TOPlist
Sledujte nás:

Všechny recepty STOB najdete také v programu Sebekoučink!

Salát z černé čočky a pečené dýně

Zpět
  • Autor: Hanka Malkova
  • Doba přípravy (min.): 60
  • STOB recept
  • Porce: 4.00

TIP: Pečená dýně je skvělým „polotovarem“ na přípravu dalších pokrmů, jako je dýňová polévka, dýňové pyré, koláč nebo třeba jako vložka do salátu. Proto pokud už dýni pečete, upečte si ji rovnou celou a dále použijte na přípravu dalších pokrmů.

Ingredience

Dochucovadla:

rozmarýn, bobkový list

Energetická hodnota celkem: 5718 kJ

Bílkoviny (g): 68, Tuky (g): 33, Sacharidy (g): 189, SAFA (g): 4, Cukry (g): 46, Vláknina (g): 63, Sůl (g): 6

Energetická hodnota na 1 porci: 1430 kJ

Bílkoviny (g): 17, Tuky (g): 8.3, Sacharidy (g): 47.3, SAFA (g): 1, Cukry (g): 11.5, Vláknina (g): 15.8, Sůl (g): 1.5

Postup přípravy

Dýni nakrájíme na libovolně velké kusy, pokapeme olejem, osolíme a pečeme v troubě na 180 °C doměkka. Dýni lze upéct i v kuse a nakrájet až po upečení. Dýně hokkaido se nemusí loupat. Mrkev, cibuli a celer si nakrájíme na malé kostičky. V hrnci nebo hluboké pánvi si rozpálíme řepkový olej a zeleninu opečeme. Přidáme bobkový list, rozmarýn, propláchnutou čočku a ještě chvíli opékáme. Podlijeme vínem a necháme odpařit. Přidáme vývar a vaříme pod pokličkou, dokud čočka není měkká (cca 30 minut). Dle chuti dosolíme. Čočku necháme vychladnout, přidáme rukolu, upečenou dýni a posypeme dýňovými semínky. Dle chuti můžete ještě zakápnout dýňovým (nebo olivovým) olejem.

Fotografie

Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

16. 09. 2021 12:41
Tuto kombinaci znam a je to výborné :-)

Naši partneři