TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 08. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

lenkavy

Sebekoučink

Zahájení: 14.02.2024
Ukončení: 08.05.2024
Cíl: Udržet váhu bezprostředně po hubnutí a neznám kJ

50% Držím!
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 10. 5. 2024

Získané body

Tento měsíc: 30
Celkem: 1068
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133044.81 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 4 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

lenkavy

Jak psát blog?

Výzva 32: Jím zakysané

11. 08. 2019

Jogurty, jogurtové nápoje, kefíry, acidofilní mléka, kysané podmáslí a jiné kysané mléčné výrobky.  

Všechny tyto výrobky doporučujeme pravidelně zařazovat do vašich jídelníčků (nejen) skrze obsah blahodárně působících probiotických bakterií. Více o pozitivech kysaných mléčných výrobků se můžete dočíst v článku.

Pojem probiotický znamená „pro život“ a jeho opakem je vám jistě známý pojem antibiotický, tedy působící „proti životu“.

Narušená střevní mikrobiální rovnováha souvisí s mnohými onemocněními, dokonce i s obezitou. Více informací o tomto zajímavém tématu se dočtete zde.

Zakysané pravidelně „na talíři“

Víme, ne každý je nadšen z kelímku bílého jogurtu nebo kefíru.

Věřte ale, že zakysané mléčné výrobky lze konzumovat na mnoho způsobů:

  • společně s vločkami či müsli,
  • s čerstvým, sušeným nebo kompotovaným ovocem,
  • připravit si můžete i smoothie,
  • jogurtem doplňte či ozdobte své obilné kaše,
  • máte-li rádi sladké koláče a buchty, přidejte si k nim i zakysaný mléčný výrobek,
  • stejně tak se skvěle hodí ke sladkým jídlům jako jsou například palačinky, lívance, tvarohové knedlíky apod.
  • z jogurtu můžete připravit osvěžující zmrzlinu, stačí přidat libovolné ovoce. 

Pokud jste spíš na slané, i zde je spousta možností:

  • z jogurtu nebo zakysané smetany vyrobíte lahodnou lučinu, kterou lze konzumovat jen tak nebo ji můžete použít pro výrobu dalších pomazánek, 
  • vyrobíte z nich i skvělé zálivky či dresinky k zeleninovým salátům,
  • milovníci majonézy či tatarské omáčky mohou svou oblíbenou pochutinu smíchat s jogurtem a tím ji odlehčit,
  • lžíce jogurtu či zakysané smetany se vždy hodí k ozdobení polévky či omáčky,
  • v létě skvěle osvěží i studená polévka z kefíru,  
  • a závěrem nelze zapomenout na oblíbené tzatziki.

Zakysané mléčné výrobky lze bezpochyby používat i v teplé kuchyni.

  • jistě víte o jogurtových či kefírových moučnících,
  • víte, že z jogurtu můžete připravit dokonce i pizzu,

  • kysané mléčné výroby můžete využít namísto šlehačky do různých omáček a polévek.

Zde je však třeba zdůraznit, že vysokými teplotami probiotické bakterie usmrtíte. Ostatní nutriční a senzorické benefity však zůstávají…:-)

Nejím slazené zakysané

Ve výzvách Necukruji a Cukr mě nepřekvapí jsme upozorňovali na fakt, že musíme množství cukru v jídelníčcích omezovat.

Slazené mléčné výrobky obsahují zbytečně velké množství přidaného cukru.

Preferujte určitě zakysané výrobky bílé barvy a odnaučte se konzumovat slazené.

Jogurty obsahují nejčastěji okolo 3 - 4 kostek cukru v malém, 150 ml kelímku!

Domácí nebo kupované?

Víme, že nové trendy haní vše průmyslově vyrobené a domácí se považuje za kvalitnější.

V případě zakysaných výrobků ale určitě platí, že koupit znamená neprohloupit!

Potraviny vždy byly a jsou zdrojem alimentárních onemocnění. Jejich výskyt a riziko vzniku jsou však dnes výrazně nižší díky mnohým opatřením ve výrobních procesech. A nejsou to jen konzervanty a „chemie“, jak se uvádí.

V případě výroby zakysaných mléčných výrobků se riziko kontaminace podstatně snížilo zavedením vysokých hygienických standardů během procesu výroby a balení, a proto zde „chemie“ není potřeba a vyhláška její použití dokonce zakazuje.

Výroba domácích jogurtů a zakysaných výrobků může být riziková v tom, že si rozmnožíte nežádoucí mikroorganismy.

Vyrábíte-li si např. domácí jogurty, určitě doporučujeme pro každou várku (pro tzv. zaočkování) použít nový, koupený jogurt, protože zde máte jistotu čisté mikrobiální kultury. Dále dbejte na vysokou čistotu veškerého nádobí, čímž opět snižujete riziko mikrobiální kontaminace.

Co vy a zakysané? Jíte je pravidelně a jaká je vaše nejoblíbenější úprava?

Hodnocení (35 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

16. 08. 2019 20:13
Zakysané výrobky mám ráda, rovněž i bílý jogurt. Zkusím recept z článku na pizu z jogurtu.
15. 08. 2019 13:14
Já mám takový dotaz - počítá se mezi zakysané výrobky i tvaroh?

Bílý polotučný jogurt používám i místo zakysané smetany. Tu používám jen výjimečně, když vařím "pro někoho jiného" - třeba pro návštěvu. Z kysaných výrobků mám ráda podmáslí, někdy kupuju kyšku. Acidofilní mléko mi nechutná, je moc kyselé. Proto asi to podmáslí - má ze všech těch výrobků největší obsah cukru (a málo tuku - to mi vyhovuje, obvykle nemám problém s přemírou cukru, ale živočišného a SAFA tuku).

Článek je pěkný, ale k technice psaní bych měla jednu připomínku k psaní odkazů na jiné články. Nemám ráda nic neříkající odkazy typu "se dovíte v tomto _článku_", "si můžete přečíst _zde_". Je vhodnější místo "zde" nebo anonymního "článku" napsat konkrétní název článku (nebo ho nějak jinak blíže identifikovat) - tak poznám, jestli jsem ho už četla nebo ho mám otevřený ve frontě ke čtení - a v takovém případě nepotřebuji odkaz zbytečně rozklikávat. Navíc, když se chybička vloudí a odkaz je uveden špatně (což není případ tohoto článku), dá se pak článek dohledat podle názvu.
15. 08. 2019 08:02
Bílý jogurt Hollandia a zakysaná smetana u nás nesmí chybét. Podmáslí si občas koupím také. Včera jsem si koupila na základě vašich článků další výrobek - Kyšku.
14. 08. 2019 14:35
Zakysané rozhodně! Mám vícero oblíbených způsobů. Ranní müsli s jogurtem, tzatziki, tuňáková pomazánka s jogurtem, hořčicí a kyselou okurkou... Moučníků s jogurtem mám hned několik ;) Třeba k našim oblíbeným zapékaným tortillám (quesadillas) kupuji zakysanou smetanu se sníženým množstvím tuku a rodina to nepozná :)
13. 08. 2019 06:55
I já jím denně zakysanou smetanu nebo bílý jogurt a ráda
12. 08. 2019 21:10
Považuji za úspěch, že jsem se donutila jíst 1 bílý skyr denně - je to zdravé, ale žádné gurmánské zážitky z toho nemám...a to ho schovám do pořádné kupky křupavého müsli ...zakysané cokoliv do sebe ale nenatlačím, k tomu mám vyloženě odpor.
12. 08. 2019 18:52
Mám to stejně jako jsem psala před rokem. Zakysané téměř denně a to bílé jogurty 3% nebo 10% zakysanou smetanu. Doma nic nevyrábím.
12. 08. 2019 12:55
Jogurt nebo zakysaná smetana se u mne vyskytuje denně .
12. 08. 2019 11:39
Bílý jogurt obvykle nejím samotný, nejčastěji si do něj přidávám chia gel, ovesné vločky (často macerované) a kousek čerstvého nebo kompotovaného ovoce. Ochucené jogurty zásadně nekupuji. Někdy mám kefírové období, pak piju bílý jogurt, občas si dám zakysnou smetanu. Bílý jogurt denně.
12. 08. 2019 11:34
Děkuji za pěkný článek.Dávám také přednost většímu balení jogurtu,v lednici mám stále kefírové či acidofilní mléko a do salátů přidávám u¨zakysanou smetanu.
12. 08. 2019 11:04
Také kupuji velké balení jogurtu ,většinou Hollandia selský, odtučněné nemám ráda, podmáslí a acidofilní mléko patří naprosto pravidelně do našeho jídelníčku, občas i zakysanou smetanu. Ochucené vlastně ani nekupuji i dětem ochucuji ovocem nebo medem, používám i do salátů a zálivek, k nastavení a naředění tvarohu, na koktejly.
12. 08. 2019 11:02
Bílý jogurt snídám pravidelně už asi 10 let a vůbec se mi nepřejedl. Kombinuji s müsli a s ovocem. Přes léto přidávám i ovoce s jogurtem jako dopolední svačinu.
12. 08. 2019 10:24
I já mám pravidelně alespoň jednu svačinku zakysanou :-). Jogurt kupuji zásadně bílý, zvykla jsem si na velké balení, doplňuji ovocem (čerstvým i mraženým), vyrábím zmrzlinku, miluji kefír a acidofilní mléko, jogurt přidávám do těsta (slaného i sladkého) a používám místo majonézy a z kefíru či podmáslí je skvělé zálivka na salát.
12. 08. 2019 09:41
Zakysané výrobky mám skoro každý den. Do práce skvělá svačinka :-)
12. 08. 2019 09:30
Tak tady poslední dobou zaostávám, nějak jsem je přestala kupovat, jediný za co se můžu pochválit, je to, že jsem přišla nachuť bílým jogurtům, ale musí to být smetanové.....Ujíždím tedky na tvarohu, momentálně mi děsně chutná a mám ho denně v různých obměnách...
12. 08. 2019 07:13
zakysané výrobky jím, ne asi tak často ale vždy jen ty přírodní a přidávám si do nich ovoce nebo je konzumuji jen tak samotné, vyjímkou je jogobella light.
12. 08. 2019 04:35
Zakysané mléčné výrobky mám pravidelně ve svém jídelníčku k dopolední svačině, už si ani nedovedu představit, že by jsem tent výrobek neměla.... Samozřejmě jsem se naučila jíst ty přírodní, neochucené :-).
12. 08. 2018 21:06
zakysané výrobky miluju jím celkem pravidelně
10. 08. 2018 10:58
Zakysané výrobky jím pravidelně, v létě hlavně bílý jogurt, ovoce, lněné semínko.Chtěla bych vyzkoušet jogurtovou zzmrzlinu a pizzu.
09. 08. 2018 22:47
Naším rodinným receptem je bílá polévka, kde kromě mléka jde bílý jogurt nebo kefír nebo kysaná smetana.Co zrovna je po ruce.
Se stobem jsem se odnaučila průmyslovým ochuceným kefírům a dělám si s ovocem a taky jsem se s velkým nadšením naučila jíst skyr.Možná vezmu na milost i řecký jogurt.Jinak ho mívám svátečně jen přes dovolenou.
09. 08. 2018 08:35
S mléčnými výrobky (mléko, jogurty...) jsem už v dětství měla problémy, ale zakysané mám ráda. Nejraději je mám v přírodní podobě a v létě i hezky ochladí. :-)
08. 08. 2018 22:18
Jogurt s čerstvým ovocem a ovesnými vločkami jím téměř denně ke svačině, teď v létě také často dělám i okurkový salát s acidofilním mlékem, zakysanou smetanou zdobím třeba guláše nebo některé polévky, případně z ní připravuji dresing, občas z jogurtů vyrábím domácí lučinu
08. 08. 2018 05:37
Jogurty jím většinou 2x týdně, zakysanou smetanu používám občas do vaření.
07. 08. 2018 22:40
Já si dělám jogurt nebo podmáslí s vločkami naslano - ala rybí salát nebo rybí pomazánka. Když bylo ovoce, dělala jsem si s ním z kysaného podmáslí koktejly. A z polotučného jogurtu dělám i svíčkovou - místo ze smetany.
07. 08. 2018 20:58
Jogurty jím denně už několik let, dle možností doplňuji i ostatní zakysané výrobky, preferuji bílou variantu. Neumím si jídelníček bez nich představit.
07. 08. 2018 20:50
Taky jím denně už roky buď bílý jogurt nebo zakysanou smetanu 10%
07. 08. 2018 14:27
Miluji jogurty a zakysané výrobky. Mívám ale období, kdy na ně nemám absolutně chuť.
07. 08. 2018 11:26
Všechny zakysané produkty mám v jídelníčku už léta, střídám je a mám nejraději ty přírodní bez příchutí. Kyška se u nás pila už v době, kdy po ní v obchodech nebylo ani památky. Prostě se nechalo zkysnout mléko a dalo se vychladit. Ale to bylo mléko, ne ten krabicový žbrďol, který zhořkne.
06. 08. 2018 21:44
Zakysané výrobky mám ráda všechny a jen bez příchutí, prostě holé....
06. 08. 2018 21:38
Do bílého jogurtu dám ovoce, muž dostane lžičku medu,zakysané výrobky mám ráda.
06. 08. 2018 19:38
Děkuji za pěkný článek,zakysané mléčné výrobky mám moc ráda.
06. 08. 2018 18:49
Zakysané mléčné výrobky mám ráda , kefir, podmáslí, kysaná smetana, acidofilní mléko, to vše můžu bíle, jen jogurty bíle nesním, ty mi nechutnají...
06. 08. 2018 16:41
Nejvíc kupuji jogurt bílý holadii a podmáslí. Zakysanou smetanu a jogurt používám při vaření a pečení. Ochucené jogurty mi moc nechutnají. Podmáslí používám do smoothie k svačině. Chutná mi řapíkatý celer s podmáslím, přidám ovesné vločky a pepř. ( kolegyně to ochutnala a moc nadšená nebyla- nemá ráda řapíkatý celer, ale jinak jí zdravě). Už jsem dlouho nedělala domácí lučinu.
06. 08. 2018 15:48
U nás je nejvíce úspěšný bílý selský jogurt a podmáslí, občas i zakysanka . Přidávám domácí zavařeninu nebo ovoce ze zahrady, či rozmixované zmrazené . Na slano přidávám medvědí česnek, ořechy, pórek,pažitku.
06. 08. 2018 15:33
Zakázané mléčné výrobky mám ráda ve všech podobách. Kupují zásadně bílé. Pokud chci sladké, přidám ovoce nebo domácí zavařeninu.
06. 08. 2018 11:53
Jogurty se snazim jist pravidelne, prevazne ciste. Ted jsem ale tehotna a nedokazu vypit mleko, nebo snist bily jogurt, takze jim alespon ochuceny, ten mi nevadi
06. 08. 2018 11:43
v horkých letních dnech si dávám tzatziki a nízkotučné kefírové mléko neochucené, dobře vychlazené
06. 08. 2018 09:35
Zakysané výrobky používám denně. Jogurty i kefír si vyrábím většinou sama
06. 08. 2018 08:48
Bez jogurtu, kefíru, acidofilního mléka, atd si nedokážu představit den. Nejčastěji je zařazuji ke svačině, ale přidávám je i do vařených pokrmů. Preferuji neochucené varianty, jogurty si dělám domácí :-)
06. 08. 2018 07:39
Zakysané výrobky jsou základní stavební kámen mého jídelníčku, bez nich by to u nás nešlo :-).
06. 08. 2018 07:38
jogurty, kefírové mléko apod. si kupuji, kdysi jsem si vyráběla jogurty doma, dětem to chutnalo mě ne, a lučinu jsem si z jogurtu taky vyráběla
06. 08. 2018 05:01
Bez misky ale spíše dvou misek jogurtu si nedovedu představit jídelníček a kefíry, podmáslí a podobně si dám ráda místo svačiny. Jogurt si ochucuju ovocem a občas, když dostanu chuť na sladké přidám med

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři