TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 10. 08. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

nikola

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 1669
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133156.14 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Jak "nastartovat" metabolismus?

22. 03. 2014

Jak "nastartovat" metabolismus?

Článek je určen především pro ty z vás kteří mají pocit, že je jejich metabolismus zpomalený mnoha pokusy o hubnutí, vyšším věkem, extrémním způsobem stravování nebo například poruchami štítné žlázy.

Věřím, že si někteří z Vás ne jedenkrát pomysleli známou větu: „Já snad přibírám i ze vzduchu“.

Jíte málo, hodně cvičíte, přesto výsledky nejsou adekvátní Vašemu úsilí?

V prvé řadě si zkuste udělat detailní „selfanalýzu“:

Cílem je najít konkrétní faktory, které mají vliv na nárůst či nedostatečný pokles Vaší váhy.

Pokuste se monitorovat Vaše tělo, ideálně cca týden. Zaznamenávejte např. do sebekoučinku či do deníku, který máte po ruce kdykoli potřebujete něco zaznamenat.

Důležité je sledovat nejen Váš jídelníček a jeho správné nutriční složení, ale také vše, co se s Vámi děje.

Zkuste pozorovat a zaznamenávat

·        Čas ranního probuzení, čas usnutí, délku spánku, případně polehávání či spánek během dne, po jídle apod.

Jak už jsme si psali, spánek má velký vliv na naši váhu, jedná se především o vyplavování hormonů, které řídí pocit hladu/nasycení. Podle studií zkoumajících vliv spánku na redukci hmotnosti hodnotí jako dostatečné minimálně 6, ideálně 8 hodin spánku.

Více o vlivu spánku jsem zmiňovala zde: (http://stobklub.cz/blog-zapis/nikola/15743/,http://www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/213562220600008/

Někdo má ve zvyku jít si po hlavním jídle odpočinout, je potřeba myslet na to, že pravidlo jíst větší jídlo 3-4 hodiny před spaním patří i přes den, častá chyba například po noční směně se nasnídat a jít spát…Zkonzumovanou energii nemá tělo čas zpracovat a vytváříme zásoby.

·        Dobu konzumace prvního jídla po probuzení.

Ideálně připravit tělo vypitím cca 2 dcl vody, pokud snesete, může to být s citronem, zázvorový či např. mátový čaj. Snídaně by měla být ideálně do 30 minut po probuzení. Čím dříve se nasnídáte, tím dříve přerušíte noční úsporný režim. Tedy pouze včasným snídáním zrychlíte Váš metabolismus. Četla jsem studii, která tvrdila, že průměrný nárůst bazálního výdeje začleněním snídaní je cca 400 kJ/den. Když tuto hodnotu vynásobíme týdnem, není to vůbec špatné…

 

·        Pravidelnost,udržování vyrovnané glykemie. Neuvádět tělo zbytečně do hladovění a strádání.

Zde zkuste pozorovat, kdy se cítíte nejlépe, jestli dokážete vnímat pocit nasycení, jak dlouho jednotlivá jídla jíte, zda nejíte příliš rychle. Zda se cítíte lépe po studených pokrmech či naopak pomáhají teplá jídla, která dokáží více zasytit.

 

·        Rozpoložení během dne…vnímejte, kdy máte den nejnáročnější, kdy naopak nejvolnější a zda tomu uzpůsobujete přiměřeně i energetickou nálož jednotlivých pokrmů. Zda nekonzumujete větší část energie v určité části dne.

Semaforky sice mohou svítit zeleně, ale pokud byste celý den nejedli a pak jídelníček zkonzumovali během odpoledne, je Vám jasné, že to nemůže fungovat příliš dobře. Tedy jde i o vyvážený a rovnoměrný přísun energie i tekutin v rámci celého dne.

Ráda uvádím příklad se zaléváním květin. Také květiny nemůžeme nechat měsíc bez vody a pak je přelít, stejně tak to funguje s naším tělem, které potřebuje živiny rovnoměrně. Stejně je tomu i s přísunem vitamínů, tělo některé vitamíny dokáže přijmout pouze v omezeném množství, jedná se především o vitamíny rozpustné ve vodě. Jednorázový nadbytek mu nepomůže, protože beztak nadbytek vyloučí.

 

·        Dobrá X špatná nálada, stres

Klidně zaznamenávejte stupeň stresu, udělejte si vlastní škálování a každému dni přiřaďte body. Připište, jak jste stres zvládli, zda jste jej řešili jídlem či šli raději cvičit a postupně pracujte na zvládání stresu jiným způsobem než jídlem, například…

Navíc eliminace stresu má velmi pozitivní vliv na naše tělo. Krátkodobý stres by se dalo říct, že v rámci metabolismu způsobí jeho navýšení. Krátkodobý stres vyburcuje tělo k využití energetických rezerv a je v pohotovosti, celkově vynaloží více úsilí, aby se mohl bránit negativním faktorům – stresorům. Avšak dlouhodobý stres se přehoupne naopak na stranu druhou a snaží se naopak vytvářet zásoby,aby dlouhodobý stres zvládal. Právě z tohoto důvodu se doporučují jednodenní očišťovací kůry nebo naopak volný den, kdy se nemusíte příliš kontrolovat. Počítá se s tím, že jedná-li se o půst trvající pouze jeden den, může to tělu pomoci vyburcovat své metabolické zásoby, avšak přehoupne-lise to déle, pak se tělo začíná adaptovat naopak úsporným režimem.

Já osobně pro jednorázové změny příliš nejsem, je pak pro mnohé velmi těžké vrátit se zpátky ke standardu a tělo to spíše rozhodí…

 

·        Zdravotní stav – bolest hlavy, únava, podrážděnost, ospalost nebo naopak hyperaktivita, nízký nebo vysoký tlak, hlad nebo naopak přesycení, mám chuť jít cvičit nebo naopak nemám. To vše může mít opět souvislost s nevhodným jídelníčkem a budete-li zaznamenávat, můžete postupně vypozorovat, co jste si dali například k jídlu před cvičením - vyhovovalo Vám nebo naopak naprosto nesedlo. Díky tomu „vychytáte“ mouchy a trénink bude lepší, bolest hlavy ustoupí apod.

Ke zdravotnímu stavu bych měla další zamyšlení. Věnujte čas svému zdraví a choďte pravidelně na kontroly k praktickému lékaři, který Vám pomůže přeměřit tlak, cholesterol,glykemii, jaterní testy, případně třeba pošle na vyšetření štítné žlázy apod.

Stejně tak ostatní prohlídky.Mnohdy si neuvědomujeme jak například i udržování zdravého chrupu může pomoci s lepší váhou. Např. ve stáří nebo u chrupu umělého se setkávám velmi často například se strachem z kousání masa, oříšků apod. Tím pádem sekundárně nastupuje nižší příjem bílkovin, je-li např. vyloučeno maso apod.

Návštěva gynekologa a řešení různých hormonálních dysbalancí. Předepsání antikoncepce, opět nemusí sednout a způsobit větší zadržování vody, větší chutě k jídlu apod.

Stejně tak i další léky, tedy zkuste si před sebe vzít své léky a najít si všechny možné vedlejší účinky, uvidíte, že třeba najdete nárůst váhy apod. Poté můžete zkonzultovat s ošetřujícím lékařem případnou náhradu apod.

Pár dalších rad jak pomoci našemu metabolismu:

ü Zařaďte jídlo každé 2-3 hodiny, malé porce jídla, začněte snídaní, která by měla být maximálně do hodiny po probuzení,následuje dopolední svačina, oběd, odpolední svačina a večeře, případně ještě 1,5 před spaním 2. večeře. Na 2. večeři by si měli dát pozor speciálně ti, kdo chodí spát velmi pozdě.

ü Nejčastější příčinou snížené funkce štítné žlázy je nedostatečné vylučování regulačních hormonů štítné žlázy mozkem, chronický zánět štítné žlázy či dlouhodobý nedostatek jódu...Speciální dieta pro onemocnění se štítnou žlázou tak jako je např. pro diabetes a jiná onemocnění není, můžete si dát pozor na konzumaci potravin, které obsahují tzv. strumigeny, látky, které brání štítné žláze v hromadění a využití jódu. Jsou to např. růžičková kapusta, brokolice, květák, kedlubny, ředkvičky nebo zelí. Ale pokud máte pestrý jídelníček, a v přiměřeném množství tuto zeleninu zařadíte do jídelníčku, žádné riziko nehrozí.

ü Jezte dostatek bílkovin, které pomáhají budovat svalovou hmotu a mají nejvyšší termodynamický efekt, tedy mohou pomoci zvyšovat bazální výdej.

ü Zařaďte alespoň 3 x týdně posilovací cvičení,tím podporujete udržení či dokonce nárůst svalové hmoty.

ü Zkuste použít potraviny mající lehce termogenní či trávení podporující efekt.

Tedy např. pepř, zázvor, chilli, skořice, kofein, máta. Z doplňků stravy podporuje termogenezi např. synefrin.

ü Dbejte na pestrost v jídelníčku, čím více potravin budete do jídelníčku zařazovat, tím větší spektrum vitamínů,minerálních látek a enzymů, které mohou katalyzovat – urychlovat metabolické děje…

ü Podporujte lymfatický a imunitní systém, tedy choďte do sauny, můžete používat střídání teplé a studené sprchy, zajděte si na ruční lymfatickou masáž apod.

Těším se na vaše komentáře a přeji krásný a pohodový den.

N.

Hodnocení (43 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

19. 10. 2014 11:20
Zdravím.
Pěkné stránky se spoustou informací ;-)
Chtěla bych se jen zeptat, můj cíl je zhubnout a přitom neztratit svalovou hmotu, co už mám, nejspíše budu mít zpomalený metabolismus, proto bych se chtěla zeptat, co by bylo lepší, zda nasadit sacharidový vlny, s nejmenším příjmem sacharidu 30 – 50g nebo, zda se zdravě stravovat a přijímat stejný počet sacharidů, tuků i bílkovin. Je mi 19 let a vážím 60 kg. Cvičím 5x týdně. Vím, že u každého člověka je to jiné, ale třeba mi poradíte :-)Děkuji.
Přeji pěkný den.

10. 04. 2014 21:38
Ahojky Romi, no to znám, já jsem měla doby, kdy jsem k synovi vstávala v průměru cca 20 x za noc a to až do asi 2,5 let, byla to hrůza. Mohu Tě alespoň uklidnit tím, že jednou to noční vstávání určitě skončí! :-)
Co se týká hladu v noci, pokud víš, že budeš hodinu sedět u kojení a není to tak, že bys během toho byla v polospánku a hned po dokojení usnula, pak bych Ti doporučila mít po ruce již večer připravený někde na stolku i pro sebe malý snack v podobě lehce stravitelných bílkovin, třeba kefír, actimel, libovou šunku. Než nakojíš slehne Ti a nepůjdeš spát úplně hladová.
10. 04. 2014 07:51
Já mám tedy poslední dobou největší problém s tím, že když vstávám k malé ve tři ráno na krmení, tak než se nají a usne, je to někdy i skoro hodina a když jsi jdu lehnout, normálně mám hlad. Kručí mi v břiše a tak se jdu nalít vodou, ale stejně se mi dobře neleží, v tom tichu se to rozléhá a pokud hned neusnu, mám myšlenky - jít si vzít něco malého nebo to zaspat??? A hlavně CO si mám vzít, když to vlastně nebude v plánu???? :-) :-)
10. 04. 2014 00:47
Ahojky Kacabko,
děkuji Ti moc také za Tvou přízeň a Tvůj komentář:-). S večeří bude záležet na tom, zda chceš cvičením a posléze stravou podpořit spalování tuků či naopak podporu svalové hmoty. Lze asi doporučit obě varianty a uvidíš, která Ti bude dělat lépe. Po aerobní aktivitě již není nutné konzumovat sacharidy a pokud nebudeš doslova šilhat hlady do té 24 h, můžeš si dát již jen bílkoviny bez přílohy. Avšak doporučila bych Ti alespoň zeleninový salát a opravdu třeba maso, abys do té 24 h vydržela. Pokud bys měla velký hlad, pak by bylo vhodné dopřát si jako přílohu nějaké lehce stravitelné třeba křehké chlebíky, stačilo by kolem 30-40 g. Pokud je Tvým cílem naopak po Bikram józe podpořit tvorbu svalové hmoty, pak si dopřej přílohu, kterou máš spolu s bílkovinami a jen dbej na to, aby byly sacharidy v Tvém jídelníčku cca ty 3 hodiny před spaním, poté ještě těsně před spaním můžeš doplnit např. tvaroh bez cukru a bez tuku. Kasein je v tomto případě ideální potravinou na noc....mluvíme li o snaze přibrat svalovou hmotu.

Držím palečky, ať se cítíš dobře:-).
07. 04. 2014 10:00
Ahoj Nikolo, díky za super článek, i já se potýkám se zpomaleným metabolismem, které jsem si způsobila svým životním stylem a pokusy o hubnutí. Snídaně už jsem zvládla, byl to boj, ale staly se už běžnou součástí mého života :-) Jen si nejsem moc jistá večeří. Začala jsem chodit pravidelně na bikram yogu a týden držím krabičkovou dietu. Trochu alibisticky jsem tak alespoň dočasně vyřešila jídlo. Ale cvičím od půl 6 do 7, než se dostanu domů, je půl 9. V půl 5 si dávám lehkou svačinu, ale nevím, jestli je OK sníst v půl 9 večeři i s malou přílohou (např. kuřecí steak, brokolice, kuskus). Spát chodím kolem 11 - 12, ale doma už je pohyb téměř nulový. Moc děkuju za radu.
03. 04. 2014 08:38
Ahojky Kraken, děkuji i já za hezká slova, jsou pro mne také povzbuzením vytvořit další inspirující blog!:-)
Pro Revelata: Zcela Tě chápu, ale jak já vždy říkám, čím více chyb objevíš, tím lépe se Ti nyní povede a tím dříve uvidíš výsledky! Nedostatek bílkovin v jídelníčku je problémem snad každé ženy předtím, než se o svůj jídelníček začne zajímat, ale povzbuzující je, že se to dá velmi snadno bez většího úsilí zlepšit! Držím palečky, ať se Ti brzy daří lépe!:-)Krásný den Vám všem...
02. 04. 2014 23:57
tak jsem se tam mnohokrát našla, co dělám špatně, hlavně dost pozdě snídám po probuzení, ale také málo bílkovin
02. 04. 2014 19:42
tvoje blogy jsou fakt povzbuzeni...diky
24. 03. 2014 22:58
Omlouvám se Leni, že píšu až nyní, vůbec jsem si nevšimla Tvého komentáře! promin. Zrovna jsem Ti chtěla napsat, že závislost na běhání je moc hezká závislost a jediné na co si dej pozor je, abys nebyla v příliš vysoké intenzitě, ale sama hned píšeš, že už máš sporttester a sleduješ tepovku, tak věřím, že budeš v pohodě a na léto v nej formě:-)
04. 03. 2014 10:07
No já chodím denně ty dvě hodiny svižný chůze při venčení, tak si myslím že to každý den stačí. No plus sem začala od neděle opět běhat, jak bylo pěkně tak mi to nedalo a obávám se že si na tom zase vypěstuju závislost, jen doufám že se mi nevrátěj mé zdravontí problémy které jsem při běhu měla a že ještě nepřiberu víc jako sem přibrala kdy sem začala běhat. No ale už mám hodinky s tím pásem který mi měří tepovku tak si to hlídám a běhám jen mírně opravdu jen poklusem a ne abych se nějak uhnala. Což je pohodička a ani se u toho nezadejchávám :). Cca těch 40min. denně.
02. 03. 2014 16:12
Hanko, ze stimulantů by Ti mohl pomoci např. taurin nebo guarana. Případně třeba kombinace těchto látek dohromady, osobně jsem vyzkoušela např. shlehu, která obsahuje kombinaci kofeinu, gingo biloby, taurinu, karnitinu, ženšen, yerba mate, vitamín C a další bylinky a ta mne teda probrala a dodala energie vždy.

Lenko, určitě stačí dokud to jde jen chůze, pak přidáš třeba hůlky nebo budeš prodlužovat délku či zvolíš obtížnější terén a bude to fungovat.
Hezkou neděli přeji.
28. 02. 2014 11:41
Díky moc za rady :). Věřím tomu že mě snad už mlsná tak honit nebude. Jinak co se cvičení týče já chodila do fitka a tam i na skupinový lekce, ale vydržela sem u toho max dva měsíce, to samý běhala sem pár měsíců, účasnila se různý běžeckých závodů přes run tour atd...ale začala sem mít zdravotní problémy tak sem běh byla donucena pověsit na hřebíček. No a hlavně sem za posledního půl roku přibrala 6kg a to bylo tím během a fitkem. Takže sem opět skončila u denní chůze a opět mi začínaj padat kalhoty tak sem ráda :). Žádný mučení se v posilovně, či cvičení ale jen prostá svižná chůze při venčení naší fenky a kila jdou dolů samy a v jídle se nijak neomezuju :)
27. 02. 2014 21:16
D9ky Nikolo za povzbuzení, já se pořád snažím překlenout tu prvotní nechuť a hlavně nějakou divnou únavu, už ani kafe nezabírá :-/ mám nízký tlak a zatím jsem nepřišla na to jak sebrat síly a vyrazit aspoň ven, včera jsem dokonce zjistila, že klidový puls mám 40 a cvičit bych teda měla při tepovce 105-115 a ne se snažit při 125 a být uhnaná po 5 minutách ...
Budu moc ráda, kdybys měla nějaký tip na burcovadlo, někdy si připadám jak Šípková Růženka ;-) jen bych spala :-)
27. 02. 2014 20:02
Holky, nemáte zač, rádo se stalo! Já děkuji za vaši snahu, vaše výsledky, proto to všechno děláme, tak se těším na vaše další změny. A to, že to nejde ideálně, to nás nemůže rozhodit! Důležité je se nevzdávat, netrácet dobrou náladu a metodou pokus omyl najít rovnováhu:-). Bagi, jasně i to je možnost dát si jen menší jídlo, abys měla k obědu akorát čas jíst. Určitě to zvládneš.

Pro Lenku, Coumbu, HankuCh - právě, většinou to co fungovalo poprvé, už nefunguje podruhé, to co podruhé, nefunguje potřetí, atd. Naše tělo je mazaný, ale my ještě víc! :-). Takže hurá do toho! A komu se do cvičení úplně nechce, věřte, že stačí překlenout prvotní nechuť, únavu, ale nakonec tomu přijdete na chuť. Když jsem začínala, taky se mi moc nechtělo a docela jsem se nutila a těšila jsem se, jak tady i někdo psal, že jakmile skončím, dám si něco dobrého. Tyhle časy už ale dávno pominuly a já se snažím ze cvičení vytěžit maximum. Připadá mi škoda, dřít a mučit se v posilovně a pak to třeba zazdít čokoládou, kterou sním sotva za 10 minut, pak na sebe budu ještě celý den naštvaná. Nastavila jsem se do módu, kdy je mi líto promarnit tu snahu, kterou jsem odevzdala cvičením potom dalšími chybami během dne. Cvičení je proto způsob, jak nejen něco udělat pro tělo po fyzické stránce, tak ale také psychické, pustíte si fajn hudbu, nemusíte se starat o to, jestli je doma nepořádek, kolik toho máte uklidit, jestli máte pro manžela večeři, co zase najdete v mailu za práci, zkrátka ten čas během cvičení je jen VÁŠ! A po tu dobu po vás nikdo nic nesmí chtít, není to dostatečná motivace? Z tohoto pohledu bych byla na cvičení nejraději pořád!:-) A po cvičení je škoda, všechnu snahu promarnit sladkostmi či si otevřít brambůrky u televize. Raději si nakupte proteinovou tyčinku, máte tak krásné alibi, proč si to sladké dát, po cvičení sacharidy potřebujeme, uspokojíte chutě na sladké, tím, že si je již nebudete zakazovat možná také pomůže a snad se budete cítit lépe. Věřím, že budete!
27. 02. 2014 16:07
Moc děkuju za rady, zatím začínám po ránu s hrnkem podmáslí, ale na příští týden si nakoupím jogurtové nápoje. Čas oběda je daný tím, že nechci trhat partu s kolegy z kanceláře, ale dávám si proto menší sváču (tak abych nešla na oběd ještě stále najedená).
27. 02. 2014 14:24
Nikol dekuji za radu .-))
27. 02. 2014 13:51
Moc hezký článek, děkuji:-) Taky jsem si metabolismus zpomalila a už jsem si i ověřila, že jen hlídáním jídla váha dolů nepůjde, musím zařadit víc pohybu ...
26. 02. 2014 22:11
Jidelnicek mi nastavil snist denne 7300kj. Jinak muj bazalni metabolismus je 1800. Jinak jim zdrave. Hodne zekeniny, ovoce, orisky, seminka. Snidam kazde rano to vetsinou vlocky s ovocem nebo cerealie. Snazim se jist pravidelne. Jen ty chute kdyby nebyly takovy :(. Zkousela sem na to uz vsechnomozny pres jablecnej ocet, psyllium, chrom forte, nic nezabira. treba to tri ctyri dny vydrzim a pak jdu a snim klidne dva baliky susenek na posezeni. nebo co miluju jsou jesenky. Taky tomu podobny salko zahustene mleko sem schopna snist celou plechovku na posezeni. Jinak uz radsi nic sladkyho nekupuju abych to nemela doma a nemela co mlsat. Moje posledni moznost :)
26. 02. 2014 18:04
Hezké a pouční, děkuji.
26. 02. 2014 11:49
Mám úplně stejný problém se sladkým jako lenkaplenka. Nedá se to vůbec někdy ukočírovat. Dokonce jsem vypozorovala, že když doma nic sladkého není, jsem nervózní a sním mnohem víc všeho možného. A stejně mě to neuspokojí.
26. 02. 2014 11:41
dagmarhruska - v Tvém případě samozřejmě potřeba počkej podle doporučení lékaře, stačí když se nasnídáš do hodiny po probuzení. Tedy jak navrhuješ, vzala bych si léky, počkala 30 minut, poté bych si dala jak píšeš třeba ten actimel a hodinu poté, jak Ti to vyjde v práci se nasnídala. Skoro by bylo lepší dát si ty actimely klidně 2-3, to bude odpovídat cca 2-3 dcl.
26. 02. 2014 11:39
Martine děkuji za komentář s pitným režimem. Právě se i chystám psát blog o pitném režimu, kolik toho vypít, jak poznáme zda pijeme dostatek, kolik a jak pít před cvičením, během cvičení a po cvičení, jaké vybírat nápoje. Snad se vám článek bude líbit:-)
26. 02. 2014 11:37
Fila Byla - spánek :-(, četla jsi můj blog o podpoře spánku? Jak se stravovat, abychom jej zlepšili? http://stobklub.cz/blog-zapis/nikola/15743/ Třeba Ti něco z toho či z doporučených komentářů pomůže...
26. 02. 2014 11:35
Peggy 11 Děkuju Peggy! Jsi příkladem pro ostatní, že se opravdu lze naučit snídat a člověk se cítí mnohem lépe.Jsem ráda, že jsi potvrdila má slova. Ať máš krásný den.
26. 02. 2014 11:33
Pro Bagi666 - v tomto případě by bylo výjimečně lepší použít mléko ochucené, klidně můžeš 2 dcl nebo použít třeba banán. Důležitější jsou v tento moment spíše sacharidy jako zdroj energie. A pokud máš takhle dlouhý den, nemusíš ani ubírat jídelníček o tuto energii. Nemusíme se držet toho, že máme 5 jídel na den a víc ani ťuk. Je to tak, že pokud někdo vstává v 5 h ráno, bude mít pochopitelně více jídel než ten kdo vstává v 11 h. Počet jídel je závislý na délce dne :-)Takže si bez výčitek vychutnej ochucené kefírové mléko a pak si dej v klidu snídani :-). Jediné co bych možná poté posunula bude oběd až 3 hodiny po sváče. Pokud umíš vnímat pocit hladu (ne každý jej pozná), pak můžeš i dříve.
26. 02. 2014 11:27
Lenkaplenka: Leni chtělo by to srovnat si Tvůj energetický výdej s energetickým příjmem. Pokud máš hodně pohybu, denně 2 hodiny svižné chůze, jen sotva bude Tvému tělu stačit energetický příjem kolem 6000 kJ, na kolik máš teď jídelníček nastavený?
Chutě na sladké jsou nejčastěji způsobené buď nevyváženým poměrem živin v jídelníčků - nedostatek bílkovin, nadbytek potravin s vysokým glykemickým indexem, ale to asi nebude tvůj případ?
Pak to může být výrazné psychické vypětí, stres, samota, nejaké strádání ve Tvém životě a ty si ji kompenzuješ jídlem, už máš v podstatě vypěstovaný návyk a je potřeba pak analyzovat, kdy chutě přicházejí nejčastěji a vymyslet plán jak to zvládnout, co třeba zkusit ty sladké věci nekupovat??
Další možností může být nějaká hormonální nevyváženost. Zde by mohly pomoci některé rady ze článku o menopauze, zkusit zařadit semínka jako lněné semínko, chia semínka, oříšky, dále pak pupalku apod.

Poslední možností je právě příliš nízko nastavený příjem energie v hubnoucím režimu, tělo si pak takto kompenzuje energetické strádání...
26. 02. 2014 11:16
Děkuji moc všem za další super komentáře! A samozřejmě i hodnocení, kteréhos i vážím! Děkuji moc:-). Zase začnu postupně: Kuhnj: Věřím, že se Ti podaří zhubnout...Vím, že s každým dalším pokusem to jde hůře, tak nějak se ztrácí síla bojovat, ale určitě to stojí za to. Když už to třeba nejde jídelníčkem, tak ale pohyb hodně pomůže, určitě najdeš svoji ideální cestu. Důležité je i přestat přibírat, i to je úspěch, nezapomínejme na to!
18. 02. 2014 11:21
Jinak já snídám vždy ráno půl hodiny po probuzení. Bez snídaně bych nedala ani ránu, bych nemohla fungovat, sem tak zvyklá už odmalička. takže si radši vždy přivstanu a cca kolem 7.h ranní snídám :)
18. 02. 2014 09:26
Moc dekuji za zajímavý clánek. Já stávám ráno v 6hodin a snídám také az v práci v 8 hodin. Asi je to pozde, takze by vázne stacilo vypít treba jenom actimel a potom se v práci v 8hodin nasnídat? Beru prásky na stítnou zlázu na lacno a doktor mi rekl, ze mám snídat az minimálne pul hodiny po práskách.
18. 02. 2014 08:35
Mezi rady bych doplnil i dostatečný pitný režim.
18. 02. 2014 08:15
ten spánek... :-(
18. 02. 2014 06:09
Moc pěkně napsané. Když se ohlídnu zpět, kdy jsou ty doby, kdy jsem v práci snídala klidně až v 11 hodin :-) , to už je minulost. Pokud se tělo naprogramuje na výše uvedený režim, nejen,že cítíte lépe, ale tělo už si samo řekne...bez snídaně Vás nepustí...jako můj dnešní případ, chtěla jsem zkusit změnu a dnes cvičit nalačno..no ne, prostě dostala jsem tak velký hlad, že jsem se musela najíst a te´d jdou teprv se rozhýbat ;-) . Všem krásný den!
17. 02. 2014 16:10
Děkuji za velmi prospěšný článek a prosím o radu:Vstávám v 5h, v 5.25 mi jede autobus, v 6.30 jsem v práci a snídám. Stačilo by ráno vypít 100ml (nebo víc?) kysaného podmáslí a pak si dát v práci snídani zmenšenou o KJ podmáslí? dále svačím kolem 9.30, 11.30 oběd, 15h sváča, 18-19h večeře.
16. 02. 2014 19:58
Jinak dodávám, že denní aktivitu má. Chodím na dvě hodiny každý den venčit naší fenku. Jsou to dvě hodiny svižné chůze. Jinak sem i běhávala, ale to jsem ze zdravotních důvodů musela nechat plus chodila do fitness centra ale to už taky nechodím, protože to nestíhám a radši se jdu projít na čerstvej vzduch. Jinak jak začne pěkné počasí tak chodím na kolečkové brusle, na kolo atd...tipické venkovní aktivity. Pro sport mám uděláno :). Někdy si řikám, jestli to tělo to sladký nevyžaduje, tak se spíše uklidnuju tímto, ale je to až moc kolikrát přehnané a nemůžu si pomoc :(
16. 02. 2014 19:55
Díky, za super článek. Pokusím to tak praktikovat. Mám spíše jiný problém a to ten, že mám nesmírný chutě na sladké a denně si musím něco dát. Jsou to jedy a chtěla bych je úplně vynechat max jednou do tejdne si něco dát. Ale nejlepší by bylo si na ně úplně odvyknout. Nevím jak to udělat a to už sem zkoušela všechno možný. Pití jablečného octu, psyliium vlákninu, chrom forte na vyrovnání cukru v krvi jako doplněk stravy. Jím hodně ovoce i zeleniny té hlavně takže zdravě se jíst snažím, kord v poslední době ale sladký bohužel taky nevynechávám. At už to jsou sušenky či čokolády :(. Třeba dneska jsem na posezení snědla margotku a celou upozornuju celou plechovku salka zahuštěného přeslazeného mléka :(. Ty návaly chutí co mívám jsou kolikrát nekontrolovatelné. Potřebovala bych poradit jak tomu zabránit? předem mockrát děkuji za rady.
15. 02. 2014 20:23
Děkuji za bezva článek!!! Já jsem typický příklad zpomaleného metabolismu po x pokusech o zhubnutí(se střídavými úspěchy), se zpomalenou štítnou žlázou, což je u mě řešeno medikací a ani můj věk mi metabolismus nezrychluje:-). Ale nevzdávám to a věřím,že se Stob klubem ten celoživotní boj vyhraji!!! Díky za tipy, jak na to:-).
15. 02. 2014 13:23
Děkuji moc všem! Jsou na řadě opět mé komentáře:
Akraj:V případě, že chcete hned ráno po probuzení spalovat tuky pohybovou aktivitou, pak v tomto případě lze dělat výjimky a snídat až po cvičení, ideálně až 60 minut po pohybové aktivitě. Což je pro někoho dost kruté. Cvičení ráno nalačno je velmi diskutabilní, protože je pro tělo metabolicky velmi náročné a např. pro osoby s hypertenzí, kardiaky se vůbec nedoporučuje. Já jsem aerobní cvičení nalačno provozovala a bylo velmi účinné. Je jasné, že když jdeme nalačno, tělo začne jako zdroj energie dříve spalovat tuky. Tedy pokud Ti to vyhovuje, klidně jeď dál nalačno.
Pro JejdaJana: Setkávám se často s tím, že lidé, kteří nejsou zvyklý tak brzy snídat, nedělá jim to dobře, ale je to o zvyku a zkus pozvolna aspoň právě ten 100% džus, zeleninovou šťávu nebo třeba ochucený jogurtový nápoj.
Pro Veselínek: Děkuji, jsem ráda, že se líbil :-).
Jesus: Jsem opravdu moc ráda, že Ti to pomohlo!
15. 02. 2014 08:34
článek je výborný, moc mi pomohl, děkuji
14. 02. 2014 22:25
To je vono. Když mi řekla kdysi doktorka, že bych potřeboval zrychlit metabolismus, nerozuměl jsem tomu. Protestoval jsem, že budu víc jíst ???? Nebo co , a budu víc přibírat ? No.
Díky za článek.
14. 02. 2014 20:58
/ Akaj / píše džus to by šlo
14. 02. 2014 20:54
vstávám ve čtyři a asi by mě bylo špatně kdybych se najedla, do páté nemám na jídlo ani pomyšlení, hlad mám až tak v půl sedmé :(
14. 02. 2014 18:29
No snídaně... pár let snídám, pak se to odnaučím, a minulý rok jsem se to znovu naučila zpět:-) A dobře jsem udělala - teď už bych si nedokázala představit den bez snídaně (no leda když se to fakt přehnalo po alkoholu...). Problém je spánek... snažím se chodit pravidelně spát, ale v noci se budím nebo špatně spím:( Ale věřím, že to se změní, až si najdu práci a nebudu mít obavy stylu - co bude příští týden, za měsíc...
14. 02. 2014 16:14
no já vstávám v 6 ráno cvičím tak 60 minut a snídám až pak nijak nepozoruji na sobě unavu ale možná je to špatně že bych tedy vypila aspoň 1dcl džusu??
14. 02. 2014 14:35
Zacala jsem pravidelne snidat hned po probuzeni,jsem cely den plna energie. Rucni lymfomasaze bezkonkurencni,bohuzel cena je take vyssi,ale nelituji,zmizela celulitida... velmi dekuji za super clanek!!!
14. 02. 2014 14:30
Moc dobře napsáno, myslím,že jsem si hodně věcí uvědomila... Se spaním, to je u mě všelijaký, snažím se zapracovat na nějakém režimu. Většinou dlouho ponocuju a pak si lehám s malou po obědě - zásadní chyba, jak vidím...
14. 02. 2014 14:29
Nikolko, díky za tip, určitě si koupím kefír, ten mám moc ráda a zapomněla jsem na něj. Se zeleninou to mám trochu složitější, ale mám naději, že mi vysadí warfarin, pak by to bylo lepší :-)))
14. 02. 2014 14:14
werbra - nelze ti než závidět :) teda ne zrovna to vstávání ve tři...
14. 02. 2014 14:07
Díky za zajímavé informace. Myslím, že spánku mám dosti, spíš mám naopak někdy problém vstávat, ale stane se i to, že se vzbudím ve tři ráno, to potom dospávám dopoledne. Snídani mívám většinou čtvrt hodiny po probuzení. A stres já žádný nemám aspoň o žáném nevím co by mě mohlo stresovat. Mám pohodový život a skvělou knížku od paní Ivy Málkové.
14. 02. 2014 13:56
Mooorko: Děkuji Ti moc, super, že jsi ukázala, jak je snídaně důležitá. Co se týká toho delšího hladovění v období večerních hodin, já bych si zkusila koupit alespoň třeba natural kefírové mléko, zákys apod. Nebo třeba nějaký vysokoproteinový nápoj. Díky doplnění pouze bílkovin naopak zvýšíš bazální výdej, tělo musí na zpracování bílkovin vynaložit určitý výdej energie, čímž podpoříš metabolismus. Navíc díky bílkovinám budeš mít větší šanci na udržení či rozvoj svalové hmoty. Stejně tak třeba alespoň zeleninu, zvláště zelenou jako jsou okurky, ledový salát, mají minimum energie, naopak se mluví o negativní energet. hodnotě, tělo více vydá, než přijmě a opět můžeš podpořit hubnutí. Ale samozřejmě každý si musí přijít na to své NEJ, tedy jestli Ti to vyhovuje, nenuť se. Nerada doporučuji někomu něco, co nabourává spokojený stav.
14. 02. 2014 13:51
Motylka88: Určitě jsem tento způsob řešení navrhovala. Jde o to nabídnout tělu energii, ze které může začít okamžitě fungovat a nemusí jet v úsporném režimu příliš dlouhou dobu. Představte si to třeba tak, že je to něco podobného, jako kdybyste neměli v autě benzin a chtěli s ním celé dopoledne jezdit, moc by Vám to nešlo a auto byste tímto způsobem ničili. Stačí doplnit alespoň malé množství sacharidů, psala jsem už v odpovědi pro Lenorku: stačí např. alespoň kousek ovoce, fresh džus, actimel či jiný tekutý mléčný výrobek a snídani si dát po příchodu do práce. :-)
14. 02. 2014 13:46
Coumba, Arabelka, Rupok, děkuji:-)
14. 02. 2014 13:45
xxleox - děkuji za nápad se zimou, máš pravdu, že tělo vydá více energie. Na druhé straně je zase potřeba upozornit, že ne každému zima vyhovuje a některé lidi zase to tepelné nepohodlí bude svádět ke kompenzaci jídlem. Ale určitě dobrý postřeh :-)
14. 02. 2014 13:43
Od té doby, co jsem se naučila snídat nemám noční hlad. Jím naposledy (vyjimečně i později) v 19 hod. Spát chodím i po 24 hod. Vůbec si neumím představit, že bych měla během těch pěti hodin jíst. Vím, že je to špatně, ale prostě nemám ani hlad, ani chuť.
Pro mne je článek hodně zajímavý, díky :-)))
14. 02. 2014 13:35
Nikola: já taky snídám až v práci, vstávám v 6 a do práce dofrčím na 8, tak mám konečně čas...a doma vážně nemám možnost si chystat snídani, vzbudila bych všechny okolo, hlavně dceru...má strašně lehké spaní a muž s ní spí v obýváku, abych se vyspala do práce když se třikrát za noc budí...myslíš, že by stačilo něco malého a druhou část těch 20% sníst v práci? Nebo by to nemělo efekt?
14. 02. 2014 13:26
Zahradníček: Děkuji moc za poznámku se solí, bezvadný postřeh. Ano je pravda, že množství soli je také potřeba omezovat a hlídat. Doporučuji alespoň zprvu zakoupit sůl, která má ve svém složení místo sodíku draslík, tudíž nedochází k zadržování vody a následně zvyšování tlaku. Takovou sůl koupíte např. v lékárně nebo určitě už i ve větších marketech:-).Uvidíte na ní nápis se sníženým obsahem sodíku. Nejsem si jista, zda zde mohu používat název výrobku...A jinak s tou HA, většinou už lékaři předepisují takovou, která má minimální vedlejší účinky, ale podle některých klientek soudím, že na jakékoli hormonální změny mohou reagovat negativně, tedy bych raději předem upozornila gynekologa, aby při výběru pamatoval na co nejšetrnější...Děkuji!
14. 02. 2014 13:20
"Pejska" věřím, že se alespoň něco z toho podaří. Najdi si to nejsympatičtější, co Tě zaujalo a dej si zprvu jeden úkol, který zkus zařadit. Postupně třeba přidáš další:-)
14. 02. 2014 13:18
Hezký den všem! Děkuji za komentáře, Vaše nápady a milé hodnocení! Hřeje mne u srdíčka, když máte radost :-). Začnu odspodu:
Lenorka: Určitě doporučuji vyzkoušet, manžel jistě pozná, jak se bude cítit méně unavený. Můžete mu vysvětlit, že tím, že celou noc tělo lační, je ráno hladinu cukru v krvi velmi nízká, dokonce u zásobní formy energie a pokud se nenasnídáme, pak tělo vystavujeme velkému stresu. Určitě jste slyšeli i o dalších pozitivních "účincích" snídaně jako je lepší koncentrace, paměť, více energie během celého dne. Četla jsem zajímavé srovnání dětí, které snídají a nesnídají a výsledky byly velmi zajímavé. Jinak rada pro manžela, pokud vstává ve 4 h ráno a je zvyklý nesnídat, bude mu to zprvu dělat trošku potíže. Opět bude platit, trošku se napít, doplnit ztráty tekutin a cca do 30-60 minut po probuzení přijmout jídlo. Stačí zprvu alespoň sacharidy, které budou zdrojem energie, pokud tedy není v tuto dobu schopen snídat, stačí např. alespoň kousek ovoce, fresh džus, actimel či jiný tekutý mléčný výrobek a snídani si dát po příchodu do práce.
14. 02. 2014 12:55
Děkuji za podnětný článek. Je dobré, si věci občas připomenout. Díky. :o))
14. 02. 2014 11:22
Mám ráda takovéto články. Díky.
Já mám naštěstí metabolismus v pořádku, ale ráda si srovnám vědomosti.
14. 02. 2014 11:00
Moc zajímavý článek, něco už známe, ale něco je zase nový poznatek. Je dobré si to připomenout. Tento týden jsem začala s tou vodou s citronem ráno.
14. 02. 2014 10:57
Celkově otužování je také cesta jak zvýšit BM, člověk se pak nemusí příliš teple oblékat a má pak vyšší výměnu tělesného tepla s okolím, které je tělo nuceno kompenzovat vyšší tvorbou tělesného tepla z tuku.

Místnost s více jak 20 °C je pro mě přetopená, nemám ani zimní boty a zimní bundu... jen když je opravdu tuhý mráz nasadím rukavice :D A taky ušetřím za topení :D
14. 02. 2014 10:49
moc zajímavé čtení! :) Mám poznámku spíš ne přímo ke zrychlení metabolismu (i když to možná taky bude souviset), ale k zapisování. K tomu zavodnění (HA a lymfomasáže), tak jsem někde četla, že v dnešní době už po HA nepřiberete (nezavodníte se). Nadruhou stranu je zavodnění způsobeno např. příjmem soli, takže to by taky bylo dobré si zkusit změřit, kolik člověk přijme soli za den (podle etiket tu skrytou). Potom totiž dochází k otokům nejen z dlouhého stání, ale např. i z upnutého oblečení (gumy v kalhotách, zařezávající se lem ponožek), protože to přiškrcuje cesty lymfatického systému, lymfa nemůže proudit, ucpává se, otékáte... a to určitě člověku neděla dobře.
14. 02. 2014 10:46
Spousta zajímavých poznatků, díky.....teď jen už zapracovat hlavou....
14. 02. 2014 10:41
Díky za zajímavý článek. To že se může nastartovat metabolismus a zvýšit výdej díky včasné snídani slyším prvně, vyzkouším to na manželovi, ten snídá až dvě hodiny po probuzení, jenomže vstává ve čtyři ráno a snídá až pak v práci.........

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři