TOPlist
Sledujte nás:

12 tipů, jak využít dýni (nejen) při hubnutí

Zpět

Dýně je skvělou podzimní surovinou, kterou můžete do jídelníčku zařadit i při hubnutí. 

Ač je na chuť velmi sladká a patří mezi zeleninu s vyšším obsahem cukru, nemusíte se jí ani při hubnutí obávat. Obsah cukru není nijak vysoký a je vyvážený vlákninou a celou řadou pozitivně působících látek. 

Dýně obsahuje průměrně 5 g cukru ve 100 g. Podobný obsah cukru má například mrkev. Populární batáty, které do redukčního jídelníčku doporučuje nejeden poradce, obsahují ve 100 g až 8 g cukru. 

Dýně a nutriční hodnoty

Dýně obsahují okolo 90 % vody a mají proto nízkou energetickou hodnotu a skvěle se hodí do jídelníčku při hubnutí i racionálním stravování. 

Průměrné nutriční hodnoty na 100 g 

Energie

Bílkoviny 

Tuky 

Sacharidy

Vláknina

120–160 kJ

1–2 g

0,1–0,5 g

4–8 g

1,5–2,5 g 

vitamin B1

vitamin B2

vitamin C

provitamin A

betakaroten

0,05 mg

0,05 mg

11,2 mg

37 RE

0,45 mg

hořčík

fosfor

draslík

vápník 

železo 

12 mg

42 mg

294 mg

22 mg

0,8 mg

Z tabulky je patrné, že dýně jsou zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálních látek a fytonutrientů

Nejvíce zastoupenými minerálními látkami jsou draslík, hořčík, vápník a železo. Z vitamínů dominuje “céčko, áčko” a betakaroten, což je prekurzor vitaminu A a významný antioxidant. Bylo zjištěno, že betakaroten je účinná zbraň proti rakovině, zvyšuje obranyschopnost našeho organismu a chrání kůži před poškozením z nadměrného slunění. Čím je dýně oranžovější, tím vyšší je i obsah betakarotenů.

Dýně v jídelníčku podporují funkci trávicí soustavy, působí močopudně a žlučopudně.


Dýně a její druhy

Dýní, přesněji tykví, existuje mnoho druhů a jsou velmi variabilní i ve svých tvarech a velikostech. 

Asi nejoblíbenějším druhem v kuchyni je dýně Hokkaidó. Ta po dozrávání tolik nedřevnatí a díky tomu ji nemusíte loupat, což je činnost docela namáhavá a leckdy se neobejde bez zranění.

Zajímavým druhem je dýně špagetová, která se po upečení rozpadne na silná vlákna připomínající špagety, a tak můžete svůj jídelníček zajímavě obohatit. 

Dalšími druhy jsou například dýně obecná, muškátová nebo máslová. 

Víte, že mezi tykve se řadí i cukety a patizony? 

Dýně v kuchyni

Dýně má opravdu bohaté využití. Můžete ji použít do zeleninových salátů, konzervovat v kořeněném nálevu podobně jako okurky nebo ve sladkém nálevu jako kompot, můžete z ní připravit polévky, omáčky, můžete ji zapékat v různých pokrmech nebo nastrouhat s bramborem na bramboráky nebo noky. Dýně můžete použít i do sladkých jídel a moučníků. 

Pokud vás odrazuje náročné loupání a krájení dýně, pak ji stačí překrojit nebo propíchat vidličkou a upéct v troubě. S upečenou dýní se lépe pracuje a dužnina vydrží i několik dní v lednici nebo ji můžete i zamrazit. Můžete ji také rozmixovat na pyré a dále libovolně využívat jako „polotovar“ na omáčky, polévky, pomazánky nebo při pečení.  

Při pečení se odpaří část vody, část cukru zkaramalizuje a vytvoří se některé specifické aromatické látky, díky čemuž pečená dýně získá svou skvělou chuť. Polévka, pomazánka nebo omáčka tak bude vždycky o trochu lepší z dýně pečené než vařené. 

Inspirace do kuchyně ze STOBích receptů

Polévka

Dýňová polévka je podzimní klasikou, která se objeví téměř na všech jídelních lístcích. V restauraci ale dejte pozor, polévka je často plná smetany nebo tučného kokosového mléka, raději si polévku připravte doma. Pro přípravu můžete použít menší množství 10% smetany nebo kokosové mléko light. Pokud budete chtít šetřit tuk ještě více, můžete použít i mléko nebo udělat polévku jen ze zeleniny. 

Jestliže polévku máte jako hlavní jídlo, nezapomeňte doplnit i nějaký zdroj bílkovin, aby vás více zasytila. Můžete například do polévky přidat cottage, orestované krevety nebo tofu. 

Vyzkoušejte například mrkvovo-dýňovou podzimní polévku ze STOBí kuchyně.


Pomazánka

Variací na dýňové pomazánky je nespočet. Základ tvoří pečená dýně a pak už je jen na vás, s čím ji zkombinujete. Můžete vyzkoušet variantu s cizrnou, cottagem, tvarohem, Lučinou nebo třeba chuťově výraznější bryndzou. Na dochucení se k dýni hodí chilli, rozmarýn, šalvěj nebo tymián. 

Zkuste třeba pomazánku z pečené dýně a cizrny


Zeleninový salát v teplé i studené verzi

Pečená dýně skvěle obohatí jakýkoli zeleninový salát, výborná je kombinace s chuťově výraznějším sýrem (například fetou nebo kozím sýrem). 

Salát s pečenou dýní a sýrem feta je skvělou volbou. 

V chladnější dny můžete vyzkoušet i teplou zeleninovou směs, jako například salát z černé čočky a pečené dýně.


Přílohy

Dýni můžete využít i jako přílohu - dýní (pečenou nebo vařenou) zpestříte bramborovou kaši nebo noky. Vyzkoušejte dýňové noky s hlívou, kuřecím prsem a ricottou.

Dýňové pyré nebo „špagety“ ze špagetové dýně můžete použít i jako samostatnou přílohu. 


Omáčky s masem i bez

Dýně je opravdu univerzální surovina. S dýní můžete vyzkoušet různé formy „eintopfů“, například hovězí s dýní a batáty.

Skvěle se hodí do italské kuchyně, připravit si můžete dýňové rizoto nebo těstoviny s dýňovou omáčkou.

Využijete ji i při přípravě asijských pokrmů. My jsme připravili například asijské jehněčí curry s dýní, které lze ale stejně tak dobře připravit bez masa (například s tofu).

Nebojte se ale experimentovat a dýni zakomponovat do jakéhokoli jídla – třeba do anglického pastýřského koláče.


Sladké recepty 

Díky sladké chuti dýni využijete i při pečení a přípravě různých moučníků. Vyzkoušejte některý z našich sladkých receptů:

A jak máte dýni nejraději vy? Inspirujte nás svými oblíbenými recepty!

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

24. 10. 2023 04:23
1
24. 10. 2023 03:42
1
24. 10. 2023 03:41
1

Naši partneři