TOPlist
Sledujte nás:

Jak vařit chutně a zdravě!

Zpět
 

V souvislosti s nadváhou a obezitou se často mluví o dědičných dispozicích. Je jasné, že genetika hraje i v tomto ohledu velkou roli, ale je také pravda, že ve velké míře přispívá k nadbytečným kilogramům i dědičnost „rodinného talíře“, tedy rodinných stravovacích a pohybových zvyklostí. Pokud se běžnou součástí každodenního jídelníčku stávají smažené pokrmy, zahušťované omáčky, knedlíky, buchty, koláče a další velmi kalorická jídla nekompenzovaná přiměřenou pohybovou aktivitou, pak je jasné, že se u většiny lidí přijatá energie pomalu ale jistě přemění v nadbytečné kilogramy.

Změna „tradičního rodinného talíře“ je tedy v případě, pokud se rozhodnete pro ozdravení vašeho životního stylu, nevyhnutelná. Neměli bychom k ní však přistupovat jako k záležitosti nepříjemné a namáhavé, ale k šanci, jak postupně začít vařit jinak, zdravěji, zlepšit tím svůj jídelníček a předat svým potomkům „rodinný talíř“ zdravější.

 

 

Hodnocení (34 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

04. 05. 2017 21:53
Vařím rada na páře brambory a zeleninu
27. 02. 2014 08:53
wow, to vypadá zajímavě
16. 06. 2013 22:24
Klasický napařováček v hrnci mi zatím stačí, ale už jsem nad tím taky párkrát přemýšlela :)
15. 05. 2013 21:18
15.5.2013
Zatím tyto přístroje nemám,ale dívala jsem se po nich v obchodech.
31. 03. 2013 17:43
Neznám, do tedky u nás vystačil nápařník v hrnci.
31. 03. 2013 16:27
Taky neznám
26. 03. 2013 22:43
Neznám.
25. 03. 2013 12:45
já ten actifry mám a nejvíc v něm dělám kuřecí kousky,samo se to mýchá,tak nemusím hlídat.Hranolky jsem taky dělala,ale jsem líná a nebaví mě krájet.ale občas padnou.
25. 03. 2013 12:30
Parní hrnec mám jsem s ním spokojená ale vařím raději v pomalém hrnci .Dá se v něm vařit taky dietně ,bez tuku a ke všemu ušetří spoustu práce a času .
20. 03. 2013 21:17
mam tenhle parni hrnec a je to nejpouzivanejsi vec u nas v kuchyni ...brambory z pary jsou delikatni, zmrazeny losos je hned hotovy, zelenina neztraci chut, masove rolky (zabalene v alobalu) jsou uplne nejlepsi ... fakt muzu jen doporucit :-)
20. 03. 2013 17:52
Zajímavé přístroje, hranolky ale nemusím..ale stejně bych je asi upekla v troubě bez tuku:-)
20. 03. 2013 17:52
Zajímavé přístroje, hranolky ale nemusím..ale stejně bych je asi upekla v troubě bez tuku:-)
13. 03. 2013 08:55
zajímavé a inspirativní... asi o tom budu uvažovat
10. 03. 2013 15:54
Nejradši maso připravuji na pánvi s nepřilnavým povrchem (titan), maso se restuje jen s minimálním množstvím oleje, přitom chutná podobně jako smažené
05. 03. 2013 21:12
Mám troubu,kde je funkce pečení v páře.Přiznám se ,že ji málo využívám.Musím to ve svém zájmu napravit a pokrmy v ní připravovat.
04. 03. 2013 12:18
parní hrnec mi objednal manžel - ještě nedorazil - tedy manžel jo, hrnec ne - musím se někde poohlédnout po nějakých receptech. Nejsem si jistá, že v tom budu umět vařit.
01. 03. 2013 17:11
Parní hrnec mám doma používám ho ale jen na zeleninu,dote´d jsem v něm nezkoušela dělat maso ale zkusím
27. 02. 2013 18:49
Zase jen reklama..:-(
23. 02. 2013 11:59
myslím že dietně se dá vařit i bez tohoto hrnce
18. 08. 2011 13:50
mám podobnej a dělám v něm ráda,je to rychlý a bez tuku
18. 08. 2011 13:22
hezký... a jak souvusí hrnec s tím, jestli vařím zdravě? Nečekala jsem, že to bude jen relama.
16. 06. 2011 14:20
na dědičnost rodinného talíře moc nevěřím. kvůli zdravotním potížím (ne moc silný žaludek a žlučník) jím o dost jinak, než jsem jedla doma (bůček dvakrát týdně, šunky plátek mezi dva silné chleby, do litru čaje 12 kostek cukru), a zatímco moji rodiče byli při tomhle hubení, já kynula, a není to nic moc ani při "zdravém" režimu, kdy jsem bůček viděla snad naposledy před půl rokem, čaje nesladím a šunky jím 30 g k 50 g celozrnné housce.

Naši partneři