TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 10. 08. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

nikola

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 1669
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

A zase ty Vánoce - předvánoční desatero

29. 11. 2013

A zase ty Vánoce!

Přestože Vánoce patří mezi nejkrásnější svátky z celého roku, rozhodně nepatří k těm nejklidnějším.

Vánoční atmosféra již kvete a roste na každém kroku, každý rok začíná stále dříve a spolu s tím roste i nervozita a předvánoční shon.

Deset rad a pravidel, které Vám pomohou ještě před Vánoci, protože právě období před Vánocemi, ochutnávání cukroví, stres z nenakoupených dárků, finanční krize ještě před nákupem dárků, ponurá, podzimní nálada, zima, to vše je důvodem k neklidu, nervozity a nadměrné konzumace jídla…

Pravidlo č. 1:

Začíná zima, tělo začíná vyhledávat kaloričtější druhy pokrmů, „děláme“ si zásoby na zimu.

Nezapomeňte, že my si zásoby dělat nemusíme, zima nás díky teplu domova neohrozí a jídla budeme mít dostatek až do jara, o to se postarají přeplněné regály v nákupních centrech a výrobci extra velkých balení. Snažte se sledovat, zda si udržujete stále stejný příjem jídla/energie jako tomu bylo i v období hezkého počasí.

Pravidlo č. 2

Venku počasí, že by ani psa „nevyhnal“, nejraději bychom se zavrtali do postele a spali a spali. Ale bohužel, to naší formě zrovna neprospěje. Tedy pokud se Vám nechce nikam ven, zkuste cvičení podle videa v pohodlí vašeho domova, jedno z takových nabízí např. STOB na svých stránkách v sekci Pomůcky na hubnutí. Stejně tak na internetu najdete řadu dalších videí, jak si zacvičit doma, případně si pořiďte knihu a vyhraďte si každý den alespoň 30 minut na cvičení. Právě udržení si pohybové aktivity po celou dobu zimy Vám pomůže vejít se na jaře do stejných velikostí a ušetřit si tak nákup nového oblečení.

Pravidlo č. 3

Myslete na dostatek zeleniny (vlákniny, antioxidantů a vitamínů). V létě máme zeleniny obvykle vždy více, než v zimě, nejen proto, že nabídka čerstvé zeleniny je bohatší, ale také proto, že máme v horkých dnech na osvěžující salát větší chuť než v zimě. Avšak i v zimě se dá přijít zelenině na chuť…Zeleninu můžete přijímat i tepelně upravenou, v podobě lehkých polévek, které Vás příjemně zahřejí a dokonce je můžete využít i jako svačinu, která Vás výborně zasytí.Nabídka zeleniny je i v zimě bohatá, stačí se jen porozhlédnout. Navíc mnoho druhů zeleniny obsahuje i vysoký obsah vitamínu C, můžete tak díky ní i pomoci tělu bojovat s virózami, které v chladném období řádí.

 Pravidlo č. 4

Dodržujte dostatečný pitný režim. V zimních měsících obvykle klesá příjem tekutin, ale nezapomeňte, že tělo si zásobu vody udělat neumí, tedy je potřeba doplňovat tekutiny neustále. Můžete přijímat o něco méně než v horkém počasí, ale dostatek tekutin Vám pomůže i v zaplnění žaludku a tím sníte menší množství jídla.


  Pravidlo č 5.

Nedostatek sluneční energie u řady lidí způsobí i zhoršení nálady, zkuste proto zvyšovat hladinu endorfinů cvičením nebo jinou příjemnou aktivitou. Může Vám pomoci i pravidelné začlenění Vámi oblíbené aktivity, na kterou se budete těšit již od samého rána a tím předejdete špatné náladě.

Pravidlo č. 6

Pozor na zahalování se do svetrů, elasťáků a dalších přizpůsobivých kousků oděvů. Ač se to zdá nenápadné a nevinné, toto oblékání je pro naši postavu mor.Právě volné oblečení, zahalené tělo nás nenutí udržovat se ve formě, jako když musíme své tělo vystavovat v plavkách a krátkých sukních.

Pokuste se proto oblékat se přitažlivě,nechlácholit se tím, že nás stejně v zimě nikdo nevidí, tak se přeci nemusíme tolik snažit. Vytáhněte své upnuté džíny z letních měsíců a mějte je jako kontrolu nad svým obvodem pasu, jednoduše tak poznáte, jak na tom jste,dokonce i bez váhy.

Pravidlo č. 7

Pokud by Vás přeci jen zastihla špatná nálada a spolu s tím menší vůle udržovat se ve formě, snažte se připravit si řadu relaxačních metod, předcházejte situacím, které Vás svádí na špatnou cestu a ke špatným návykům.

TIP: K relaxaci můžete použít i relaxační CD STOB

Pravidlo č. 8

Každý známe, jak dobře se v zimě spí, noci jsou dlouhé, rána tmavá a ponurá a tak se vstává mnohem hůře, než když nás hladí slunce po tváři. Přesto nezapomínejte na pravidelnou snídani! Právě snídaně je účinným pomocníkem proti nadváze,pomáhá Vám dříve ukončit noční, úspornější režim metabolismu a navíc lidé,kteří snídají, zkonzumují po zbytek dne mnohem méně jídla než ti, kteří nesnídají.

        Pravidlo č. 9.

Nesnažte se napéct velké zásoby cukroví, které budete dojídat ještě na Velikonoce.Postačí, když upečete pár kousků ke štědrovečerní večeři, nezapomeňte na takové druhy cukroví, které obsahují vyšší obsah bílkovin a méně tuku a cukru.

Pravidlo č. 10

Nenechte se svést každoroční myšlenkou, „Nu co, vždyť jsou Vánoce, tak začnu zase v Novém roce…“

Blíží se Vánoce, určitě máte právo si je pořádně užít! Ale určitě si je užijete i bez nadměrného množství jídla, výčitek z kil navíc a nesplnění novoročních přání. 

Hodnocení (18 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

14. 12. 2013 17:30
Děkuji Vám moc za komentáře. Přikládám Vám několikero tipů na Vánoce v dalším blogu, snad se vám některé budou hodit ;-) A držte se! Esterko, věřím, že letos se podaří i ta praktická část! :-)
06. 12. 2013 13:00
Zlatá slova!!! Nejhorší je, že to všechno všichni vlastně moc dobře známe, že...? :)
06. 12. 2013 12:58
Těším se na další rady i desatera :-)))
06. 12. 2013 11:48
Dekuji moc, takovéto clánky ctu ráda a pomáhají mi udrzet chute na uzde:-))
06. 12. 2013 11:10
Děkuji za článek,
také mám největší problém s dodržováním pohybu, ale budoucí rok si věřím - Jillian, lyžování a fitbal mě v tom nenechají :)
06. 12. 2013 10:16
Děkuji Gabčo! Jsem moc ráda, že Ti pomohlo :-)
05. 12. 2013 10:48
Já také děkuji za toto desatero. Moc ráda čtu podobné články - pomáhají mi udržovat pozitivní náladu. Většina pravidel se mě opravdu týká, takže už vím jak s hříchy zatočit ještě než dřív, než mě přeperou :)
05. 12. 2013 08:46
:-) Úplně Ti rozumím Hanko, zima chuť ke cvičení moc nepřidá, ale tak berme pohyb jako možnost zahřát se:-). Nemusíme chodit lyžovat, ale tak třeba plesová sezóna, nějaký kurz jazzu, či cokoli co zlepší zimní chmury pomůže:-). Věřím, že také najdeš pohyb, který Tě baví...Snad nebudete na jaře psát, jak sundaváte pavučiny ze cvičebních bot :-)!
03. 12. 2013 19:53
Skvělé desatero ...
Pro mě je nejhorší udržet alespoň nějakou pohybovou aktivitu, jsem jak medvěd, nejdraději bych zalezla a vylezla až na jaře :-)
01. 12. 2013 19:16
A ještě něco, nevím jak vám, ale mne se kolikrát v té strašné zimě nechce vůbec nikam, ale když si připravím svoji vlastní hudbu do sluchátek, nemůžu se dočkat, až si půjdu zacvičit a mám čas jen sama pro sebe. Nejlepší je připravit si pokaždé novou hudbu, kterou si nedovolíte poslechnout dříve než na samotném cvičení :-). Baví mne, že aspoň chvilku za celý den nemusím poslouchat nic a nikoho jiného než hudbu, úplně vypnout, nasát atmosféru třeba nějaké hřejivé hudby, nemusím řešit úklid, práci, nesplněné povinnosti, zkrátka si jen užívat radost z poslechu a z pohybu.
01. 12. 2013 19:04
Ahojky všichni! Jsem mooooc ráda, že se vám všem desatero líbí :-). Věřím, že mnohé z vás jsou už tak zkušené, že je nějaké svátky plné dobrot nerozhodí:-). A kdyby sejdeme se u lekce asertivity a pevné vůle tady na sebekoučniku:-). A pak si uděláme ještě povánoční desatero :-). A jinak procházka po Praze s průvodcem je skvělá, jen pozor na Vánoční trhy plné dobrých punčů, svačáčků a trdelníků;-).
29. 11. 2013 21:14
Desatero je dobré a taky si ho vytisknu. U pohybu mám jednu výhodu. Moje sportovní náčiní má dohromady 8 tlapek a ty chtějí běhat. A protože pokud neběhají, jsou poskládané v panelákovém bytě a k jejich pohybovým aktivitám se musím přidat. Jo a objevila jsem vycházky s průvodcem po Praze. Při té minulé to bylo včetně tréninku nějakých 20 km..
29. 11. 2013 20:13
To je skvělé desatero. Zařídím se podle rad :-)))
29. 11. 2013 19:55
tak to vezmu popořádku:
bod 1= určitě nejím více, než v létě, to koresponduje s bodem č. 6, tzn. oblékám těsnější zimní oteplováky a poznám, kdy mě škrtí v pase. Také to souvisí s bodem 4-pitný režim, protože se napájím více horkým čajem a ten dokáže zaplnit žaludek na delší dobu.
bod 2 - pohyb v zimě určitě. Jednak má člověk po takové procházce lepší náladu, prokrví to krásně pokožku obličeje a pak opět bod 4 pitný režim. Po vycházce horká sprcha, teplý župan a ponožky a voňavý čaj= super nálada, což je zase paralelní k bodu 5, jak léčit nedostatek světla.
bod 3 - podepisuji se pod horké zeleninové polévky, zeleninové omelety a dušenou zeleninu jako přílohu ke všemu.
bod 4 - už jsem psala, voňavé horké čaje skvěle zahřejí, doplní tekutiny. Je tak obrovský výběr čajů, stačí si jen vybrat ten svůj.
bod 5 - nedostatek světla léčím dostatečným pohybem venku za každého počasí
bod 6- ano, když musí člověk na sebe navléci termo prádlo, nahoru oteplováky, teplý rolák a ještě zimní bundu, tak nemůže moc jíst, jinak by do toho nevlezl. No a opět pohyb venku zajistí, že se na jaře vlezu do všeho.
bod 7 - relax = voňavý čaj, teplý župan, ponožky, zapálená svíčka,dobrá knížka a hezká hudba. Vypnout TV, nesledovat zprávy, pohyb kurzu eura, politické potyčky, prostě všechno bere náladu.
bod 8 - snídaně ano, já preferuji poslední dobou dobře zralé banány, ty mi upravují náladu, zažívání i hladinu cukru.
bod 9 - cukroví peču, ale nejím, případně si dám na talířek 5 kousků a započítám do příjmu jako dopolední svačinku ke kávě.
bod 10 - svátky si lze užít i jinak, než se přecpat. Po štědrovečerní večeři vyrážíme pravidelně na půlnoční, pěšky to máme 5km a pak zpět. Takže těch 10km určitě spálí nějaký ten joul. Další dny kompenzuji opět pohybem, denně 10-12km procházka je lék, jak nepřibrat.
Takže desatero super, je důležité si to přebrat a vybrat pro sebe to nejlepší. Svátků ani zimy se nebojím, chce to dobrou náladu, žádný stres a sluníčko v duši. Přeji všem.
29. 11. 2013 13:45
Já se těším na salátek a smaženýho kapra, a taky rybí polívčičku - tímhle budu hřešit (pokud budu dělat salát já, tak bude jogurtovej, pokud mamka, tak se majonéze nevyhnu :-/) Cukroví mi naštěstí nic neříká, většinou jsou i druhy které ani neochutnám, spíš sem tam sezobnu něco slaného. Ale budu se snažit více hýbat - každý den alespoň procházku :-)
29. 11. 2013 13:16
To je všechno, jak na mě ušité. Málo pití, málo zeleniny, větší chutě, málo světla......no prostě všechno. Musím to vytisknout a snažit se.
29. 11. 2013 12:54
Nejvíc se mi líbí bod. č. 5 a bod č. 7 :)
29. 11. 2013 10:47
Neškodí si to všechno občas zopakovat :-)
29. 11. 2013 10:42
Díky, rady půjdou na ledničku :-D
29. 11. 2013 10:13
skvělé desatero!!!
29. 11. 2013 10:01
Děkuji, děkuji, děkuji .. také jsem si to vytiskla :-) Takové desatero se opravdu hodí.
29. 11. 2013 09:55
dekuji:)vytisknu a necham i rodince pro inspiraci:) pevne verim,ze se mi podari se tim ridit :)
29. 11. 2013 09:53
Pěkny blok, vse uvedene je k zamysleni se :-) Dekuji
29. 11. 2013 09:42
Děkuji moc za toto desatero,je tak lehké vklouznout do starých návyků....

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři