TOPlist
Sledujte nás:

Jak se zásobit (nejen) do karantény? Kvalitní potraviny do vaší mrazničky a co dobrého z nich uvařit!

Zpět

Ing. Lenka Vymlátilová, Ing. Hana Pávková Málková

V minulém článku jsme vám poradili, jaké kvalitní potraviny nakoupit do spíže a v tomto poradíme, co do mrazáku. Opět nebudou chybět ani tipy, co dobrého z nich uvařit.

Co nakoupit do mrazáku?

Mražená zelenina je taky dobrá zelenina

O kvalitě mražené zeleniny nemusíte pochybovat. Mnohdy má vyšší nutriční hodnotu než zelenina „čerstvá“, dlouho skladovaná.

Výhodou je, že nemusíte nic omývat, loupat, škrábat (i když času teď máme dost), a také nemusíte mít starosti, co s nevyužitými zbytky. Prostě je zase pěkně schováte do mrazničky.

Zeleninu použijte jako přílohu k masu, pro rychlou přípravu rizota, jáhlota nebo zeleninové polévky. Vyzkoušet můžete i slané koláče.

Náš tip:

Polentový zeleninový koláč

Můžete i mražené ovoce

O kvalitě platí totéž, co u zeleniny.

Ovoce využijete do kaší, smoothie, jogurtových nápojů, jen do jogurtu či tvarohu, k přípravě studených dezertů, zmrzliny nebo při pečení.

Pozn. v receptech jednoduše zaměňte čerstvé ovoce za oblíbené mražené.

Naše tipy:

Houby

Ať už kupované nebo nasbírané v houbařské sezóně, hodí se pod maso, na omáčku, polévku, vaječinu, do zapékaných jídel nebo jen tak s kmínem.

Naše tipy:

Hříbkové rizoto s olomouckými tvarůžky

Ryby, ryby, ryby

Ryb vidíme v jídelníčcích pořád málo, a to je máme jíst 2x týdně! Když je doma nebudete mít, nebudete je ani jíst. Nakupte si je do mrazáku, ať na vás vykouknou při každém otevření. Kvalitní zamražená ryba na tom může být lépe než ta „čerstvá“, co k nám putuje přes půl Evropy či světa a následně několik dní leží v krámě.

Naše tipy:

Domácí hotová jídla a vývar

Zamrazte si ta, která sami uvaříte. Můžete cíleně navařit větší množství na horší časy nebo zamrazíte to, co nestihnete sníst. Sáhnout po krabičce v mrazáku je neskutečná úleva, a to i v domácí karanténě, že Jednou za čas si uvařte poctivý domácí vývar, zamrazte ho po menších porcích a využijte pro přípravu omáček, polévek, rizot a dalších jídel. 

Chléb a pečivo

Přebytečné pečivo zamrazte. Chleba ideálně nakrájený na krajíce, a pak už můžete jen vyndat z mrazáku dle potřeby. Doporučujeme samozřejmě zase to celozrnné.

Celozrnná a bílá bageta

          Celozrnná houska 1ks = 6g vlákniny                    Bílá houska 1ks = 3g vlákniny

Celozrnný žitný chlébBílý pšeničný chléb

          Celozrnný žitný chléb 1ks = 10g vlákniny                    Bílý pšeničný chléb 1ks = 4g vlákniny

Co do lednice?

I v lednici můžete mít zásobu potravin, které nějakou tu (omezenou) dobu vydrží - neměl by tam chybět bílý jogurt, pár vajec, balený tvrdý sýr (neotevřený vydrží poměrně dlouho) a kvalitní šunka (vakuově balená neotevřená vám také vydrží), případně tofu.


Všechny uvedené recepty najdete i v Sebekoučinku

Vylaďte si jídelníček s programem Sebekoučink. Zapisujte a získejte rychlou a přesnou zpětnou vazbu o své celodenním stravování. Mějte pod kontrolou příjem energie, příjem makroživin (bílkovin, tuků, sacharidů) a rizikových živin (cukru, SAFA a soli). Sebekoučink za vás ohlídá i to, zda máte v jídelníčku dostatečné množství vlákniny, zeleniny a pitný režim.

Navíc v něm najdete stovky receptů STOB, které jsou pečlivě propočítané našimi odborníky a tedy vhodné i při hubnutí.

>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny zdarma. <<

 

Hodnocení (1 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři