TOPlist
Sledujte nás:

Možné příčiny, proč se vám nedaří zhubnout. Poznáváte se?

Zpět

stůl s jídlem

Nedaří se vám shodit nadbytečná kila? Touha po rychlém zhubnutí zpravidla vede špatnými cestičkami zaručených diet a špatných návyků ke zlověstnému jo-jo efektu. Zmapovali jsme nejčastější příčiny, co může bránit vašemu zhubnutí. Možná se v popsaných chybách poznáte i vy.

Hurá akce

Ruku na srdce, jak dlouho vám trvalo, než jste si vytvořili tak pěkné zásoby podkožního tuku? Nazývejme je klidně madly lásky, ale musíte si uvědomit, že to nebyla otázka týdne, ani měsíce. Proto v opačném případě, tedy při hubnutí, nemůžete efekt očekávat po prvních třech uběhnutých kilometrech nebo prvních lekcích ve fitku. K tomu, abyste dosáhli vysněného úbytku, potřebujete dostatek času, a proto si od začátku stanovte postupné, racionální a hlavně dosažitelné cíle. Jinak budete rychle zklamaní a ztratíte brzy motivaci. Takže žádné hurá akce a postupnými krůčky k vítězství!

Mějte na paměti, že člověk zdravou změnou stravovacích návyků v kombinaci s výrazně navýšenou fyzickou aktivitou je schopen v průměru zhubnout půl až jeden kilogram týdně.

Hladovkou proti tuku

Další z chyb, kterou stále opakujeme, jsou drastické diety a hladovění. Působí jen krátkodobě a často s sebou nesou ten neblahý jo-jo efekt. „Prvním krokem k úspěšné redukci je jídlo. Pokud člověk omezí příjem stravy na minimum, nastartuje tělo do módu „ukládám za každou cenu“! A ve chvíli příliš nízkého příjmu potravy a energie tělo zpomalí svůj metabolismus a začne mnohem více šetřit. Cokoliv mu pak dáte navíc, velmi rychle uloží do zásoby,“ vysvětluje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Aby došlo k efektivní redukci tělesné hmotnosti, musí vaše tělo vydat více energie, než jí přijme. Ideálním způsobem je pak aktivní pohyb, protože právě ten nejlépe působí na spalování těch nechtěných tukových zásob. Pravda pak bolí, a sice tukové zásoby, se musí spálit aktivně, tedy nejlépe sportovní a jinou pohybovou aktivitou v kombinaci s vyváženou stravou.

stůl plný jídla

Špatná skladba jídel a energetická nerovnováha

Základem toho, abychom nepřibírali, je nutné udržet pomyslný jazýček vah energetické bilance ve prospěch výdeje. Stejně významný je pestrý a vyvážený jídelníček, který bude myslet na všechny výživové makronutrienty, tedy kvalitní bílkoviny, tuky i sacharidy, které doplní vláknina spolu s vitamíny z ovoce a zeleniny. „Vyvarujte se jednostranně zaměřeného jídelníčku. Každý z makronutrientů má své opodstatnění. Sacharidy nám dodávají energii. Jejich vyloučením byste pravděpodobně byli unavení. I s bílkovinami se musí opatrně. Když je jich málo, ztrácíme svalovou hmotu, když je jich moc, můžeme přetěžovat ledviny a játra. Rozložení konzumace jídel do celého dne způsobí, že organismus bude zásoben průběžně a nebude mít potřebu si dělat bezpečnostní výživový polštář na horší časy. Není nutné jíst vždy 5x denně, každému vyhovuje něco jiného. Ale z praxe vím, že většinou klienti lépe změnu stravovacích návyků snášejí, když jedí častěji,“ zmiňuje Kateřina Šimková.

Stačí mi 5 hodin

A není to málo? Zamyslete se nad tím, jak dlouho spíte. Pro správnou regeneraci těla a dobře fungující metabolismus je důležité dostatečně spát a také odpočívat. „Ačkoliv potřeba spánku je individuální, odborná obec a výzkumy hovoří o optimálních 7 hodinách. Uvádí se, že vliv spánku na obezitu je u dětí až 89 % a u dospělé populace více než 50 %. Svoji úlohu hraje i hormon hladu ghrelin. Při nedostatku spánku se tělo vyžívá v produkci ghrelinu, který signalizuje mozku pocit hladu a chuť k jídlu. Pakliže nedopřejeme organismu optimální a kvalitní spánkovou regeneraci, může se to negativně promítnout i do zpomalení našeho klidového tzv. bazálního metabolismu. Je to množství energie, kterou spotřebujeme, ačkoliv nic neděláme,“ upozorňuje nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Voda a zase voda!

Málo pijete? Chyba! Věděli jste, že při hubnutí pomáhá voda? Je nezbytná pro správnou hydrataci, tedy zavodnění, a díky tomu může snáze probíhat látková výměna a správně fungovat celý metabolismus. Člověk by měl denně přijmout cca 40 mililitrů tekutin na 1 kilogram své tělesné hmotnosti. Vhodná je čistá voda doplněná citrusovým ovocem. Když přidáte voňavou bylinku ze zahrádky, tak získáte zbraň proti nutkavé potřebě sníst nějakou sladkost. Ochucená voda nám pomůže zvládnout své chutě. Mějte na stole sklenici s vodou a průběžně popíjejte. Věděli jste, že vodu můžete dodat i konzumací ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vody? Řadí se mezi ně například meloun, okurky, ledový salát, papriky, ředkvičky, rajčata, ananas, grapefruit, jahody, maliny nebo borůvky. Jimi dodáte nejen vodu, ale i vitamíny.

cvičení ve dvojici

Raději cvičím s parťákem

Pro cvičení potřebujete parťáka a sami se zkrátka nedokopete. Ale ne vždy do toho jde parťák s vámi, cvičení zruší on a vy rázem taky. A v dnešní situaci je to ještě těžší. Nemůžete vyrazit ani do fitka s trenérem nebo na nějakou skupinovou lekci, kde máte jistotu, že bude vždycky cvičit někdo s vámi a trénink vám nikdo nezruší. Ano, podpora je určitě důležitá, ale neházejte zodpovědnost na ostatní! Stanovte si tréninkový plán a prostě cvičte sami. Můžete si nazout brusle, vyndat ze sklepa kolo, jít si zaběhat nebo vyrazit na svižnou procházku do přírody. Nebo cvičte doma, k dispozici je spousta videí, a dokonce i online lekcí, kde si opravdu nebudete připadat, že cvičíte sami. Inspirací vám může být program FITFAB Strong od lektorky a fitness blogerky Andy Pavelcové nebo cvičení s oblíbenou lektorkou STOBu Hankou Hejlovou. Tak s chutí do toho!

Hodnocení (12 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

22. 04. 2020 21:07
Budu muset na všem přidat, protože co jsme stále doma a vařím a peču, většinou co si muž přeje, tak budu buď shánět nové oblečení a nebo musím zase zamakat.
20. 04. 2020 19:37
Hanka Malkova: děkuji za povzbuzení. Od 15.3. jsem zhubla jen necelé kilo a to mi připadne hodně pomalu :-(
20. 04. 2020 12:01
Pokud máte problém se spánkem, tak můžete kouknout do našeho ebooku, určitě tam najdete plno užitečných rad :-) Ebook je nyní ke stažení zdarma https://www.stob.cz/cs/e-booky
19. 04. 2020 20:38
Můj problém je občas s pitným režimem..... Obzvláště v práci a nyní s rouškou se to hodně zhoršilo :-(.
19. 04. 2020 20:10
Já mám velké nedostatky ve spánku a jak si to tu čtu je nás takových většina.
19. 04. 2020 19:15
U mne je nejhorší problém nedostatek spánku a bohužel některé noci se pak pustím do jídla. Ne že bych tak hřešila pokaždé, ale občas ano. Bohužel tyto poruchy spánku mne trápí už několik let.
19. 04. 2020 18:01
U mě jsou rezervy asi všude, asi je to výmluva, ale teď nějak ani nemám energii zařadit něco dalšího do cvičení, stravu asi teď trochu šidím, což souvisí se zdravotním omezením , ale celkově jsem docela spokojená, hýbat se musím i kdybych nechtěla neb vnoučátka mě v klidu nenechají. Kila sice dolů moc nejdou, ale snad to zase rozběhnou do pryč.
19. 04. 2020 10:22
U každého bodu mám malé rezervy, ale spánek to je u mě velký problém. Usnu hned, ale v noci se vzbudím a už neusnu.
19. 04. 2020 09:50
U sebe vidím velké rezervy ve spánku i v jídle:-(
19. 04. 2020 07:53
bessi: Sport je určitě potřeba volit s ohledem na zdraví, určitě doporučuji to konzultovat s lékařem nebo fyzioterapeutem, abyste cvičila správně. A jestli hubnete pomalu, tak je to v pořádku :-) Čím pomalejší hubnutí, tím větší šance, že se vám kila nevrátí zpět, tak je třeba to brát pozitivně :-)
17. 04. 2020 06:49
S jídlem to ještě není tak zlé i když rezervy jsou vždy a všude ale katastrofa je spánek. Tady sama sobě dlužím hodně
16. 04. 2020 20:13
Já jen držím ale poté rekreaci se asi budu také snažit víc.
16. 04. 2020 20:04
Já se tedy poznávám, co bod, to z mé strany drobné rezervy :-)
16. 04. 2020 19:41
A co má provozovat za sport člověk, kterého bolí kyčle a záda. Snažím se mít semaforky zelené nebo aspoň žluté (občas se mi to nepovede), výdej mám myslím taky v pohodě, spím 7hodin, piji dost a stejně hubnu pomalu.

Naši partneři