TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 08. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

lenkavy

Sebekoučink

Zahájení: 14.02.2024
Ukončení: 08.05.2024
Cíl: Udržet váhu bezprostředně po hubnutí a neznám kJ

50% Držím!
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 10. 5. 2024

Získané body

Tento měsíc: 30
Celkem: 1068
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132242.20 km
Kolo: 65966.90 km
Cvičení: 5477 h 32 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

lenkavy

Jak psát blog?

Výzva č. 6: Jaké jsou nejčastější chyby po ránu?

10. 02. 2019

1. Největší chybou je samozřejmě nesnídat.

Nutno napsat, že s nesnídáním se setkáváme již velmi zřídka, osvěta v tomto směru funguje.

Nicméně shrnuji, kdo nesnídá:

  • má po ránu méně energie
  • má nižší mentální výkonnost
  • hrozí vyšší riziko vzniku zažívacích potíží (snídaně mimo jiné startuje i peristaltické pohyby a je proto prevencí zácpy)
  • může dojít ke zpomalení metabolismu
  • v důsledku poklesu hladiny cukru v krvi dostává v pozdějších hodinách hlad a chutě a následně toho sní mnohem více, než kdyby se nasnídal
  • vědecké výzkumy dokazují, že osoby snídající si lépe udržují tělesnou hmotnost

2. Snídaně je nedostačující

S touhle chybou se naopak setkáváme již velmi často.

Nejčastěji se jedná o snídaně:

  • malý kelímek jogurtu a kus ovoce, někdo si přidá i 2 lžíce vloček nebo snídaňové směsi
  • pytlík instantní kaše
  • v poslední době módní smoothie

Energetická hodnota těchto snídaní se pohybuje okolo 600 – 900 kJ a to je opravdu málo. Chybí zde energie, chybí i živiny a po takovéto snídani budete brzy hladoví.

Stává se, že hlad si uvědomíme až v pozdních hodinách, jelikož v pracovním frmolu pocity hladu potlačujeme nebo si je neuvědomujeme.

Tuto snídani bych doporučila jedině tomu, kdo doposud nesnídá a potřebuje si na jídlo po ránu postupně zvykat, nebo tomu, kdo mívá později OPRAVDU svačinu.

Mám ale zkušenosti, že na této snídani "fičíte" až do oběda.

Pamatujte, snídaně má tvořit alespoň 20 % denního energetického příjmu, nemáte-li dopolední svačinku, pak i 30 %.

Snídaně 150g jogurt bílý 3% tuku a 150 g ovoce obsahuje přibližně 700 kJ, 7 g bílkovin, 4 g tuku, 23 g sacharidů a 5 g vlákniny.

Vhodnější je např. snídaně 150g jogurt bílý, 80 g ovoce, 30-40 g vloček nebo celozrnných lupínků (např. Nestlé fitness), 10 g ořechů.

Nutriční hodnoty takovéto snídaně jsou 1350 kJ, bílkoviny 12 g, tuky 13 g, sacharidy 38 g, vláknina 9 g.

Slanou variantou pak může být např. 60 g celozrnného pečiva, tvarohová pomazánka 100 g (např. vyšlehaný tvaroh s jarní cibulkou), ředkvičky. Nutriční hodnoty jsou 1360 kJ, bílkoviny 22 g, tuky 6 g, sacharidy 46 g, vláknina 7 g

3. Snídaně neobsahuje všechny živiny

Součástí všech porcí musí být všechny živiny, tj. bílkoviny, sacharidy a tuky.

Zde pozor na snídaně typu – bábovka, koláč, kobliha, listové pečivo apod. Také pozor na pečivo s máslem a medem či marmeládou. Tyto sladké snídaně jsou bohaté na sacharidy, cukry a tuky, obsah bílkovin je velmi nízký. Proto se zpravidla do 1 -2 hodin dostaví hlad a chutě na sladké.

Snídaně proto doplňte vždy o zdroj bílkoviny, která sníží glykemickou nálož porce a také Vás na delší dobu zasytí. Ideální je např. tvaroh, jogurt nebo jiný zakysaný mléčný výrobek.

4. Snídaně je moc velká

Tohle je naopak druhý extrém, se kterým se tak často nesetkáváme.

Nejčastěji se to stává na služebních cestách a dovolených, kde bývá snídaně součástí ubytování nebo to „ujede“ při víkendovém ranním klidu.

Asi nemusím příliš rozebírat, nutriční hodnoty nám nejsou až tak cizí...:-). Jsou to snídaně s velkým množstvím sladkého pečiva, dále párky, klobásy, paštiky, tučné uzeniny, palačinky, lívance, vejce na x možných smažených způsobů a k tomu několik kusů pečiva.

Hlídejte se i o víkendech a mimo domov a pokud to tak dopadne, vydržte na této snídani až do oběda a pokud jste na dovolené, dejte si pořádnou předobědovou túru...:-)

Snídaně 3 vejce, 50 g slaniny a 2 krajíce chleba má energii 3300 kJ, bílkovin 37 g, tuků 44 g, sacharidů 57 g a vlákniny 5 g. Tato snídaně je samozřejmě velmi kalorická, tučná a náročná na trávení. Bude se Vám po ni nejspíše chtít zase spát..o)

A co rádi snídáte Vy?

Hodnocení (66 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 02. 2019 13:11
Snídaně je základ. Bez toho bych nepřežila. Ale je fakt, že je musím trochu upravit. Většinou snídám jogurt a nějaké to müsli.
15. 02. 2019 11:59
bez snídaně bych to asi nedala, snažím se o vyvážení všech živin, jinak mám ráda sladné i slané snídaně, ale častěji na slano
14. 02. 2019 19:48
Snídám pravidelně, ale kaši si dám jen když mi dojde chleba.
14. 02. 2019 13:13
Snídám pravidelně, když někam jedu a ráno nestíhám, zabalím si snídani s sebou. Dávám si neslazený čaj, chléb se sýrem a kouskem zeleniny a jablko. Sladké ani mastné snídaně ráda nemám. Ani salám či šunku k snídani nejím . Někde jsem četla, že uzeniny k snídani=výživová vražda.
13. 02. 2019 09:36
Většinou snídám chléb s margarinem, vajíčko, kousek šunky a rajčata. K tomu půl litrový hrnek zeleného čaje.
12. 02. 2019 21:44
Se Stobem jsem se naučila snídat a bez snídaně si už neumím den představit. Snídani mám jen na slano, většinou chléb s eidamem, šunkou nebo vejcem a k tomu zeleninu.
12. 02. 2019 10:56
Snídám, ale až v práci. Vstávám poměrně brzo a to zkrátka do žaludku nic nedostanu, je mi potom těžko. Něco jiného je o víkendu, kdy se nebudím na budík. A typy snídaní střídám podle chuti, ale většinou to jsou snídaně naslano. Nezvykla jsem si naopak na kaše, vločky, lupínky apod., jediné 2 kaše jsem ochotná pozřít - bramborovou a pak jednou za čas klasickou "krupičku" :-)
12. 02. 2019 09:26
A jaký je názor odborníků STOBu na tzv. přerušovaný půst, dle kterého je "doba hladovění" vůči "době krmení" u žen doporučována v poměru 14 : 10 (v hodinách), u mužů 16 : 8. Někteří zastánci tohoto směru pak (aby to vycházelo časově) doporučují buď vynechat či posunout snídani ..... Nejsem zastáncem tohoto směru, ale zajímal by mne odborný názor, např. ve vztahu k rannímu nastartování metabolismu a k odbourávání tukových zásob. Neuvažujete o nějakém článku na toto téma (přerušovaný půst, výhody a nevýhody)? Já jsem se naučila snídat pravidelně (díky manželovi) a plně mi to vyhovuje, naštěstí jsme to naučili i naše děti, ale vím, že spousta jejich spolužáků nesnídá vůbec ....
Děkuji a zdravím :)
11. 02. 2019 20:00
Nikdy v životě jsem nebyla zvyklá ráno snídat, protože ve škole nebo pak i zaměstnání jsem byla vždy nucena od pondělí do pátku vstávat mnohem dřív, než mi velí biologické hodiny, což je tak kolem deváté až desáté...ale, co jsem se rozhodla hubnout, musím si na snídani v práci vyčlenit čas, ať se děje kolem cokoliv - mnohdy to vyvolává konflikty, ale neuhnu...a jen díky tomu jsem konečně šla s váhou dolů.
11. 02. 2019 19:24
Snídám moc ráda a hlavně v klidu si ji vychutnávám :-))
11. 02. 2019 17:24
Snídám. S chutí a ráda. Společně s rodinou. Je to pro mne rituál, jeden z nejhezčích :-).
11. 02. 2019 17:12
Absolutně si nedokážu představit začátek dne bez snídaně. Snídala jsem od malička (děkuji vám rodičové milí), snídala jsem i na studiích, kdy často na jídlo moc nezbývalo a snídám doposud. A když po ránu potkávám na chodbách kolegy ploužící se s kelímkem kávy v ruce, nechápu, jakto že ještě žijí. Mě by kafe po ránu a ještě na lačný žaludek určitě zabilo.
Mimochodem... miluji víkendová rána, kdy se u snídaně sejde celá rodina... není nic příjemnějšího!
11. 02. 2019 16:51
Snídám, ale vidím, že málo. Léta snídám bílý jogurt s vločkami a zřejmě budu muset přidat, protože je fakt, že mám brzy hlad. Díky za pěkný článek.
11. 02. 2019 16:19
Já si nikdy nedovedla představit, že bych neměla snídat. Co byl problém, bylo množství, jím ráda a s chutí uždibuju. Až sebekoučink mi ukázal, jak jsem snídala i porce hodné oběda nějakého horníka před sfáráním do dolu. Musím říct, že jsem se snaží naučit, jak správně snídat a se zapisováním to docela i jde, ale jak jsem pak přestala, plíživě jsem se vrátila k nevyvážené stravě a začala jsem zas přibírat. Jinak trochu víc preferuju k snídani bílý jogurt a nějakou směs od mixitu nebo kus zeleniny, celozrnný chléb, šunku a cottage, například.
11. 02. 2019 12:26
Já jsem nebyla moc zvyklá snídat - naučila jsem se to až se STOBem (a s prací převážně z domova). Jsem noční pták, ráno jsem do poslední minuty spala a nasnídani nezbyl čas, tak obvykle hrnek kakaa ve stoje.
Teď si ráno dělám zpravidla nějaký rybí "maglajz" - neodvažuju se tomu říkat ani salát ani pomazánka: trochu jogurtu/tvarohu/podmáslí (podle toho, co je k dispozici, podmáslí na úpravu konzistence vloček a přidaného psylia) - kousek ryby (slaneček, uzený losos, uzená makrela, něco z konzervy) - kus cibule jakožto zástupce toho mála druhu zeleniny, který jím ráda + trochu ovesných vloček (místo pečiva, to prostě moc nejím) + žřička psyllia. V poslední době přidávám i nějakou další konzervovanou zeleninu, které jsem přišla na chuť - hrášek, kukuřice, případně syrová rajčata.
Výjimkou jsou ty zmíněné bufetové snídaně v hotelu, ale ty jsou většinou jen o dovolené, jinak zřídka. A další výjimkou ranní schůze v práci - doma jen rychlý půlhrnek bílé kávy (na druhou půlku mi ani nezbude čas) a pak obvykle si hned po příchodu do práce (na tu schůzi) naložím talíř z místních zdrojů (na těhle schůzích zpravidla jeden předem určený zajišťuje tzv. caterig, v tom se střídáme, pečivo + sýr + uzenina + zelenina + občas pomazánka + většinou sladkosti, já sladkosti přenechávám kolegům a naopak se musím hlídat, abych jim nechala sýr a rajčata) - takže vlastně snídím ve stejnou dobu, jako jsem zvyklá z domova :-)
11. 02. 2019 12:26
Snídám pravidelně, bez snídaně bych nefungovala.
Přes týden střídám strouhanou mrkev s jablkem a ořechy , Jogurt s ovesnými vločkami a ovocem a na víkend zhřeším smažené vajíčko ,sýr,anglická a topinka :-)
11. 02. 2019 11:08
Bez snídaně ani ránu, až na výjimky na slano: buď nějakou tvarohovou pomazánku (doma připravenou) nebo dvě volská oka, k tomu domácí kváskový chléb a čerstvou zeleninu, plus velký hrnek neslazeného zeleného čaje (a půl kostičky superhořké čokolády)
11. 02. 2019 09:32
Bez snídaně to nejde, jsem na ni celé léta zvyklá. Mám radši naslano, ale tedky tak 2 x do měsíce dám nějakou ovesnou kaši.Klidně vstanu i dřív, když někam jedu, abych se v klidu stihla nasnídat.
11. 02. 2019 09:30
Snídám pravidelně i nyní v důchodu, dřív bych snad ani nedošla bez snídaně do práce. Chleba, Flora,sýr nebo šunka, čaj, k tomu rajče nebo sezonní zelenina ze zahrádky. Ke svačině potom ovoce a jogurt.
11. 02. 2019 09:24
Snídám pravidelně a ráda. V týdnu je snídaně trochu slabší, o víkendu si snídaně užívám. O víkendu většinou míchaná vajíčka, šunka a sýr či toust se šunkou a sýrem. V týdnu převážně kaše, jogurt a ovoce, rovněž šunka a sýr. Zkusím se více zaměřit na složení během týdne.
11. 02. 2019 09:18
Já si spíš musím v posledních letech hlídat, abych toho ráno nesnědla moc, protože mám konečně v důchodu dost času a tak si ji s partnerem opravdu vychutnáme. Ale je vzorově pestrá , bohaté na bílkoviny, vitamíny i vlákninu. Takže vydrží do oběda, který je kolem jedné odpoledne.
11. 02. 2019 08:29
Bez snídaně se neobejdu (a nikdy jsem se ani neobešla nikdy). Kdysi jsem střídala slané a sladké, teď už hodně dlouho snídávám ovesnou kaši, jejíž složení trošku obměňuji. Protože během dopoledne i pravidelně svačím - 2 hodiny po snídani, netrápím se tím, že snídaně nemá oněch 30 % denního kalorického příjmu. Snídaně obsahuje celozrnné vločky (ty fermentuji), ovoce, mléko, chia semínka, lněné semínko a zdravé tuky bud lněný nebo konopný panenský olej. Předpokládám, že je to docela zdravá snídaně.
11. 02. 2019 08:29
Já mám po ránu nejraději bílý jogurt nebo skyr, ovoce + celozrnné pečivo.
11. 02. 2019 08:08
Pečivo šunka, sýr nebo vločky, semínka a ovoce, stíhám svačit, takže asi v pohodě
11. 02. 2019 07:41
Po ránu nepozřu snídani,, na slano,,... takže OV. kaše.. ne kupované!, mugcage, někdy tmavé pečivo, rama, med či domácí, skoro neslazený džem a jedno ovoce k tomu.... plus zelený čajík..
11. 02. 2019 07:20
já snídám pravidelně, nejradši mám pečivo, k tomu šunku nebo sýr a zeleninu - tak jako dnes. Po sladké snídani mám brzy hlad.
11. 02. 2019 05:07
Naučila sem se snídat pravidelně. Dokonce i ovesnou kaši, kterou si ale dělám sama. Vždy myslím že je dostačující, co mě naučil sebekoucink. Tady jsem za 1
11. 02. 2019 05:03
Tak v podstatě: o víkendu je to snídaně bohatší, protože vynechávám svačinu, to bývám někde "v akci". Ve všední dny, pokud jsem v práci tak ráno odbavím šálkem kávy s mlékem a opravdu maličkostí. Je to pro to, že snídáme společně v práci. Snídani udělám pro sebe i své kolegyně a tak vím, co jím...
11. 02. 2019 04:59
Snídám pravidelně, naučila jsem snídat i manžela :-). Nejčastější moje snídaně je tmavé pečivo - to je základ a k tomu např. nová rama, šunka, sýr, nebo cottage, nebo hummus.... vždy i kousek zeleniny, čaj. Občas si dám domácí ovesnou kaši bez cukru jen s ovocem a chia semínky nebo sušeným ovocem.
11. 02. 2019 03:48
Se snídaní mám problém,často snídám pozdě a snídaně bývá nedostatečná.
11. 02. 2019 00:11
Střídám různé druhy celozrnného pečiva, sýr, šunka, cottage, paprika, někdy smothie, káva nebo čaj.
07. 10. 2018 12:42
snídám nepravidelně,ale chci to zlepšit.Když snídám,tak většinou tmavé pečivo se žervé nebo vejce a zeleninku
15. 04. 2018 19:50
Snídám pravidelně to samé,mnohozrný chléb.flora gold kousek sedlčanského hermelínu, čaj -připravuje už 10 let manžel, tak jsem si aspon přidala zeleninku
08. 03. 2018 12:52
snídám pravidelně, ale ne vždy nutričně správně, musím na tom zapracovat. Děkujeme za krásná videa.
07. 03. 2018 16:16
Snídám většinou jogurt a celozrnné pečivo.
02. 03. 2018 14:34
Snídám právě ty vejce a zeleninu bez pečiva. Vydržím bez hladu až do oběda. Pokud jsem snídala vločky a jogurt, měla jsem za dvě hodiny hlad.
18. 02. 2018 00:11
V podstatě snídám jen dvě jídla - v zimním období teplé kaše, jáhlovou nebo ovesnou s banánem a ořechy, v teplejších měsících zase bílý jogurt, vločky/granola, ovoce a ořechy. Mám ráda sladké snídaně.
11. 02. 2018 19:32
Většinou snídám sýr Cottage, s žitným nebo pšeničnožitným chlebem, k němu zeleninu a neslazený zelený čaj. Moje první snídaně probíhá ve 4hodiny ráno, druhá kolem 7 hodiny ráno. Druhá snídaně obsahuje proteinový nápoj nebo skyr s chlebem.
11. 02. 2018 18:41
Děkuji za Vaše komentáře a vidím, že Vaše snídaně máte již většinou vypilované k nutriční dokonalosti. Líbil se mi i komentář Temeperky a to ten, že snídaně je krásný start setkání se s rodinou a já souhlasím..:-) K tomuto mě napadá i důležitý dodatek a to jest ten, abychom si snědli svou snídani v klidu...:-).
11. 02. 2018 15:58
Většinou si o víkendu udělám nějakou dobrou pomazánku, kterou potom celý týden mažu na chleba (celozrnný) + zelenina. O víkendu si potom dělám placičky z ovesných vloček s bílým jogurtem, ovocem a ořechy nebo slanou variantu chleba s avokádem a vajíčkem.
10. 02. 2018 22:47
Snídám celkem pravidelně, ale pořád je co vylepšovat.
10. 02. 2018 14:06
Snídám každý den už roky, a to chléb, Rama 10 gr plus sýr, tvaroh, jablko, čaj. Sladké snídaně nemám také ráda. Tak před 20 lety jsem nesnídala. Uvědomuji si, že to bylo proto, že jsem pozdě večer jedla a ráno neměla hlad.
09. 02. 2018 08:10
ráda snídám jogurt s ovocem,vločkami....
08. 02. 2018 23:11
musím se polepšit
07. 02. 2018 19:46
snídám celý život,jít bez snídaně do práce si neumím představit.Snídám sladký i slaný.Někdy jogurt,ovesnou kaši,míchaný vajíčka,chléb,pečivo,pomazánky,koláče,prostě všechno.
07. 02. 2018 19:29
Krásný večer. I já pravidelně snídám druhým rokem, snídaně mám pestré, ale nejraději si pochutnám na míchaných vejcích s pažitkou nebo se zeleninou jako oblohu. Dovolím si ji, neboť během dne ji 100% vydám :-)
07. 02. 2018 15:57
snídám už roky pravidelně,ted 4dny..kvůli chřipce..zhubla 2kila...ale dnes začínám od snídaně+sebekoučink..a jedu dál-:)
07. 02. 2018 08:24
Sebekoučink mi ukazal, ze ranajkujem malo - uz sa lepsim..
07. 02. 2018 07:54
Bez snídaně pro mě neexistuje den. Snídám pravidelně, ujíždím na semínkové kaši Nomina, přidávám někdy strouhané jablíčko, oříšky, skořici... Mě to nakopne a krásně vydržím do dalšího jídla...Pokud mám slanou verzi, tak volím celozrnný toastový chleba, šunku, sýr, zeleninu a zapeču to jako toast, někdy přidám vejce na měkko.
07. 02. 2018 05:47
Snídám každý den, většinou tmavé pečivo se šunkou, přes víkendy tmavé pečivo s jogurtem.
06. 02. 2018 22:35
Nejraději snídám kaše s jablkem, oříšky, semínkama a skořicí.
Jinak taky žitný chléb se šunkou, vejcem nebo sýrem a k tomu různé druhy zeleniny syrové. Čaj zelený nebo bylinkový teď v zimě.
06. 02. 2018 09:37
Začátek dne bez snídaně si neumím představit. Nejoblíbenější snídaně je pečivo, cottage či gervais, šunka, rajčátka a káva. Pro změnu to občas proložím snídaní na sladko, ale slané převládají.
05. 02. 2018 22:02
Co jsem se opravdu naučila je snídat. Je to milý srart setkání s rodinou. Skoro vždycky mám kousek pečiva pomazánku základ tvaroh ( s řepou, česnekem, syrečky,mrkev) plus zelenina. Svačina trochu vloček jogurt a ovoce. Uz ani normální jogurty nejím.
05. 02. 2018 21:20
Snidam kazdy den, snazim se o vyvazenost, ale myslim, ze stale se je co ucit. Diky za clanek.
05. 02. 2018 21:17
Díky sebekoučinku jsem se naučila "správně" snídat, většinou naslano, jen obvykle tak jednou týdně si uvařím ovesnou kaši, kterou doplním ovocem.
05. 02. 2018 19:02
Snažím se snídat každý den pokud nejdu na odběry a dělám si nejčastěji ovesnou kaši s ovocem a ořechy
05. 02. 2018 18:32
Snídám každý den. Střídám slané sladké. Slané - krajíček chleba a k tomu sýr, šunku, cottage, mozarelu, tvaroh, tuňáka, humus... k tomu zeleninu. Sladké - kaše vločky, quinoa, pohanka, jáhly... rozinky, brusinky,chia, ořechy, mandle... k tomu ovoce. Vždy 4 dcl neslazeného čaje :-)
05. 02. 2018 14:58
macatice mohla bys být moje...synové mlékem zapíjeli i knedlo vepřo zelo a pamatuji porevoluční časy, kdy jsem táhla přímo z mlékarny 6 plastových sáčků s mlékem v síťovce téměř obden
05. 02. 2018 14:40
Já mám nejraději žitný chlebík s nadýchanou Lučinou, šunkou a nějakou zeleninku, rajče, okurku, ředkvičku :)
05. 02. 2018 14:36
Jsm noční sova, takže když jsem chodila do školy nebo do práce (obykle na posldní chvíli, ne-li dokonce pozdě), odbylo se to "na stojáka" hrnkem kakaa (v tom lepším případě).
Teď pracuju z doova a Sebekoučink mě naučil snídat.
Ovšem před mými snídaněmiby asi většina lidí prchla hrůzou - ale já fakt od malička bez mléka ani ránu, mléko ve šech podobách ke všemu a se vším... Zato chleba a ostaní normální pečivo - kdyby nebylo, tak to ani nepoznám.
Takže když si dělám snídni já, je to obvykle následující maglajz, kterému se neodvažuju říkat ani rybí salát ani rybičková pomazánka: kus nějaké ryby (půlka běžné konzervy, čtvrt uzené makrely, nějaká kyselá rybička, kus pečenáče, slané matjesy...), půlka velké cibule, hrst ovesných vloček místo pečiva, něco kysaného mléčného a lžička hořčice (případně kečupu, pokud ta konzerva byly rybičky v tomatě). Když vím, že ten den nebude moc další vlákniny, přidám lžičku vlákniny. To "něco kysaného mléčného" býval zpočátku tvaroh, ale pak jsem přešl na jogurt, teď dokonce na podmáslí (zejména pokud přidávám vlákninu) - ty vločky prostě potřebují vlhkost, aby se pěkně nasákly. Já vím, pro někoho kombinace slanečka a podmáslí - no, už jen ta představa ho žene na záchod :-)
Jenže sebekoučink říká, že je to snídaně nutričně hodnotá a celkem vyvážená, možná však až příliš vydatná. I když ve světle nových poznatků, že když člověk nemá svačinu, ale až oběd, může být snídaně vydatnější, padá i tenhle problém.

Jinak také mám ráda čočkovou polévku (bez zahuštění - čočka, cibule, voda, česnek a koření) - když ji manže ráno udělá :-)

A samozřjmě obří hrnek neslazeného kávového mléka (káva s mlékem má v podání většiny lidí poněkud jiný poměr vody a mléka) - to je tky nemalý zdroj energie, který musím do snídaně započítávat.
05. 02. 2018 13:41
Snídám pravidelně a mívám i hlad. Snídani mám ráda komplexní, aby v ní bylo vše, bílkoviny, sacharidy, zelenina i ovoce. Pro mě to znamená, promýšlet jídlo večer a večer si ho i připravit. Protože ráno mám na přípravu už málo času.
05. 02. 2018 13:10
Snídám pravidelně, ale asi málo :)
05. 02. 2018 12:51
Zvyklá jsem si velmi dobře na pestré slané snídaně obsahující jak bílkoviny,tak zeleninu a celozrnné pečivo. Je t 25 % denního příjmů, k svačiné mi stačí ovoce nebo bílá káva s kouskem kvalitní čokolády. Nékdy ji mohu i vynechat a obédvám bez pocitu hladu.
05. 02. 2018 12:01
Snídám pravidelně a většinou mám snídaně slané - domécí kváskový chléb, k tomu nějakou doma připravenou tvarohovou pomazánku, nebo vejce jako volské oko, nějakou syrovou zeleninu - v sezoně podle toho, co je na zahrádce, teď v zimě většinou listový salát, papriku nebo ředkvičky, zelený čaj a 1/2 kostičky hořké čokolády (většinou nad 80%)
05. 02. 2018 11:59
Snídám už léta bílý jogurt s vločkami, ale vidím, že je to málo. Zkusím se polepšit.
05. 02. 2018 11:00
Snídám pravidelně a během týdne mám i snídaňové návyky, respektive pravidelně se opakující se jídelníčky. Pokud jsem mimo domov a snídám formou rautu, sklouzávám do své naučené rutiny a neexperimentuji.
05. 02. 2018 10:24
Snídaně u dětí je naopak dost velké téma. Velká část obézních dětí totiž nesnídá a je to vždycky můj první krok v léčbě obezity. Vzhledem k nutnosti dodat dostatek vápníku preferuji cereálně mléčnou variantu, která přesně jak píšete obsahuje všechny živiny včetně části rychlých cukrů. Směrem k dospělým vložím kontroverzní názor - Francouzi jsou stále velmi štíhlí a jak pozoruji, tak mají skoro modlu - sladkou snídani :-) Snídani samozřejmě nelze vytrhnout z celkového stylu a vztahu ke střídmosti. Jinak souhlasííííím Lenko! To aby řeč nestála :-)
05. 02. 2018 09:33
Sladkou snídani jsem nikdy neměla. Teda kromě kdysi, když jsem snídala sušenky. Ale tomu se zase nedalo říkat snídaně
05. 02. 2018 09:32
Na snídaně jsem naštěstí zvyklá odmala. Bohužel v poslední době mám asi snídaně malé - k cereáliím si dávám mléko místo jogurtu a je fakt, že mám brzy hlad, tak si musím dávat svačinku, která je mnohdy větší než snídaně. Akorát, že ráno vstávám na mne dost brzy, tak proto nemůžu sníst moc. Myslím, že to pro mé tělo není ideální. Zkusím vymyslet jiné varianty.
05. 02. 2018 09:27
Snídám pravidelně a střídám sladké a slané.
05. 02. 2018 09:17
Naučit se snídat, to byl pro mne velký oříšek, který jsem naštěstí zvládala a střídám sladkou i slanou variantu. Slaká varianta jsou kaše s ovocem, jogurtem nebo tvarohem, na slano většinou pomazánka, nebo i šmakoun párek.
05. 02. 2018 09:06
Snídám pravidelně. Střídám šunku se sýrem a vejcem, plátek chleba mažu paloučkem, nebo mnou udělané rybí pomazánky, tvarohem. máslem k tomu 4 druhy zeleniny, které jsou pokaždé jiné. Snídani na sladko nemám ráda.
05. 02. 2018 09:04
bílá káva, máslo, rohlík a džem, někdy zeleninový tvaroh
05. 02. 2018 08:52
V zimě snídám kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi nebo krémové zeleninové polévky z vývaru jako základu. Střídám to s vločkovými kašemi, ale vždy naslano. Sladké snídaně nemusím.
05. 02. 2018 08:17
chléb, vajíčko, šunku, zeleninu, to je moje snídaně, téměř pravidelná
05. 02. 2018 08:08
snídám pravidelně něco maleho.
05. 02. 2018 07:37
já mám po ladkých snídaních brzo hlad, takže pro mě je nejlepší celozrnné pečivo, šunka,, sýr, cottage, trochu zeleniny, dnes mám doma vyrobené šunkové závitky s cottage, zeleninu a dýn.chléb
05. 02. 2018 07:20
Snídám pravidelně.Dnes jsem měla celozrnný chléb s lučinou a kousek papriky a k tomu neslazený čaj.
05. 02. 2018 07:19
Snídám každý den něco jiného. Dnes třeba jogurt s ovesnými vločkami. Jindy chleb se šunkou a sýrem a se zeleninou, mám ráda pestrou snídani nemohla bych jíst každý den to stejné.
05. 02. 2018 05:08
Já nejčastěji snídám celozrnné pečivo nebo žitný chléb, cottage, šunku, čaj, kousek zeleniny. Snídaně má okolo 1300 kj, přez týden mám svačinu okolo 800 kj - asi tak po 3 hodinách po snídani a 2 hodinky před obědem.
05. 02. 2018 02:35
Děkuji za článek.
04. 02. 2018 22:09
K snídani mám celozrnný nebo žitný chléb s máslem, sýrem a šunkou. K tomu hořký čaj a okurku nebo papriku. Moje snídaně má okolo 1900KJ
04. 02. 2018 21:59
V týdnu většinou jogurt a celozrnné pečivo, někdy s ovocem. A o víkendu chleba s něčím - sýr, šunka, pomazánka, co mě zrovna napadne a kousek zeleniny . A nezbytnou kávu s mlékem.
04. 02. 2018 21:38
Dnes jsemměla k snídani banánovo-špaldové lívance s borůvkami. Přes týden zpravidla pohankovou kaši třeba s banánem a vlašskými ořechy.
04. 02. 2018 21:23
Snídám v týdnu bílý jogurt s ovocem, teď si přidávám mandle a chia - anebo ten pytlík instantní kaše. Takže se vidím v č.2. V sobotu a neděli omeletku s rajčaty a parmazánem a kouskem pečiva...jenže to vstávám okolo osmé a snídám v 9. A pak mi to taky pěkně vychází v tabulce.
04. 02. 2018 20:57
Naučila jsem se snídat, většinou celozrnné pečivo, šunka, sýr, Cottage, červená paprika, káva, čaj bez cukru.
04. 02. 2018 20:48
Snídaně je pro mne chleba s tvarohem(šunkou,sýrem,máslem) a zeleninou a černá káva+voda, někdy vajíčko (volské oko,omeleta,vařené). Kaše ani cereálie mi nechutnají, v nejhorším případě si dám polévku, ale to musím vstávat hodně pozdě (po desáté )
04. 02. 2018 20:23
obvykle kolem 30 g chléb - většinou vícezrnný nebo slunečnicový, na něj kolem 50 g šunky nebo sýra a větší šálek kávy, tak 2x týdně krajanka, chléb, cererálie jen výjimečně, spíš oříšky, tuto snídani doplňuju o vajíčko Zelenina je na pořadu dne ke svačině. Na snídani mám dost času a po prochajdě se psy se ráda nasnídám ...
04. 02. 2018 20:10
Bez snídaně ani ránu. Dost často ovesné vločka, ořechy, semínka, ovoce, bílý jogurt. Alternativou je pro mne doma připrayená tvarohová pomazánka, někdy kvalitní šunka, občas vejce, 30% sýr a rozhodně zelenina.
04. 02. 2018 20:03
obvykle chleba s něčím /sýr, šunka, pomazánka/, čaj s citronem a kousek zeleniny nebo ovoce. v sobotu káva s mlékem a topinka na sucho zase s něčím
04. 02. 2018 19:56
Jo a snidam celozr.pečivo sýr, šunka a zelenina
04. 02. 2018 19:55
Snídaně je u mě pravidlem,naučila sem se a myslím že je to super
04. 02. 2018 19:38
poslední verzi snídaně bych po ránu nezvládla sníst...
04. 02. 2018 19:20
Domácí chléb s tvarohem, česnek, šunku, zeleninu. Caro s mlékem bez cukru. Střídám s vejcem, sýrem, rybičky. Sladké snídaně nemám ráda.:-)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři