se mi líbí i body styling a z toho klidnějšího pilates a body balance - to je hodně zajímavé cvičení jelikož se cvičí také pomalu a je zaměřen na posílení hlubokých svalových struktur. Vřele doporučuji - na hodině to vypadá, že se moc nemaká, ale druhý a třetí den je znát taky každý sval :-)).
Jelikož mám problémy s koleny, tak cvičení mám uzpůsobeno pro mě. Jsem domluvená s lektorkou, takže když děláme nový cvik- ukáže mi upravenou variantu, nebo pokud už cvik znám, tak už variantu mám z předešlých hodin :-).
03. 12. 2018 05:12
Dík za nové znalosti. Druhů cvičení je mnoho, ale každý by si měl najít takové, které ho bude bavit.
03. 12. 2018 05:03
Tyto pohybové aktivity neznám, jen jsem si vyzkoušela SM systém na Dni zdraví v Praze.
03. 12. 2018 04:54
Mně zaujalo cvičení H.E.A.T a NIA ale moje cvičící nářadí má 2x 4 tlapky, veselý ocásek a čenichy. A vyžaduje, abych ho brala do ruky každou volnou chvilku. Takže chůze, občas terénní poklus, zejména pokud beru to mladší. A krokoměr ukáže málokterý den pod 12 000
02. 12. 2018 22:25
Díky za info o některých neznámých pohybových aktivitách.Upřímně jsem si myslela, že SM bude pěkné sadomaso:-))
Celkem sleduju možnosti a nabídku indoorových sportů.Bohužel při mojí velikosti jsem zatím zvolila bosu, pilates a fitball.Jsou to myslím celkem postarší aktivity ale na zpevnění těla fungují báječně.Opravdu je potřeba vybírat sport podle očekávaného výsledku.Pokud nechci přijít k úrazu, musím nejprve zpevnit.Myslím, že na hubnutí je ideální kruhový trénink.Tam hodně záleží na trenérovi, jak poskládá nářadí.U nás v Ostravě celkem letí různé druhy jogy a také step ae a cross training.Na jogu nemám buňky, to další jsem vyzkoušela, bohužel, zatím schránka odmítá spolupráci....zvažuji tedy zakoupení krokoměru.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři