TOPlist
Sledujte nás:

Jíme i rostlinně, 4. díl: Jak luštěniny zařadit do jídelníčku rychle a chutně?

Zpět

Hrnec s fazolemi

Rádi byste začali luštěniny zařazovat do svého jídelníčku častěji, ale bojíte se, že příprava luštěninových pokrmů bude časově náročná?

Klasická příprava většiny druhů luštěnin zahrnuje několikahodinové máčení, následné vaření a finální úpravu do podoby hotového jídla, což vyžaduje důkladné naplánování. Neříkáme, že to nelze (v dnešní době je na to možná dokonce více času a příležitostí než kdy jindy), ale každopádně to jde i podstatně rychleji! Nechte se inspirovat našimi luštěninovými rychlovkami a uvidíte, že to s nimi jde raz dva. A pochutná si celá rodina!

1. Luštěniny bez máčení

Ne všechny druhy luštěnin je třeba máčet. Vynikající je například červená čočka, která se předem máčet nemusí a je uvařená během chvilky. Bez máčení se obejdou i některé drobné druhy fazolí či čočky, které se uvaří také velmi rychle.

Máčení má však nejen funkci technologickou, ale také funkci nutriční. Během máčení se do vody vyluhují některé nežádoucí látky (například část oligosacharidů způsobujících nadýmání), proto pokud jste na nadýmání citliví, je lepší i menší druhy luštěnin předem namočit.

Koupit můžete i předvařené luštěniny, které jsou také hotové za pár minut.

Co připravit?

Z červené čočky si můžete připravit třeba rychlou polévku nebo kari. Využijete ji i pro přípravu pomazánek. Drobné fazole či čočku použijete pro přípravu salátů nebo jako přílohu (ideálně v kombinaci se zeleninou).

Naše tipy:

Polévka z červené čočky

Batátové kari s červenou čočkou

2. Luštěniny v konzervě

Konzervované luštěniny hravě nahradí v jakémkoli receptu luštěniny vařené. A nemusíte se obávat, že by byly nutričně chudší nebo obsahovaly nějaké škodlivé látky. I konzervované luštěniny obsahují spoustu prospěšných živin. A navíc jejich použití ušetří plno času!

plechovka cizrny plechovka čočky plechovka fazolí

Chuťově i nutričně výborné jsou například luštěniny od firmy Bonduelle. Jsou připravované na páře, speciální metodou nazvanou Vapeur. Díky tomu si luštěniny uchovají svoji nutriční hodnotu, vitamíny a minerální látky, chuť i barvu.


Co připravit?

Konzervované luštěniny můžete použít do salátu, tortill, pomazánek, polévek, karbanátků nebo dokonce i při pečení.

Nabídka je dnes již široká a můžete si vybrat z cizrny, čočky nebo mnoha druhů fazolí.

Ideálně vybírejte konzervy s luštěninami v nálevu bez přidaného cukru a s co nejnižším obsahem soli (některé nálevy jsou i úplně bez soli).

Rychlá tomatová polévka s fazolemi

Naše tipy:

Rychlá tomatová polévka s fazolemi

Tortilla plněná fazolemi

Cizrnové brownies


Tipy od Bonduelle:

Quinoa salát s cuketou a cizrnou

Čočkový tabbouleh

Salát do skleničky

plechovky s luštěninami

Do salátu se skvěle hodí Bonduelle MINI. Je to porce akorát pro jednoho a nemusíte řešit, co s načatou konzervou.

3. Luštěninové těstoviny

Luštěninové těstoviny jsou poměrně novým typem výrobků, které se začaly na českém trhu v poslední době objevovat. A buďme za ně rádi! Vynikají nejen skvělými nutričními hodnotami, ale i výbornou chutí a velmi rychlou a snadnou přípravou. 

Co připravit?

Luštěninové těstoviny použijete úplně stejně jako těstoviny klasické. Můžete je tedy jen doplnit vaší oblíbenou omáčkou, připravit si zapečené těstoviny nebo například těstovinový salát.

Záleží jen na vás, jestli zvolíte klasiku například v podobě boloňské omáčky nebo se nebojíte experimentovat a zkoušet i méně tradiční varianty.

Pokud patříte spíše do druhé skupiny, vyzkoušejte například krémové fusilli s tofu.

Krémové fusilli s tofu

Inspiraci na vynikající luštěninové recepty najdete zde na STOBklubu.

A jaké luštěninové rychlovky se osvědčily vám?

Napište do komentáře své zkušenosti a inspirujte se tipy ostatních!


Spoustu receptů nejen z luštěnin najdete také v programu Sebekoučink. 

Sebekoučink vám pomůže s kontrolou denního energetického příjmu a dalších důležitých ukazatelů.

Ohlídá za vás příjem makroživin (bílkoviny, tuky, sacharidy), příjem rizikových živin (cukru, soli a nasycených mastných kyselin) a také to, zda jíte dostatečné množství zeleniny či dodržujete pitný režim.

V programu najdete kromě receptů i ukázkové jídelníčky o různých energetických hodnotách. 


>>Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny zdarma<<


Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

21. 04. 2020 10:40
Nejraději mám klasiku, hrách a čočku. Oblíbila jsem si červenou čočku pro její rychlou přípravu a také fazole/ do těstovinových salátů/ a cizrnu/ do moučníků a na hummus/ v konzervě. Občas koupím i luštěninovou mouku nebo těstoviny.
21. 04. 2020 06:31
Za mne jedno z nejúžasnějších jídel do krabičky do práce, případně rychlá domácí večeře - čočkový salát.
Klasickou čočku 20 min máčet, 20 min vařit. Ještě teplou smíchat se zálivkou - 2 lžíce olivového oleje, lžíce octa, špetka cukru, špetka soli a hlavně čerstvě mletý bílý pepř a čubrica. V zálivce ještě před jejím použitím nechám marinovat jemně krájenou červenou cibulku (na oběd do práce vynechávám). Vmíchat na nudličky krájenou červenou papriku a hrst nesolených buráků a ... už se jen olizovat.

Naši partneři