TOPlist
Sledujte nás:

Všechny recepty STOB najdete také v programu Sebekoučink!

Dýňové ořechové kuličky

Zpět
  • Autor: Hanka Malkova
  • Doba přípravy (min.): 45
  • STOB recept
  • Porce: 50.00

Ingredience

Dochucovadla:

skořice, zázvor, badyán

Energetická hodnota celkem: 5848 kJ

Bílkoviny (g): 38, Tuky (g): 87, Sacharidy (g): 116, SAFA (g): 13, Cukry (g): 32, Vláknina (g): 39, Sůl (g): 0

Energetická hodnota na 1 porci: 117 kJ

Bílkoviny (g): 0.8, Tuky (g): 1.7, Sacharidy (g): 2.3, SAFA (g): 0.3, Cukry (g): 0.6, Vláknina (g): 0.8, Sůl (g): 0

Postup přípravy

Dýni pokrájíme na menší kousky (pokud máme dýni hokkaido, tak nemusíme loupat) a upečeme doměkka. Upečenou dýni rozmixujeme na pyré. Vločky si rozemeleme, z ořechů odebereme 100 g a také rozmixujeme, zbylých 30 g si necháme v kuse. Rozinky namočíme do vroucí vody (nebo předem do rumu), aby změkly. Smícháme vločky a ořechy, přidáme skořici, zázvor a badyán a promícháme. Přidáme dýňové pyré, čekankový sirup a překrájené rozinky a vypracujeme těsto. Pokud by těsto bylo moc řídké, dle potřeby zahustíme vločkami. Z těsta tvarujeme kuličky a doprostřed každé kuličky zabalíme oříšek. Dle chuti můžeme hotové kuličky obalit v mletých oříšcích, které můžeme lehce ochutit skořicí a dalším kořením. Kuličky skladujeme v ledničce a sníme během pár dní. Hmotnost hotových kuliček 400 g - 1 kulička cca 8 g = 120 kJ.

Fotografie

Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

11. 12. 2020 21:42
Díky za odpověď. Napadlo mě, že vhodnější na balení do malých kuliček by byl lískový oříšek. U dnešní návštěvy měly kuličky úspěch.
:-)
11. 12. 2020 20:14
irenavalterova: Doporučuji opravdu dýni hokkaido, tu nemusíte loupat, stačí jen překrojit napůl nebo na čtvrtiny a dát upéct. Ušetříte tím plno práce s loupáním a dost to urychlí přípravy. Kdybych měla loupat 600g dýni, tak už bych se podruhé do receptu taky asi nepouštěla :-)
Pro malé kuličky je určitě potřeba ořechy nalámat, když budete balit celý ořech, tak budou určitě o dost větší, to jsem do postupu nenapsala, tak ještě dopíšu.

11. 12. 2020 00:45
Velmi podivný recept. Vypadal lákavě, rozhodla jsem se ho vyzkoušet. Měla jsem dýni "sweet dampling", zdála se mi názvem přímo určená pro přípravu na sladko. Po oloupání vážila 620 g, příslušně jsem tedy navýšila hmotnost ostatních ingrediencí a dýni stčila do trouby. Pekla jsem na 170 stupňů přes hodinu, dýně ne a ne změknout. Když jsem usoudila, že je hotová, zvážila jsem ji a upečená měla 230 g. Směsi vloček a ořechů byla plná mísa, byl to nepoměr, použila jsem asi třetinu. Ze vzniklého těsta podle receptu jsem tvarovala kuličky, ale aby se dala zabalit aspoň čtvrtka oříšku, musely být větší, jedna vážila cca 15 g. Po celovečerním tančení kolem linky jsem získala 30 kuliček a horu špinavého nádobí. Nevím, co jsem dělala špatně, ale tento pokus již nebudu opakovat. Chuťově dobré, ale za tu práci to nestálo.
10. 12. 2020 16:13
Já dělám ze sušených jablíček a datlí. Pro muže rumbakoule, ty jsou pro ty hubený.
07. 12. 2020 15:38
To by mohlo chutnat. Já dělám kuličky ze sušených švestek.

Naši partneři