TOPlist
Sledujte nás:

Jak zjistit, kolik cukru se skrývá v našich jídelníčcích?

Zpět

Ing. Hana Málková

Je obyčejně snadné rozpoznat, že například tabulka sladké mléčné čokolády, navíc s nějakou ještě o něco sladší náplní, bude cukru obsahovat mnohem více než tabulka hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa. A že v takové sladké limonádě se toho přidaného cukru také skrývá o dost více než by bylo zdrávo. Ale jak už jsme mnohokrát zmiňovali v předchozích článcích, cukr se objevuje v nejrozmanitějších formách v nejrůznějších potravinách. Často i v takových, ve kterých bychom ho vůbec nehledali.

Jak si pak máme jednoduše každý den hlídat množství cukru, které jsme zkonzumovali?

Naštěstí existují jednoduché a přesné způsoby, jak mít tohoto mistra maskování mezi živinami pod kontrolou.

Tou snad nejzákladnější je sledování údajů na obalu potravin. Zásadní je pro nás v tomto případě údaj "z toho cukry" v tabulce výživových hodnot. Až na pár výjimek je od 13. prosince 2016 povinné tento údaj na všech balených potravinách uvádět.

Jak ale na to, když je potravina nebalená? I s tímto zádrhelem si ovšem můžete poradit! Existují obsáhlé databáze potravin snadno dohledatelné na internetu. Doporučujeme hledat v těch ověřených. Doporučit můžeme například databázi nutridatabaze.cz, která je spravovaná Ústavem zemědělské ekonomiky a informací, velmi kvalitní je také americká databáze, ovšem potraviny americké už se mohou od těch českých trochu lišit. Nebo vyzkoušejte naši databázi zde, která vychází z výše zmíněných databází a obsahuje navíc i přehled všech běžně dostupných balených potravin. 

Pokud by vám ale pouhé občasné nahlédnutí do databáze nestačilo a také byste počítání přijatého cukru a ostatních živin nechali raději na někom jiném, můžete vyzkoušet náš chytrý program Sebekoučink. Ten pracuje s již zmíněnou databází potravin a jeho hlavní funkcí je hlídat váš jídelníček a pomáhat vám, aby byl co možná nejvyváženější vzhledem k vašim individuálním charakteristikám. Stačí poctivě zapisovat, co jste za den zkonzumovali a Sebekoučink vám poskytne jednoduchou zpětnou vazbu pomocí tří barev semaforků, zda množství živin ve vaší stravě odpovídá vašim potřebám, nebo jste svou denní dávku překročili či vám některá z živin schází.

To platí mimo jiné živiny i pro cukr. Program Sebekoučink počítá s cukry celkovými, tedy přidanými i těmi přirozeně se vyskytujícími. Máte tak pod kontrolou váš skutečný celkový denní příjem cukru. Jak už bylo v několika článcích řečeno, přirozeně vyskytující cukry do jídelníčku zcela jistě patří a je potřeba omezovat zejména cukry přidané. Nicméně mějte na paměti, že ani s cukry přirozeně se vyskytujícími by se to nemělo nijak přehánět.

Pokud se stane, že vám semaforek v programu bude značit, že jste denní příjem cukru překročili, máte možnost vysledovat, co zvýšený příjem způsobilo. V podrobnostech dne si můžete váš celodenní jídelníček seřadit podle zastoupení jednotlivých druhů živin, což vám ukáže, v jakých potravinách jste přijali nejvíce cukru. Není třeba zmiňovat, že pokud se na prvních příčkách tohoto žebříčku bude umisťovat ovoce, je to jistě lepší varianta, než pokud se tam budou objevovat spíše různé sladké pochutiny či slazené nápoje.

Jak již bylo řečeno, program Sebekoučink pracuje s každým uživatelem individuálně. Tudíž vám množství cukru, které byste měli přijímat, doporučí s ohledem na vaše pohlaví, věk, hmotnost, denní aktivitu a váš osobní cíl.

Výpočty programu vychází z oficiálních doporučení - referenční hodnota příjmu pro celkové cukry je stanovena na 90 g. Jedná se o doporučení pro osobu s průměrnou fyzickou aktivitou při denním energetickém příjmu 2000 kcal/8400 kJ. Při jiné hodnotě energetického příjmu lze denní příjem cukrů vypočítat jako 18 % z celkového denního příjmu.

S tímto výpočtem pracuje i program Sebekoučink. U hubnoucích a udržovacích cyklů je vzhledem k nižšímu zastoupení celkových sacharidů procento cukru nižší - 15 % při hubnutí a 16 % při udržování váhy bezprostředně po zhubnutí.

Závěrem bychom rádi dodali, že není naším cílem vás přimět, abyste celý život počítali a lpěli na každém gramu cukru navíc (jak se ostatně můžete dočíst v tomto článku). Zvláště v začátcích je ale vhodné si svůj jídelníček zmapovat a zjistit, jak si vedete, co děláte správně a kde je naopak ještě prostor pro změny a vylepšení. Sami uvidíte, že po nějaké době dostanete vše do oka a nebude vám dělat problém stravovat se zdravě a vyváženě, co se týče optimálního zastoupení všech živin v potravě. Z nabytých zkušeností budete navíc čerpat po zbytek života. A co se týče cukru, příště už vás nepřekvapí, jak vlastně velké množství se ho skrývá v takových potravinách jako je například ovocný kefír. A možná si ho příště už raději ani nedáte…

Takže neváhejte a pusťte se s chutí a radostí do toho! Chytrých pomocníků máte kolem sebe více než dost. :-)

 

Hodnocení (59 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 01. 2017 13:25
Nikshiczkoo: Fakt dobrý nápad :-)
26. 01. 2017 12:15
Připojuji se reakci Nikshiczkoo - mobilní aplikace by byla úžasná :-)
25. 01. 2017 10:36
Sebekoučink je super, ale mnohem lepší byl by, kdyby byl přístupný i formou mobilní aplikace!! Přidávání potravin pomocí skenování čárových kódů a pod. by zapisování velmi usnadnilo!
24. 01. 2017 09:37
Sebekoučink je super věc - člověk má jistotu, že nikde neulítl - ten Nový je úplně super
23. 01. 2017 13:13
Na sebekoučinku jsem své jídelníčky testovala již dříve. Je zajímavé, jak si člověk myslí, že jí celkem dobře a zjistí, co vše musí změnit. Pokud jsem poctivá, a nemám "žravou", kdy to neuřídím, tak už se celkem semaforky kromě tuku (toho mám málo) zelenají. Je to bezva pomůcka.
23. 01. 2017 11:38
Pro sledování používám jinou aplikaci a rozhodně doporučuji si příjem sledovat. Jen pozor na to, aby se nesklouzlo k přílišné kontrole.
23. 01. 2017 08:43
už vím co vše sledovat a čemu je nejlépe se vyhnout.Díky, je to tu vše pohromadě
22. 01. 2017 19:05
Mne končí 31.1.cyklus na který jsem se dala jen proto, aby mne hlídal přes vánoce!!!!!ha,ha,ha nikdo mne neuhlídá pokud nebudu chtít já sama. Moc se mi líbí projekt prožij rok zdravě. moc mne to oslovilo. už se těším až mi tento nepovedený cyklus zkončí a já naskočím na nový s úplně jiným přístupem.
22. 01. 2017 18:57
Tak dneska jsem zase se sebekoučinkem začala,snad to vydržím.
21. 01. 2017 17:15
Je to žrout času, ale všechno se dá cvikem trochu "zkrátit"
20. 01. 2017 22:20
Jsou to všechno super články. Člověk se nad sebou opravdu zamyslí. I když s těmi cukry bojuji. Akorát konečně se sebekoučinkem už vím co vše sledovat a čemu je nejlépe se vyhnout.Díky, je to tu vše pohromadě a je tu co číst
20. 01. 2017 22:09
Sebekoučink je s těmi výpočty, které dělá za mě, prima. Používám ho už asi půl roku, od té doby, co se začal ten nový testovat. Ze začátku to opravdu dalo časově zabrat, abych měla všechno vyvážené, měnit váhy ingrediencí pomalu po gramech... A nestačila jsem se divit, co všechno jsem dřív stláskala. Teď už jsem se naučila docela dobře odhadovat, c si můžu přes den dovolit, když například chci jít večer do hospody na setkání s kamarády a dát si tam grilovaný hermelín (těch SAFA tuků!).

Jen koukám na ten semaforek v příkladu - jen 64 procent sacharidů a jen 182 g zeleniny, a přitom už 32 g vlákniny. To vypadá buď na o dost výše nastavený příjem než mých 6000 kJ, nebo nějaký "vlákninovitý! doplněk stravy. Já vždycky zápasím s nedostatkem vlákniny a jsem ráda, když dosáhnu 24-25 g.
20. 01. 2017 19:28
Teprve až jsem začala používat Sekaučink,jsem zjistila co dělám špatně.
20. 01. 2017 19:03
Sebekoučink je skvělý, už jsem si ho vyzkoušela v minulosti. Současný je inovovaný a je perfektní.V současné době si vařím veškerá moje jídla co běžně dělám a pomocí sebekoučinku si je přepočítávám na 100 g a hnedka i vidím tuky, cukry, bílkoviny. Založila jsem si sešit, kam si jídla zapisuji i s postupem a do sebekoučinku si je ukládám do kolonky " vlastní potravina ".
20. 01. 2017 18:53
Databáze potravin Stobklubu je super, až na malé výjimky jsem tam našel všechny potraviny co jsem potřeboval. A výborná je také možnost dopsat si vlastní potraviny, když tam něco chybí.
20. 01. 2017 18:48
Sebekoučink jsem vyzkoušela 3 dny, ale nejsem pořád on-line, takže mám tabulku v Excelu a poctivě vyplňuji. Je to strašný žrout času, ale člověk se dozví hodně zajímavého...už blbnu a porovnávám i chleby, který má méně sacharidů.
20. 01. 2017 14:05
Na balených potravinách se snažím hodnoty sledovat, děkuji za doporučení databází potravin, kde najdu i ostatní nebalené potraviny..
20. 01. 2017 13:23
Sebekoučink už jsem dřív používala,to zapisování je fajn ale chce to čas a důslednost.Zase to chci na čas zkusit.
20. 01. 2017 13:03
Také děkuji za zajímavý článek plný poučení, info postupně vstřebávám, baví mě to..
20. 01. 2017 12:39
Sebekoučink používám od září loňského roku a jsem spokojená, i když občas bojuji s tuky, ted v zimě i se zeleninou.......tak cukry mám v normě.
20. 01. 2017 11:32
Děkuji za informace.Znám velmi dobře program Sebekoučink,který je podle mne velmi přehledný a hlavně spočítá vše přesně.Po absolvování 3-měsíčního kursu Stobu jsem si zakoupila program Sapiens,který považuji také za velmi dobrý.
20. 01. 2017 11:27
Hezký článek, databázi využívám :-). Číst zadní stranu obalů jsme se naučila už dávno a jsem moc ráda, že tabulky složení musí být již téměř na všech balených potravinách. Takže kdo chce, tak si hodnoty vždy najde :-). A nový sebekoučink je supr právě o tyto vylepšené funkce :)!
20. 01. 2017 11:25
Díky za odkazy na databáze!
20. 01. 2017 11:21
Nestačím se divit mým mezerám ve vzdělání.Vždy jsem si myslela, že 1/2 litru kakaa a chleba se sýrem obsahuje hlavně vápník :-))
A taky že není úplně dobře dát si k luštěninám chleba?To asi raději pomačkat vidličkou a namazat na papriku:-)
Je dobře, že program Žij zdravě je nastaven po měsících, tím máme možnost informace vstřebat a nové postupy vyzkoušet.Dokonce se začínám těšit na závěrečný test.
20. 01. 2017 09:56
No právě - v praximi to vždy vyjde víc ty hodnoty
20. 01. 2017 09:40
Děkuji za článek, jak se dozvědět víc. Pěkný, přehledný, srozumitelný. Nový sebekaučink jsem vyzkoušel "na tři dny" a cukry jsem měla celkem v normě, přesto mě obsah cukrů zajímá především v ovoci, které je "moje slabost". Vybrala jsem si, a už se podívala na novou databázi a budu se těšit na léto, kdy se budu moci "nacpat" rybízem, angreštem, malinami apod., které obsahují nejméně cukrů a přitom jsou pro zdraví velmi prospěšné. To můj milovaný banán s 15 g cukru ve 100 g už stojí za zvážení, zda si dát jeden nebo kilo. :-)))) Moc děkuji, odkaz už mám v záložce a postupně prostuduji další potraviny a možná budu překvapená.
20. 01. 2017 09:31
Díky za zajímavý článek a databázi :-))
20. 01. 2017 08:22
Sebekoučink mám teď poprvé v nové verzi a jsem jím nadšená !! Týden co ho používám ,jsem doporučenou dávku cukru překročila jen 1x a to ovocem. Nějak jsem neodhadla sušená jablka :-( Ale díky i za databázi k nutričním hodnotám. Občas ji potřebuji a zatím jsem nic nenašla :-( Takže děkuji :-)
20. 01. 2017 07:53
opět pěkný článek, sebekoučink používám, teorie by mi šla, praxe lehce pokulhává

Naši partneři