TOPlist
Sledujte nás:

Co takhle lososa aneb Jak zařadit ryby do jídelníčku dětí?

Zpět

Jedním z nejčastějších nešvarů dětských jídelníčků je absence ryb a rybích výrobků. Ryby jsou však pro jídelníček dětí nezbytné. Velmi pádným argumentem pro nepostradatelnost ryb v dětském jídelníčku je fakt, že jsou hlavním, a dá se říci i nenahraditelným zdrojem vícenenasycených (zejména omega 3) mastných kyselin. Vícenenasycené mastné kyseliny jsou veledůležité pro správný vývoj dítěte a organismus si je neumí v dostatečném množství vytvořit sám.

Proč děti nerady ryby?

Důvodů absence ryb v dětském jídelníčku je několik. Klíčovou roli zde sehrává to, že pokrmy z ryb nejsou „tradiční“ součástí typické české kuchyně a nepodáváním ryb od malička se tak u dětí nevytváří chuťové zvyklosti. Je také nutné podotknout, že právě chybějící tradice zapříčinila, že málokdo umí rybu vhodně a chutně upravit.

Dalším problémem je samotná konzumace ryb. Mnoho dětí (ale i dospělých) totiž odrazuje přítomnost kostí. Rybu je díky nim nutné jíst pomaleji, a často je tedy pohodlnější zvolit jiné jídlo.

Jak podpořit konzumaci ryb našich dětí?

Pokud tedy chceme podpořit konzumaci ryb našich dětí, je jistě správnou cestou začít hledat možnosti, jak zařadit do jejich jídelníčku různé druhy, a to v různých chuťově příznivých úpravách. Nezapomeňme také, že bychom se neměli nechat odradit jedním nezdarem a ryby dětem pravidelně podávat. Děti si na nové potraviny někdy zvykají velmi dlouho a je třeba, aby je několikrát – odborníci říkají, že 7 až 15 krát – v různých modifikacích ochutnaly.

Což takhle dát si lososa?

Rybou, kterou děti obvykle velmi dobře přijímají, je losos. Je nejznámější a nejrozšířenější rybou po celém světě. K nejznámějším druhům patří losos obecný (atlantický), dále pak je velmi vyhledáván losos královský či pacifický. Protože svého času hrozilo lososu obecnému, jako první lososovité rybě, vyhubení, bylo přikročeno k jeho umělému chovu na farmách a také regulaci prodeje. Jeho umělý chov však není nic, čeho by se měl spotřebitel zaleknout. Paradoxně - uměle chovaní lososi obsahují více pozitivních omega 3 nenasycených kyselin než lososi žijící „volně“.

Losos chutná jak v teplé, tak studené úpravě. Syrový losos se využívá na přípravu sushi. Existuje mnoho receptů, ve kterých hraje hlavní roli právě losos. Inspirujte se v kuchařských knihách nebo naším receptem.

Kde koupit kvalitní rybu?

Lososa můžeme koupit jak celého, tak i filetovaného a to ve variantě s kostmi, tak i bez kostí. Chcete-li podpořit konzumaci ryb vašich dětí, dbejte samozřejmě i na kvalitu ryby, kterou kupujete.

Hodnocení (15 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

21. 10. 2017 13:36
Lososa miluje celá rodina. Ale ta cena...
04. 06. 2013 21:01
ja s mojou staršou dcérou lososa zbožňujeme, ale mladšia dcéra a manžel nemôžu rybu ani cítiť ...
04. 05. 2013 10:08
Naše děti ryby miluji a to jakekoli at už kapra lososa nebo pstruha je jim to jedno maji je radi
02. 05. 2013 10:45
Lososa mám ráda, ale ne vždy se mi v obchodě líbí.
16. 04. 2013 15:49
U nás je tak "půl na půl". Jednu dobu měli dcery ryby hodně oblíbené... teď hlavně ta mladší dcera ryby hodně řeší, vydloubává kde co.... nevím proč... že by se měnily chutě??? Ryby vařím stále, ale je fakt, že se snažím obměnit receptury - říkám si, že třeba ji přijdou jinak dělané ryby k chuti. A opravdu doufám, že to moje dítě, co zbaštilo grilovanou makrelu i s ploutví se opět k rybám vrátí.
10. 04. 2013 06:06
Máme doma rybáře, takže ryby ano a nejraději hodit čerstvou rybu na grill
13. 03. 2013 08:51
můj syn ryby obecně a lososa obzvláště miluje... ;-)))... akorát ta cena :-(
10. 03. 2013 15:50
Mám 2 syny, jeden ryby miluje, druhý je nesnáší
25. 02. 2013 07:41
u nas se ryby jedly jen v podobe kapra na Vanoce, ryby jsem zacla varit az v tehotenstvi a prisla jsem jim na chut a i obe me deti ryby ji od malicka-nejcasteji prave lososa, mame je minimalne jednou tydne a jsem rada, ze jim chutna
21. 02. 2013 09:11
On je problém v tom, že známe ryby jen z mrazáku...Když jsem na dovolené u moře,tak se rybama cpu,protože mi to chutná a čerstvá ryba je čerstvá ryba....Můj syn miluje uzeného lososa...ale to asi není uplně to ono....
Mražená se dá jíst celkem tilápie,steak z tuňáka,ale tresku nepozřu ani náhodou.
30. 09. 2011 20:51
Miluju všechno co alespoň malinko "smrdí" mořem či jinou vodou!
12. 09. 2011 14:37
Mám syna 1,5 let a bez problému jí vše co já, takže i ryby. Myslím, že hlavní problém je v rodičích. Těžko naučíte dítě jíst něco, co sami nejíte.
13. 08. 2011 21:13
Problémy s pojídáním ryb nemá ani jedno z mých dětí. Dělám rybu minimálně jednou týdně. A rozhodně ji nesmažím. Nejoblíbenější forma je pečená se zeleninou. Pokaždé s jinou, aby neměly pocit,že se opakuji. A jak všichni dlabou panečku...

Naši partneři