TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 05. 12. 2012

Jak si nahrát profilovou fotku?

petrita

Sebekoučink

Zahájení: 28.03.2024
Ukončení: 20.06.2024
Cíl: Zhubnout

0 %
0 kg 2 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Zaplacený cyklus je přístupný do 22. 6. 2024

Získané body

Tento měsíc: 3
Celkem: 1249
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133156.14 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

petrita

Jak psát blog?

České svatojakubské cesty

15. 05. 2019

Již jsem napsala dva blogy o Svatojakubských cestách a psala jsem o těch ve Španělsku. Věděli jste však, že Svatojakubské cesty jsou i v Čechách? Já jsem to nevěděla a zjistila jsem to, až když jsem se vrátila ze Santiaga a na českém rozcestníku si všimla mušle hřebenatky, což je značení svatojakubské cesty.

Byla jsem tím překvapená a mile potěšená, že se takhle dá chodit i u nás. Cest je několik a jsou dobře značené. Na stránkách spolku českých svatojakubských poutníků www.ultreia.cz jsou všechny cesty moc hezky popsané, i s kontakty na ubytování (na místních farách, penzionech a kde se dá). Z jejich stránek jsem s laskavým svolením zkopírovala tuto mapu, abyste si mohli udělat přehled, jakou cestu máte nejblíže vašemu domovu.

Do Španělska na Svatojakubskou cestu jsem se vydala třikrát a v Čechách jsem zatím vyrazila jen dvakrát. Ale to hodlám napravit a už za pár týdnů vyrážíme na další úsek Všerubské cesty, kterou jsem rozchodila. Můžu vám tedy zatím zprostředkovat jen moje české začátečnické dojmy :). V první řadě bylo skvělé mít možnost jednoho dne zavřít dveře od domu a prostě vyrazit na cestu, bez nějakých dlouhých přesunů. Jsem z Prahy a tak jsem vyrazila Všerubskou cestu, která začíná v Praze na Zbraslavi. Hned první komický zážitek bylo razítko. Poutníci totiž sbírají razítka z míst, kudy procházejí. Nicméně já jsem vyrážela od kostela svatého Jakuba, a ten byl o státním svátku pro veřejnost zavřený. Jediné, co jsem ten den na Zbraslavi našla otevřeného, byl pohřební ústav, a tak se můj credencial (neboli poutnický pas) pyšní razítkem právě z tohoto místa. Jak symbolické, když cíl cesty je hrob svatého Jakuba…

Putovala jsem přes Brdy místy, která znám. Ale teď jsem je viděla a vnímala jinak. Zajímavé bylo srovnání české a španělské pouti. Ve Španělsku jsem jako sama žena poutnice rozhodně nebyla nic zvláštního – právě naopak – poutníci často chodí sami, zato v Čechách to až tak zvyklé není. Nicméně i v Čechách jsem potkala uprostřed lesa další poutnici. Na cestě jsem se cítila bezpečně, civilizace byla nablízku. V další etapě budeme pokračovat v červnu.

Minulý měsíc jsem se zúčastnila poutě do Starého Plzence a okolí, který organizoval právě spolek Ultreia. Byl to moc milý víkendový zážitek. Začali jsme prohlídkou kostela, putovali krásnými cestami s dalšími milými lidmi a místní lidé nás vždy ochotně provedli zajímavostmi jejich kraje. Kromě chození, jedení a spaní (základ putování ;) došlo i na ochotnické divadlo, zpívání a prohlídku zámeckého parku.

Dřív jsem nevěděla, že svatojakubské poutě se dají chodit i v Čechách. Spolek Ultreia vedou nadšenci, kteří o cesty a české poutníky hezky pečují. Pokud vás cesta volá, rozhodně její volání vyslyšte :). Můžete se vydat do Španelska nebo na jakoukoliv jinou pouť v zahraničí (např. do Itálie na pouť do Říma, do Norska na cestu svatého Olafa nebo do Japonska na Kumano Kodo). Ale stejně tak můžete chodit po Čechách, což mi přijde báječné.

Láká vás to? Od té doby, co jsem objevila putování, se to stalo mojí srdcovou záležitostí. A jak jste na tom vy?

Přeji vám mnoho šťastných kilometrů. Ultreia (což znamená dál)

Hodnocení (6 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 05. 2019 14:01
Těším se na říjnové společné šlápotí putování po jedné z těchto cest :-).
15. 05. 2019 12:14
Moc pěkný článek, to jsem nevěděla, že jsou Svatojakubské cesty i u nás. Díky :-)
07. 05. 2019 08:08
coumba : to ne ni špatný nápad !!!!!!
07. 05. 2019 07:54
Mášo, letos s námi v říjnu vyraz ze Zbraslavi!
07. 05. 2019 07:53
No to je skvělé, dost mne to oslovilo, rozhodně se na nějakou vydám příští rok.
07. 05. 2019 07:44
Tak to jsem nevěděla že jsou Svatojakubské cesty i u nás
jinak moc pěkné počteníčko.
06. 05. 2019 23:14
Taková putování by mě lákala, jen času kdyby bylo víc. Letos bych ráda došla alespoň ze Zbraslavi na Karlštejn.
06. 05. 2019 17:23
Díky Evě Coumbě víme o Svatojakubské cestě a jejích větvích v naší zemi a většina z nás mířila na hranice po cestě, která byla nejblíž Praze, kde žiju. Šlápoty mají na dobu, kdy bude většina z nás svou pouť končit, tedy na říjen kousek cesty, kterou projdeme společně se symbolem Svatojakubské mušle
06. 05. 2019 16:33
Peťo, to je senzační článek, moc děkuji, vůbec jsem netušila, že máme zde Svatojakubské cesty.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři